بزرگترین ویژگی شخصیتی این شهید دانشمند که باعث شده بود استکبار ۲۰ سال بهدنبال ترورش باشد، این بود که ایشان نگاه مجرد به علم نداشت، بلکه علم، فلسفه و عرفان را درهم تنیده بود.
سال ۶۳، مسئولان ایرانی، یک تیم جوان با معدل سنی ۲۵ سال را روانه یک ماموریت سری در خارج از ایران کردند و فکرش را هم نمیکردند که آن تیم سنگ بنای یک نیروی قدرتمند موشکی را در منطقه بگذارد که بعدها کارشناس صنایع فضایی و دفاعی صهیونیستها کلاه از سر بردارد و به طراحانِ گمنام یک موشک ایرانی ادای احترام کند.
ظهور و سقوط ترامپ و اتفاقات مرتبط با آن، صرفاً لایهای روبنایی از انحطاط و افول نظام حاکم بر آمریکا است و این موضوع سطوح و ابعاد گوناگونی دارد. از جمله میتوان این مسئله را در زمینهی اقتصادی و اجتماعی نیز مورد رصد و تحلیل قرار داد.
بعد از گذشت از ۱۱ سال از فتنه ۸۸، ماری که در آستین غرب پرورشیافته و از آن برای تهاجم نرم به کشورهای مخالف خود استفاده کرده، بلای جان واشنگتن شده است. آنچه در این ایام در خیابانهای واشنگتن و برخی شهرهای دیگر آمریکا مشاهده شد، تصویری حقیقی از گسلهای فعالشده در زیر پوست این جامعه است که در دورهی ترامپ سر بازکرده است.
رهبر انقلاب در سخنرانی تلویزیونی در سالروز قیام ۱۹ دی با اشاره به موضوع تحریم تأکید کردند: «جبههی غرب و دشمنان ما موظّفند که این حرکت خباثتآمیز -یعنی تحریم ملّت ایران را- خاتمه بدهند و آن را فوراً متوقّف کنند.» ۱۳۹۹/۱۰/۱۹ اما ایشان چه مواضعی در بحث تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران داشتهاند؟
نقطهی اوج تبلور نظام ارزشی انقلاب اسلامی را میتوان در جنگ دید. جنگ، پدیدهای بود که تربیت انسانهای تراز انقلاب را تسهیل کرد و این انسان توانست مسیری را برای جمهوری اسلامی رقم بزند که امروز پس از گذشت چهل سال، یکی از بازیگران جدی تغییر نظم جهانی باشد. حاج قاسم، متعلق به این زمانه و زمینه و یکی از همین انسانهایی بود که انقلاب اسلامی آفرید.
وقتی رادیو اسامی نمایندههای مجلس خبرگان را اعلام کرد، متوجه شدیم پدرم رأی نیاورده است. ایشان به من گفتند آن مهر نماز را به من بده. سجدهی شکر بجا آوردند و گفتند: «خدایا شکرت. آنطور که وظیفه داشتم آمدم، اما تو این بار را از روی دوش من برداشتی.»
نسبتدادنِ فضیلتِ «انقلابیبودن» و «حضورِ انقلابیداشتن»، مهمّترین فضیلتی است که در پیام رهبر انقلاب به چشم میخورد؛ آن هم نهفقط حضورِ انقلابی در «برخی» از میدانها، بلکه حضورِ انقلابی در «همه»ی میدانهایی که شایسته بود ایشان در آنها پا بنهد و کنشگری کند.
حاج قاسم نه از بیان لذتی که از بیسکویتهای تغذیه مدارس احساس کرده ابایی دارد و نه از تصریح به اینکه حتی تا زمان نگارش این متن هیچ شیرینی دیگری برای او آن قدر مزه نداشته، و نه این واقعیت را پوشیده میدارد که تا سال ۵۳ حتی به فساد و تباهی فکری و عملی رژیم طاغوت آگاهی نداشته است
خواندن خاطرات خودنوشت حاج قاسم از کودکی و نوجوانی یک چیز را خیلی خوب توی ذهن مخاطب جا میاندازد. برای انجامدادن کارهای بزرگ حتماً نیازی به یال و کوپال و بزرگزادگی و آقازادگی و کورباش و دورباش نیست. کافیست بندهی خوب خدا باشی.
فروردین ۱۳۳۵ از خانوادهای روستایی در «قنات ملک» کرمان فرزندی به دنیا آمد که سالها بعد ذیلِ پرچم انقلاب کبیر اسلامی تبدیل به «قهرمان ملّت ایران» و «قهرمان امّت اسلامی» شد. اما رازِ پیروزیهای عظیم سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی چه بود؟ و او چرا و چگونه به قهرمان ملی ایرانیان تبدیل شد؟
حاج قاسم سلیمانی «قهرمان ملت ایران» است و ملت ایران، دَینی از او به گردن دارد. ملت ایران «کار»های زیادی در تاریخ انجام داده، امّا تنها «انقلاب اسلامی»، کارِ کارستان ملت ایران است. انقلابات کبیر عموماً در گذر زمان فرسوده میشوند؛ تنها وقوع رخدادهایی عظیم یا پیدایی شخصیتهای خارج از نظم روزمره است که میتواند راه را برای تداوم انقلابات کبیر از میان موانع ساختاری باز کند یا به صیقلی دوبارهی آرمان انقلابیاش کمک کند.
ترامپ میگفت برای اینکه با هم تعامل داشته باشیم من از برجام خارج میشوم تا شما وارد تعامل بشوید، تحریمتان میکنم تا تعاملی که مدّنظر ما است را دنبال کنید. آقای بایدن هم میگوید من تعامل میکنم بهشرط اینکه تحریمها سر جایش بماند یا مذاکراتی فراتر از هستهای داشته باشیم. منطق این دو تفاوت خاصی با هم ندارد.
بعضیها اینگونه وانمود میکنند که در جغرافیای سیاسی جهان، دو آمریکا وجود دارد که هر یک مشغول کنشگری با اصول و مبانی فکری خود است! یک آمریکای خوب که توسط افرادی مؤدب و باهوش اداره میشود و در آن، به حقوق متقابل انسانها و به تعهدات و پیمانها احترام گذاشته میشود! و یک آمریکای بد که شرور است و پیمانشکنی میکند!
شبکهی CNN سه روز پس از واقعه، در چند گزارش پوشش تشییع عظیم را آغاز کرد: «سیل جمعیت برای تشییع سلیمانی در خیابانهای تهران سرازیر شده و خواهان انتقام است» این گزارش لحنی آمیخته با تعجب دارد و گوینده، آن را تظاهراتی میلیونی خواند که...
چارچوب نظری روش تحلیل رهبر انقلاب را در کدام دانش باید جست؟ آیا تحلیل ایشان جامعهشناسانه است؟ یا اینکه پاسخ این پرسشها در دانش تاریخ است و ایشان مبتنی بر روش تحلیل تاریخی گفتههای خود را صورتبندی میکند؟ یا اینکه ابتنای بر یک ایدۀ فلسفی دارد؟ پاسخ به این پرسش در هیچیک از این سه دانش نیست و در همۀ این سه دانش هست.
از منظر راهبردی، سیاستهای اقتصادی را باید با فرض ماندن تحریمها دنبال کرد و برنامهی جمهوری اسلامی نیز باید بر خنثیسازی تحریم استوار باشد. در استراتژی خنثیسازی، علاوه بر تلاش برای «برداشتن یا دورزدن موانعِ تحریم» که مبتنی بر رویکرد بروننگر اتخاذ میشود، باید با اتخاذ یک رویکرد درونزا برای «بیاثرکردنِ تحریم» نیز برنامهریزی دقیق صورت گیرد.
الگوی خنثیسازی تحریم و حل مشکلات اقتصادی از سوی رهبر انقلاب بهشکل تفصیلی مورد بحث و تبیین قرار گرفته و راهکارهای عملی آن نیز مطرح شده است. در یک نگاه کلی، برای عملیاتی کردن این الگو «بایدها» و «نبایدها»یی مطرح است؛ در واقع این الگو دارای ابعاد «ایجابی» و «سلبی» است.
همواره دو گانهای برای حل مشکلات اقتصادی ترسیم میشود، «مذاکره» یا «ایستادگی و جنگ و تحریم». فرمول این دوگانه غیرواقعی اینگونه است که فکر میکنند اگر برای حل مشکل اقتصادی سمت مذاکره حرکت شود، رفع_تحریم صورت خواهد گرفت و اگر سمت دیگر حرکت کنند، کار به جنگ و افزایش_تحریم خواهد رسید. اما وقتی روش مذاکره راهحل کارآمدی عرضه نکرد، تصویری که ایجاد میشود این است که هر دو روش مردم را در یک بنبست قرار میدهند.
«یکی از چیزهایی که بنده نگران آن هستم، این است که این نسل جوانِ بالندهی ما که هم آگاه است و هم دارای انگیزه و آماده بهکار است، بتدریج این حوادث مهم را، این عبرتهای بزرگ دوران معاصر را از یاد ببرد.» این عبارات حضرت آیتالله خامنهای یک نگرانیِ مهم ایشان را پیشروی ما قرار میدهد: ناآگاهی از تاریخ و درس و عبرتهای آن.
مدیریت اقتصادی فعلی، همان راه دولتهای قبلی را طی کرده و میکند و اعتقاد راسخ دارند که با تزریق دلارهای نفتی به اقتصاد ملی میتوان به توسعهی اقتصادی و سپس به اقتصاد آزاد شده از دلارهای نفتی رسید. این مدیران و مشاوران آنان معتقدند که تنها راهکار توسعهی اقتصادی کشور این است که دیدگاه اقتصاددانان غربی را بهعنوان علم اقتصاد بپذیریم.
هرچند ایران اسلامی از امکانات و ظرفیتهای قابل توجهی برخوردار است که به آن توان غلبه بر تحریم و حل مشکلات اقتصادی را میدهد اما حقیقت این است که در توان مدیریّتی بعضی از بخشها اشکال هست و عملکردهای ضعیف، اقتصاد کشور را از بیرون و درون دچار چالش ساخته است.
ما شورایعالی انقلاب فرهنگیِ جدیدی را نیاز داریم که بتواند عهدهدار راهبری علم و فناوری و فرهنگ در گام دوم انقلاب باشد. چنین شورایی باید با تکیه بر تجارب، دانش و دستاوردهای گام اوّل انقلاب و البته هوشمندی و حکمت و توانمندی جدید، هم جامعهی امروز را خوب بشناسد و به نیازهای اساسی توجه کند و هم در همهی اقدامها، هدف کانونی را؛ یعنی تمدن نوین اسلامی را در نظر بگیرد.
بعد از گذشت دو سال و نیم از دستور رهبر انقلاب مبنی بر تشکیل شورایعالی هماهنگی اقتصادی و برگزاری پنجاه جلسه این شورا، این بار در چهارم آذرماه این جلسه در حسینیه امام خمینی رحمهاللهعلیه برگزار شد که رهبر انقلاب با راهحلها و پیشنهادهای عملیاتی به این جلسه آمده بودند.
دکتر فخریزاده یک متخصص فیزیک هستهای بود و در عین حال نیازهای زمان خودش را میشناخت و میدانست در این زمان برای کارکردن باید خون داد، آبرو داد، زندگی داد و بهعبارتی زندگی خودش را ویران کرد تا کشور خودش را آباد کند.
در دستگاه محاسباتی نظام اسلامی، اقدام متقابل صرفاً به اقدام نظامی خلاصه نشده، بلکه منافع استکبار جهانی، آمریکا، رژیم صهیونیستی و اذناب آنها در منطقه را در حوزهی سیاسی، اقتصادی، علمی و حقوق بینالمللی با چالشهای متعدد مواجه خواهد ساخت و قانون "اقدام راهبردی برای صیانت از منافع ملت ایران و لغو تحریمها" نیز مقدمهای برای این مسیر خواهد بود.
وقتی به عرصهی دفاعی کشور آمد، ویژگیهای علمی خاصی که مهندس فخریزاده، در خودش داشت و دوستان که با مرتبهی دکتری بودند و هر کدام در کار علمی خودشان سرآمد بودند مثل شهید شهریاری، شهید علیمحمدی و دیگران که مجذوب خودش کرد، نگاه علمی بود که با مدیریت توأم شده بود.
رهبر انقلاب در بیانات متعددشان از یکسو بر اقتدار و وحدت رویهی حاکمیتی در مواجهه با کرونا تأکید کردهاند و از دیگر سو، بر عناصر مردمی و خودجوش تأکید دارند. ایشان در اینجا نیز توانستهاند میان دوگانهی عقل و تجربه سازگاری ایجاد کنند؛ چنانکه میان آرمان و واقعیت؛ تکلیف و نتیجه؛ نظام و انقلاب و بسیاری از دوگانههای دیگر سازگاری و اقتران بهوجود آوردهاند. یکی از این دوگانههای ناظر به پدیده کرونا، دوگانهی سلامت و سعادت و دوگانهی اقتصاد و سلامت است.
عقلانیتی که در منطق رهبر انقلاب است آیا برگرفته از عقلانیت غربی است یا یک نوع نگاه تلفیقی و ترکیبی با عقلانیت غرب است و یا یک مفهوم دیگری است؟ عقلانیت در نگاه رهبر انقلاب بر خلاف عقلانیت غربی، تعالیمحور است، نه خود بنیاد. همین عقل مبنای قبولی طاعت و مسئولیت اجتماعی- سیاسی میشود.
| سیدمهدی موسوینیا در اندیشهی آیتالله خامنهای، سازوکار عقلانیت مبتنی بر فرآیندهای متنوعی است و همچنین کاربست آن در حکمرانی سبب برخی نتایج و دستاوردها خواهد شد و طبیعتاً غفلت از این امر نیز خسارت به بار خواهد آورد.
| حمیدرضا غلامزاده رهبر انقلاب اشاره به کتابهای متعددی کردند که یکی از این کتابها، کتاب «ترس؛ ترامپ در کاخ سفید» بود. این کتاب انحطاط در آمریکا را نشان میدهد. مجموعهی کتابهای خوب دیگری در این حوزه به تازگی ترجمه شده که لازم هست به آنها اشاره کنیم.
این کتاب نشان میدهد که رئیسجمهور آمریکا هیچ آشنایی با نحوهی اجرای سیاستهای یک کشور، قانونگذاری و برخورد صحیح با تعاملات بینالمللی نداشته است و روشن میشود که چطور رئیسجمهور آمریکا فقط با استفاده از روابط شخصی و منابع مالیاش توانسته نفوذ سیاسی برای خودش دستوپا کند.
مبتنی بر نظریهی مُدلسکی، امروزه شاهد مرحلهی تمرکززدایی از قدرت رهبری آمریکا هستیم، بهگونهای که اقتدار هژمون تضعیف شده و رقبای جدیدی همچون چین، روسیه، برزیل یا هند ظهور کردهاند که جایگاهِ در حال افول آن را به چالش میکشند و کشمکشهایی رخ میدهد که مقامات ایالات متحده به تنهایی قادر به حلوفصل آنها نیستند.
متأسفانه در قضیهی جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان، یکی از کشورهای منطقه متهم است که تکفیریها را تشویق به حضور در منطقهی جنگی کرده است. این اتفاق بسیار ناخوشایند است و اگرچه این موضوع تکذیب شده، امّا شواهد نشان میدهد که تکفیریها در منطقه حضور دارند و حتی فیلمهایی را از حضورشان در مناطق جنگی در فضای مجازی منتشر کردهاند.
تلاشهای بیحاصل دورههای گوناگون برای ایجاد اسلام فرانسوی، جنگ روسری، ممنوعیت کمک به اماکن دینی و مذهبی و محدویتهای شدید دینی در این کشور نمونههایی از تفکر لائیسیته و سیاست ذوب فرهنگ اسلامی در فرهنگ دموکراسی است.
آمریکاییها به تعهداتی که منافع آنها را فقط در یک مقطع زمانی خاص تأمین کند پایبند نمیمانند. آنها حتی از بخشهای مختلف سازمان ملل مثل کمیتهی حقوقبشر خارج میشوند، چون قرار نیست پاسخگو باشند و میخواهند به شکل یکجانبه منافعی را برای خودشان تسهیل کنند.
هرجومرج و بههمریختگی اوضاع سیاسی و اجتماعی آمریکا در چند هفتهی گذشته، تنها بهدلیل دوقطبیشدن فضای سیاسی در این کشور نیست. زمانی که کار به اعتراضات خیابانی میکشد و دولت و فرمانداران قادر به کنترل و مدیریت بحران نیستند باید این سؤال را پرسید که در داخل حلقههای فکری و اجرایی واشنگتن چه اتفاقی افتاده است که اینطور فضا را بهسمت خشونت، برخورد فیزیکی، گسترش نفرت و سرانجام چند پارگی جامعه کشانده است؟
|ساخت پالایشگاه نفت ستاره باعث خنثیشدن بسیاری از استراتژیهای دشمن گردید، این پالایشگاه علاوه بر افزایش تولید بنزین و گازوییل و رسیدن به خودکفایی در فرآوردههای نفتی و ساخت تجهیزات پالایشگاهی بهوسیلهی شرکتهای دانشبنیان، باعث بهکارگیری چند هزار نیروی متخصص و تحصیلکردهی جوان با میانگین سنی ۳۱ سال شده است.
رهبر انقلاب در سخنرانی روز عید قربان دو هدف اصلی جریان تحریف را چنین تبیین کردند: هدف از این تحریف دو چیز است یکی، ضربه به روحیهی مردم است، به مردم ایران تفهیم کنند که بیچاره شدید، دیگر مثلاً کارتان تمام است و هیچ کاری از عهدهی کسی برای شما برنمیآید، هدف دیگر آدرس غلط دادن برای رفع مشکل تحریم است. اگر میخواهید تحریم برطرف بشود، در مقابل آمریکا کوتاه بیایید.
حاج قاسم توانست جمهوری اسلامی را در جبههی مقاومت و مبارزه علیه مستکبرین و وابستگانشان به پیروزی برساند و اینک «جنگ اقتصادی» نیز به الگو و مدل حاج قاسم نیاز دارد یعنی مدیریتِ «قوی، فعّال و خستهنشو.»
اقتدار بر مبنای تعقل و آگاهی است؛ آگاهی به اینکه ما میتوانیم بر مشکلات فائق آییم. ولی نه ما میتوانیم خود را بر مبنای فروختن و عرضه منابع کشور به خارجی استوار کرده، بلکه رویکردی که میخواهد با ساختن (در برابر فروختن)، عظمت ایران را تداوم ببخشد. ما با این «ما میتوانیم» توانا میشویم.
حداقل ۸۰ درصد محتوای تولیدی و مصرفی کشور، داخلی است و نیاز به ترافیک اینترنت بینالملل و گرفتن پول انتقال ترافیک و پهنای باند از کاربران را ندارد. شبکهی ملی اطلاعات چرخهی تولید و مصرف را در داخل کشور مدیریت میکند. یعنی این ترافیک، پهنای باند خیلی کمی را اشغال میکند و طبیعتاً هزینه کاربران بسیار کمتر خواهد بود.
حضرت آیتالله خامنهای از اساس و مبنا، نظریهی پذیرشِ قطعنامه «تحت فشار» یا به دلیل «تهدیدات و هجوم دشمن» را رد کرده و منطقِ چنین کُنشی از سوی رهبر فقید انقلاب اسلامی را در سخنرانی ۱۴ خردادماه ۱۳۷۵ «فهرست مشکلاتِ اقتصادی کشور» دانسته بودند...
مهمترین ویژگی کتاب مربعهای قرمز همانا یاد شهیدان و تصویری است که از حال و حضور ملکوتی شهدا در معرض دید نسل معاصر و جامعهی بشری قرار گرفته است. توجّه به سلوک معنوی شهدا بارها در بیانات حضرت امام که خود از عرفای کامل بودهاند...
پشت صحنهی این حرکت شرارتبار، سیاستهای خصمانهی صهیونیسم و امریکا و دیگر سران استکبار جهانی است که به خیال باطل خود میخواهند مقدسات اسلامی را در چشم نسلهای جوان در دنیای اسلام از جایگاه رفیع خود فروافکنده و احساسات دینی آنان را خاموش کنند.
حضرت آیتالله خامنهای در سال ۱۳۵۲ شمسی در مسجد کرامت مشهد، به اقامهی نماز و برگزاری جلسات مختلف معارفی اشتغال داشتند. شبها پس از نماز عشاء، آیاتی از قرآن و احادیث اهلبیت شرح میکردند. بهمن آن سال به شرح حدیثی پرداختند که مفهوم صبر را ذیل آن تفسیر کردند...
گاهی صحبت در مورد انجام کار خیر است و زمانی در مورد شتاب در انجام دادن آن. آیات قرآن تأکید میکند که بایستی سرعت به خرج داد چنان که گویی در میدان مسابقهای هستیم و لازم است که از دیگران پیشی بگیریم. رسول خدا (ص) میفرمایند: خداوند کار نیکی را دوست دارد که با سرعت انجام شود.
کشور، آینده و خانوادهها جگر گوشههای خود را به امانت به نظام تعلیم و تربیت سپرده اند تا در بهترین دوران یادگیری و شکل گیری شخصیت و هویت، این مسؤولیت بزرگ را به انجام برساند. عظمت و بزرگی این مسؤولیت میتواند و باید که خواب را از چشمها برباید.
| محمدکاظم انبارلویی در هیچ یک از بودجههایی که به مجلس رفته، درآمدی به نام انفال وجود ندارد. انفال اکنون نه در اختیار حکومت است و نه دولت. عواید حاصل از انفال در دست شرکتهای دولتی، اشخاص حقیقی و حقوقی است و اصلاً در ذهن طراحان بودجه، اصلیترین درآمد دولت جمهوری اسلامی است وجود ندارد.
هدف تحریف، ابتدا نخبگان هستند. زمانی که دستگاه ارزیابی رهبرانِ فکری جامعه تحت تاثیر این القائات قرار میگیرد، پیام تحریف برای عموم مردم بازتولید خواهد شد. در این رویکرد الزاما نخبگانِ تحت تاثیر این جریان، خود به روشنی چنین پروسهای را ادراک نمیکنند...
تحریف کاملاً ماهیت نرم افزارانه دارد و از جنس سخت افزاری نیست. چنین نیست که در عالم خارج مسیرهای اصلی و فرعی جابجا شود. بلکه تلقی ذهنیت ها نسبت به مسیر اصلی از طریق تفسیر و تعبیر های غلط و شبیه سازی ها و دروغ پردازی ها تغییر میکند.
در تاریخ اسلام بیشترین برداشت از احادیث ولایت، از طرف متکلمان مطرح شده که آن را به معنای مرجعیت دینی و تفسیر قرآن و احکام تعبیر کردهاند، اما تعبیر ولایت علاوه بر این معنا مفاهیم دیگری دارد که جایگاه برتر آن را میان احکام اسلامی نشان میدهد...
اگر با چشم تحقیق مسلمین به حادثه غدیر نگاه کنند، همه این معنا را تصدیق خواهند کرد که این حرکت عظیم پیغمبر در برگشت از حج، معرفی کردن امیرالمؤمنین به اینکه «من کنت مولاه فهذا علىّ مولاه»، هیچ معنائی جز تعیین خط حکومت و ولایت در اسلام بعد از رحلت پیغمبر اکرم ندارد.
شگردِ نرم جریان تحریف را میتوان ترجمان دیگری از مفهوم «فتنه» در ادبیات دینی در نظر گرفت. خاستگاه و ریشهی تمام فتنهانگیزیها در جامعهی اسلامی، تبعیّت از خواهشهای نفسانی است. از این منظر حقایق را واژگون فهمیدن و آن را منتشر کردن، فتنه است...
یکی از مهمترین موضوعاتی که آیات فراوانی دربارهی آن نازل شده است، مسئلهی روابط جامعه اسلامی با دیگر جوامع اسلامی و نیز با غیر مسلمانان است. در یک نگاه کلی، این وظایف سه دسته هستند: ۱. در برابر جوامع اسلامی دیگر ۲. در برابر غیر مسلمانان حربی ۳. در برابر غیر مسلمانان غیر حربی.
| ایرج مسجدی جمهوری اسلامی در راستای سیاست همیشگی خود، این نکته را بهصراحت اعلام کرده است که پایگاههای نظامی آمریکا و غیر آمریکا در منطقه هیچگونه نفعی برای کشورها ندارند. آنها خودشان حامیان اصلی تروریستها هستند. بنابراین مبارزهی با تروریسم و دفاع از این کشورها جایگاهی واقعی در نگاه آمریکاییها ندارد.
| بابک نگاهداری در ادوار مختلف مجلس، هرگاه نمایندگان در انجام وظایف نمایندگی و نظارت، اجرای قانون را سرلوحهی کار قرار دادهاند، کشور از برکات قوانین نافذ و اثرگذار و نظارتهای دقیق و مصلحانه بهرهمند گشته است و مجلس «در رأس امور» بودن خود را بهخوبی نشان داده است، امّا هرگاه نمایندگان به آفات مورد اشاره رهبری دچار گشتهاند، گاهی خسارات جبرانناپذیری بر کشور وارده گشته است.
تاریخ قانونگذاری در ایران نشان داده است که صرفا با تصویب قانون و ابلاغ برای اجرا نمیتوان انتظار تحقق هدف را داشت و البته قانونی موفق بوده است که قانونگذار با حکمت آن را وضع و در ادامه، برای تحقق اهدافش آن را ارزیابی و مجریانش را دنبال کرده است...
| محمدباقر قالیباف ما عقیده داریم دوره آزمون و خطا دیگر تمام شده و یک راه بیشتر نداریم که آن هم بازگشت به آرمان انقلاب اسلامی در عرصه اقتصاد است: یعنی مردمی سازی اقتصاد و تولید قدرت اقتصادی که در واقع همان اقتصاد مقاومتی است، و مدیریت جهادی که منبعث از فرهنگ دفاع مقدس است.
به منظور کاهش فقر پایدار و ارتقای شاخص های عدالت در جمهوری اسلامی یکی از موضوعات مهم تهیه و تصویبِ «سند کاهش فقر به صورت جامع» است. هدف از تدوین سند راهبردی کاهش فقر، هماهنگ سازی دستگاه ها برای رسیدن به اهداف قابل دسترسی از طریق برنامه های کارشناسی شده کاهش فقر است.
اینکه حق چیست که به صاحب حق اعطا شود و یا موانع و اقتضائات آن چیست، نیازمند بحث و گفت و گو است. هر میزان، آزادی های سیاسی هم در انتقاد سازنده از آنچه موجود است و هم تضارب آرا در آنچه باید باشد فراهم شود، امکان تحقق عدالت بیشتر خواهد بود.
از جمله روایاتی که میتواند سبب تحول در سبک زندگی شود، اخباری است که با تعابیری مانند بهتر و بدتر، مسیر روابط اجتماعی را روشن نمودهاند. از جمله حضرت رضا(ع) در ارتباط با مواسات فرمودند: «آن کس که دیگران در زندگی او شریک باشند، بهترین زندگی و آن کس که دیگران در زندگی او شریک نباشند، بدترین زندگی را دارد.»
همه تحولات عمیقی که در دوران امام راحل و رهبری اتفاق افتاد؛ ریشه در نگاه توحیدی و بر پایه آموزههای اهلبیت (ع) در حکمرانی است. یکی از مهمترین ابعاد تحول در دهه پنجم انقلاب اسلامی، تحول عمیقِ معرفتی بر پایه شناخت و اجرایی کردن منظومه حیاتبخش و تمدنساز ولیفقیه است...
الآن عدالتخواهی در جامعهی ما تبدیل به یک ارزش شده است. وقتی این مطالبهگری، این تشخیص مسألهها، این حل مسألهها، حتی کمک کردن به مسئولین توسط نیروهای مردمی و جوانان، این چیزها وقتی زیاد بشود طبیعتاً جلوی فساد را میگیرد...
حضرت آیتالله خامنهای دربارهی الزامات و بایدها و نبایدهای مبارزه با مفاسد اقتصادی به چه نکاتی اشاره کردهاند؟ از نظر ایشان برای مبارزهی جدی و اثرگذار با فساد مالی و اقتصادی چه مسائلی باید از سوی مسئولین دستگاه قضا مورد توجه و اهتمام قرار گیرد؟...
| محمد طاهری نژاد برقراری اعتماد میان فعالین اقتصادی، مهمترین عامل شکلگیری تعاملات اقتصادی در هر کشوری محسوب میشود. در نتیجه هر چه سازوکارها و نهادهای حقوقی و قضایی، اجرای قراردادها را سریعتر و راحتتر تضمین کنند اطمینان فعالین اقتصادی از جلوگیری تضییع حقوق خود بیشتر شده...
ما دچارِ «فقدان نظریهی راهبردی عدالت در برنامهریزی و سیاستگذاریها» هستیم و باید این را علاج کنیم. کار اساسی این هست که ما بتوانیم «مبناسازی» درستی را شکل دهیم و بر اساس آن توزیع امکانات و ثروت ملی اتفاق بیفتد.
| احمد نادری آنچه از تحوّل عمیق و همهجانبهی نظام آموزشی مقصودنظر است، میتواند در مفهوم «انقلاب آموزشی» تجلّی عینی یابد. انقلابی که از قالب و ساختارهای نظام آموزشی تا محتوای تمام اجزای منظومهی آموزش در کشور را شامل میشود...
کانون اصلی نابرابری، مسئلهی «تعارض منافع» است. اصناف و گروههای اقتصادی وجود دارند که وقتی در موقعیتهای قانونگذاری قرار میگیرند، بهصورت آگاهانه یا ناآگاهانه سیاستهای قانونی و قوانین و آییننامهها را بهسمتی میبرند که بیشترین منفعت را به گروهها و اصناف ذینفع خودشان هدایت میکنند...
| حسین عیوضلو عدالت میتواند مبنای احکام جدید اسلامی در زمان حال باشد. تمام تلاشها در عرصههایی مثل اقتصاد اسلامی و جنبههای اسلامی کردن علوم این است که چگونه با توجه به مقتضیات و شرایط امروزِ جامعه بتوانیم احکام اسلامی را تطبیق دهیم. اینجا عدالت نقش بسیار کارسازی دارد.
در برنامهریزی اقتصادی ضمن اینکه همهی بخشهای اقتصادی باید بهسمتی بروند که توسط مردم اداره شوند، دولت نیز باید نقش تصدیگرایانهی خودش را کنار بگذارد و نقش هدایتگرایانه و فراهمکنندهی شرایط را بر عهده بگیرد. بعضی بخشها در این کار از اولویت برخوردار هستند...
موضوع عدالت، فقط اقتصادی نیست. باید ابعاد مختلف این عقبماندگی را ببینیم. عدالت در حوزهی فرهنگ هست، عدالت در مواجهه با انسان و در مواجهه با حیوان و موضوعات مربوط به محیط زیست است. در همهی این حوزهها با همین کثرت ما دچار یک عقبماندگی در حوزهی عدالت هستیم...
| علی اصغر پورعزتما ابتدا نظریهی عدالت و نظریهای حقمدار و سپس الگوی حکمرانی و خطّ مشیگذاری میخواهیم. الگویی تعالیگرا؛ و پس از آن سیستم ارزشیابی و کنترل دقیق میخواهیم، سیستمی رصدگر، رصدگر ضعف در طراحی، ضعف در اجرا و ضعف در قضاوت.
در برداشتِ اجتماعیِ امام خمینی و حضرت آیتالله خامنهای، تحوّل در عرصههای «ساختاری» یا «رفتاری»، محدود نمیماند، بلکه مهمترین و بنیادیترین عرصهی تحوّل، تحوّلِ «باطنی» است که چنانچه بر مدار و مسیرِ حقایق و معارفِ قدسی صورت گیرد، «تحوّلِ معنوی» خوانده میشود...
| علی صدرینیا انتشار این دست نوشته روزانه، نوید دهنده آغاز مسیری تازه پیش روی پژوهشگران و علاقه مندان به تاریخ انقلاب است. اینکه با انتشار بخشهای بیشتری از این دست نوشته ها و روایتهای تاریخی رهبر انقلاب در فرصتهای بعدی، ابعاد مغفول مانده یا شنیده نشده بسیاری از حوادث تاریخی کشور روشن شود. مشتاقانه باید منتظر ماند.
با بررسی صحیفه امام خمینی، تنها آیهای که از آغاز تا فرجام انقلاب برآن تأکید فراوان نموده، موعظه قرآنی «قیام لله» است. پیامبر (ص) در این سخن مأمور میشود که مردم را به موعظهای یگانه دعوت کند، اینکه به صورت دو نفر دو نفر یا یک نفر یک نفر برای خدا قیام کنند.
دانش مطالعات انقلاب که به نوعی در کالبد و هژمونی مطلق اندیشهی لیبرالی متولد شده است، در غالب موارد، انقلاب را امری محبوب و موفق معرفی نمیکند و وعدهی پایان انقلابها را سر میدهد و میگوید انقلاب دیگر معنا و حتی امکان نمییابد و امری مطلوب نیست!
| محسن سام یادداشتهای روزانه حضرت آیتالله خامنهای در کنار دیگر خاطرات و آثار قلمی و شفاهی ایشان، قطعا به یکی از منابع دست اول روایت تاریخ انقلاب تبدیل خواهد شد. بهویژه این یادداشتها میتواند در نبرد روایتها، سلطهی بعضی منابع را که طی سالهای اخیر مرجع برخی تاریخنگاران بوده بشکند...
اگر مجلس یازدهم بخواهد خدمت مهمی به وضعیت اقتصادی بکند، مهمترین اولویتشان باید حذف قوانین زائد باشد و بهدنبال تراکم و تکثر قوانین نباشند. با تصویب زیاد قانون مشکل حل نمیشود و باید قوانین و مقررات موجود را به نحوی اصلاح کرد تا مانع فعالیت اقتصادی نشود.
| حیدر مستخدمین حسینی اگر ما در حوزهی اقتصاد موفق نبودیم، اگر تولید ناخالص داخلیمان، رفاه اقتصادیمان و درآمد سرانهمان، در سطح پایینی است و اگر فضای مناسبی برای کسبوکار نداریم، به این دلیل است که دولتها و مجالس قبلی ریل مناسبی را انتخاب نکردهاند. این ریلگذاری باید اصلاح شود...
جمعبندی من از پیام رهبر انقلاب این است که مجلس یازدهم باید هم به اصلاح ساختاری و ارتقاء شایستگی خودش اقدام کند و مجلس را که در این سالهای اخیر به نحوی از ریل اثرگذاری صحیح خارج شده بود به جایگاه خودش یعنی در رأس امور بودن برگرداند و دوم اینکه باید به اولویت اصلی کشور در حوزهی اقتصاد و عدالت بپردازد.
یکی از اصول مدیریت بحران رهبر انقلاب حمایت از عوامل مدیریت بحران در حین بحران بوده که دلگرمی و استمرار خدمات سریع و صحیح را تضمین میکند. ایشان به کرار و به مناسبتهای مختلف وزارت بهداشت را در صف مقدم مبارزه با کرونا دانسته و از همه دستگاهها خواستهاند همهی امکانات را در اختیار آن قرار دهند.
بنا بود همهی رفقا در دفتر من جمع بشوند. آقای هاشمی چند دقیقهای زودتر آمده بود. به من گفت: «فلانی! نظر شما راجع به آن مطلبی که امام گفتند چیست؟»؛ من اصلاً یادم نیامد که ایشان چه میگوید. گفتم: «کدام مطلب؟»؛ گفت: «اینکه گفتند شما رهبر باشید.»؛ گفتم: «هیچّی!»؛ گفت: «نه، امام بی فکر قبلی این حرف را نمیزند. این حرف همینطوری از دهان امام نپرید. این را با فکر قبلی میگوید.»؛ گفتم: «من نمیدانم. من نمیدانم.»
| حسین دلیریان کرانهی باختری از حدود ۴۰ الی ۵۰ سال پیش، درگیر یک بازی سیاسی و مذاکرات پوچ شد که متأسفانه امروز کار را بهجایی رسانده که صهیونیستها که روزگاری حکومت خودمختار در کرانه را بهرسمیت میشناختند، از الحاق آن به اسرائیل سخن برانند و این یعنی شکست «پروژهی مذاکره» که باید به آغاز «فرآیند مقاومت مسلحانه» تبدیلش کرد.
| دکتر محمد البحیصی انقلاب اسلامی در وهلهی نخست حلقهای را درهم شکست که رژیم طاغوتی شاه آن را ایجاد کرده بود. بنابراین، میتوانیم بگوییم که انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی رحمهالله توانست حلقهی مرکزی تشکیل شده توسط صهیونیستها را برای همیشه از ببرد...
اکنون به دوران اوج تقابل این دو دیدگاه در سطح منطقه رسیدهایم؛ دیدگاهی که جمهوری اسلامی ایران و جبههی مقاومت اسلامی به پرچمداری رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله خامنهای آن را دنبال میکنند و دیدگاهی که صهیونیستها و آمریکاییها آن را در دستور کار قرار دادهاند.
مبارزه برای آزادی فلسطین، جهاد فی سبیل الله و فریضه و مطلوب اسلامی است. پیروزی در چنین مبارزهای تضمین شده است، زیرا فرد مبارز حتّی در صورت کشته شدن هم به اِحدی الحُسنیین دست یافته است...
از میان ۵۴ دعای صحیفه سجادیه، دعای بیستم آن مشهور به دعای مکارم الاخلاق است، هر فقره و جمله از آن، یک معرفت بزرگ است، برای انسان مؤمن یک درس زندگی است. جا دارد کسانی که اهل مطالعه و تدبّر یا اهل دعا و تضرّع هستند، با دعای مکارمالاخلاق اُنس بگیرند و آشنا شوند.
امام علی(علیهالسّلام) رحمت پروردگار به یک جامعه را در گرو توجه مردم به امر تولید دانسته و برای نمونه – با توجه به آنکه در دوران حضرت کشاورزی از مهمترین مشاغل تولیدی بود- تأکید نمودند جامعهای که با داشتن آب و زمین کافی برای تولید کشاورزی، کوتاهی کند از رحمت خداوند متعال به دور خواهد بود...
| عماد افروغ عامل اصلی افتراق و تضاد در کشور، بی عدالتی اقتصادی است. شفافسازی در مالیات و نگاه عادلانه و غیر تبعیضآمیز به آن، در کنار توزیع عادلانه و روشمند آن، از راهکارهایی تحقق عدالت است.
دعا یکی از نیازهای حتمی و اساسی مردم است؛ این با نیازهای مادّی از یک نظر تفاوتی ندارد، از یک نظر بالاتر از نیازهای مادّی مردم است. مردم احتیاج دارند به اینکه بخصوص در مسائل مهم، در قضایا یا حوادث مهم بتوانند این توسّل و این توجّه و این ارتباط با خدا و خواستن از خدا را داشته باشند.
| حجتالاسلام پیروزمند روش انقلاب اسلامی خودآگاهی و تفاهم با وجدان عمومی جهان است. مخاطب انقلاب، ارباب زر و زور نیستند بلکه عامهی مردمی هستند که از فشارهای تمدن غرب به سطوح آمدهاند و به همین خاطر، قلوب را فتح کرده، عقلانیت مادی را به چالش کشیده و عقلانیت جدیدی را بر محور ایمان بالله به صحنه آورده است.
| مهندس مصطفی بازیار همگان میدانند که واردات به منزلهی ایجاد اشتغال برای خارجی و در درازمدت ضربهای بر بنیانهای اقتصادی کشور خواهد بود. بزرگترین خرسندی و مطالبهی دائم کارگر ایرانی امنیت شغلی، درآمد مستمر و کافی و کار با کرامت و شایسته است.
مواسات تنها به امور مالی منحصر نیست. امام حسن علیهالسلام در یک مورد از تمامی نیازمندیهای احتمالی مخاطب خود جویا شده و فرمودند: «اگر از ما راهنمایی بخواهی، تو را هدایت مینماییم؛ اگر حاجتی داشته باشی، روا میکنیم؛ اگر گرسنه باشی، تو را غذا میدهیم، اگر برهنه باشی، لباس به تو میپوشانیم؛ اگر رانده شده باشی، تو را پناه میدهیم...
| سیدحجتالله علمالهدی ورود دولت در این عرصه در قالب و شکلهای مختلفی صورت میگیرد. یک شیوه وضع مقررات است. دولت میتواند با مقررات گذاری، محدودیتهای ضروری که برای تأمین منافع جامعه لازم است وضع نماید؛ مانند مقررات مربوط به بهداشت کار که حافظ سلامت کارگران است. شیوههای دیگر ورود دولت در این عرصه سیاستگذاری، هدایت و نظارت است...
طی سالهای گذشته در پی نوسانات ارزی و افزایش تورم، قدرت خرید کارگران کاهش چشمگیری داشته است که جبران نشدن این مساله منجر به افزایش فقر خواهد شد. بنابر این لازم است یک سیاست حمایتی برای جبران قدرت خرید کارگران اجرا شود. البته نباید همه ی این بار را بر دوش کارفرما انداخت...
| سیدکاظم حسینی جوامع برای دستیابی به مطلوبهای خود نیازمند تحقق عملی خطمشیها در عرصه واقعی جامعه هستند. «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال»، «حمایت از کالای ایرانی»، «رونق تولید»، «جهش تولید» و تمام نامهای دیگری که برای سالهای اخیر گذارده شده است نهادهای خطمشیگذاری کشور را به تکاپو انداخته است اما چرا هیچکدام نتوانسته آنطور که باید اقتصاد کشور را تکان دهد؟
| دکتر سیداحسان خاندوزی فضای اقتصادی سال ۹۷ و ۹۸ موجب کاهش شدید قدرت خرید خانوارها شده و میزان کدهای بورسی که در سال ۹۸ ثبت شد هشت برابر سالهای گذشته بود. بنابراین امکان اینکه از طرف عرضهی سهام هم فرصتی برای واگذاری واقعی شرکتهای دولتی پیش بیاید، فراهم شد...
اگر تصویر حضرت آیتالله خامنهای در مراسم کاشت نهال که توجه و اهتمام به رعایت نکات بهداشتی مورد تأکید پزشکان را میرساند در کنار توصیههای مکرر ایشان مبنی بر ضرورتِ رعایت مسائل بهداشتی قرار دهیم، آنگاه برآیند مجموعه این گفتار و رفتار، رد و نفی هرگونه بیتوجهی به دستورالعملهای بهداشتی بوده است...
مواسات یعنى به یکدیگر یارى رساندن و دیگران را در دسترنج و حاصل تلاشهاى خود، شریک ساختن. اگر افراد جامعه، دارایِ ثروت، علم و آبرویی هستند، میبایست بهوسیله آنها خلأهاى اجتماعی را پر کنند تا جامعهی اسلامی از قدم برداشتن در مسیر تقرب به خدا عقب نیفتد.
| سعید اشیری «مواسات»، اصطلاحی ناظر به سبک زندگی اسلامی و از مهمترین وظایف اخلاقی و عاطفی انسان و به معنای همراهی کردن و کمک کردن به برادر مؤمن در همهی امور است. معنای آن ناظر به وضعیتی است که آدمی، بخشی از مال خویش را در اختیار نیازمندی قرار دهد.
| دکتر ابراهیم سوزنچی تولید واسطه بین بازار از یک طرف، و فناوری از طرف دیگر است. جهش تولید به دو صورت میتواند صورت پذیرد: افزایش میزان تولیدات محصولات موجود یا حرکت به سمت تولید محصولات جدید. جهش تولید زمانی اتفاق میافتد که هم فناوری مورد نیاز برای افزایش تولید فراهم باشد و هم از طرف دیگر بازار تقاضا برای محصولات تولیدی وجود داشته باشد.
مسأله انتظار فرج در دوران غیبت پشتوانهای برای برپایی حکومت اسلامی و ایجاد آمادگی برای رسیدن به دوران ظهور است. حضرت آیتالله خامنهای مسألهی انتظار را مفهومی فعال و سازنده میدانند که جامعه اسلامی را به سمت ایجاد عدالت و طرحریزی تمدن اسلامی فرامیخواند...
روایات گسترش ظلم و تعدی، علت برای ظهور نیست، بلکه به عنوان وقایع مقارن و همزمان ظهور نقل گردیده که خبر از واقعیتی خارجی است که تحقق مییابد، نه اینکه مردم را تشویق به ظلم کند تا با گسترش دادن آن، حضرت ظهور کنند؛ بلکه ما وظیفه داریم در دنیای امروز به اندازه سهم خود گسترش دهنده عدالت باشیم...
در نگاه شهیدصدر، تعالیم اسلامی ضمن ایجاد روحیهی تولیدی در آحاد جامعه، قواعد بازی را در میدان فعالیتهای اقتصادی به گونهای وضع کرده است که از هرگونه انباشت و راکدگذاشتن اموال و ثروتها جلوگیری شود و تمامی امکانات برای رشد و رونق تولید به کار گرفته شود.
|مهدی دوستی در برخی موضوعات مثل صادرات نیازمند تغییر پارادایم هستیم. ارزش صادرات به میزان ایجاد ارزش افزوده کالا در داخل کشور است. میبایست با اصلاح قوانین مالیاتی و ایجاد تخفیفهای پلکانی خوراک، صادرکنندگان را به عرضه داخلی مواد خام صادراتی و توسعه زنجیره ارزش در داخل ترغیب کنیم.
| ساجد صمدی تا وقتی دولتهای رانتیر از نعمت درآمدهای نفتی سرشار برخوردار هستند، اساساً هیچ انگیزهای برای کنترل واردات ندارند ولی امروز به برکت کاهش شدید و اجباری درآمدهای نفتی دولت ناگزیر به محدود کردن واردات کالاهای غیر ضروری و دارای مشابه داخلی گردیده است...
خداوند در قرآن «کلمه طیبه» را به مانند درختی دانسته که پاکیزه و پرثمر است، جاهایی که قرآن برای ما مثال میآورد، حقیقت بزرگی را بر پایه مثال محسوس بیان میکند. بارزترین ویژگی انقلاب اسلامی نیز که تداعیکننده شجره طیبه است، استحکام، استقامت و پایداری آن در مقابله با جریانات مخالف و موانع است...
اولین و مهمترین دلیلی که باید به صحیفه سجادیه توجه کنیم، آن را بخوانیم، تدبر کنیم، ترویج کنیم و در تحقق آن بکوشیم، این است که صحیفه سجادیه «جامعهساز» است و اخلاق و معنویت جامعه را که اصلیترین رکن تمدن اسلامی است، تقویت کرده و از انحراف و انحطاط جلوگیری میکند...
از جمله اقدامات لازم و ضروری تصویب قانون مورد نیاز برای اجرای سیاستهای کلی جمعیت است. مجلس محترم شورای اسلامی علیرغم گذشت تقریبا دو دوره چهار ساله، هنوز اهتمام لازم و بایسته را برای تصویب قانون متناسب با نیازها و ضرورتها و وضعیت حال و آینده کشور و آسیبها و چالشهای پیشروی کشور نورزیده است.
لطفا به منظور مشاهده بهتر سایت و مرور ایمن در اینترنت ، مرورگر خود را به نسخه بالاتر ارتقاء دهید
یا از دیگر مرورگرها استفاده کنید.