در دوران جدید ایران که از سالهای قبل از مشروطه آغاز میشود نقش، حضور و تأثیر زنان در مقاطع مهم و سرنوشتساز این کشور وارد فصل جدیدی میشود که واجد اهمیت خاص و فوقالعادهای است. این نقش در تمامی عرصههای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی قابل تشخیص و تحلیل است.
اینها به لطف اجداد مکاسبخواندهشان خوب فقه میدانند، اخلاق را نزدیک به کمال بلدند، حقالناس را کأنه یک گوی گداخته میدانند، تکلیفمحورند، انقلاب برایشان موضوعیت دارد و صرفاً یک واقعه تاریخی نیست، دایره محرماتشان بسیاری از مکروهات را هم در برمیگیرد، ظرف کوچکی حتی شده از غذایشان سر سفره همسایه است...
«تنها گریه کن» روایت زندگی اشرف سادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان است که خودش فارغ از فرزند شهیدش یک شخصیت مستقل دارد. چه آن زمان که قدم در مسیر مبارزه علیه طاغوت گذاشت، چه زمانی که با شروع جنگ محله کوچکشان در قم شد پایگاه پشتیبانی از رزمندگان و چه آن زمان که بعد از طی همهی این مقدمات به مقام رضای الهی رسید و پسر نوجوانش به شهادت رسید.
حضرت آیتالله خامنهای: همه چیز در این کتاب، عالی است و نگاه مرحمت سالار شهیدان به او و مادرش در نهایت علوّ و رفعت .. هیچ سرمایهی معنوی برای کشور و ملّت و انقلاب برتر از اینها نیست. سرمایهی باارزش دیگر، قدرت نگارش لطیف و گویایی است که این ماجرای عاشقانهی مادرانه به آن نیاز داشت. ۱۳۹۹/۱۲/۱۰
پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR به مناسبت انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «تنها گریه کن»، لوح «عاشقانهی مادرانه» را منتشر میکند.
یکروز محمد گفت مامان من هم دلم میخواهد مثل شما بسیجی شوم و به جبهه بروم. گفتم آره مامان، وظیفهمان است. وقتی امام حکم جهاد دادند، فرقی نمیکند زن یا مرد باشی، باید جهاد کنی.
محمد به مادرش گفته بود که نمیتوانم از شما بخواهم که گریه نکنی، امّا از طرفی هم دلم نمیخواهد که عاطفهی مادری بر شما غلبه کند و اشک و بیقراری شما باعث شود که دشمنان انقلاب دلشاد شوند. من از شما میخواهم که تنها گریه کنید.
خانمیِ خستگیناپذیر با این خصوصیات که جهاد در او جاری و ساری است، بهترین الگو برای نوشتن کتاب بود. پیشنهاد من به خانم اسلامی این بود که سراغ باغبان شهید محمد معماریان برود که این گل معطر را پرورشداده. باید زندگی او را برای نسلهای آینده به قلم و تصویر کشید.
خاری به دست جگرگوشهات برود، قلب تو را پاره میکند. مادر که باشی، معنای جگرگوشه را خوب میفهمی؛ پاره دل، نور چشم، چراغ خانه و عصای پیری، همگی در یک کلمه خلاصه میشود: «فرزند»!
همه چیز در این کتاب، عالی است؛ روایت، عالی؛ راوی، عالی؛ نگارش، عالی؛ سلیقهی تدوین و گردآوری، عالی، و شهید و نگاه مرحمت سالار شهیدان به او و مادرش در نهایت علوّ و رفعت
بهمناسبت «یازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت» و انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «تنها گریه کن»، ویژهنامهی «کتابنامه» منتشر شد. این ویژهنامه شامل گفتوگوهایی با خانم اشرف سادات منتظری راوی کتاب، خانم اکرم اسلامی نویسنده کتاب، یادداشتهای تعدادی از فعالان حوزه ادبیات دفاع مقدس و یک شعر ترکیببند در رسای مادران و همسران شهدا است.
در مراسم یازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت که به مناسبت هفتهی کتاب و کتابخوانی و همزمان با آیین ملی تجلیل از مادران شهدا و تقدیر از نویسندگان کتابهای مرتبط با دفاع مقدس برگزار شد، تقریظ حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «تنها گریه کن» منتشر شد.
متن تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر این کتاب به شرح زیر است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
ـ با شوق و عطش، این کتاب شگفتیساز را خواندم و چشم و دل را شستشو دادم. همه چیز در این کتاب، عالی است؛ روایت، عالی؛ راوی، عالی؛ نگارش، عالی؛ سلیقهی تدوین و گردآوری، عالی، و شهید و نگاه مرحمت سالار شهیدان به او و مادرش در نهایت علوّ و رفعت .. هیچ سرمایهی معنوی برای کشور و ملّت و انقلاب برتر از اینها نیست. سرمایهی باارزش دیگر، قدرت نگارش لطیف و گویایی است که این ماجرای عاشقانهی مادرانه به آن نیاز داشت.
در مراسم یازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت که به مناسبت هفتهی کتاب و کتابخوانی و همزمان با آیین ملی تجلیل از مادران شهدا و تقدیر از نویسندگان کتابهای مرتبط با دفاع مقدس برگزار شد، تقریظ حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «تنها گریه کن» منتشر شد.
سرکار خانم نغمهی مستشارنظامی از شاعران آیینی کشور، پس از مطالعه کتاب «تنها گریه کن» شعری دربارهی این کتاب سرودهاند که در جریان مراسم رونمایی از تقریظ حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب تنها گریه کن، از متن یادداشت رهبر انقلاب بر ترکیببند این شاعر رونمایی شد.
متن یادداشت رهبر انقلاب اسلامی بر این سروده به شرح زیر است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
بسیار کار درست و بهجایی کردهاند؛ آن بانوی شهیدپرور و آن حماسه، در خور چنین ستایش است. ای کاش برای دیگر مادران ارجمند شهیدان در قم -مانند مادر شهیدان زینالدّین- و در سراسر کشور نیز زلال قریحهی شاعران، آثاری بیافریند.
من هم آن کتاب را خواندهام و چند کلمه تقریظ بر آن نوشتهام.
یکروز محمد گفت مامان من هم دلم میخواهد مثل شما بسیجی شوم و به جبهه بروم. گفتم آره مامان، وظیفهمان است. وقتی امام حکم جهاد دادند، فرقی نمیکند زن یا مرد باشی، باید جهاد کنی.
سحر آمد. گفتم محمد من انتظار آمدن تو را نداشتم، چرا آمدی! گفت مادر دیدار آخر است انشاءالله. گفتم خوشآمدی، ولی هر خانهای لیاقت شهادت ندارد. گفت حالا این دفعه میبینی دارد یا نه. روز پنجم دیدم که دلش میخواهد چیزی به من بگوید، ولی نمیتواند...
سحرِ عاشورا، خواب دیدم که در مسجدالمهدی هستم و جمعیت خیلی زیادی در مسجد هست. گفتند برای مسجد دارد نیروی کمکی میآید. جلوی مسجد که رفتم، دیدم دستهای منظم به طرفم آمد و سعید آلطاها جلوی دسته نوحه میخواند و بقیه جواب میدهند. دیدم پسرم هم کنارش هست. در خواب برایم یقین شده بود که آنها شهدا هستند.
«تنها گریه کن» روایتی از زندگی خانم اشرفسادات منتظری مادر شهید محمد معماریان است. مادری که در انقلاب نقش داشته، در جنگ شوهر و پسرش را به جبهه میفرستد، در پشتیبانی جنگ کار میکند و پسر شهیدش را خودش تشییع و به خاک میسپارد و بالای سر مزار او میایستد و دستش را به دعا بلند میکند، ولی گریه نمیکند!
کتاب «تنها گریه کن»، روایت زندگی «سرکار خانم اشرف سادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان»، در دوران مبارزات انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و پس از آن است که به قلم خانم اکرم اسلامی تدوین و توسط انتشارات حماسه یاران منتشر شده است. پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR به مناسبت «یازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت» و انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «تنها گریه کن» گفتگویی با راوی، نویسنده و ناشر این کتاب انجام داده است.
اشرف سادات در زمره کسانی است که بودن آنها با نبودنشان تفاوت دارد. دنیا بیش از هر چیزی به این آدمها نیاز دارد. آدمهایی که وقتی حضور دارند و هستند، حضورشان و بودنشان حس میشود؛ درست مثل یک جرم با چگالی بالا که میآید و نرم و لطیف و دلنشین بخشی از فضا یا ذهن دیگر آدمها را پر میکند.
وقتی ما آثار هنری مربوط به جنگ را میبینیم، جنگ عملی نازیبا جلوه میکند؛ امّا دفاع مقدس ما جنگ نیست، روایت اسطورهای است. دختران شهدا هر کدام روایت و زاویه دید دیگری دارند. جذابیت این روایتها بهخاطر همین نگاه خاص و ویژه است. شهدایی که الگو و اسوهاند.