|سیدپژمان شیرمردی
در دولت سیزدهم نگاهمان این بود که سهم فناوری هستهای، به طور ملموس در زندگی مردم افزایش یابد. یعنی مردم ما بدانند فناوری هستهای در کجای زندگیشان بیشتر اثرگذار است. شاید ما اگر چند سال پیش صحبت از حضور فناوری هستهای در عرصهی غذایی میکردیم، برای خیلیها ابهام داشت و جای سؤال بود.
|سیدحمزه حسنی
شاهد آن هستیم که بومیسازی در بسیاری از صنایع کشور، از ساخت قطعات یدکی و بخشهای ساده فراتر رفته است، و به طراحی و تولید تجهیزات پیچیده رسیده است. مثلاً شرکتی که در سالهای گذشته تنها خدمات تعمیر و نگهداری برخی از تجهیزات دوار صنعتی را ارائه میکرده است، اکنون به سازنده حرفهای این تجهیزات تبدیل شده است. یا شرکتی که در گذشته بُردهای الکترونیکی تجهیزات نیروگاهی را تعمیر میکرده است، الان به دانش طراحی و تولید آن دست یافته است. حتی برخی شرکتها به مرحلهای رسیدهاند که در آینده نزدیک میتوانند دانش فنی و لایسنس محصولات خود را عرضه کنند. این جریان را میتوانیم به وضوح در صنعت هستهای نیز ببینیم.
رهبر انقلاب در نمایشگاه دستاوردهای صنعت هستهای پرسیدند الان در ساخت ماشینهای چرخه سوخت هستهای چقدر وابستگی داریم. همکاران ما گفتند ۷۰ درصد خودکفاییم و ۳۰ درصد وابسته. گفتند خب این خودکفایی را تا کی ۱۰۰ درصد میکنید؟ بچهها گفتند انشاءالله تا آخر سال. من همانجا به بچهها گفتم به آقا قول دادید باید تا آخر سال برسانید و الحمدلله رساندند.
|محمدجواد رهپیک
فناوری هستهای مزیتهای متنوع و کاربردهای مهمی در زندگی مردم دارد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی این کاربردها را در ۶ حوزه کلان انرژی، سلامت، محیط زیست، صنعت، غذا و کشاورزی و مدیریت آب تقسیمبندی کرده و در گزارشات خود اشاره دارد که فناوری هستهای و حرکت به سمت آن میتواند فرصتهای زیادی از قبیل ایجاد شغل و رشد اقتصادی فراهم کند.
دستیابی به علم و فناوری در حوزه هستهای راه را برای حضور در عرصههای دیگر علم و فناوری برای کشورمان به عنوان یک بازیگر توانمند هموار نموده است. شاهد دیگر این ادعا برگزاری اولین کنفرانس بینالمللی هستهای در اردیبهشت ماه سال جاری بود، که تعداد قابل توجهی از پژوهشگران داخلی و خارجی مشارکت کرده و به ایراد سخنرانی پرداختند.
|ایمان رمضانی
یکی از راهکارهایی که برای جهش رشد صنعت هستهای در کشور مدنظر است، توجه بیشتر به تجاریسازی دستاوردهای هستهای از طریق مشارکت بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان است.
|میثم ترابمستعدی
آینده صنعت هستهای کشور در گرو دسترسی به نیروی انسانی توانمند، ماهر و متعهد است و تشکیل شبکههای علمی و آموزشی، تقویت چرخۀ آموزش و توانمندسازی منابع انسانی هستهای و حمایت از استعدادهای برتر از دوران نوجوانی تا رسیدن به زمان بازدهی و اثربخش است.
رآکتورهای ماژولار به دلایل مختلف، خوشآتیهترین فناوری برای آیندهی انرژی جهان هستند؛ چون ضمن برطرف کردن بسیاری از اشکالات مبنایی رویکرد متداول، مزیتهای جدیدی نیز فراهم میکنند. از سوی دیگر، ما شاهد هستیم در دو سال گذشته که مسألهی از میان بردن تولید گازهای آلاینده و در عین حال تأمین برق پایدار اهمیت بینالمللی پیدا کرده...
حکمرانی توسعه فناوری راکتورهای کوچک در ایران باید با تکیه بر اصل بسیج امکانات و مشارکتدهی همه ظرفیتهای بالقوه کشور چه در بخش دانشگاهی و چه در بخش صنعتی تحقق یابد و در کنار آن تعامل با بخش بازار و تجاریسازی فناوری مورد توجه قرار گیرد.
|علیرضا اسعدی
برنامه هستهای ایران به پیشرفت خود ادامه داده و امروزه به یکی از دستاوردهای مهم علمی و صنعتی کشور تبدیل شده است. ایران با اتکا به توان داخلی و با تکیه بر استعداد و تخصص جوانان خود، در چرخه سوخت هستهای به خودکفایی رسیده و به یکی از معدود کشورهای صاحب این فناوری در جهان تبدیل شده است.