دولت باید در حوزه اقتصاد یک محدوده فعالیت داشته باشد و از آن خارج نشود، میبایست مردم در جایگاه اصلی خودشان فعالیت گستردهای در اقتصاد داشته باشند و اقتصاد عمدتاً به دست مردم اداره شود؛ همه این موارد یک قاعده کلی است که رهبر انقلاب طی سالهای مختلف در مناسبتهای متفاوت به اشکال گوناگون به آن اشاره فرمودند.
مجموعه اقداماتی که در قالب مثلث دولت، مجلس و قوه قضاییه در دو سال گذشته و در هماهنگی با شعار سال صورت گرفته؛ نسبت به سالهای گذشته عملکرد بهتری بودهاند که پیشبینی میشود نتایج موفقیتآمیز و بلند مدتی را در اقتصاد کشور و جامعه تجربه کنیم.
| احسان خاندوزی
تلاش دولت در عرصهی اقتصادی ابتدا این بود که بتواند بر آن ترس نسبت به مسئلهی ادارهی اقتصاد غلبه بکند. تورم، از شروع دورهی تحریمها تا به امروز، سختجانترین شاخص اقتصادی بوده است. در این زمینه اقدام اساسی دولت این بود که موتورهای تولید کنندهی تورم را کنترل کند...
| جواد اوجی
سهم زیادی از ظرفیت کارخانههای تعطیل و نیمهتعطیلی که در گزارشها میآید به خط تولید برگشتهاند با پشتیبانی همین لکوموتیو صنعت نفت است که راه افتاده است. وقتی یک پروژه گازی یا نفتی با ۱۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری به بهرهبرداری برسد، یک ارزش افزوده قابل توجهی در داخل تولید میشود.
شرط لازم برای سرمایهگذاری و رشد اقتصادی در کشور پیشبینیپذیری است و شرط لازم برای پیشبینیپذیر بودن اقتصاد کاهش تورم و کنترل و مهار تورم و از این طریق کنترل نوسانات ارزی است. در شرایطی که نرخهای تورم کاهش پیدا کرده و در اقتصاد کشور ثباتی ایجاد شده، زمینه برای رشد اقتصادی هم فراهمشده و کشورها رشد اقتصادی خود را در نرخهای بالاتری دنبال کردهاند.
عبارت «مربع کردن دایره» استعارهای برای تلاش برای انجام کاری غیرممکن استفاده میشود. بر این اساس، وقتی با یک معضل اساسی مواجهید که مثل دایره معیوب (loop) دائماً خود را تشدید میکند، باید اصطلاحاً آن دایره را مربع کنید، یعنی چرخه را بشکنید.
رویکرد تحولی به شعار سال از این جهت حائز اهمیت است که مسئله تورم و عدم کفایت رشد تولید مسائل ریشهدار اقتصاد ایران هستند و منطقاً قرار نیست ادامه مسیر قبلی نتایج متفاوتی نسبت به گذشته به ارمغان آورد، بنابراین تحول لازمه رسیدن به رشد تولید و مهار تورم است.
|حمیدرضا حاجیبابایی
واقعیت این است که «مهار تورم، رشد تولید» و حل مشکلات اقتصاد کشور جز از طریق واگذاری اقتصاد به مردم، امکانپذیر نیست. البته، دولتها در مواردی که مردم قادر به انجام آن نیستند، باید کمک کنند. بیشترین چالشی که با آن مواجهیم، رقابت دولت با بخش خصوصی است؛ به طوری که ایجاد دوباره شرکتهای نیمهدولتی و شبهدولتی (مانند نهادهای مهم غیردولتی و بعضی نهادهای حاکمیتی) باعث کاهش قدرت اقتصادی کشور و قدرت تولید نیز میشود.
نرخ رشد بالا موجب میشود سطح درآمد ملی و به تبع آن، سطح رفاه ملی بالا برود. مهمترین چیزی که در بیانات رهبر انقلاب بود این است که نرخ رشد اقتصادی صوری در دستگاه وجود نداشته باشد که اگر بالا رفت، سال بعد بهشدت پایین نیاید و بایستی یک آهنگ مستدام داشته باشد.
رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «اگر بخواهیم شعار [سال] عملیّاتی بشود، باید ... اولویّت را به این شعار بدهیم؛ اینجور نباشد که فقط سیاست اعلام بشود. حالا گاهی اوقات یک سیاستی اعلام میشود، یک کارگروهی هم درست میشود، دستوری هم داده میشود امّا اینها کافی نیست؛ باید... دنبال بشود.» ۱۴۰۲/۱/۱۵
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه برخی الزامات عملیاتی شدن شعار «مهار تورم، رشد تولید» را برشمردند که در این اطلاعنگاشت مرور میشود. [نسخه شبکههای اجتماعی]
حضرت آیتالله خامنهای: «ما باید کاری کنیم که مردم بتوانند، همهی کسانی که نیرو دارند، توان کار دارند، در بهاصطلاح محدودهی کار کردن هستند، بتوانند یک کاری انجام بدهند که به زندگیشان کمک کند، معیشتشان را بهتر کند، به تعبیر رایج، سفرهی آنها را رنگینتر بکند... توانمندسازیِ طبقات ضعیف به این شکل انجام خواهد گرفت.» ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
رسانه KHAMENEI.IR براساس این بخش از بیانات رهبر انقلاب، لوح «کاری کنیم سفره طبقات ضعیف مردم رنگینتر شود» را منتشر میکند.
در کشور ما بهخصوص در دهه ۹۰ یعنی سالهای ۹۰، ۹۱ و ۹۲ و بهویژه الان، عامل اصلی تورم، سیاستهای نامناسب ارزی دولت است. اکنون هم یکی از عوامل اصلی رشد نقدینگی، نرخ ارز است.
| سید یاسر جبرائیلی
ما در عین اینکه باید بخش خصوصی را به رسمیت بشناسیم، مالکیت خصوصی را به رسمیت بشناسیم، اجازهی فعالیت آزادانه به بخش خصوصی بدهیم اما برای بخش خصوصی ریلگذاری کنیم، یعنی هدایتش کنیم؛ طی حرکت در این ریل، از او حمایت کنیم و بر این حرکت، شدیداً نظارت کنیم.
مردم ایران همیشه پای کار کشور و انقلاب و در صف اول یاریرسانی به یکدیگر بودهاند. در سالهای اخیر یکی دیگر از مظاهر حل مشکلات بزرگ به دست مردم در دوران کرونا و با رزمایش مواسات و کمکهای مومنانه نمایان شد. با وجود چنین ظرفیتهایی در کشور، صاحب نظران اقتصادی نیز برای بهرهمندی از ظرفیت مردمی در جهت رشد تولید باید راهکار ارائه کنند.
حضرت آیتالله خامنهای: «به نظر من در سال ۱۴۰۲ هم مسئلهی اصلی ما مسئلهی اقتصاد است. یعنی ما مشکل کم نداریم، مشکلات گوناگونی داریم، در زمینهی فرهنگی، در زمینهی سیاسی، لکن مسئلهی اصلی و محوری در این سال هم مسئلهی اقتصاد است... من با توجه به همهی جهات، هم تورّم، هم تولید داخلی، این چیزهایی که مهم است، تورّم که مشکل اصلی است، تولید داخلی که حتماً یکی از کلیدهای نجات کشور از مشکلات اقتصادی است، با توجه به اینها شعار سال را اینجور اعلام میکنم: «مهار تورم، رشد تولید»، این شعار سال است... یعنی باید همهی همّت مسئولین متوجّه این دو موضوع باشد. در درجهی اوّل مسئولین، در درجهی بعد همینطور که گفتم فعالان اقتصادی و فعّالان مردمی و کسانی که دستشان میرسد کاری انجام بدهند و فعّالان فرهنگی، صدا و سیما که باید فرهنگسازی بکند در این زمینهها، همهی اینها باید متوجه این دو نکتهی اصلی باشند، در درجهی اول مهار تورّم، یعنی واقعاً تورّم را مهار کنند و کاهش بدهند تا آنجایی که ممکن است کاهش بدهند و مسئلهی تولید را افزایش بدهند.» ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
رسانه KHAMENEI.IR براساس این بخش از پیام نوروزی رهبر انقلاب نماهنگ «مهار تورم، رشد تولید» را منتشر میکند.
کشور ما در شرایطی است که یک نسل جوان حاصل دههی ۶۰ را دارد که بزرگترین سرمایهاش است و این تا ۲۵ سال آینده پنجرهی جمعیتیاش باز است. اگر در طول این مدت، کشور رشد بالای اقتصادی پایدار به دست بیاورد عملاً دیگر به دورهی پیری جمعیت توأم با فقر مبتلا نمیشود.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۲، سال جدید را سال «مهار تورم، رشد تولید» نامگذاری کردند.
پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR برشهایی از پیام نوروزی رهبر انقلاب را در این مجموعه سخننگاشت مرور میکند.
حضرت آیتالله خامنهای: «در سال ۱۴۰۱ تلخیها عمدتاً تورّم و گرانی بود. بخصوص گرانی در قیمت موادّ خوراکی و لوازم اصلی زندگی... کارهای خوبی هم البته انجام گرفته در همین مسئلهاقتصاد... سال ۱۴۰۲ بایستی این فعالیتها ادامه پیدا کند تا منتهی بشود به رونق زندگی و گشایش سفرهی مردم بخصوص طبقات ضعیف.»
رسانه KHAMENEI.IRبراساس این بخش از پیام نوروزی رهبر انقلاب به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۲ لوح «سفره مردم» را منتشر میکند.