مسئلهی امامت اساساً اگر درست بررسی بشود، یعنی مفهومی به نام امامت در مجموعهی یک مکتب دانسته بشود و شناخته بشود، نه فقط قضیّهی عاشورا و انقلاب حسینی و قیام حسینی بلکه تمام موضعگیریهای ائمّهی دیگر ما ــ چه امیرالمؤمنین در موضعگیریهای گوناگونش و چه امام حسن در قضیّهی جنگ و سپس صلح، چه امام حسین در ماجرای ده سال سکوت ظاهری در زمان معاویه و سپس یک قیام آنچنانی و چه ماجرای امامان بعدی، یعنی از امام سجّاد (صلوات الله علیه) تا امام عسکری ــ با فهمیدن معنای امامت، به نظرم قابل توجیه میشود.
مفهوم قرآنیِ «بعثت» که درباره پیغمبران به کار رفته است مرادف همان مفهوم انقلاب و ثوره است که دیگران به کار میبرند و بلکه این کلمه مفهوم رساتری را یعنی آن انقلاب روحی را میرساند. کلمه انقلاب و کلمه ثوره، فقط همان شکل و پیکر و اندام جامعه را نشان میدهد.
کلمهی ثوره با تسلسل تاریخی پیوند پیدا میکند. کلمهی ثوره با مسئولیت مستمر انسان در طول تاریخ پیوند پیدا میکند و عجیب است که از توی این کلمهی ثار و تمام فلسفهی تاریخ اسلام در دید شیعیاش بخصوص که یک فلسفهی تاریخ کامل است، میشود استخراج بشود.
هم آیتالله خامنهای، هم شهید مطهری، شاید عقیده داشتند که تا مبانی فکری و آن پایههای عرفانی و معرفتی محکم نگردد، بحث و تبادلنظرهای ایدئولوژیک و دست به جهاد زدن، ممکن است انسان را دچار انحراف کند.
امامت ادامه نبوت پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم است. این عبارت را میتوان گزاره محوری جلسه روز ۱۰ سال ۱۳۵۵ شمسی دانست که با حضور آیتالله خامنهای، شهید مطهری و مرحوم دکتر شریعتی برگزار شده است. آیتالله خامنهای در این دیدار ضمن بررسی رسالت نبوی انبیاء و پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم، امامت را ادامه طبیعی این مسیر دانسته و در نهایت هم زیر همین ادراک، نهضت سیدالشهداء صلیاللهعلیهوآلهوسلم را تفسیر میکنند.
تاسوعای ۱۳۵۵ شمسی در سرمای دیماه مهمان یکی از متدینین تهران بودند: سیدعلی خامنهای، مرتضی مطهری، علی شریعتی و چند نفر دیگر از انقلابیون. مرحوم شریعتی اشعار پرشوری درباره عاشورا خواند. آقایان خامنهای و مطهری هم درباره نهضت انبیاء صحبت کردند. آقای خامنهای رسالت انبیاء و امامت را برهم زدن نظام جاهلی توصیف کرد که موجب برانگیختن دشمنی مستکبرین میشود. ساواک در گزارشش نوشته بود این حرفها مورد توجه طبقه روشنفکر است و مراقبت از این جلسات هم ضروری!
رسانه KHAMENEI.IR در چهل و ششمین سالروز برگزاری این جلسه لوح «یک جلسه سه جانبه» را منتشر میکند.
آیات عهد، یک روایت تصویری ویژه از فعالیتها و نقاط مهم عملکرد انقلابی حضرت آیتالله خامنهای است که مخاطبان را با گوشههای بینظیری از کنشهای اثرگذار ایشان از آغاز پیروزی انقلاب و دوران رهبری نظام اسلامی آشنا میکند.
دوازدهم دیماه ۱۳۵۵ یک روز بعد از عاشورای حسینی جلسهای در منزل یکی از متدینین تهران با حضور تعدادی از چهرههای دینی و انقلابی از جمله آیتالله خامنهای و شهید مطهری برگزار میشود. شرح این جلسه در کتاب «گفتگوی چهار جانبه» توسط انتشارات صدرا منتشر شده است. آنچه در ادامه منتشر میشود گزارش مأمورین ساواک از همین جلسه است.
دهم دیماه ۱۳۵۵ و همزمان با تاسوعای حسینی جلسهای در منزل یکی از تجار و بازرگانان متدین تهران با حضور تعدادی از چهرههای دینی و انقلابی از جمله آیتالله خامنهای، شهید مطهری و دکتر شریعتی برگزار میشود. سند اخیری که توسط دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای منتشر شده ناظر به همین جلسه است.
رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت انتشار سند مربوط به این جلسه، در گفتوگو با آقای دکتر مجتبی مطهری فرزند ارشد شهید مطهری، به بررسی مسائل طرح شده در این جلسه پرداخته و در ادامه بحث نگاهی به دیدگاههای شهید مطهری نسبت به رهبر انقلاب اسلامی داشته است. این گفتوگو در منزل شهید مطهری و کتابخانه شخصی آن معلّم شهید انجام شده است.