مقصود از جایگاه حقوقی تنفیذ حکم ریاست جمهوری این است که امضای مقام رهبری یک الزام حقوقی و جزء وظایف او است یا در ردیف اختیارات وی میباشد؟ در فرض اخیر وی میتواند از امضای حکم ریاست جمهوری ...
مردمسالاری دینی که از یک سو به دینباوری و از سوی دیگر به مردمسالاری اعتقاد دارد، نه تنها ریشه در معارف غربی نداشته و این ترکیب، از سنخ استفادهی ابزاری از مردم یا التقاط نیست، بلکه ...
رهبر انقلاب فرمودند: «رهبری، یک مدیریت کلان ارزشی است... مسئولین در بخشهای مختلف، مسئولیتهای مشخصی دارند. در همهی اینها رهبری نه میتواند دخالت کند، نه حق دارد دخالت کند... بله آنجائی که...
از آنجا که واژهی «دینی» صفت واژه «مردمسالاری» است حاکی از نوعی از مردمسالاری است که در چهارچوب دین باشد. چنانکه در «لیبرال دموکراسی» نیز منظور، نوعی از دموکراسی در چهارچوب اصول لیبرالیسم است.
مجلس خبرگان مطابق اصول ۱۱۱ و ۱۰۸ قانون اساسی، دارای وظایف و اختیارات مهمی است، مانند انتخاب رهبری، عزل و برکناری رهبری، نظارت بر رهبری و تدوین مقررات مربوطه. در میان این وظایف و اختیارات، نظارت بر رهبری اهمیتی ویژه دارد.
حضرت امام رحمهالله در پاسخ به علت تنفیذ حکم ریاست جمهوری توسط ولی فقیه میفرمایند: چون مشروعیت آن باید با نصب فقیه ولی امر باشد، اینجانب رأی ملت شریف را تنفیذ و ایشان را به سمت ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب نمودم.
ولایت مطلقه همواره به عنوان ناکارآمدی و استبداد از سوی مخالفان نظام مطرح شده است. اما واقعیت عملی نظام جمهوری اسلامی نشان داده که ولیّ فقیه به خاطر برخورداری از ملکهی عدالت و نظارت مجلس خبرگان رهبری بر وی، هرگز مسیر استبداد را در پیش نگرفته است.
مردمسالاری نه به عنوان یک شیوه و روش اعمال قدرت غربی، که به عنوان نوعی نظام سیاسی در نظر است که با مختصات خود از منابع دینی استخراج میشود و به عنوان یک الگوی بومی نظام سیاسی اسلامی مطرح میگردد.