others/content
نسخه قابل چاپ

گفتگو با رئیس همایش بین‌المللی حضرت حمزه

حضرت حمزه الگوی جوانان امروز است

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gifhttps://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار اعضای همایش بین‌المللی حضرت حمزه سیّد‌الشّهدا (علیه ‌السّلام) فرمودند: «جناب حمزه (علیه السّلام) یکی از اصحاب غریب رسول‌اللّه (صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) است، آن هم با آن نقشی که ایشان داشته است... اسمش مطرح نیست، شرح حالش مطرح نیست، خصوصیّاتش مطرح نیست، ایشان واقعاً غریب است.» ۱۴۰۰/۱۱/۰۵
به همین مناسبت پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR برای بررسی شخصیت و اوصاف حضرت حمزه در روایات اسلامی، با
حجت‌الاسلام‌والمسلمین ناصر رفیعی، رئیس همایش بین‌المللی حضرت حمزه علیه‌السلام به گفت‌وگو پرداخته‌ است.

* حضرت حمزه علیه‌السلام چه جایگاهی نزد پیامبر اکرم داشت و چه منزلتی در روایات اسلامی دارد؟
* حضرت حمزه علیه‌السلام، شخصیت مورد افتخار ائمه است که به او احتجاج می‌کنند. شخصی خدمت پیامبر گرامی اسلام آمد و گفت یا رسول‌الله! خدا به من فرزندی داده، اسمش را چه بگذارم؟ پیامبر فرمودند حمزه که محبوب‌ترین اسم نزد است. پیامبر گاهی می‌فرمود بهترین برادرانم علی علیه‌السلام و بهترین عموهای من حمزه است. گاهی هم ایشان می‌فرمود روز قیامت همه پیاده می‌آیند، اما چند نفر سواره وارد محشر می‌شوند. یکی خود من هستم، یکی علی علیه‌السلام است، یکی حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و دیگری حمزه‌ است.

در لسان ائمه و روایات همواره شخصیت حمزه علیه‌السلام مورد افتخار و احتجاج بوده است؛ مثلاً، امیرالمؤمنین علیه‌السلام بعد از سقیفه فرمودند امروز حمزه و جعفر نیستند و من تنها شدم. در واقع، منظورشان این است که اگر این دو نفر بودند شاید سقیفه اتفاق نمی‌افتاد.

امام حسین علیه‌السلام روز عاشورا فرمودند نمی‌دانید حمزه، عموی پیامبر، از ماست! امام سجاد علیه‌السلام در منبر شام فرمودند نمی‌دانید یکی از افتخارات ما حضرت حمزه است! خود امیرالمؤمنین علیه‌السلام در نامه‌ای به معاویه (نامه ۲۸ نهج‌البلاغه) می‌فرماید شیر خدا و شیر پیامبر از ماست. همچنین از امام صادق علیه‌السلام و سایر ائمه هم روایتی در تکریم از مقام این شخصیت داریم. از همه مهم‌تر اینکه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها در کنار قبر حمزه می‌رفتند و از تربتش تسبیح می‌ساختند و در کنار قبر او اشک می‌ریختند.

* حضرت حمزه برای نسل امروز به‌خصوص جوانان چگونه می‌تواند الگو باشد؟
* ما نباید فقط شخصیت‌های گذشته را بررسی تاریخی کنیم، بلکه باید از آن‌ها به‌عنوان الگو یاد کنیم. همه دنیا این است؛ یعنی اگر دنیای امروز افلاطون و ارسطو و بوعلی و جالینوس را مطرح می‌کند برای الگوگیری است. شخصیت حضرت حمزه فرازمانی و فرامکانی است و به سرزمین حجاز و سال‌های بعثت و هجرت اختصاص ندارد. صداقت، آراستگی‌، نظم، دفاع از اسلام و نترسیدن او از دشمن از جمله خصوصیاتی است که ما امروز به این‌ها نیاز داریم.

حضرت حمزه علیه‌السلام برای جوانان امروز ما الگوست. البته، من خیلی به جوان‌ها و آینده امیدوارم. امروز شخصیت‌های ما کاملاً متأسی و الگوبردار از حضرت حمزه علیه‌السلام هستند. ما در جنگ الگوهایی همچون شهید همت، شهید زین‌الدین، شهید بابایی و شهدای شاخص دیگری داشتیم و امروز شهید حججی‌ها و فردا شهدای دیگری خواهیم داشت. آن‌ها رویش‌هایی هستند که رهبر انقلاب هم تأکید دارند و ما فراوان در میان جوانان داریم. برخلاف کسانی که گاهی اظهار می‌کنند جوان‌ها از دست رفته‌اند یا دین‌داری ضعیف شده است، امروز هم اگر اتفاقی بیفتد،‌ همان‌طور که‌ در سوریه و در برخورد با داعش پیش آمد، بازهم این اتفاق می‌افتد و جوانان برای حضور در عرصه‌ دفاع از دین و ولایت پیش‌قدم می‌شوند.

* تبیین شما از شخصیت و زندگی حضرت حمزه چیست؟ نقش آن حضرت در تاریخ اسلام چه بود؟
* اسلام در آغاز توسط شخصیت‌های بنامی تقویت‌شده که سه چهار تایشان شاخص‌اند. یکی از آن‌ها امیرالمؤمنین علیه‌السلام است. دیگری حضرت خدیجه‌ کبری سلام‌اللّه‌علیهاست. دو شخصیت‌ دیگر هم، حضرت ابوطالب علیه‌السلام و جناب حمزه سیدالشهدا علیه‌السلام هستند.

جالب است بدانید که در بسیاری از روایات نام امیرالمؤمنین علیه‌السلام، حمزه و جعفر گاهی کنارهم آمده. حمزه در اوج تنهایی پیامبر به میدان آمد و اسلام آورد و از آن حضرت دفاع کرد. شما ببینید در سال‌های نخست بعثت، آن زمانی که ابوجهل، پیامبر را آزار می‌داد و مشرکین پیامبر را اذیت می‌کردند، یک مرتبه وارد صحنه شد و گفت من ایمان آوردم. حقیقتاً هم ایمان آورده بود و با تمام وجودش از پیامبر به دفاع پرداخت. در حدود سی آیه از آیات قرآن و حتی روایات، مفسرین نام حمزه را ذیل این‌ها آورده‌اند؛ یعنی می‌گویند این آیه درباره‌ جناب حمزه و امیرالمؤمنین علیه‌السلام و اصحاب پیامبر است.

حضرت حمزه علیه‌السلام، عزم راسخی در دفاع از اسلام داشت و همین عزم راسخ او منجر به شهادتش در جنگ احد شد و هرگز در دفاع از پیامبر تردید در خودش راه نداد. از جمله کسانی که می‌شود آن‌ها را در این قصه تشبیه کرد، اباالفضل‌العباس علیه‌السلام در دفاع از امام حسین علیه‌السلام و در زمانه خودمان شهید سلیمانی است که با عزم راسخ در دفاع از ولایت ایستاد.
https://idc0-cdn0.khamenei.ir/ndata/news/49542/rafiee.jpg

* همایش حضرت حمزه علیه‌السلام از کجا آغاز شد و چه اقدماتی برای برگزاری این همایش انجام شده است؟
* این همایش از دو سال قبل کلید خورد. اولین‌بار من این موضوع را خدمت رهبر انقلاب و در حضور شهید سلیمانی در سال ۹۸ مطرح کردم و آقا هم فرمودند کار خوبی است و تأیید کردند.

برای برگزاری این همایش تاکنون سی پیش‌نشست در شهرهای مختلف داخل و خارج کشور برگزار کردیم که در نهایت منجر به انتشار پنج جلد کتاب شد. ما برای همایش حضرت خدیجه سلام‌الله‌علیها خدمت حضرت آقا رسیدیم و ایشان مختصر صحبتی کردند. در همایش‌های دیگر هم ایشان صحبت‌های مختصری کردند؛ اما این بار حضرت آقا طولانی صحبت کردند و دو مرتبه به گریه افتادند و اشک ریختند. یکی آنجایی که فرمودند حمزه شهید شد و امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود من هم منتظر شهادتم. حضرت آقا روی واژه شهادت حساسیت دارند. یک جای دیگر هم باز اشک ریختند و سه مرتبه فرمودند حمزه واقعاً غریب است.

یادم هست ایشان در مورد حضرت خدیجه سلام‌الله‌علیها سه مرتبه فرمودند ایشان مظلوم است. اینجا هم سه مرتبه کلمه غربت را برای حضرت حمزه علیه‌السلام به‌کار بردند. ایشان به نکات ظریفی از جمله عزم راسخ و ایمان استوار حضرت حمزه علیه‌السلام هم اشاره کردند.

رهبر انقلاب فرمودند بروید روی کارهای هنری کار کنید؛ حتی ایشان تعبیرشان این بود که جناب حمزه و جناب جعفر جنبه‌های درام زندگی‌شان زیاد است. جامعه هنری باید فیلم‌نامه خوبی در مورد شخصیت حمزه علیه‌السلام بنویسد تا به توصیه رهبر انقلاب جامه‌ عمل بپوشاند. حضرت آقا توصیه دیگری هم داشتند. ایشان فرمودند منظومه‌ای از شخصیت‌های این‌گونه همچون ام‌سلمه، مقداد و مالک‌اشتر تهیه کنید.

* خیلی ممنون و متشکر، اگر کلام پایانی هست، بفرمایید.
* ان‌شاءاللّه همه عزیزان فعال در عرصه فرهنگ از جمله فرهنگیان، دانشگاهیان، حوزویان و اصحاب هنر کمک کنند تا این شخصیت‌ها برای نسل امروز شناخته شوند.
....
نام پرونده : حضرت حمزه سیّد‌الشّهدا (علیه ‌السّلام)
لطفاً نظر خود را بنویسید:
نام :
پست الکترونیکی :
نظر شما :
ضمن تشکر ، نظر شما با موفقیت ثبت شد.
پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) - مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی