به جهت میراثی که از دیوانسالاری نفتی دولتزدهی گذشته به ارث بردهایم، خیلی راه نرفته و کار نکرده در مورد جذب مشارکتهای مردمی داشتیم. یک بخش مشارکتطلبی مردم در حوزهی وظایف نظارتی اقتصاد است. فراتر از حوزه نظارت، مشارکت مردم در حوزه مدیریت و تولید اقتصادی است.
بدون شک تعاونیها یکی از الگوهای مطلوب رشد تولید با مشارکت مردم هستند. با ایجاد هماهنگی در فرایندهای تولید و توزیع، تعاونیها میتوانند به بهرهوری بیشتری در استفاده از منابع و کاهش هزینهها کمک کنند. در اقتصاد ایران تحقق سهم ۲۵ درصدی تعاونی از اقتصاد، دغدغه اصلی برنامهریزان در قانون برنامه پنجم و ششم توسعه بوده است.
مسئلهی مشارکت کردم در اقتصاد اساساً متفاوت از دو نگاه افراطی «اقتصاد دولتی» و «اقتصاد بازاری و آزادسازی اقتصادی» است و نباید آن را به مواردی همچون خصوصیسازی و آزادسازی تقلیل داد؛ بلکه باید توجهات را به وضعیت اقتصاد ملی ایران (وضع موجود) و هدف برآمده از ایده سیاسی دولت (وضع مطلوب) معطوف کرد.
تبیین فرهنگ کار و نتایج فهم درست از کار و ارزشی که کار و کارگر در اسلام دارد، به شدت در دو ساحت فرد و اجتماع، اثرگذار خواهد بود. کارکردن و اشتغال موجب میشود تا فرد استعدادهای خود را در عرصه عمل، شکوفا کند و استعدادهای ذاتی و خدایی نهفته در وجود خویش را به فعلیت برساند.
برای اینکه بستری محکم و قوی برای نقشآفرینی فعال مردم در تولید ایجاد شود میبایست از تولید مردممحور در برابر رقابتهای صنفی و صنعتی با بنگاههای تولیدی و صنعتیِ دولتی و یا عمومی غیر مردمی حمایت منطقی انجام پذیرد...
برای تحقق گفتمان مشارکت مردم در جهش تولید، باید «تصویری از ایران مردم پایه» خلق کرد. تصویری که در نتیجه و همراه با تجلی نگاه زیست بومی به حکمرانی حاصل میشود. در این تصویر، عاملیت پیشرفت، از آن مردم است و این دولت است که نقش خود را به کنشگری فعال در شبکه دیگر کنشگران در جهت تسهیلگری برای همآفرینی اجتماعی ارتقاء میدهد.
|محمدرضا فرزین
سیاست بانک مرکزی در سال جاری هدفگذاری برنامهریزی شده برای تداوم کاهش تورم و نرخ رشد نقدینگی به همراه هدایت هدفمند اعتبارات بانکی به سمت تولید خواهد بود. برای سال جاری نرخ هدفگذاری رشد نقدینگی به طور متوسط ۲۳ درصد با امکان تغییر در یک بازه مثبت و منفی ۲ درصد است.
|سیدمهدی بنیطبا
اگر چه هدایت بخش خصوصی توسط دولت ضروری است اما هر اقدامی که منجر به کاهش اعتماد بخش خصوصی شود، انگیزهی فعالیت مولد را از بین برده، مردم را به سرمایهگذاری در بخشهای غیرمولد با ریسک پایینتر تشویق میکند و خلاف تحقق هدف «جهش تولید» عمل میکند.
|سیداحمد عبودتیان
دولت به کمک نیروهای نخبه مردمی باید در بحث گفتمانسازی برای مشارکت مردم پیشران باشد. تمام ظرفیتهای تخصصی وزارتخانهها و بخشهای اقتصادی کشور، باید به کمک حرکت مردمی بیاید. بعضی از قوانین دست و پاگیر باید اصلاح شود...
|سیدامیر سیاح
یکی از مهمترین کارها برای اینکه شعار سال محقق بشود مقرراتزدایی است. اگر بخواهیم مردمیسازی اقتصاد و سیاستهای کلی اصل ۴۴ اجرایی شود باید کاری کنیم که بچهی کارگر هم بتواند راحت مجوز بگیرد و وارد بازار بشود.
راه غلبه بر مشکلات اقتصادی و جبران عقبماندگیها چیست؟ قطعا راهکار این موضوع «رشد مستمرّ اقتصادی» است. راهکار عملیاتی شدن این رشد «تقویت تولید با نقشآفرینی مردم» است. مبنای منطقی این جهتگیری کلان اقتصادی هم این است که هیچ دولتی بدون مشارکت مردم نمیتواند اقتصاد کشور را سامان بدهد...
حضرت آیتالله خامنهای: «امروز، هم نسیم بهار طبیعت و هم نسیم بهار معنویّت برای همهی بندگان مؤمن و صالح قابل استفاده است.» ۱۴۰۳/۰۱/۰۱
رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت نوروز و آغاز سال ۱۴۰۳، لوح «بهار طبیعت بهار معنویت» را منتشر میکند.
حضرت آیتالله خامنهای: «اگر ما این توفیق را پیدا کنیم که همّت مردم، سرمایهی مردم، ابتکار مردم، حضور جدّی آحاد مردم را در عرصهی اقتصادی وارد کنیم، در واقع یک بسیج مردمی در امر اقتصاد بکنیم، تولید هم میتواند به جهش برسد.» ۱۴۰۳/۰۱/۰۱
رسانه KHAMENEI.IR باتوجه به نامگذاری سال ۱۴۰۳ به نام «جهش تولید با مشارکت مردم»، مجموعه لوح «شرط جهش تولید» را منتشر میکند.
در نخستین روز سال ۱۴۰۳، سال «جهش تولید با مشارکت مردم» رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (چهارشنبه)، با حضور در حسینیه امام خمینی(ره) در جمع اقشار مختلف مردم تهران سخنرانی کردند.
رسانه KHAMENEI.IR برشهایی از بیانات رهبر انقلاب را در این مجموعه سخننگاشت مرور میکند.
|سعید اشیری
الزام بزرگ در جهش تولید، شناخت مسئلهها و چالشهای تولید در یک نظام تحلیلی منسجم و منظومهای است؛ اهمیت مسئلهها، منطق اولویتها را میسازد و راه برونرفت از تزاحمها را فراهم میکند. شعار و گفتمان «رفع موانع تولید» باید بهمثابه یک پیشفرض سیاستی در کنار الزامات و ضروریات دیگر، مطرح و برجسته باشد.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۳، سال جدید را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند. رسانه KHAMENEI.IR برشهایی از بیانات رهبر انقلاب را در این مجموعه سخننگاشت مرور میکند.
نامگذاری سالها توسط رهبرانقلاب اسلامی از اوایل دوران رهبری آغاز شد و از سال ۱۳۸۷ رویکرد اقتصادی پیدا کرد. در این اطلاعنگاشت این نامگذاریها با محوریت تولید داخلی مرور شده است.
حضرت آیتالله خامنهای: «تبریک عرض میکنم به همهی ملّت عزیز ایران عید نوروز و سال جدید را که امسال با ماه مبارک رمضـان و بهار دلها و بهار معنویّت همراه شده است... آرزو میکنم بهرهمندی ملّت ایران را از هر دو بهار، هم بهار طبیعت و هم بهار معنویّت.» ۱۴۰۳/۰۱/۰۱ رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت نوروز و آغاز سال ۱۴۰۳، لوح «بهار طبیعت بهار معنویت» را منتشر میکند.
حضرت آیتالله خامنهای: «اگر ما بخواهیم جهش تولید داشته باشیم، بایستی اقتصاد را مردمی کنیم، باید پای مردم را به عرصهی تولید به نحو محسوسی باز کنیم، موانع حضور مردم را برطرف کنیم. در بخش مردمی ظرفیّتهای بزرگی وجود دارد که من انشاءاللّه توضیح خواهم داد در این باره و این ظرفیّتها بایستی فعّال بشود، باید از آنها به نفع کشور و به نفع مردم استفاده بشود. لذا من به این مناسبت شعار امسال را این قرار دادم: «جهش تولید با مشارکت مردم»» ۱۴۰۳/۰۱/۰۱
رسانه KHAMENEI.IR باتوجه به نامگذاری و آغاز سال ۱۴۰۳، لوح «جهش تولید با مشارکت مردم» را منتشر میکند.