رهبر انقلاب در دیدار با شرکتکنندگان در کنگرهی جهانی جریانهای افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام که صبح دیروز در حسینیهی امام خمینی رحمهالله برگزار شد، فرمودند: «جریان تکفیر و حکومتهای پشتیبان آن کاملاً در جهت اهداف استکباری یعنی آمریکا و دولتهای استعماری اروپایی و رژیم صهیونیستی حرکت میکنند و با ظاهری اسلامی، عملاً درخدمت آنها هستند.» این موضوع را با شیخ غازی حنینه، عضو شورای مرکزی تجمع علمای مسلمان لبنان و رئیس جریان وحدتگرای النهضة این کشور که یکی از شرکتکنندگان حاضر در این دیدار بود در میان گذاشتیم.
چند وقتی است که جریان تکفیری بهعنوان مهمترین عامل در ایجاد ناامنی در منطقه در حال ایفای نقش است. ارزیابی شما از بستر ظهور و بروز تکفیریها در منطقه چیست؟
این گروههای تکفیری مسلماً اهدافی دارند که به دنبال تحقق آن هستند و برای رسیدن به این اهداف، از کشتن مردم، بریدن سرهای آنها و فتنهانگیزی در بین مردمان کشورها، ابایی ندارند. آنها جنگ سوریه را به بهانهی حقوق ملت سوریه آغاز کردند و نتیجهی آن هم چیزی نیست مگر حضور دهها هزار تروریست افراطی تکفیری در سوریه که ملت، اقتصاد، کشاورزی، سرمایهها، آب، برق و نفت این کشور را به تباهی کشیدهاند و شعار برپایی خلافت هم سر میدهند. این چه خلافتی است که بر سرهای بریدهی مسلمانان و به قیمت نابودی سرمایهی مسلمانان و تجزیهی ملتهای عربی ایجاد میشود؟ اکنون شش میلیون نفر از ملت سوریه و میلیونها نفر از مردم عراق، آواره و سرگردان هستند و کرامت برادران مسیحی و ایزدی در عراق پایمال شده و زنان آنها در بازار داعش فروخته میشوند. آنها در ظاهر شعاری میدهند، اما در عمل عکس آن رفتار میکنند.
آمریکا دروغگو است. آمریکا از طریق همکاری با ایران، به دنبال این است که یک جبههی درگیری بسیار گسترده میان شیعه و سنی ایجاد کند تا در جهان و بهویژه جهان عرب و اسلام و مجامع اهل سنت، بگویند ای اهل سنت به پا خیزید که ایران شیعه آمده تا با اهل سنت بجنگد. اما حکمت و زیرکی مقام معظم رهبری و مسئولان ایرانی، این توطئه را با شکست مواجه ساخت.
حضرت آیتالله خامنهای در دیدار دیروز خود اشاره فرمودند که جریانهای تکفیری کاملاً در جهت اهداف استکباری حرکت میکنند؛ به نظر شما چه رابطهای میان آمریکا و نظام سلطه با جریانهای تروریست تکفیری وجود دارد؟
آمریکا این گروهها را در کشورهای عربی و اسلامی در جهت منافع خود به کار گرفته است. ایالات متحده برای اولینبار این گروهها را در جنگ با اتحاد جماهیر شوروی به کار گرفت و جوانان مصر، اردن و سوریه را به افغانستان برد. کشورهای حاشیهی خلیج فارس هزینهی انتقال این جوانان را میپرداختند و آمریکا نیز به آنها آموزش و سلاح میداد. آنها را مجاهدان افغانالعرب مینامید، اما هنگامی که شوروی شکست خورد و آمریکا در آن معرکه پیروز شد، همین بهظاهر مجاهدان، به دشمن آمریکا تبدیل شدند و سازمان القاعده را تشکیل دادند. البته آمریکا باز هم توانست منافع مشترکی با این گروهها تعریف کند و به این نکته پی بُرد که این گروهها به دنبال رسیدن به قدرت در کشورهای عربی و اسلامی هستند و بنابراین رابطهی جدیدی را براساس منافع مشترک با آنها ایجاد کرد و در عراق، سوریه، مصر و لیبی، برای رسیدن به دو امر اساسی به آنها مأموریت داد: استفاده از نفت کشورهای عربی و حفظ رژیم صهیونیستی.
اکنون شاهد این هستیم که نیروهای جبهة النصره در مرزهای فلسطین با سوریه، در جولان حضور دارند و از بیمارستانهای اسرائیلی برای درمان خود استفاده میکنند. علاوه بر این، از منابع مالی و تجهیزات اسرائیل برای جنگ با ارتش سوریه بهره میبرند. این گروهها در واقع با آمریکا منافع مشترک داشتند، اما بار دیگر شاهد آن هستیم که آمریکا به آنها پشت کرده و برای اولینبار کشورهای خلیج فارس باید بهای سنگین سازش با آمریکا را بپردازند. امروز کشورهای خلیج فارس شاهد چرخش سیاستهای آمریکا در برخورد با این گروههای تکفیری هستند و از این جهت ما میگوییم آمریکا در کنار اسرائیل بیشترین استفاده را از اتفاقات منطقهی عربی و اسلامی میبرند.
آمریکا اکنون به بهانهی مبارزه با تکفیریها و بهطور خاص داعش، ائتلافی را راه انداخته و مجدداً خواهان ورود نظامی به عراق است؛ حضرت آیتالله خامنهای اما ادعای آمریکا مبنی بر مبارزه با داعش را دروغ محض دانستهاند. به نظر شما آمریکا تا چه اندازه در ادعای خود صادق است؟
آمریکا دروغگو است تا دلتان بخواهد. آمریکا از این گروههای تکفیری در عراق، سوریه و ترکیه برای تهدید این کشورها بهره میبرد و تلاش میکند نوعی کمربند ترس و تهدید پیرامون جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند تا ایران همواره نگران باشد. اما بنده میگویم این توطئه لاجرم با شکست مواجه میشود، چون همواره اینگونه نیست که منافع آمریکا بر منافع این گروههای تکفیری منطبق باشد.
شیخ غازی حنینه، دیدار شرکتکنندگان «کنگرهى جهانى جریانهاى افراطى و تکفیرى از دیدگاه علماى اسلام» با رهبر انقلاب
همهی ما از توافق مشهور میان دولت عربستان و محمدبنعبدالوهاب در مورد تقسیم قدرت در عربستان اطلاع داریم. میدانید که در طول تاریخ، آل سعود بر این کشور حکومت کردهاند و از طرفی دیگر، تفکر وهابیها و علمای آنها جهتگیری فکری، فرهنگی و دینی عربستان را تعیین میکند. اکنون تفکر وهابی به دنبال حکومت و حکمرانی است و نوعی درگیری با حاکمان سعودی پیدا کرده است، زیرا وهابیها میخواهند در سوریه، عراق، اردن، مصر و لیبی حکومت کنند تا پس از آنها، نوبت به مکه و مدینه برسد و بر عربستان هم حکومت کنند. سخنان و ویدئوهای وهابیها در شبکههای اجتماعی، بهترین دلیل برای این مدعاست.
چندی قبل که اخباری مبنی بر همکاری میان ایران و آمریکا علیه داعش منتشر شد، رهبر انقلاب اسلامی فرمودند ما با آمریکاییها همکاری نمیکنیم، زیرا آنها در ادعای خود صادق نیستند.
بله، همانطور که گفتم آمریکا دروغگو است. آمریکا از طریق همکاری با ایران، به دنبال این است که یک جبههی درگیری بسیار گسترده میان شیعه و سنی ایجاد کند تا در جهان و بهویژه جهان عرب و اسلام و مجامع اهل سنت، بگویند ای اهل سنت به پا خیزید که ایران شیعه آمده تا با اهل سنت بجنگد. اما حکمت و زیرکی مقام معظم رهبری
حفظهالله و مسئولان ایرانی، این توطئه را با شکست مواجه ساخت. موضعگیری ایشان تأکید مجددی بود بر اندیشهی سیاسیشان در مورد اتفاقات منطقه و برخورد با آمریکا.