«در همین توافقی هم که ما با آمریکاییها در قضیهی پنج بعلاوهی یک و مسئلهی هستهای کردیم، آمریکاییها به آنچه وعده داده بودند عمل نکردند و کاری را که باید میکردند انجام ندادند. بله، به تعبیر وزیر خارجهی محترم ما، روی کاغذ کارهایی را انجام دادند امّا از راههای انحرافی متعدّد، جلوی تحقّق مقاصد جمهوری اسلامی را گرفتند.»
(۱۳۹۵/۰۱/۰۱)
در مقابل چشم خودمان میبینیم
رهبر انقلاب در بیانات نوروزی امسال خود در حرم مطهر رضوی ضمن بیان عبارات بالا، هرگونه امیدبستن به توافق با آمریکا را برای جمهوری اسلامی «خسارت محض» ارزیابی و وضعیت کنونی برجام را نیز یکی از مصادیق آن برشمردند: «آمریکاییها گفتهاند که ما تحریمها را برمیداریم و روی کاغذ هم برداشتند امّا از طرق دیگر جوری عمل میکنند که اثر رفع تحریمها مطلقاً بهوجود نیاید و تحقّق پیدا نکند... ما ناگزیر باید به همهی تعهّدهای خود عمل کنیم [امّا] طرف مقابل با طُرق مختلف، با شیوههای مختلف، با خدعه، با تقلّب سر باز میزند و به تعهّدهایی که کرده است عمل نمیکند. این چیزی است که ما امروز در مقابل چشم خودمان داریم میبینیم؛ یعنی خسارت محض.» اما چه شده که رهبر معظم انقلاب در اولین سخنرانی عمومی خود در سال جدید این بار با صراحت تمام و کم سابقهای درباره توافق هستهای با کشورهای ۵ ۱، اینگونه اظهار نظر کرده و نتیجه واقعی آن توافق مهم و تاریخی را به صورت مطلق خسارتبار ارزیابی کردند. جک لو وزیر خزانهداری آمریکا در جلسهی استماع بودجهی این کشور در مجلس نمایندگان گفته بود: "تلاش واشنگتن برای اعمال تحریم بر ایران ادامه دارد و این کار را با جمعآوری اطلاعات مالی وزارت خزانهداری، ادامهی سیاست تحریمها و برخی اقدامات اجرایی ادامه خواهد داد. با این هدف برای دفتر تروریسم و جاسوسی مالی ۱۱۷ میلیون دلار در نظر گرفته شده است."
یک اعتراف نوروزی!
اظهارات وزیر خزانهداری آمریکا در روز ۲۶ اسفند درحالی است که تنها دو روز بعد رئیسجمهور آمریکا در پیام به اصطلاح نوروزی خود به صراحت انجام تمام تعهدات ایران را تایید میکند: "ایران دو ماه پیش به تعهدات کلیدیاش بر اساس آن توافق عمل کرد. ایران اکنون بخشهای کلیدی برنامه اتمیاش را به عقب بازگردانده است و..." پیامی که در همان اول، نمادها و عبارتهایی چون سفره هفتسین، سبزی پلو و نانبرنجی در آن خودنمایی میکردند تا خیمه شببازی نزدیک شدن نمادین کاخ سفید به ملت ایران را ناشیانه به نمایش بگذارند. البته آمریکاییها هنوز هم ملت ایران را نشناختهاند که از این مدل برای فریب مردم استفاده میکنند. پیامی که در ادامهاش آمده است: "در مقابل جامعه جهانی تحریمهای مشخصی علیه ایران را برداشت و ایران به پولی که در خارج از این کشور مسدود شده بود دسترسی پیدا کرد... ممکن است برای شما مردم ایران مدتی طول بکشد تا مزایای رفع این تحریمها را در زندگی روزمرهتان احساس کنید، اما مزایا غیرقابل انکارند. " نقطه مقابل این حرف را نشریه آمریکایی پالیتیکو میگوید: "ممکن است درهای ایران بعد از توافق هستهای تاریخی با غرب به روی تجارت گشوده شده باشد، اما برای شرکتهای اروپایی، راه ورود به تهران هنوز از واشنگتن میگذرد. دولت آمریکا در مسیر ورود شرکتهای اروپایی به ایران مانعتراشی میکند." خبر نشریه پالتیکو در حالی است که رئیس جمهور آمریکا بدون اشاره به آن مانعتراشیها یا توجیه وزیر خزانهداریاش در همان پیام نوروزی بلافاصله در باغ سبز دیگری را هم با وعده اشتغال جوان ایرانی به ملت ایران نشان میدهد: "ایران اکنون فرصت آن را دارد که بازگشتش به اقتصاد جهانی را آغاز کند. این به معنی تجارت و سرمایه گذاری بیشتر است که یعنی (ایجاد) شغلهای بیشتر." جالب اینجاست که اوباما در بخشی دیگر از پیام نوروزی خود بدون اشاره به تحریم تازه تصویب منع صدور ویزای آسان ۹۰ روزه برای اتباع ایران و کسانی که به ایران سفر کردهاند، مدعی شد که "توافق هستهای موجب تسهیل تحصیل دانشجویان ایرانی در خارج از کشور خواهد شد."
هفتسین دشمن
اینجاست که رهبر انقلاب هوشمندانه این خسارتهای محض را نشان میدهند: «خب اینها بچّهگولزنی است؛ کسی اینها را باور نمیکند... . از آنطرف این کارها را میکنند -تحریم میکنند و تهدید میکنند- که دشمنی محض است، از آنطرف هم در کاخ سفید سفرهی هفتسین پهن میکنند یا در پیام عید نوروز میگویند ما برای جوانهای ایرانی دنبال اشتغال هستیم!»
(۱۳۹۵/۰۱/۰۱) حالا با این تجربه از خسارت محض که به قول رهبر حکیم انقلاب در پیش چشمان ملت قرار گرفته، چه زمینهای برای تکرار پیشنهادات آمریکایی وجود دارد؟ برجام های ۲ و ۳ و ۴ یا خسارتهای ۲ و ۳ و ۴ و ...؟
برجامهایی برای کم خطرتر کردن ایران
هدف واقعی امریکاییها از برجامها چیز دیگریست. جفری گلدبرگ مقالهنویس نشریه آتلانتیک مینویسد: سوزان رایس(نمایندهی سابق آمریکا در سازمان ملل و مشاور امنیتی اوباما) به من گفت: "توافق با ایران هرگز به قصد گشودن دورهای جدید در روابط با ایران نبود. هدف اصلی این بود که کشوری خطرناک را کم خطرتر کنیم." آیا از نظر آمریکا و همپیمانانش آنها موفق شدهاند تا ایران اسلامی را برای نظم ظالمانه جهانی کم خطرتر کنند و میخواهند با برجامهای بعدی این روند ادامه داشته باشد. امسال پس از اوباما رئیسجمهور آمریکا که چندین سال است اقدام به ارسال پیام نوروزی خطاب به مردم ایران میکند، دیوید کامرون نخستوزیر انگلیس و شیمون پرز رئیسجمهور سابق رژیم صهیونیستی نیز خیمهشب بازی پیام نوروزی را تکرار کردهاند. آیا دشمن در به سرانجام رساندن استراتژی خود امیدوارتر و در رسیدن به نتیجه مصممتر شده است!؟ اما «اینها ملّت ما را هنوز نشناختهاند... ملّت ایران ملّت فهیمی است... دشمنان خودش را میشناسد، شیوههای دشمنی را هم میشناسد.»
(۱۳۹۵/۰۱/۰۱)