شمارش معکوس
جاده هموار پیشرفت
...{امسال} سال شروع سند چشمانداز بیست سالهای است که نظام برای آیندهی خود پیشبینی کرده است. از امسال برنامههای پنجساله بر اساس چشمانداز بیستساله تنظیم خواهد شد؛ بودجهها بر آن اساس نوشته خواهد شد و تلاش مسؤولان در این رویکرد قرار خواهد گرفت... آنچه اهمیت دارد، این است که مسؤولان به وظایف خود با چشم مسؤولانه نگاه کنند و قوای سهگانه آنچه را که سند چشمانداز بیستساله بر عهدهی آنها گذاشته است، بار مسؤولیت عظیمی برای آیندهی کشور بدانند. اگرچه مسؤولیتها در دوران بیستساله، دورههای کوتاهمدت و چهارساله است، لیکن هر کدام از این حلقههای چهارساله، تشکیل دهندهی زنجیرهی بسیار مهم و تعیینکنندهی سرنوشت کشور در بیست سال آینده خواهد بود. بهخصوص در سالهای اول لازم است زیرساختهای این چشمانداز مهم و سازهها و ساز و کارهای آن، آنچنان تنظیم و چیده شود که بتوان بر اساس آن، این بنای مستحکم را بالا برد و إنشاءالله برای آیندهی کشور و ملت جادهی همواری را برای پیشرفت فراهم کرد.
پیام به مناسبت آغاز سال جدید
01/01/1384
این سالها
سند چشمانداز بیستسالهی کشور- که امسال، سال شروع آن است- یک کار اساسی و مهم است؛ افق آیندهی کشور را برای آحاد مردم روشن و مشخص میکند. در ضمن اجرای چند برنامه، این چشمانداز باید تحقق پیدا کند. امسال همچنین سال شروع برنامهی چهارم است، که باید بتواند سند چشمانداز را پنج سال جلو ببرد و از لحاظ زمانبندی، آن را به اهداف خود در طول این پنج سال برساند. اینها اهمیت این سالها را برای ما معنا میکند.
سخنرانی در اجتماع بزرگ مردم کرمان
11/02/1384
مدیریت آغاز برنامه
امروز کشور ما به حول و قوهی الهی به این توانایی و قدرت رسیده است که بتواند آیندهی بیستسالهی ایران را طراحی کند و چشمانداز روشنی برای این مدت در جهت اهداف والا و حقوق طبیعی و شایستهی این ملت ترسیم کند. این مدت بیستساله، یعنی چهار برنامهی پنجساله. اولین برنامه، امسال آغاز خواهد شد. در آغاز برنامه، یک مدیریت کارآمد، با کفایت و پرنشاط باید سر کار باشد تا بتواند سازههای این برنامه را مستحکم و استوار کند و پایههای این برنامه را بهطور عمیق و محکم پیریزی کند... یک انسان قوی، با کفایت، دارای نشاط و شادابی و شوق به کار و احساس مسؤولیت خواهد توانست حرکت بیستساله به سمت چشمانداز را با قوت و قدرت آغاز کند.
سخنرانی در صحن جامع رضوی
01/01/1384
سند حرکت برنامهریزی شده
برنامهی چشمانداز بیستساله، به فضل پروردگار سند حرکت برنامهریزی شدهی دولت و مجلس شورای اسلامی و ملت ایران است. من میخواهم به شما جوانان بگویم که شما در تحقق این چشمانداز میتوانید نقشهای بسیار کارآمدی را ایفا کنید. همین حرفهایی که این جوانان عزیز گفتند؛ همین خواستههایی که استادان و رؤسای دانشگاهها مطرح کردند، جزو مطالبی است که تأمین کنندهی مقدمههای برنامهی چشمانداز بیستساله است. ما باید به سمت این برنامه پیش برویم. چشمانداز بالای قله است، جادهی اسفالته نیست که انسان پایش را روی گاز بگذارد و به آنجا برسد؛ نه. حرکت کردن، عزم داشتن، فشار به خود آوردن و جریان سریع و سالم خون و تغذیه آن در رگهای این کالبد بزرگ، که اسمش ملت ایران است، و حرکت به سمت قله را لازم دارد. وقتی آنجا رسیدیم، دیگر بالای قلهایم. رسیدن به بالای قله برای یک ملت هم شرف و آبروست، هم مصونیت و امنیت. آن وقت دیگر هیچکس نمیتواند به ملت ایران تعرض و گستاخی کند و جلو منافعش را بگیرد. همچنین این کار الگویی برای دنیای اسلام، بلکه وسیعتر از دنیای اسلام، خواهد شد؛ و این تلاش لازم دارد...
سخنرانی در دیدار استادان و دانشجویان قزوین
26/09/1382
تحقق مشروط
به نظر من مطالبی مهمتر از مسألهی انتخابات وجود دارد. انتخابات چون مسألهی روز است، اگرچه گذراست، اما بالاخره هیجانی دارد و توجهات را به خودش جلب میکند... لیکن باید مراقب بود که مسائل اصلی جای خودش را با مسائل موسمی عوض نکند. به اعتقاد من الان مسألهی اصلی ما در استانها این است: برنامهی چهارم- که علیالقاعده با تغییرات مختصری در مجلس تصویب خواهد شد- و چشماندازی که این برنامه متکی به آن است و در مسیر رسیدن به آن چشمانداز، این برنامه تنظیم شده است، ایجاب میکند که استانها هر کدام یک مسؤولیت جدی، فوری و بیوقفه برای تحقق این برنامه احساس کنند. البته به زبان میشود گفت که بله، همینطور است؛ منتها در عمل، بسیار دشوار و تلاشطلب است. دشوار که میگوییم، به معنای نشدنی نیست؛ یعنی بالاخره حرکت میخواهد، همت میخواهد، چشمپوشی از خیلی چیزها میخواهد، تا انسان حرکت کند و این محقق شود. بهنظرم من در قزوین در یک سخنرانی این نکته را گفتم که در موقع تنظیم چشمانداز بیستساله، بر اساس محاسبه، اینطور فهمیده شد که این چشمانداز قابل تحقق است؛ مشروط بر اینکه ما حرکت و تلاش کنیم و مجموعه راه بیفتد.
سخنرانی در دیدار استانداران سراسر کشور
22/10/1382
ثبات سیاستها
ممکن است فعالیتهای کاری ما با ابتکارها و دیدگاههای نو و نیروهای پرنشاط و نوبهنو تغییر پیدا کند، لیکن سیاستهای کلیمان نباید دچار التهاب و اغتشاش شود؛ یعنی خط سیاسی مستمری که در سند «چشمانداز» دیده شده، بایستی ادامه پیدا کند. البته وقتی ما هدفی داریم، کارکنان و عاملان و بازیکنان نوبهنویی وارد صحنه میشوند، ابتکارهای خودشان را به کار میزنند، کارهای جدیدی را انجام میدهند، رأی و نظر خودشان را به کار میبندند و ممکن است از صحنه کنار بروند و کس دیگری بیاید و در بخشی از بخشها جای آنها را بگیرد- این ایرادی ندارد- و ابتکار جدیدی را به کار بزند و نگاه جدیدی به مسائل و اجرائیات داشته باشد، لیکن سعی کنیم ثبات سیاسی در کشور و در سیاستهای کلی کشور دچار التهاب نشود. یکی از چیزهایی که اطمینان و اعتماد را به کار بلندمدت اقتصادی و اجتماعی در کشور تضمین میکند، ثبات سیاستهاست؛ ما بایستی به این موضوع هم در اظهاراتمان، هم در عملکردمان و هم در انعکاس کارهایمان توجه کنیم و اهمیت دهیم.
سخنرانی در دیدار با رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت
04/06/1383
شمارش معکوس
باید همواره متوجه این حقیقت بود که کارهای شما اگرچه انواع مختلفی دارد، اما همهی آنها در حقیقت یک کار است؛ مظهرش هم هیأت وزیران است که دور هم جمع میشوید. هدایت کننده و به تعبیری که بنده تکرار میکنم، پلیس راهنمای این بیست و چند راه، رئیسجمهور محترم است که هماهنگی ایجاد میکند تا بشود این کار واحد بزرگ را انجام داد؛ و آن کار واحد بزرگ عبارت است از پیشرفت و ارتقاء کشور به سمت و سوی اهدافی که برای خودمان ترسیم کردهایم، که همان اهداف انقلاب اسلامی است و ریزتر شده، آنچه در سند چشمانداز بیستساله تبیین شده است. برای این کار بزرگ، همهی این مدت را قدر بدانید. شما چهار سال، یعنی حدود 1450 روز وقت دارید. هر روزی که میگذرد، یکی از این عددها برداشته میشود و مجموعه به صفر نزدیک میشود. هر یک روزتان غنیمت است. این 1450 روز، چشمانداز و گسترهی وسیعی است. برای این مدت نسبتاً طولانی خیلی کارها میشود کرد. امیرکبیر که یک چهرهی ماندگار در تاریخ ماست و واقعاً کارهای بزرگی هم کرده، همهی حکومت او سه سال بود؛ یعنی یک سال از مدتی که بناست علیالعجاله شما در این مسؤولیت مشغول باشید، کمتر است؛ اما آنقدر این کار، مهم و بزرگ و جدی بود که تاریخ امیرکبیر را فراموش نمیکند؛ والا قبل از اینکه بیاید در رأس صدارت قرار بگیرد، و بعد که به کاشان تبعید شد، دیگر چیزی در پروندهی او وجود ندارد؛ همین سه سال است.
سخنرانی در دیدار اعضای هیأت دولت
08/06/1384
انگیزش دینی و ایمان
بچهها را متدین بار بیاورید. متدین بار آوردن بچهها همان چیزی است که میتواند آیندهی این کشور را آباد کند. اگر ما میخواهیم این کشور پیشرفت صنعتی کند، پیشرفت مادی کند، پیشرفت فرهنگی کند، رتبهی اول منطقه را- همانطور که در سند چشمانداز آمده- حائز شود، این در سایهی انگیزش دینی و ایمان امکانپذیر است. وقتی ایمان بود، انسان دنبال ایمان حرکت میکند و با همهی سختیها هم میسازد.
سخنرانی در دیدار فرهنگیان و معلمان کرمان
12/02/1384
بزرگترین خطر
بزرگترین خطر این نیست که ما از رفتن باز بمانیم، یا خسته شویم؛ بزرگترین خطر این است که چشمانداز ترسیم شده و هدفهای تعریفشده را گم کنیم و نبینیم. نگذارید غبارها و ابرها جلوی این هدفها و آرمانها را بگیرد.
سخنرانی در مراسم بیعت جهادگران جهاد سازندگی سراسر کشور
20/03/1368
|