«بعثت خون» در سال دوم (1433ه.قـ.)، به بررسی «نقش بانوان» در واقعهی کربلا و حوادث مرتبط با نهضت حسینی در سال 61 هجری قمری میپردازد.
دومین برنامه از سری برنامههای سال دوم بعثت خون، «طوعه» نام دارد که ماجرای پناهدادن طوعه، یکی از زنان کوفه به حضرت مسلم ابن عقیل را روایت میکند. آنچه در زیر میآید، مختصری از روایت تاریخی این رویداد است که توسط جناب آقای دکتر محمدحسین رجبی دوانی از کارشناسان تاریخ اسلام و تشیع بیان شده است:
«طوعه» هرچند فرزند ناخلفی دارد، ولی در موقعی که مردان کوفه، مسلمبنعقیل، فرستادهی امام حسین علیهالسلام را رها کردهاند و او سرگردان در کوچهها میگردد و در موقعی که عبیدالله ابن زیاد اعلام کرده است که هر کس مسلم را پناه دهد خونش به هدر است، این ایثار را انجام میدهد و خطر را به جان میخرد و مسلم را پناه میدهد.
ولی فرزند ناخلف او خیانت میکند و مخفیگاه را لو میدهد؛ که البته از ارزش کار طوعه چیزی کم نمیکند. جالب این است که «طوعه» کنیزی بوده است که به عقد اشعث ابن قیس در میآید. اشعث دشمن اهل بیت هم هست. همان ملعونی است که به امیرالمؤمنین علیهالسلام خیانتهای بسیاری کرد و در به شهادت رساندن ایشان دخیل بود و دخترش هم قاتل امام حسن مجتبی علیهالسلام شد.
ولی «طوعه» با اینکه در این خانواده بوده و با اینها نسبت داشته، این معرفت را دارد که فردی که امام حسین علیهالسلام او را فرستاده و حالا بیپناه مانده است را پناه دهد؛ که این اقدام او بسیار ارزشمند و قابل ستودن است و در پیشگاه خداوند متعال اجر دارد.