news/content
پیوندهای مرتبطصوتصوت
نسخه قابل چاپ
1389/06/11

«تین»

پایگاه اطلاع‌رسانی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ایام ماه مبارک رمضان، بخش‌هایی از توصیه‌ها و نصایح اخلاقی معظم‌له را به همراه تلاوت سوره‌ای از قرآن کریم منتشر می‌کند. شما می‌توانید سوره «تین» را از اینجا بشنوید.

«لقد خلقنا الأنسان فی احسن تقویم»
چهارمین نقطه‌ی اصلی این جهان‌بینی [بینش اسلامی]، عبارت است از استعداد بی‌پایان انسان در دارا بودن تمام چیزهایی که برای تعالی کامل انسان لازم است. انسان استعداد دارد که تا آخرین نقطه‌ی تعالی حیاتِ ممکنات بالا برود؛ اما بقیه‌ی موجودات این امکان را ندارند. در آیه‌ی شریفه‌ی «لقد خلقنا الأنسان فی احسن تقویم»، «احسن تقویم» معنایش این نیست که ما جسم انسان را طوری آفریده‌ایم که مثلاً سرش با دستش با چشمش با تنش تناسب دارد؛ این‌که مخصوص انسان نیست؛ هر حیوانی نیز همین‌طور است. در بهترین تقویم، یعنی در بهترین اندازه‌گیری انسان را آفریده‌ایم؛ یعنی آن اندازه‌گیری‌ای است که رشد او دیگر نهایت و اندازه‌ای ندارد؛ تا آن‌جایی می‌رود که در عالم وجود، سقفی بالاتر از آن نیست؛ یعنی می‌تواند از فرشتگان و از موجودات عالی و از همه‌ی اینها بالاتر برود. اگر بشر بخواهد این سیر را داشته باشد، جز با استفاده از امکانات عالم ماده ممکن نیست. این هم جزو مسلّمات است؛ لذا می‌گوید «خلق لکم ما فی‌الأرض جمیعا» بنابراین سیر تعالی و تکاملی انسان در خلأ نیست؛ با استفاده‌ی از استعدادهای ماده است؛ بنابراین با هم سیر می‌کنند؛ یعنی شکوفایی انسان، همراه با شکوفایی عالمِ ماده و عالمِ طبیعت است؛ این در شکوفایی او اثر می‌گذارد، او در شکوفایی این اثر می‌گذارد و پیشرفتهای شگفت‌آور را به وجود می‌آورد.
بیانات در دیدار کارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران 1379/09/12

«ثُمَ‌ رَدَدْناهُ اَسْفَلَ سافِلِینَ»
شما ملاحظه می‌کنید اگر یک وقت منکری در جامعه مشاهده شود - چه در زمینه‌های سیاسی، چه در زمینه‌های بین‌المللی، چه گرایش به یک سمت غلط و چه گرایش به یک سمت غیراسلامی نادرست - فوراً مبارزه‌ای در مقابلش به وجود می‌آید. در این صورت، تکلیف ما چیست؟ (ما یعنی چه کسی؟ یعنی شما به عنوان یک طلبه‌ی جوانِ خوشفکرِ علاقه‌مند، و سایر آقایان به عنوان عناصر مؤمن و حزب‌اللّهی.) تکلیف چیست؟ تکلیف این است که این مبارزه را قوی کنید. این جریان مبارزه‌ای را که امروز در مقابل گنداب فساد - از هر طرف که بیاید - ایستاده است، تقویت کنید. البته در جامعه‌ی ما، فساد به آن شکل، وجود ندارد؛ اما عوامل فساد از قبیل فساد مالی، فساد جنسی، فساد اخلاقی - به معنای ضعف اخلاقی، بی‌وفایی، بی‌صفایی، دورویی، نفاق، بدعهدی، بی‌توکلی، دنیاطلبی - و غیره وجود دارد. اینها ضدّارزشهای خیلی خطرناکی است. در مقابل این عوامل فساد و در مقابل بی‌اعتقادی و بی‌دینی - که اینها هم از عوامل فساد است و از اطراف تحمیل می‌کنند و یا این‌که می‌جوشد - مبارزه لازم است. اصلاً دنیا جای جوشش فساد است. «ثُمَ‌ رَدَدْناهُ اَسْفَلَ سافِلِینَ».
به‌هرحال امروز در مقابله همه‌ی اینها، مبارزه وجود دارد. شما کاری کنید جناحی که با هر ضدّارزش مبارزه می‌کند، تقویت شود. این‌که ملاحظه می‌کنید بنده در صحبتهای مختلف بر روی ارزشها و بر روی حزب‌اللّهی‌ها، بیش از همه چیز تکیه می‌کنم، به‌خاطر این است که قدرتهای بزرگ میخواهند پشت جناحِ مبارزه کننده با ضدّارزشها، خالی بماند.
1375/02/11

پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) - مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی