مجمع تشخیص مصلحت نظام / تشخیص مصلحت/سیاستهای کلی نظام/سند چشمانداز / مجمع تشخیص مصلحت
بنبست شکنی، گرهگشایی و پویایی نظام از یک سو و تعیین سیاستهای کلی نظام و تضمین ثبات این سیاستها از سوی دیگر، دو بعد مجمع تشخیص مصلحت نظام است که آنرا به یک مرکز بسیار مهم و حساس تبدیل کرده است.
با لحاظ مجمع تشخیص مصلحت نظام در قانون اساسی نظام هیچگاه دچار خلاء و بنبست نمیشود.
حضور مجموعهای از فکر، اجتهاد، کارشناسی، تجربه، پایبندی به اصول، و رعایت و شناخت مصلحتها در مجمع تشخیص مصلحت نظام موجب کارایی بیش از پیش این مجمع خواهد شد.
دبیرخانه، کمیسیونهای تخصصی و مرکز تحقیقات استراتژیک [مجمع تشخیص مصلحت نظام] باید با یکدیگر تعامل و همکاری نزدیکی داشته باشند.
این سیاستها [سیاستهای کلی نظام] همچنین باید متناسب با نیاز کشور و بر اساس اولویت و با در نظر گرفتن زمان مفید آن و با سرعت بیشتر مورد بررسی قرار گیرند.
مجمع تشخیص مصلحت نظام باید در عین تصویب و تثبیت سیاستهای کلی نظام همواره آمادگی تغییر این سیاستها براساس برخی اقتضائات داخلی و یا خارجی را داشته باشد.
چنانچه مسئلهای با ظرفیتهای قانونی قابل حل نبود، مجمع تشخیص مصلحت نظام باید با روشنبینی و نهایت دقت و در نظر گرفتن مصلحت کشور، نظر مشورتی خود را در مورد حل آن معضل به رهبری ارائه دهد.
مجمع باید وظیفه نظارتی محوله از سوی رهبری را جدی و به معنی واقعی کلمه و با پرهیز از دخالت در امور اجرایی انجام دهد. مقام معظم رهبری در پایان اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام را به حضور فعال در جلسات مجمع و کمیسیونها و تلاش مضاعف، در نظر گرفتن مسائل کارشناسی و مصلحت نظام توصیه کردند.۱۳۸۱/۰۱/۱۷
لینک ثابت
برنامهها از دل سیاستها میجوشد. مسأله سیاستها و برنامهریزی و بحث در دولت و بعد در مجمع تشخیص مصلحت نظام و ملاحظه نقدهای مختلف و انتخاب سیاستها و بعد برنامهریزی بر اساس سیاستها، یک روال طبیعی و منطقی پیدا کرد؛ لیکن توجّه داشته باشید که در خلال این برنامهریزی، سیاستهایی که از این مراحلِ گوناگون گذشته، دقیقاً رعایت شود. اینکه برنامهها باید از دل سیاستها بجوشد، بایستی به معنای حقیقی کلمه منبعث از سیاستها و ساخته و پرداخته این سیاستها باشد که اگر برنامه در جایی موفّق شد، آدم بداند این سیاست درست بوده، اگر برنامه خطا کرد، آدم بداند سیاست غلط بوده؛ یعنی باید این تلازم معلوم شود. اگر یک جا در برنامهها طوری شد که سیاستها رعایت نگردید، آن وقت علّتِ غلط بودن برنامه مشخّص میشود. این غیر از آن چیزی است که به عملکرد مجریان مربوط میشود. بالاخره درصدی به عملکرد مجریان برمیگردد و سیاستها از اینها برکنار خواهد ماند. بنابراین، آدم نمیتواند تشخیص دهد که آیا این سیاستی که ما نشستیم با این همه مقدّمات و مجمع تشخیص و قبلش هیأت دولت و شاید چند هزار ساعت کاری که آقایان در سازمان برنامه برای تنظیم این سیاستها انجام دادند و بعد هم پیش ما آمد و کارهایی که ما کردیم، بالاخره درست بود یا غلط بود. باید طوری باشد که دقیقاً این سیاستها در تک تک برنامهها قابل مشاهده باشد و آدم بداند این برنامه ناشی از آن سیاست است؛ یعنی یک ارتباط منطقی و طبیعی وجود داشته باشد.۱۳۷۸/۰۶/۰۲
لینک ثابت
امام، مجمع تشخیص مصلحت [نظام] را درست کرد؛ یعنی آراءِ مردم که مظهرش مجلس شورای اسلامی است، و حدود اسلامی که مظهرش شورای نگهبان است، اگر بین آنها اختلافی پیدا شد، مجمع تشخیص مصلحت تصمیم میگیرد. آنجایی که مصلحت کشور اقتضا کند، آن را براین مقدّم میدارد.۱۳۷۸/۰۳/۱۴
لینک ثابت
اینجانب یکایک اعضای این مجمع [سال ۷۶] را با توجه به مسئولیتها، خبرویت، سابقه کار و جهات فکری و ذهنی آنان گزینش کردهام، که با بررسیهای لازم و ارائه پیشنهادها، ذهن رهبری را برای اتخاذ سیاستهای صحیح آماده سازد، تا رهبر در صورتی که لازم و صحیح تشخیص داد، این سیاستها را به صورت مبنای تخلفناپذیر، به همه دستگاهها ابلاغ کند.
هدف از تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام با ترکیب جدید آن [سال ۷۶]، این است که بتواند در مقام مستشار عالی و کارآمد رهبری، سیاستها را گردآوری و منظم کند و این مجمع دستگاه قانونگذاری نیست.
در نظام سیاسی ایران اسلامی، مدیر واقعی و هدایتکننده امور کشور، رهبری است و اوست که میتواند موانع را از سر راه دولت و دستگاههای مختلف بردارد، بنابراین رهبری انقلاب با تکیه بر مجمع تشخیص مصلحت نظام، مسئله سیاستگذاری در امور مختلف کشور را به انجام میرساند.
مجمع تشخیص مصلحت نظام در واقع یک چشم بینا و مغزی متفکر و مجموعهای انباشته از تجربه و آگاهی است که قصد دارد اوضاع کشور را به طور دائم زیر نظر داشته باشد، وضع کنونی، کمبودها و امکانات را بسنجد و گامهای بلند مدت و سیاستهای آینده را در مقام مستشار عالی رهبری معین کند، بنابراین، مجمع تشخیص مصلحت نظام یک کار مستمر، زنده، به روز و مرتبط با حرکت، لحظه به لحظه اوضاع و احوال سیاسی کشور را دنبال میکند و در واقع ابزاری برای رهبری جامعه اسلامی و جهان اسلام محسوب میشود که اعتبار خود را نیز از ارتباط و اتصال با رهبری به دست آورد.
این مجمع میتواند مشاورت را در حد طرح و پیشنهاد مسائل و موضوعات مختلف نیز انجام دهد و همه امور پس از ابلاغ رهبری در این مجمع بررسی و سیاستگذاری خواهد شد.
یکی از مسائلی که همواره بنده را نگران میکرده است، عملی نشدن و اجرا نشدن سیاستها و حتی درک صحیح محتوای سیاستهای اعلام شده است، بنابراین یکی از کارهای مورد توقع رهبری از این مجمع، برنامهریزی در جهت پیگیری و مطالبه تحقق سیاستهاست که در این زمینه، دبیرخانه این مجمع نقش مهمی را عهدهدار خواهد بود.
کسانی که در جلسات ... مجمع شرکت میکنند باید در مورد مسائل مورد بحث، از قبل مطالعه کرده باشند و با تضارب افکار و آمادگی کامل مسائل را مورد بررسی قرار دهند تا بتوانند به نتایج خوبی برسند.۱۳۷۶/۰۱/۱۹
لینک ثابت
مجمع تشخیص مصلحت که در آغاز با ابتکار امام راحل (رضواناللهعلیه) پدید آمد و سپس با روشنبینی بازنگرندگان قانون اساسی در متن این سند گرانبهای ملی جای گرفت، یکی از مبارکترین نهادهای قانونی جمهوری اسلامی است. این حسنهی ماندگاری است که هوشمندی و همهسونگری رهبر بزرگ ما آن را در هنگامی که نیاز کشور به آن آشکار گشت، پدید آورد و امکان مدیریت عالی کشور را با آن به نصاب لازم رسانید.
برابر رهنمود قانون اساسی، این مجمع [تشخیص مصلحت نظام] در تعیین سیاستهای کلی نظام و نیز حل معضلات عمدهی کشور و رسیدگی به امور مهمی که رهبری به آن ارجاع میکند، نقش مشاورِ کارآمد و مورد اعتماد رهبر را ایفاء میکند، همچنان که در تشخیص مصلحت در موارد تعارض میان مصوبه مجلس و نظر شورای نگهبان، عملاً یکی از معضلات نظام را برطرف میسازد. و لذا با توجه به مجموع وظایف مقرر در قانون اساسی، این مجمع در جایگاه هیأت مستشارىِ عالىِ رهبری در نظام جمهوری اسلامی قرار میگیرد.
در سالهای گذشته [قبل سال ۷۵]، مجمع تشخیص مصلحت [نظام] در زمینهی تعیین مصلحت در موارد تعارض میان مصوبهی مجلس شورای اسلامی و شورای محترم نگهبان خدمات گرانبهایی تقدیم داشته و در موضوعات معدودی که از سوی اینجانب برای بررسی به آن ارجاع شده به قدر توان، بحث و فحص کرده است.
اکنون که بحمدالله با حضور پرحماسهی ملت عظیمالشأن در همهی میدانهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و با همت بلند مسؤولان کشور در قوای سهگانه، نظام مقدس جمهوری اسلامی از استقرار و موفقیت و عزتی که شایستهی آن است برخوردار گردیده است، مقتضی است که مجمع بلندپایهی مزبور نیز وظایف قانونی خود را به طور کامل برعهده گرفته و ظرفیتهای لازم را برای ایفای نقش برجستهی خود در مشاورت رهبری کسب کند ... وظایف مهم مشاورت در سیاستگذاری کلی نظام و بررسی مسائل مهمی را که به طور معمول بر سر راه حرکت کشور قرار میگیرد، از آنان [اعضای مجمع] مطالبه نمایم.۱۳۷۵/۱۲/۲۷
لینک ثابت
مجمع باید دبیرخانهی فعال و پُرمحتوایی برای آمادهسازی مواد قابل طرح در جلسات و ترتیب امور، تشکیل دهد و رئیس آن از اعضای مجمع و رابط آن با اینجانب در موارد ضروری باشد.۱۳۷۵/۱۲/۲۷
لینک ثابت