news/content
نسخه قابل چاپ
1381/05/27

دیدار سفرا و رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور با رهبر انقلاب

رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامی‌ عصر امروز (یکشنبه‌) در دیدار سفیران‌ و رؤسای‌ نمایندگیهای‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ در خارج‌، اصول‌ و ارزشهای‌ نظام‌ اسلامی‌ را مبنا و پایه‌ سیاست‌ خارجی‌ کشور خواندند و اعتماد به‌ نفس‌، شجاعت‌ در بیان‌ مواضع‌ اصولی‌، دوری‌ از هرگونه‌ انفعال‌ ـ و سرعت‌ و پرکاری‌ را از ضروریات‌ کاری‌ عناصر و عوامل‌ سیاست‌ خارجی‌ کشور برشمردند.
حضرت‌ آیت‌ الله‌ خامنه‌ای‌ استقلال‌ و عدم‌ وابستگی‌ سیاسی‌ را از مبانی‌ سیاست‌ خارجی‌ ایران‌ برشمردند و افزودند: تأکید بر استقلال‌ کشور، ضرورتی‌ برخاسته‌ از منافع‌ ملی‌ و زمینه‌ساز افزایش‌ قدرت‌ حقیقی‌ ملت‌ و کشور است‌.
ایشان‌، تکیه‌ بر ارزشهای‌ نظری‌ جمهوری‌ اسلامی‌ از جمله‌ مردمسالاری‌ دینی‌ را از دیگر مبانی‌ سیاست‌ خارجی‌ کشور دانستند و با اشاره‌ به‌ ماهیت‌ دینی‌ نظام‌ و حضور مردم‌ در عرصه‌های‌ مختلف‌ از جمله‌ انتخابات‌ خاطرنشان‌ کردند: مردمسالاری‌ دینی‌ نظریه‌ منسجمی‌ است‌ که‌ در ایران‌ تحقق‌ یافته‌ است‌.
مقام‌ معظم‌ رهبری‌ نفی‌ نظام‌ سلطه‌ و استفاده‌ از ظرفیت‌ بالای‌ جهان‌ اسلام‌ را از دیگر مبانی‌ سیاست‌ خارجی‌ خواندند و با تأکید بر لزوم‌ رعایت‌ اولویتها در دیپلماسی‌ کشور افزودند: گسترش‌ ارتباط با همسایگان‌، تعمیق‌ روابط با کشورهای‌ اسلامی‌ در سراسر جهان‌ و تقویت‌ مناسبات‌ با اروپا و آسیا جزو اولویتهای‌ سیاست‌ خارجی‌ کشور است‌.
ایشان‌ با اشاره‌ به‌ لزوم‌ جدی‌ گرفتن‌ تهدیدات‌ امریکا در محاسبات‌ سیاسی‌ خاطرنشان‌ کردند: جدی‌ بودن‌ این‌ تهدیدات‌ که‌ از اول‌ انقلاب‌ نیز به‌ نوعی‌ ادامه‌ داشته‌، بمعنای‌ حتمی‌ بودن‌ حمله‌ امریکا نیست‌ بلکه‌ محقق‌ شدن‌ این‌ تهدیدات‌ بستگی‌ به‌ رفتار ما دارد.
حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ روحیه‌ ماجراجویی‌ مقامات‌ امریکایی‌ را برگرفته‌ از فرهنگ‌ کابویی‌ دانستند و افزودند: اگر امریکاییها احساس‌ کنند که‌ در ایران‌ با ملتی‌ یکپارچه‌ و متحد روبرو هستند و ماجراجویی‌ در ایران‌ برای‌ آنان‌ از ابعاد مختلف‌ هزینه‌های‌ زیادی‌ دارد، در اجرای‌ نقشه‌های‌ خود دچار تردید می‌شوند.
رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامی‌ با تأیید سیاست‌ بازدارندگی‌ تأکید کردند: این‌ سیاست‌ باید حتما از موضع‌ اقتدار دنبال‌ شود وگرنه‌ مواضع‌ ناشی‌ از انفعال‌ و ضعف‌ و تسلیم‌ هیچگاه‌ موجب‌ بازدارندگی‌ نخواهد شد.
ایشان‌ مواضع‌ رئیس‌ جمهور و دیگر مسؤولان‌ دولت‌ آمریکا را نشان‌ دهنده‌ رویکرد نظامی‌ آنها در برخورد با مسائل‌ مختلف‌ ارزیابی‌ کردند و افزودند: اگر در این‌ میان‌ یک‌ نفر از نمایندگان‌ مجلس‌ آمریکا بگونه‌ای‌ دیگر سخن‌ گفت‌، نباید این‌ موضعگیری‌ را ساده‌لوحانه‌، نشانه‌ تغییر در راهبرد آمریکا دانست‌ و با نادیده‌ گرفتن‌ واقعیات‌ به‌ دشمن‌ امکان‌ مانور داد.
حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ ارزیابی‌ اوضاع‌ داخلی‌ ایران‌ را از جمله‌ انگیزه‌های‌ اصلی‌ تهدیدات‌ اخیر امریکا دانستند و افزودند: اصل‌ قضیه‌ این‌ است‌ که‌ امریکاییها با اساس‌ نظام‌ جمهوری‌ اسلامی‌ یعنی‌ نظام‌ متکی‌ بر نفی‌ سلطه‌، مشکل‌ دارند و تلاش‌ می‌کنند یا این‌ نظام‌ را از بین‌ ببرند که‌ کار بسیار سختی‌ است‌ و یا اینکه‌ اوضاع‌ بگونه‌ای‌ پیش‌ برود که‌ این‌ نظام‌، تنها اسمی‌ از اسلام‌ داشته‌ باشد و از مبانی‌ خود عدول‌ کند تا بشود با آن‌ تعامل‌ و رابطه‌ برقرار کرد.
رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامی‌ شکستن‌ عظمت‌ ملت‌ ایران‌ و نظام‌ اسلامی‌ را از اهداف‌ اصلی‌ امریکاییها بر شمردند و تأکید کردند هیچ‌ ملتی‌ حاضر نیست‌ از مؤلفه‌ها و مبانی‌ قدرت‌ و سرافرازی‌ خود دست‌ بردارد و رابطه‌ای‌ را که‌ تجسم‌ ذلت‌ و مرگ‌ است‌ با دشمن‌ خود ایجاد کند.
ایشان‌ نفی‌ رابطه‌ با امریکا را بحثی‌ کاملا کارشناسی‌ خواندند و افزودند: اگر با نگاهی‌ متکی‌ بر افتخار و عزت‌ والای‌ ملت‌ ایران‌ و آینده‌ روشن‌ کشور، به‌ بحث‌ مذاکره‌ و رابطه‌ با امریکا نگریسته‌ شود حقیقت‌ مسئله‌ روشن‌ می‌شود و مشخص‌ می‌گردد که‌ ایجاد این‌ رابطه‌ بی‌ارزش‌ و خسارت‌بار به‌ معنای‌ تسلیم‌ در برابر دشمن‌، از دست‌ دادن‌ آینده‌ای‌ روشن‌ و قطع‌ تأثیر حیات‌بخش‌ انقلاب‌ بر سرنوشت‌ ملتهای‌ مسلمان‌ است‌.
مقام‌ معظم‌ رهبری‌ در بخش‌ دیگری‌ از سخنانشان‌ در تبیین‌ پایبندیهای‌ اصولی‌ و عملی‌ در رفتار دیپلماتیک‌ توجه‌ کامل‌ و دائم‌ به‌ اصول‌ و ارزشهای‌ نظام‌ را در هرگونه‌ رفتار دیپلماتیک‌ ضروری‌ خواندند و خاطرنشان‌ کردند: این‌ حرف‌ غلطی‌ است‌ که‌ سیاست‌ خارجی‌ را نباید با معیارهای‌ ایدئولوژیک‌ نگریست‌ زیرا حتی‌ در کشورهای‌ لائیک‌ نیز معیارها و ملاکهای‌ نظری‌ و ایدئولوژیک‌ در سیاست‌ خارجی‌ اثر کاملا ملموسی‌ دارند.
ایشان‌ تأکید کردند رفتار و گفتار سفیران‌ و نمایندگان‌ سیاسی‌ ایران‌ در خارج‌ از کشور باید تجلی‌ وحدت‌ و یکپارچگی‌ نظام‌ باشد.
حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌، بررسی‌ مستمر و تعیین‌ اولویت‌های‌ سیاست‌ خارجی‌ را با توجه‌ به‌ تغییرات‌ منطقه‌ای‌ و جهانی‌، ضروری‌ خواندند و افزودند: باید با ابتکار عمل‌ دائم‌ میدان‌ بازی‌ را در معادلات‌ سیاسی‌ تعیین‌ کنید و اجازه‌ ندهید رقیب‌ سیاسی‌، با شگردهای‌ پیچیده‌، خواستهای‌ خود را به‌ شما تحمیل‌ کند.
مقام‌ معظم‌ رهبری‌ همچنین‌ تأکید کردند: سفیر بودن‌ در نظام‌ اسلامی‌ مأموریتی‌ الهی‌ است‌ که‌ باید از زاویه‌ ادای‌ تکلیف‌ و جلب‌ رضایت‌ پروردگار به‌ آن‌ نگریست‌.
ایشان‌ تقویت‌ مبانی‌ دینی‌ و معنوی‌، تحکیم‌ ارتباط با پروردگار و پایبندیهای‌ اخلاقی‌ و ارزشی‌ را در انجام‌ دادن‌ وظیفه‌ سنگین‌ نمایندگی‌ ملت‌ ایران‌ و نظام‌ اسلامی‌ مؤثر و مهم‌ خواندند و افزودند: باید با تقویت‌ احساس‌ خدمت‌ به‌ میهن‌ و مردم‌، و پرهیز از اسراف‌ و دوری‌ از تجمل‌، خود را سرباز خط مقدم‌ نظام‌ و ملت‌ سرافراز در خارج‌ از کشور بدانید و با رفتار صحیح‌ و متکی‌ بر مبانی‌ مایه‌ آبرو و عزت‌ و افتخار نظام‌ اسلامی‌ شوید.
مقام‌ معظم‌ رهبری‌ با تأکید بر لزوم‌ تقویت‌ سیاسی‌ اقتصادی‌ و علمی‌ کشور افزودند: ملت‌ سرافراز ایران‌ و دولت‌ و مسؤولان‌ مؤمن‌ کشور، به‌ اصول‌ اسلام‌ پایبند و با اتکای‌ به‌ انرژی‌ نسل‌ پرنشاط و پرشور جوان‌ کشور، به‌ یاری‌ پروردگار مشکلات‌ موجود را بتدریج‌ رفع‌ می‌کنند.
در این‌ دیدار قبل‌ از سخنان‌ مقام‌ معظم‌ رهبری‌ آقای‌ خرازی‌ وزیر امور خارجه‌ در گزارشی‌ از نشست‌ سفیران‌ و کارداران‌ ایران‌ در خارج‌ گفت‌: اوضاع‌ حساس‌ منطقه‌ و جهان‌ و گسترش‌ تهدیدات‌ امریکا در منطقه‌ و جهان‌ نشان‌ می‌دهد اشتهای‌ دولت‌ امریکا برای‌ سلطه‌ بر جهان‌ سیری‌ناپذیر است‌.
آقای‌ خرازی‌ با تبیین‌ مؤلفه‌های‌ قدرت‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ گفت‌: همه‌ پذیرفته‌اند که‌ بدون‌ ایران‌ مسائل‌ منطقه‌ قابل‌ حل‌ نیست‌ و ما باید با ابتکار عمل‌، مشارکت‌ فعال‌ در عرصه‌های‌ مختلف‌ و ایستادگی‌ در برابر تهدیدات‌ آمریکا، اقتدار کشور را افزایش‌ دهیم‌.
در پایان‌ این‌ دیدار که‌ خانواده‌های‌ سفیران‌ و کارداران‌ ایران‌ در خارج‌ نیز در آن‌ حضور داشتند نماز مغرب‌ و عشا به‌ امامت‌ رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامی‌ اقامه‌ شد.

پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) - مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی