news/content
پیوندهای مرتبطعکسعکسگزيده بياناتگزيده بيانات
نسخه قابل چاپ
1386/02/26

دیدار علما و فضلا و روحانیون مشهد با رهبر انقلاب

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای صبح امروز در جمع علما، فضلا، اساتید حوزه‌های علمیه، ائمه‌ی جمعه و جماعات و همچنین طلاب علوم دینی مشهد مقدس با اشاره به جایگاه و مسئولیت سنگین روحانیت در جامعه، تصریح‌کردند: روحانیت در دویست سال اخیر در مرکز اصلی همه‌ی تحرکات ضد استعماری و ضد سلطه‌ی بیگانه قرار داشته و امروز نیز مهم‌ترین وظیفه‌ی روحانیت و حوزه‌های علمیه، شناخت نیازهای زمانه، مجهزشدن به سلاح علمی روز و استدلال و برهان قوی، حفظ استقلال خود، تقویت ارتباط رودررو با آحاد مردم، فهم سیاسی صحیح، شناخت بموقع خطرات و ایستادگی در مقابل انحراف‌ها، بدعت‌ها و خرافه‌ها است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار با اشاره به آماج سنگین دشمنی‌ها با ارزش‌های امام و انقلاب در طول ۲۷ سال گذشته، افزودند: علی‌رغم همه‌ی این دشمنی‌ها، امروز ارزش‌های انقلاب و امام راحل رحمة‌الله‌علیه سخن اول و حرف رایج در جامعه است و دولت نیز صریحاً و علناً به این ارزش‌ها افتخار می‌کند.
رهبر انقلاب اسلامی علت خوشحالی برخی محافل داخلی از طرح بحث مذاکره با آمریکا را به دلیل تصور آن‌ها مبنی بر فاصله‌گرفتن از ارزش‌های امام خمینی رحمة‌الله‌علیه و انقلاب دانستند و تصریح کردند: کسانی که تصور می‌کنند جمهوری اسلامی ایران سیاست مستحکم، منطقی و صددرصد قابل دفاع خود را در نفی مذاکره و ارتباط با آمریکا تغییر می‌دهد، سخت در اشتباه هستند.
ایشان افزودند: چگونه می‌توان با دولت مستکبر، زورگو، توسعه‌طلب واستثمارگر آمریکا آن هم در دوره‌ی دولتمردان گستاخ، بی‌ادب و مدعیِ فعلی، گفت و گو کرد.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به بحث‌های مربوط به مذاکره‌ی نمایندگان ایران و آمریکا در خصوص عراق خاطرنشان کردند: به دلیل این که آمریکا به عنوان دولت اشغالگر به وظایف خود در برقراری امنیت در عراق عمل نمی‌کند و دست دولت این کشور را بسته و برای سرنگونی آن تلاش و از تروریست‌ها نیز حمایت می‌کند، وزارت امور خارجه به درخواست دولت عراق تصمیم گرفت در یک گفت‌وگوی رودررو با آمریکایی‌ها، مسئولیت و وظایف آنان را در قبال امنیت عراق یادآوری و با آن‌ها اتمام حجت کند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند:این گفت‌وگو در واقع همان گفت‌وگویی است که قرار بود اوائل سال گذشته انجام شود، ولی آمریکایی‌ها بدادایی کردند، اما این بار برای این گفت‌وگو درخواست کتبی داده‌اند.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: آمریکایی‌ها می‌گویند به غیر از موضوع عراق در مورد مسأله‌ی دیگری مذاکره نخواهد شد، اما ما به آن‌ها می‌گوییم حتی موضوع عراق هم به شما ربطی ندارد و گفت‌وگو فقط در مورد وظیفه‌ی اشغالگران در قبال امنیت عراق است.
ایشان تصریح کردند: سیاست جمهوری اسلامی ایران در عدم مذاکره و ارتباط با آمریکا تا هنگامی که سیاست‌های این دولت استکباری تغییر نکند، به قوّت خود باقی است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بخش دیگری از این دیدار جایگاه و شأن روحانی و عالِم دینی را ادامه‌ی ‌شأن انبیاء و افتخار بزرگی برای روحانیت دانستند و افزودند: مسئولیت چنین جایگاهی قطعاً هم‌طراز مسئولیت انبیاء است و علمای دین و روحانیت باید همان وظایف را که در جهت اقامه‌ی قسط و عدل در جامعه بوده ‌است، با قبول سختی‌های آن انجام دهند.
ایشان طرفداری همیشگی روحانیت از محرومان و مستضعفان و ملجأ مظلومان ‌بودن را یکی از ویژگی‌های مهم روحانیت خواندند و خاطرنشان کردند: پدیده‌ی مهم دیگری که در طول دو قرن اخیر در روحانیت مشهود است، حضور علمای دین در رهبری و اتاق فکر تحرکات ضد استعماری و ضد بیگانه است که از فتوای میرزای شیرازی در تحریم تنباکو آغاز می‌شود و تا ایستادگی علمای مجاهد در مقابل جریان انگلیسی مشروطه، مقابله‌ی مدرس با قراردادهای استعماری و حکومت مستبد رضاخان، نقش آیت‌الله کاشانی در جریان ملی‌شدن صنعت نفت و نقش امام خمینی رحمة‌الله‌علیه به عنوان یک مرجع بزرگ در رهبری انقلاب اسلامی ادامه می‌یابد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: پیروزی انقلاب اسلامی در واقع نتیجه‌ی مجاهدت روحانیت و عمل به مسئولیت سنگین خود در طول تاریخ بود که امام‌خمینی رحمة‌الله‌علیه، توانست با استفاده از این ذخیره‌ی ارزشمند و پشتوانه‌ی مردمی، بزرگ‌ترین تحول تاریخی را در ایران به وجود آورد.
رهبر انقلاب اسلامی وجهه‌ی مردمی علماء و روحانیت را به دلیل علم و پارسایی آنان دانستند و خاطرنشان کردند: یکی دیگر از ویژگی‌های بارز روحانیت، پاسخ‌گویی به نیازهای زمان است که در هر دوره‌ای با شناخت صحیح نیازهای جامعه، پاسخ مناسب به آن را داده‌اند.
ایشان لازمه‌ی حفظ جایگاه و شأن روحانیت را حفظ استقلال آن بیان کردند و افزودند: اگرچه در دوره‌ی کنونی همسو بودن روحانیت با حکومت یک نعمت است، اما روحانیت و حوزه‌ها باید استقلال و نقش خود را به عنوان یک راهنما و مرشد حفظ کنند و هر جا که لازم بود، یک منتقد دلسوز و غیر مدعی باشند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای لزوم شناخت بموقع خطرات را یک وظیفه‌ی ضروری برای روحانیت خواندند و با تأکید بر لزوم تغییر نکردن عرصه‌ی حضور روحانیت، خاطرنشان کردند: عرصه‌ی حضور روحانیت، مسجد و منبر و مواجهه رودررو با مردم است و روحانیت نباید از این عرصه جدا شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یکی از ضروریات مهم حوزه‌های علمیه را مجهزشدن به سلاح علمی روز برشمردند و افزودند: این سلاح، همان استدلال و برهان قوی ومنطقی است که باید با این استدلال، نادرست بودن شیوه‌ی عقل‌گرایی تجربی در دنیای امروز را نشان داد؛ ضمن آن‌که مسائل دینی و فقهی نیز باید با برهان مناسب برای مخاطبان و جوانان بیان شوند.
ایشان جمع علم، دین و پارسایی در حوزه‌های علمیه را منشأ یک هویت بی‌نظیر در حوزه‌ها دانستند و با تأکید بر این‌که محور اصلی در حوزه، طلبه است، خاطرنشان کردند: از جمله ویژگی‌های بارز حوزه‌های علمیه، عشق، احترام و خضوع شاگرد به استاد و در عین حال جسارت علمی شاگرد در مباحث علمی ‌در مقابل استاد است.
رهبر انقلاب اسلامی تدریس و تعلیم همزمان را از دیگر ویژگی‌های حوزه‌های ‌علمیه برشمردند و بر لزوم تحول صحیح در مسائل آموزشی و متون درسی حوزه‌ها تأکید کردند.
ایشان همچنین با اشاره به قدمت تاریخی و عظمت حوزه‌ی علمیه‌ی مشهد و علمای بزرگی که در آن حضور داشته‌اند، تأکید کردند: حوزه‌ی علمیه‌ی مشهد بعد از حوزه‌‌ی علمیه‌ی قم، دومین حوزه و یکی از مراکز عمده‌ی حوزه‌های شرق کشور است و باید نِحله‌های فکری و معرّفی این حوزه تعامل خوبی با یکدیگر داشته باشند.
 
در ابتدای این دیدار که در رواق امام خمینی رحمة‌الله‌علیه در کنار بارگاه ملکوتی امام رضا علیه‌السلام برگزار شد، آیت‌الله واعظ طبسی -نماینده‌ی ولی‌فقیه و تولیت آستان قدس رضوی- با اشاره به سابقه‌ی درخشان علمی و قدمت حوزه‌ی علمیه‌ی مشهد گفت:این حوزه‌ی علمیه اکنون نیز با بهره‌مندی از علما و اساتید بزرگ رسالت خود را در تربیت طلاب و زمینه‌سازی برای شکوفاشدن استعدادها انجام می‌دهد.
وی با اشاره به همکاری خوب مدیریت حوزه‌ی علمیه‌ی مشهد و اساتید، خاطرنشان کرد: سیاست آموزشی و پژوهشی این حوزه، استفاده از انسان‌های خوش‌فکر و عالم برای برنامه‌ریزی مناسب آموزشی و در نهایت تولید علم است.

آخرین‌ها
پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) - مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی