news/content
پیوندهای مرتبطصوتصوت
نسخه قابل چاپ
1375/01/01

پیام به مناسبت آغاز سال 1375

بسم‌اللَّه‌الرّحمن‌الرّحیم‌

یا مقلّب القلوب والابصار. یا مدبّر اللیل والنّهار. یا محوّل الحول والاحوال. حوّل حالنا الی احسن الحال.

عید سعید نوروز را به همه ملت عزیز ایران و ایرانیانی که در سراسر جهان زندگی می‌کنند و به ملتهای فارسی زبان مانند - ملت افغانستان و تاجیکستان - و همچنین به ملتهایی که عید نوروز را بزرگ می‌شمارند و گرامی می‌دارند، تبریک عرض می‌کنم. بدین ترتیب، عید نوروز وسیله‌ای برای احساس همبستگی ملتهای متعدّدی است که امیدواریم این همبستگی، روز به روز میان ملتهای برادر و همسایه و مؤمن بیشتر شود.

همچنین این عید سعید را به ایثارگران ملتمان، خانواده‌های عزیز شهیدان و نیز به جانبازان عزیز و آزادگان سرافراز و اسرا و مفقودان مظلوم ما که در دست بیگانگان و دشمنانند و به خانواده‌های آنها و همچنین به همه کسانی که در راه این کشور و انقلاب، به تلاشی بزرگ و دشوار سرگرمند، تبریک عرض می‌کنم. امیدوارم خدای متعال حلول این سال جدید را برای ملت ما حلول برکت و خیر قرار دهد و برای آنها - به معنای حقیقی کلمه - این روز را روز نو و این سال را سال مبارکی گرداند.

در نگاهی که به سال گذشته می‌افکنیم، احساس می‌شود که بحمداللَّه سالی پرکار و پربار بود و هم دولت و مسؤولان کشور و هم آحاد ملت، کارهای بزرگی را انجام دادند. امیدواریم خدای متعال، این خدمات و کارهای بزرگ را از همه‌ی آنها - به فضل و لطف خود - قبول فرماید.

دولت و مجلس توانستند برنامه دوم را آغاز کنند، کارهای مهمی را در کشور انجام دهند، قانونگزاران قانون وضع کنند و مسؤولان اجرایی، در زمینه آگاهی و پیشرفت امور کشور و سازندگی و کارهای زیربنایی، آنچه را که وظیفه آنهاست، به بهترین وجه انجام دهند.

همچنین وقتی به دستگاه قضایی کشور نگاه می‌کنیم، امسال کارهای خوبی برای مردم انجام گرفت که امیدبخش بود: مبارزه با فساد و افراد فاسد و کسانی که از بیت‌المال سوءاستفاده کرده و دست چپاول به آن گشوده بودند، صورت گرفت و محاکمه‌هایی انجام شد و خائنان به سزای خودشان رسیدند. این، هنر بزرگ قوّه قضائیّه است که امیدواریم همیشه همین‌طور باشد.

مردم هم در سال گذشته، حقّاً و انصافاً کارهای عظیمی را انجام دادند. مهمترین کار مردم، حضور در صحنه انقلاب و سازندگی است. هم به دولت در انجام کارهایی که در پیش داشت، کمک کردند - که بدون کمک مردم، هیچ‌کس نمی‌تواند به طور موفّق، در این کشور کار مهمی را انجام دهد - و هم در صحنه انقلاب، حضور خود را نشان دادند و در راهپیماییها و در هر جایی که لازم بود حضوری از آنها محسوس باشد و بخصوص در این برهه اخیر - در امر انتخابات - حضور جانانه‌ای از خود به نمایش گذاشتند. در حالی‌که تبلیغات دشمن وانمود و اصرار می‌کرد که نسبت به انتخابات، فضا را تیره و تار نشان دهد و مردم را غایب از صحنه قلمداد کند. بحمداللَّه درصدی از مردم که در انتخابات شرکت کردند، نسبت به دوره‌های اخیری که آمار آنها به درستی در ذهنمان است، کاملاً بیشتر بود. مردم به شکل چشمگیری حضور پیدا کردند و در این امر مهم شرکت نمودند. البته نیمی از انتخابات هنوز باقی است که امیدواریم آن را هم مردم به بهترین وجه انجام دهند.

ملت عزیز ما می‌دانند که سرنوشت کشور در دست آنها و بسته به اراده و همّت و ایمان آنهاست. بنابراین برای آینده، همه باید به تلاش و کار و حضور و تصمیم‌گیری جدّی، عازم باشند. وقتی مردم در صحنه بودند و همّت کردند و خواستند، مسؤولان هم به‌کار تشویق می‌شوند و کار را بهتر و بیشتر و جدّی‌تر انجام می‌دهند.

برای این‌که نسبت به کارهای مهم این سال و سالهای آینده، سررشته‌ای در دست باشد، دو سه سرفصل را در مورد تلاش مشترک مردم و دولت مطرح می‌کنم:

من همه را به رعایت منابع مالی کشور توصیه می‌کنم. کشور ما، کشور ثروتمندی است و می‌تواند خود را به‌خوبی اداره کند و بسازد. حتی می‌تواند به غیر از زمان حال، زمان آینده را هم پایه‌ریزی کند و تضمین و تأمین نماید؛ اما مشروط بر این‌که موارد ثروت، به شکل صحیحی مورد ملاحظه قرار گیرد و در آن، اسراف و زیاده‌روی نشود. اسراف بد است و از نظر شرعی، گناه و حرام محسوب می‌شود. از نظر منطق عقلانی و اداره کشور هم، یک کار ممنوع و زشت است و مخصوص کسان خاصی نیست. همه موظّفند اسراف نکنند - هم مسؤولان و کارگزاران و کسانی که مأمور انجام کارهایی در دولت هستند و هم آحاد مردم - بنابراین، اگر ما توصیه می‌کنیم از اسراف جلوگیری شود و به تعبیر بهتر، با اسراف مبارزه شود؛ مخاطب ما همه - هم مسؤولان و هم آحاد مردم - هستند.

اسراف در ثروت عمومی و موجودیهای این کشور و منابع طبیعی و نیز در آنچه که با زحمت زیاد به دست می‌آید و اسراف در نان و آب و انرژی و نیروی انسانی، همه اینها بد است. اسراف، نقطه مقابل آن توصیه‌ای است که ما در سال گذشته و سالهای قبل از آن عرض کردیم که عبارت از «انضباط» است. اگر بخواهیم با اسراف مبارزه کنیم، باید برای این کار برنامه‌ریزی انجام گیرد و آن را مسؤولان دولتی انجام دهند. بنابراین، توصیه اوّل من، مبارزه با اسراف و زیاده‌روی و نابود کردن اموال عمومی و اموال شخصی است؛ چون اموال شخصی هم، به نحوی به اموال عمومی برمی‌گردد.

توصیه دیگری که برای سال جدید دارم و همیشه می‌خواهم آن را مطرح کنم، توصیه به کار سازنده است. خیلی کسان کار می‌کنند که سازنده نیست. بعضی هم کارهایی می‌کنند که مخرّب است. همه باید تلاش نمایند کار سازنده بکنند. کار سازنده، مبارزه با دشمن است. اگر کسی برای علم و برای اداره کشور تلاش کند، با دشمن مبارزه کرده است. اگر کسی برای افزایش ثروت ملی تلاش کند، با دشمن این ملت و این کشور مبارزه کرده است؛ چون دشمن نمی‌خواهد این کشور به‌خوبی اداره شود و امور مردم به سهولت بچرخد. دشمن می‌خواهد مشکل درست کند. باید با اداره صحیح و کار سازنده و صحیح و منطقی، با دشمن مقابله کرد.

بنابراین، در هر کاری که شما هستید و در هر رشته‌ای که کار می‌کنید، باید کوشش کنید کار شما سازنده باشد. یعنی برای این کشور و این ملت و برای آینده، مفید فایده باشد. البته فایده‌ی شخصی هم، برای کارهای آحاد مردم، یک هدف است؛ اما به این نباید اکتفا کرد. باید علاوه بر فواید شخصی، به منافع عمومی هم توجّه شود. بنابراین، توصیه به کار سازنده هم، توصیه دوم است. یک توصیه مهم دیگر هم هست که می‌خواهم بخصوص به مسؤولان دولتی و هر کسی از مردم که به آنها کمک می‌کند، تأکید کنم و آن، استنقاذ حقوق عمومی است. بسیاری هستند که ثروتهای بادآورده‌ای دارند، مالیات نمی‌دهند، از اموال عمومی به نفع شخصی خود استفاده می‌کنند و بدون استحقاق بسیاری هستند که مالیات و حقی را که متعلّق به مردم است، از درآمد و کسب خود منع می‌کنند و نمی‌دهند. این، کارِ ناروایی است. در جامعه ما باید در همه ذهنها و فکرها جا بیفتد که منع مالیات و منع ادای حقوق عمومی دولت و ملت، یک خلاف و یک گناه است. مسؤولان دولتی باید تلاش کنند که مالیات را - بخصوص - از کسانی که ثروتهای زیادی دارند و مالیات آنها در وضع کشور مؤثّر است، استنقاذ کنند؛ چون این حقّ مردم است و باید آن را به هر نحوی که روا و شایسته است بگیرند. البته، طبقات متوسّط - کسانی که آن‌طور ثروتها را ندارند - مالیات می‌دهند و در دادن آن هم، آسان‌گیرتر هستند و سهلتر عمل می‌کنند. کسانی هم هستند که از امکاناتی که در اختیار آنهاست و متعلّق به آحاد مردم است، ثروتهای زیادی را به دست می‌آورند. اینها، حقّ دولت را - که حقّ این مردم است - ادا نمی‌کنند. بنابراین، گرفتن مالیات و اداکردن آن و کمک به دولت و استنقاذ مالیات، یک وظیفه است.

من در سال گذشته، به نکته‌ای توجّه کردم و آن این است که جوانان ما، در عرصه‌هایی که برای دشمنانمان هیچ خوشایند نیست، حضور جدّی و فعّالی دارند. مثلا در عرصه معنویّات، دشمن می‌خواهد که مردم ما - بخصوص جوانانمان - از معنویّات دور شوند. ما در سال گذشته، خبرهای موثّقی داشتیم که مجالس و اجتماعات دینی و عبادی و مساجد و نمازهای جماعت، از حضور جوانان سرشار و مشحون است. حتّی مثلا اعتکاف که یک مستحبّ بسیار مهمّی است و مخصوص کسانی بوده است که در گذشته، به امور مستحبّه توجّه زیادی می‌کردند. در سال گذشته دیدیم که جوانان - حتّی جوانان دانشجو - اعتکاف می‌کنند و تعداد اعتکاف کنندگان زیاد بودند. بنابراین، جوانان ما به معنویات توجّه کردند.

همچنین به علم روی آوردند. پیشرفت علم و تحوّل امور دانشجویی و افزایش تعداد دانشجویان در کشور، برای دشمنان ما هیچ خوشایند نیست و نمی‌توانند ببینند که در کشور، این‌همه طلب علم می‌شود و به این وسیله، آینده میهن تضمین و تأمین می‌گردد. حتّی در صحنه مسابقات علمی دیدیم که جوانان ما، پیشرفتهای خوبی کردند که همه اینها، مبارزه با استکبار محسوب می‌شود و کمک به آینده کشور است.

همچنین در عرصه‌های ورزش هم، جوانان ما تلاشهای زیادی کردند و کارهای خوبی انجام دادند که این را هم دشمنان ما نمی‌پسندیدند. بنابراین در سال گذشته، جوانان ما در همه عرصه‌هایی که برای دشمنان، عرصه‌های مطلوبی در کشور نیست و حضور آحاد مردم - بخصوص جوانان - را در آن نمی‌پسندند، حاضر شدند و حضور برجسته‌ای از خود نشان دادند.

من می‌خواهم عرض کنم که این حضور را ادامه و بلکه افزایش دهید. همه مردم - بخصوص جوانان - باید هم در صحنه علمی و هم در صحنه‌ی معنوی و عبادی و هم در صحنه‌های اجتماعی - مثل کمک به آحاد مردم، کمک به مستمندان، ورزش و کارهای گوناگون دیگر - شرکت کنند. این هم توصیه دیگری است که اگر ان‌شاءاللَّه مورد توجّه مردم قرار گیرد - که ان‌شاءاللَّه خواهد گرفت - یقیناً بر آینده ما اثر خواهد گذاشت.

مسأله انتخابات هم، مسأله مهمی است؛ چون در همین هفته‌های آینده، ما مسأله انتخابات را خواهیم داشت. تقریباً نیمی از انتخابات باقی است. همه آنچه را که راجع به مرحله اوّلِ انتخابات عرض کردیم، در مورد این مرحله، به قوّت خود باقی است و بلکه از جهاتی شاید اهمیت بیشتری هم داشته باشد. مردم، مثل مرحله گذشته، به انتخابات اقبال نشان دهند و در صحنه انتخابات حضور پیدا کنند و کاندیداهای مناسب را انتخاب نمایند. البته، بهترین کسانی را هم که می‌شود انتخاب کرد، کسانی هستند که انسان نسبت به آنها اطمینان دارد که وقتی وارد مجلس شورای اسلامی شدند، مورد اعتماد و اطمینانند و خدای نکرده، دچار انحراف و فساد نخواهند شد و برای مردم و اسلام و مسلمین و رفاه امور کشور و پیشبرد اهداف انقلاب و گسترش و تعمیق ارزشهای انقلابی، تلاش خواهند کرد و تحت تأثیر دشمن قرار نخواهند گرفت. نیروهای انقلاب را به مجلس شورای اسلامی بفرستید و ان‌شاءاللَّه مجلس را کامل کنید. آنچه که تا کنون برای این کشور کار شده، به برکت انقلاب بوده است. آنچه هم که بعد از این برای این کشور کار شود، به برکت انقلاب و اسلام انقلابی و احکام نورانی اسلام و دین خواهد شد.

امیدواریم ان‌شاءاللَّه خدای متعال توجّه کند و دعاهای این ملت را مستجاب نماید و قلب مقدّس ولیّ عصر ارواحنافداه، بیش از گذشته به این ملت متمایل و متوجّه باشد و توسّلات و توجّهات آنها، مورد قبول و رضای آن بزرگوار قرار گیرد و راه نورانی امام بزرگوارمان - که همان راه خدا و شهدا وایثارگران و جانبازان است - ان‌شاءاللَّه ادامه پیدا کند و قلب مقدّس و روح مطهّر آن بزرگوار و روح شهیدان، از همه شما راضی باشد. بار دیگر این عید سعید را به همه شما عزیزان تبریک عرض می‌کنم.

والسّلام علیکم و رحمةاللَّه و برکاته‌

پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) - مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی