حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (چهارشنبه) در دیدار صدها نفر از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، جوانان نخبهی میهن را مایهی امید به آیندهی درخشان ایران خواندند و با اشاره به ضرورت هوشیاری در مقابل مکر و حیلهی شیطان بزرگ، خطاب به مردم، مسئولان و فعالان سیاسی و مطبوعاتی، هفت نکتهی مهم را دربارهی قضایای اخیر پیرامون برجام مورد تأکید قرار دادند.
حضرت آیتالله خامنهای، وابستگی سیاسی را بسیار خطرناک و مایهی توسریخوری ملتها دانستند و با اشاره به قطع کامل وابستگی ایران به آمریکا خاطرنشان کردند: دشمن با رصد تحولات و فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران، از تبدیل ایران از «کشوری عقبافتاده و وابسته» به کشوری «اثرگذار، متنفذ و برخوردار از اقتدار روزافزون سیاسی، دفاعی و علمی»، کاملاً عصبانی و بهشدت نگران است.
رهبر انقلاب، دشمنی رژیم آمریکا با ملت ایران را از همان روزهای اول پیروزی انقلاب یادآور شدند و افزودند: آن روزها نه مسئلهی انرژی هستهای مطرح بود و نه موشک و نفوذ منطقهای، اما آمریکاییها فهمیده بودند که با پیروزی انقلاب، ایران را بهعنوان کشوری «زیردست، مطیع و بسیار پرمنفعت» از دست دادهاند.
حضرت آیتالله خامنهای، الگو شدن ایران در ذهن ملتها را موجب خشم و ناامیدی بیشتر سلطهگران خواندند و افزودند: ملت ایران در چهل سال اخیر به جهانیان ثابت کرده است که میتوان از ابرقدرتها نترسید، در مقابل آنها ایستادگی کرد و با وجود تحریمها و فشارها، به رشد و پیشرفت روزافزون نیز دست یافت.
ایشان، پیشرفتهای نظامی و موشکی ایران در عین تحریم کامل را موجب حیرت و حتی تحسین برخی دشمنان کینهورز خواندند و افزودند: مقالهی چند سال قبل یک ژنرال صهیونیست در این خصوص، نمونهای از این واقعیت است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اینکه «نمیخواهیم وقت جلسهی خوب و مفید با نخبگان جوان را با پاسخگویی به رئیسجمهور آمریکا ضایع کنیم»، افزودند: با وجود این، همه باید به یک نکتهی مهم توجه کنیم و آن، ضرورت شناخت دشمن است زیرا هر ملتی دشمنانش را نشناسد و او را دوست یا بیطرف بداند، حتماً مورد تهدید و در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
ایشان افزودند: امیرمؤمنان در نهجالبلاغه میفرمایند «خواب نمیروم و میفهمم که در اطرافم چه میگذرد»، و ملت و مسئولان ایران نیز نباید دچار خوابگرفتگی و غفلت شوند چراکه در این صورت به ما شبیخون میزنند و غارت میشویم.
رهبر انقلاب اسلامی، با اشاره به پاسخهای خوب و درست مسئولان کشور به اباطیل ترامپ، رئیسجمهور و هیأت حاکمهی آمریکا را به علت درک نکردن تحولات ایران و منطقه، دچار «عقبافتادگی ذهنی» خواندند و خاطرنشان کردند: آنها میخواهند ایرانِ جوان، مؤمن، انقلابی و پیشرفته را به ۵۰ سال قبل برگردانند، البته معلوم است که این کار، شدنی نیست اما آنها به علت عقبماندگی از درک این واقعیت عاجزند و به همین علت دچار اشتباه محاسباتی و شکستهای پیدرپی از ملت ایران شده و میشوند.
رهبر انقلاب، رژیم بسیار شرور آمریکا را به تعبیر حقیقتاً درست امام راحل، «شیطان بزرگ» و «شیطان اکبر» خواندند و خاطرنشان کردند: نظام آمریکا، کارگزار شبکهی خطرناک و خبیث صهیونیسم بینالملل، دشمن ملتهای مستقل و عامل اغلب جنگها در منطقه و جهان است و مانند زالو درصدد مکیدن دار و ندار ملتهاست.
ایشان با یادآوری سخنان ترامپ در مبارزات انتخاباتی مبنی بر بهوجود آمدن داعش بهدست آمریکا افزودند: طبیعی است که سردمداران آمریکا اکنون علیه سپاه پاسداران که اهداف خطرناک آمریکا و داعش را در منطقه سد کرده است، نعره بکشند و سخنرانی کنند.
حضرت آیتالله خامنهای، خنثی شدن نقشههای آمریکا در منطقه از جمله در سوریه، لبنان و عراق را علت دیگر عصبانیت و خشم مقامات آمریکایی برشمردند و افزودند: جمهوری اسلامی نقشههای شوم آمریکا را برهم زده است.
رهبر انقلاب اسلامی پس از تبیین علل عصبانیت و ناامیدی آمریکاییها به بیان هفت توصیهی مهم به مردم، مسئولان و فعالان سیاسی و مطبوعاتی دربارهی قضایای اخیر پرداختند.
حضرت آیتالله خامنهای در اولین نکته تأکید کردند: همه یقین و مسلم بدانند که آمریکا این بار هم از ملت انقلابی ایران تودهنی و شکست خواهد خورد.
توصیهی دوم رهبر انقلاب، «پرهیز از غفلت در مقابل مکر و حیلهی آمریکا» بود.
ایشان خاطرنشان کردند: نباید بلاهت نشان دادن رئیسجمهور آمریکا، موجب شود که از مکر و توطئهی دشمن غافل شویم و آن را حقیر بشماریم، بلکه باید همه با تدبیر و هوشیاری و آمادگی کامل در صحنه باشیم.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: البته جنگ نظامی اتفاق نمیافتد اما مسائلی هست که اهمیتش از جنگ کمتر نیست، بنابراین باید پیشبینی کنیم و مراقب باشیم.
رهبر انقلاب در توصیهی سوم، به دشمنی آمریکا با عناصر قدرت ایران اشاره و تأکید کردند: برعکسِ دشمن، همه باید این عناصر را تقویت کنیم.
ایشان علم و قدرت دفاعی را از جمله عناصر اصلی قدرت ملت ایران خواندند و افزودند: توان موشکی باید به کوری چشم دشمن هر روز افزایش یابد.
حضرت آیتالله خامنهای اقتصاد را از دیگر عناصر قدرت ایران برشمردند و تأکید کردند: باید به کاهش وابستگی و افزایش قدرت درونزای اقتصادی اهتمام جدی کرد.
رهبر انقلاب در همین زمینه یادآور شدند: بارها گفتهایم که با سرمایهگذاری خارجی از جمله غربیها مشکلی نداریم اما نباید اقتصاد کشور به ستونی متکی باشد که با نعرهی شخصی مثل ترامپ بلرزد.
ایشان افزودند: اقتصاد ایران باید به «ستونِ توان و ظرفیت داخلی» تکیه کند و سیاستهای اعلامشدهی اقتصاد مقاومتی، پیگیری و اجرا شود.
«بیاعتنایی به القائات دشمن»، چهارمین توصیهی مهم رهبر انقلاب دربارهی قضایای اخیر است.
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: در برجام دشمن القا میکرد اگر توافق حاصل شود دشمنیها برطرف میشود، توافق کردیم اما دشمنیها بیشتر هم شد.
ایشان تأکید کردند: امروز هم نباید مطالبی مطرح شود که اگر مثلاً در فلان قضیه توافق نکردیم چنین و چنان میشود، این از القائات مورد نظر دشمن است و ما باید بیاعتنا به این القائات، مصالح خودمان را خودمان بفهمیم و آن را از دشمن نشنویم.
پنجمین توصیهی رهبر انقلاب اسلامی یعنی افزایش قدرت دفاعی، بر تجربهی دفاع مقدس متکی بود.
ایشان خاطرنشان کردند: در آن سالها که تهران زیر موشکباران صدام و حامیان غربیاش بیدفاع بود، جوانان کشور برای حل این معضل از صفر شروع کردند و بهتدریج به چنان توانایی دست یافتند که دشمن وقتی توانایی مقابله به مثل ما را دید، متوقف شد.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: اکنون نیز باید توان دفاعی کشورمان را افزایش دهیم تا دشمنان گستاخ و جَری نشوند و به حمله و دست از پا خطا کردن، تشویق نگردند.
رهبر انقلاب در توصیهی بعدی به موضوع رفتار اروپاییها در مسئلهی اخیر پرداختند.
ایشان گفتند: اروپاییها با درک اینکه برجام به نفع آنها و آمریکاییهاست، با سخنان رئیسجمهور آمریکا دربارهی پاره کردن برجام مخالفت کردند که این موضعگیری خوب است اما کافی نیست.
رهبر انقلاب گفتند: تا طرف مقابل، برجام را پاره نکند، ما آن را پاره نمیکنیم، اما اگر برجام را پاره کنند ما آن را ریزریز میکنیم.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: اروپاییها باید مقابل اقدامات دولت آمریکا از جمله نقض برجام همچون تحریمهایی که انتظار دارند از کنگره بیرون بیاید بایستند و از همصدایی با آمریکاییها در مسائلی نظیر قدرت دفاعی ایران و حضور ایران در منطقه بپرهیزند چراکه ما مطلقاً همآوازی اروپاییها با زورگوییهای آمریکا را قبول نمیکنیم.
رهبر انقلاب در همین زمینه افزودند: آنهایی که موشک و سلاح اتمی دارند ملت ایران را از داشتن موشک ۲ یا ۳ هزار کیلومتری نهی میکنند، این موضوع و دیگر مسائل مربوط به ایران به شما چه ربطی دارد؟
آخرین توصیهی رهبر انقلاب، «جدی گرفتن اقتصاد مقاومتی و اصول آن» از جمله تولید داخلی، منع واردات غیرضروری، جلوگیری از قاچاق کالا و ایجاد اشتغال بود.
ایشان خاطرنشان کردند: بیش از نیمی از سال، گذشته است و باید برای تحقق اهداف و جبران عقبماندگیهای ناشی از حرفهای انتخاباتی، تلاش مضاعف شود تا اقتصاد ایران از اتکای به نفت، به اقتصادی مبتنی بر ارزش افزوده تبدیل شود.
رهبر انقلاب اسلامی، در بخش دیگری از سخنانشان، دیدار با نخبگان جوان را جلسهای شیرین و مطلوب و سرشار از امید به آینده و افقهای پیشِ رو خواندند و با تأکید بر اینکه نخبگان، نعمتهای الهی هستند و باید شکر این نعمت را بهجا آورد، گفتند: من عمیقاً و قویاً، نخبهباور هستم و مسئولان نیز باید باور کنند که نخبه داریم و این نخبهها میتوانند سرنوشت کشور را تغییر دهند.
ایشان، پیشرفت علمی را زمینهساز اقتدار کشور دانستند و خاطرنشان کردند: کشور ما با وجود سابقهی درخشان در زمینهی علم، متأسفانه در دوران سلطهی بیگانگان از قافلهی علم عقب افتاد که باید این عقبافتادگی جبران شود.
رهبر انقلاب اسلامی، اصلیترین راه جلوگیری از غربزدگی کشور را، از بین بردن وابستگی دانستند و با تأکید بر اینکه از عناصر اصلی رهایی از وابستگی، پیشرفت علمی است، خاطرنشان کردند: در مسیر پیشرفت علمی و فناوری نباید هیچ مانعی از جانب دستگاههای مختلف بهوجود آید.
حضرت آیتالله خامنهای با استناد به ظرفیتهای فوقالعادهی کشور، بستر پیشرفت علمی و فناوری را مهیا دانستند و با ابراز رضایت از اقدامات بنیاد نخبگان و معاونت علمی ریاست جمهوری افزودند: البته نباید به این حد از پیشرفت قانع بود، زیرا تا رسیدن به نقطهی مطلوب فاصلهی زیادی داریم.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامهی سخنان خود به یک نکتهی اساسی اشاره کردند و گفتند: در پیشرفت علمی باید رویهسازی و جریانسازی شود تا سلایق و روشهای مدیریتی در دولتهای مختلف، در این مسیر تأثیرگذار نباشد و پیشرفت علمی کشور متوقف نشود.
حضرت آیتالله خامنهای چند نکته را نیز درخصوص مسائل مرتبط با علم و فناوری بیان کردند.
«افزایش کیفیت ضوابط شرکتهای دانشبنیان»، «لزوم افزایش بودجهی علم و فناوری»، «مدیریت صحیح منابع مالی در این بخش» و «ضرورت ارتقای کیفیت مقالات علمی»، نکاتی بود که رهبر انقلاب اسلامی به آنها اشاره کردند.
ایشان، معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد نخبگان را به استفادهی بیش از پیش از ظرفیتهای دستگاهها، توصیهی مؤکد کردند.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین گفتند: باید برای صنعت کشور، فکری اساسی شود زیرا صنعت گرفتار آفت مونتاژکاری شده است و تا وقتی که این آفت وجود دارد، نوآوری مورد توجه قرار نخواهد گرفت و تحرک و کار علمی نیز متوقف خواهد شد و در چنین شرایطی، میان دانشگاه و صنعت، ارتباطی برقرار نخواهد بود.
ایشان به موضوع لزوم اهمیت دادن به فعالیتهای فرهنگی در معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد نخبگان نیز اشاره کردند و افزودند: خطرناکتر و تلختر از ترور فیزیکی که در سالهای گذشته انجام شد و تعدادی از دانشمندان ما شهید شدند، اسیر فکری و فرهنگی شدنِ دانشمندان است، بنابراین نخبگان باید با تقوا از خود مراقبت کنند.
رهبر انقلاب در بخش پایانی سخنان خود، شرایط امروز و جهتگیری کشور را بهترین فرصت برای جوانان بهمنظور افزایش ایمان، تلاش علمی در جهت پیشرفت و برطرف کردن اشکالات دانستند و گفتند: مطمئن هستم که شما جوانان، ایرانی بهمراتب بهتر، پیشرفتهتر و منظمتر، پیشِ رو خواهید داشت.
در ابتدای این دیدار دکتر ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به لزوم تغییر در رویکرد اقتصادی، از اقتصاد نفتی به سمت اقتصاد مبتنی بر نیروی انسانی خلاق و مؤمن و خودباور، گفت: طراحی مدل موفق آموزشی، تمرکز بر توانمندسازی نخبگان، جذب ایرانیان خارج از کشور و ایجاد شبکهی نخبگانی از مهمترین فعالیتها و رویکردهای بنیاد ملی نخبگان بوده است.
در ابتدای این مراسم، شش تن از نخبگان در سخنانی دغدغهها و پیشنهادهای خود را بیان کردند.
آقایان:
- محمد سالارینسب، مهندس مکاترونیک و برگزیدهی جشنوارهی خوارزمی سال ۹۰
- محمد امین صادقی، دکترای کامپیوتر و دارندهی نشان برنز المپیاد جهانی کامپیوتر
- محمد حقشناس، دانشجوی دکترای مدیریت و رتبهی یک کنکور سراسری
- سیدرضا کاظمی، کارشناس ارشد فلسفهی علم و مدیرعامل شرکت دانشبنیان
- عیسی زارعپور، دکترای مهندسی کامپیوتر
و خانم فاطمه خوشنویسان، دانشجوی دکترای مدیریت و برگزیدهی جایزهی بنیاد ملی نخبگان
بر محورهای زیر تأکید کردند:
- ضرورت ایجاد فضای آرام و بهدور از تنش در مراکز علمی و آموزشی
- لزوم بهکارگیری نخبگان در صنعت و دستگاههای تصمیمساز
- لزوم تغییر رویکرد دانشگاهها به سمت پژوهشهای کاربردی و بومی
- ضرورت مقابله با واردات در فضای مجازی از طریق تولید محتوای سالم و داخلی
- لزوم اصلاح قوانین شرکتهای دانشبنیان و کسبوکارهای نوین