treatise/content
لوح | مسلح به تولید
نماهنگ | الگوهای جاودان
لوح | امید یک کشور
داستان مصور | فریاد دانشگاه بر سر آمریکا
نماهنگ | ایالت بی عدالتی
امروز سهشنبه، ۱۹ آذر ۱۳۹۸
صفحه اصلی
اخبار
صفحه اخبار
حاشیه دیدارها
روزنگار
بیانات
صفحه بيانات
گزیده بیانات
پیامها و نامهها
نقشه راه
مرور سریع
پیشخوان
ابلاغیه
موضوعی
قرآن
حدیث
نهجالبلاغه
خانواده ایرانی
استفتائات
صفحه استفتائات
رساله آموزشی
راهنمای فتاوا
دیگران
صفحه دیگران
يادداشت
گفتگو
خاطرات
گزارش
پرونده
مقالات جستار
آرشیو پیشرفته
جستجو
عکس
صفحه عکس
تصاویر دیدارها
تصاویر ویژه
پوستر/سایز اصلی
چندرسانهای
صوت
صفحه صوت
صوت کامل بیانات
صوت گزیده بیانات
کلیپ صوتی
نسخه پادکست
فیلم
صفحه فیلم
فیلم دیدارها
گزیده دیدارها
نماهنگ
گزارش خبري
زندگی نامه
درس خارج
شرح حدیث
خاطرات
جستار
صفحه جستار
مقالات جستار
کلیدواژه
صفحه ویژه
کتاب
صفحه کتاب
تلمیحات و اشارات
کتابخانه
انتشارات
عضویت
ارتباط با ما
صفحه نخست
صفحه ویژه
دیگران
آرشیو پیشرفته
درباره ما
خبر
حاشیه دیدارها
روزنگار
زندگینامه
بيانات
گزیده بیانات
پیامها و نامهها
نقشه راه
مرور سریع
پیشخوان
ابلاغیه
موضوعی
قرآن
حدیث
نهجالبلاغه
خانواده ایرانی
استفتائات
رساله آموزشی
راهنمای فتاوا
درس خارج
شرح حدیث
آرشیو خاطرات
جستار
مقالات جستار
تلمیحات و اشارات
کتابخانه
انتشارات
تصاویر دیدارها
تصاویر ویژه
پوستر/سایز اصلی
چندرسانهای
صوت کامل بیانات
صوت گزیده بیانات
کلیپ صوتی
نسخه پادکست
فیلم دیدارها
گزیده دیدارها
نماهنگ
گزارش خبري
استفتائات
احکام سفر
مناسک حج
احکام خمس
ارسال استفتاء
موارد مصرف خمس، کسب اجازه، هدیه و شهریه حوزوی
اجوبه الاستفتائات
س 1013: بعضی از اشخاص از طرف خود اقدام به پرداخت قبض آب و برق سادات میکنند، آیا احتساب آن از خمس جایز است یا خیر؟
ج: آنچه را تا کنون به قصد سهم سادات پرداختند، مورد قبول است، ولى براى موارد بعدى، قبل از پرداخت، لازم است کسب اجازه کنند.
س 1014: آیا حضرتعالی مصرف ثلث سهم مبارک امام(علیهالسلام) را برای خرید و توزیع کتابهای دینی، اجازه میفرمایید؟
ج: اگر وکلاى مجاز ما تهيه و توزيع کتابهاى مفيد دينى را لازم بدانند، جايز است که از ثلثى که مجاز به صرف آن در موارد معيّن شرعى هستند، آن کار را انجام دهند.
س 1015: آیا جایز است سهم سادات به علویه فقیری که ازدواج کرده و فرزندانی دارد ولی شوهرش غیر علوی و فقیر است، داده شود، و آیا او میتواند آن را صرف فرزندان و شوهرش نماید؟
ج: اگر شوهر بر اثر فقر نتواند نفقه همسرش را بدهد و همسر وى هم شرعاً فقير باشد، مىتواند براى رفع نيازش، سهم سادات بگيرد و آن را براى خود و فرزندان و حتى شوهرش مصرف کند.
س 1016: گرفتن سهم امام(علیهالسلام) و سهم سادات توسط اشخاصی که علاوه بر شهریه حوزه درآمدهای دیگری که برای تأمین زندگی آنها کافی است داشته باشند، چه حکمی دارد؟
ج: کسى که شرعاً مستحق نبوده و مشمول مقررات شهريه حوزه هم نباشد، گرفتن سهمين براى او جايز نيست.
س 1017: زن علویهای ادعا میکند که پدرش در پرداخت هزینه خانوادهاش کوتاهی نموده و مجبور به گدایی در کنار مساجد شدهاند تا از این طریق مالی به دست آورده و مصرف کنند. اهالی منطقه هم آن سید را فردی ثروتمند، ولی خسیس نسبت به خانوادهاش میدانند، آیا دادن نفقه آنان از سهم سادات جایز است؟ و بر فرض که پدر بگوید که بر من فقط دادن هزینه پوشاک و خوراک واجب است، ولی پرداخت بقیه مخارج مثل لوازم اختصاصی زنان و پول روزانه کودکان، واجب نیست، آیا میتوان به مقدار رفع احتیاج از سهم سادات به آنان داد؟
ج: در صورت اول اگر نمىتوانند نفقه خود را از پدرشان بگيرند، جايز است به مقدار نفقه از سهم سادات به آنان داده شود. همچنين در صورت دوم، اگر علاوه بر خوراک و پوشاک، به چيز ديگرى که مناسب حالشان است، نياز داشته باشند، جايز است به مقدار رفع نياز از سهم سادات به آنان پرداخت شود.
س 1018: آیا اجازه میفرمایید که افرادی خودشان سهم سادات را به سادات فقیر بدهند؟
ج: کسى که سهم سادات بر عهده اوست، واجب است در پرداخت آن به مستحقين اجازه بگيرد.
س 1019: آیا مقلدین حضرتعالی در مصرف خمس میتوانند سهم سادات را به سید فقیر بدهند یا اینکه باید همه خمس یعنی سهم سادات و سهم امام(علیهالسلام) را تحویل وکیل شما بدهند تا در موارد شرعی آن مصرف کند؟
ج: در اين رابطه فرقى بين سهم سادات و سهم مبارک امام(عليهالسلام) نيست.
س 1020: آیا حقوق شرعی (خمس، ردّ مظالم، زکات) از شؤون حکومت است یا خیر؟ و کسی که خمس بر عهده اوست، آیا میتواند خودش سهم سادات و ردّ مظالم و زکات را به افراد مستحق بدهد؟
ج: در زکات جایز است که خودش آنها را به فقرای متدین و عفیف بدهد، و در ردّ مظالم احوط آن است که با اذن حاکم شرع باشد، ولی در خمس واجب است که همه آن را به دفتر ما و یا به یکی از وکلای مجاز ما تحویل دهد تا در موارد شرعی که برای آن مقرر شده، مصرف شود، و یا در پرداخت آن به مستحقین اجازه بگیرد.
س 1021: آیا ساداتی که دارای شغل و کسبی هستند، استحقاق خمس دارند یا خیر؟ امیدوارم توضیح فرمایید.
ج: اگر درآمد آنان براى زندگىشان بهطور متعارف و مناسب با شأن عرفىشان کافى باشد، مستحق خمس نيستند.
س 1022: جوانی بیست و پنج ساله و کارمند هستم، تا به حال مجرد بوده و با پدر و مادرم زندگی میکنم، پدرم پیرمردی کهنسال و از کار افتاده است که درآمدی ندارد و چهار سال است که همه مخارج زندگی را من تأمین میکنم. با توجه به اینکه نمیتوانم هم خمس درآمد سالانه را بدهم و هم مخارج زندگی را تأمین کنم، و مبلغ نوزده هزار تومان هم از خمس درآمد سالهای قبل بدهکارم و آن را یادداشت کردهام تا بعداً بپردازم، خواهشمندم توضیح فرمایید که آیا جایز است خمس درآمدهای سال را به نزدیکان خود مثل پدر و مادر بدهم؟
ج: اگر پدر و مادر شما قدرت مالى اداره امور زندگى خود را ندارند و شما توانايى کمک به آنان را داريد، کمک به آنان بر شما واجب مىشود، و آنچه را که جهت تأمين نفقه آنان مىپردازيد، جزو مؤونه شما محسوب است، ولى شرعاً نمىتوانيد آن را به جاى خمس که دادن آن هم واجب است، حساب نماييد.
س 1023: مبلغی بابت سهم مبارک امام(علیهالسلام) بر عهده من است که باید آن را به حضرتعالی بپردازم، و از طرفی مسجدی هست که احتیاج به کمک دارد، آیا اجازه میفرمایید که مبلغ مزبور را به امام جماعت آن مسجد بدهم تا در ساختمان و تکمیل آن مصرف نماید؟
ج: در حال حاضر، سهمين مبارکين براى اداره حوزههاى علميه مورد نياز است. براى ساختمان مسجد و تکميل آن مىتوان از کمکهاى مؤمنين استفاده کرد.
س 1024: با توجه به اینکه احتمال میدهیم پدر ما در زمان حیات خمس اموال خود را بهطور کامل نپرداخته باشد، و ما قطعهای از زمینهای او را برای ساخت بیمارستان بخشیدهایم، آیا میتوان آن زمین را از خمس اموال متوفّی حساب کرد؟
ج: زمين مذکور به عنوان خمس محسوب نمىشود.
س 1025: در چه مواردی بخشیدن خمس به کسی که آن را میدهد، جایز است؟
ج: سهم مبارک امام(عليهالسلام) و سهم سادات، قابل بخشش نيست.
س 1026: شخصی در پایان سال خمسی، بهطور مثال صد هزار تومان زائد بر مؤونه دارد که خمس آن را داده است، اگر در سال بعد مقدار آن به صد و پنجاه هزار تومان برسد، آیا در سال جدید باید خمس پنجاه هزار تومان را بپردازد یا اینکه باید دوباره خمس صد و پنجاه هزار تومان را بدهد؟
ج: اگر مالى که خمس آن داده شده، در سال جديد مصرف نشود و باقى بماند، دوباره خمس ندارد، و اگر درآمد آن سال بهطور مشترک با مال مخمّس در مؤونه سال مصرف شود، واجب است که خمس باقىمانده در پايان سال به نسبت غير مخمّس به مخمّس پرداخت شود.
س 1027: طلاب علوم دینی که هنوز ازدواج نکردهاند و مسکنی ندارند، اگر درآمدی از طریق تبلیغ و کار یا سهم امام(علیهالسلام) داشته باشند، آیا مشمول خمس است یا اینکه میتوانند بدون پرداخت خمس، آن را به این دلیل که از وجوب خمس استثنا شده، برای هزینههای ازدواج پسانداز کنند؟
ج: حقوق شرعى که از طرف مراجع به طلّاب محترمى اهدا مىشود که مشغول تحصيل در حوزههاى علوم دينى هستند، خمس ندارد، ولى ساير درآمدهايى که از راه تبليغ و کار دارند، اگر تا سر سال خمسى باقى بماند، خمس آن واجب است.
س 1028: اگر شخصی پساندازی داشته باشد که مخلوطی از مال مخمّس و غیر مخمّس است و گاهی از آن برای مخارج خود برداشت کرده و گاهی هم به آن اضافه میکند. با توجه به اینکه مقدار مال مخمّس معلوم است، آیا پرداخت خمس مجموع مبلغ باقیمانده واجب است یا اینکه باید فقط خمس مال غیر مخمّس را بدهد؟
ج: واجب است که خمس مبلغ باقىمانده را به نسبت مال غير مخمّس به مخمّس، بپردازد.
س 1029: کفنی را خریده و چندین سال مانده است، آیا پرداخت خمس آن واجب است یا اینکه فقط پرداخت خمس قیمت خرید آن واجب است؟
ج: پولى که با آن کفن خريده، اگر مخمّس باشد، ديگر خمس ندارد وگرنه بايد خمس پول خريد کفن را بپردازد. و در مورد تنزل ارزش پول به احتياط واجب با حاکم شرع مصالحه نمايد.
س 1030: من طلبه علوم دینی هستم، مقداری پول داشتم که با آن و کمک دیگران و استفاده از سهم سادات و گرفتن قرض، توانستم خانه کوچکی بخرم و اکنون آن را فروختهام، اگر بر پول آن سال بگذرد و خانهای نخرم، آیا به آن پول که آماده برای خرید خانه است، خمس تعلّق میگیرد؟
ج: خانهاى که از شهريه حوزه علميه و کمک افراد خيّر و حقوق شرعى ديگر و قرض خريدارى شده، پول فروش آن خمس ندارد.
دریافت کتاب
راهنمای فتاوا
استفتائات | احکام خمس
استفتائات | احکام روزه
رساله آموزشی | احکام روزه
رساله آموزشی | احکام خمس
پاسخ به سوالات شرعی مخاطبان
پاسخ به احکام
پوشش و آرایش
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
محیط زیست
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
خرید، مصرف، تولید و فروش کالا
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
ارتباط بین صاحبان مذاهب و ادیان
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
امر به معروف و نهی از منکر
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
عزاداری
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
مسائل تحصیلی
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
پاسخ به احکام
ماه رمضان
توسط حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده
استفتائات مناسبتی
س297: آیا خمس و زکات بر کودکانی که هنوز به سن تکلیف نرسیدهاند، واجب میشود؟
س246: مقصود از سال خمسی چیست و چگونه سال خمسی قرار میدهند؟
س 734: اگر دختر نه سالهای که روزه بر او واجب شده، به دلیل دشواری، روزهاش را افطار نماید، آیا قضا بر او واجب است یا خیر؟
س 735: اگر فردی به خاطر عذری قوی، پنجاه درصد احتمال دهد که روزه بر او واجب نیست و به همین دلیل روزه نگیرد، ولی بعداً معلوم شود که روزه بر او واجب بوده، از جهت قضا و کفّاره چه حکمی دارد؟
س 742: آیا مسافرت عمدی در ماه رمضان به قصد افطار و فرار از روزه گرفتن، جایز است؟
س. چند سالى است در شب اول ماه ربيعالاول حركتى در بعضى مساجد باب شده است شائبه بدعت و يا ترويج نوعى خرافه در آن مىرود، ماجرا از اين قرار است كه در شب اول ماه ربيعالاول از حدود نيمهشب تا اذان صبح افرادى كه غالباً خانمها هستند با در دست داشتن شمع پشت درب مساجد مراجعه و با كوبيدن به درب مساجد و خواندن اذكارى توسل جسته و حاجات خود را طلب مىنمايند، البته اين عمل را تا هفت مسجد ادامه مىدهند و خصوصاً اين حال توسل در هنگام اذان صبح به اوج خود مىرسد و معتقد هستند بدينوسيله اتمام ماه صفر و آمدن ماه ربيعالاول را خبر مىدهند نظر حضرتعالى در اين باره چيست؟
لطفا به منظور مشاهده بهتر سایت و مرور ایمن در اینترنت ، مرورگر خود را به نسخه بالاتر ارتقاء دهید یا از دیگر مرورگرها استفاده کنید.