news/content
نسخه قابل چاپ
1392/05/15

دیدار اساتید دانشگاه‌ها با رهبر انقلاب

صدها نفر از اساتید، اعضای هیأت‌های علمی و محققان دانشگاهی  عصر امروز در جلسه‌ای با حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی به بیان دیدگاه‌ها و تبادل نظر درخصوص مسائل مختلف و به‌ویژه موضوعات علمی و دانشگاهی پرداختند.
در ابتدای این دیدار، ۹ نفر از استادان در مدت یک ساعت و سی دقیقه به تشریح پیشنهادها، انتقادات و نکات مورد نظر خود پرداختند. سپس حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در سخنانی با اشاره به ضرورت مجاهدت و تلاش بی‌وقفه برای شتاب بیشتر علمی کشور تأکید کردند: پیشرفت علمی زمینه‌ساز اقتدار اقتصادی و سیاسی ایران و عزت بیشتر ایرانیان در جامعه‌ی بین‌المللی است که دستیابی به این هدف، به حفظ و تقویت گفتمان علمی، گفتمان پیشرفت علمی و گفتمان پیشرفت عمومی کشور در دانشگاه‌ها نیاز دارد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای برگزاری چنین جلساتی با اساتید دانشگاه‌ها را در درجه‌ی اول، اقدامی نمادین برای احترام به مقام علم و استاد دانشگاه دانستند و افزودند: هدف دوم از برگزاری این جلسات، شنیدن دیدگاه‌های متنوع اساتید محترم درباره‌ی مسائل دانشگاه و علم و همچنین مسائل کشور است.
ایشان با تأکید بر این‌که وجود نگاه‌های مختلف در میان اساتید دانشگاه، آموزنده و قابل توجه است، به موضوع حرکت علمی رو به پیشرفت کشور اشاره کردند و گفتند: از حدود ۱۲ سال پیش، حرکتی در خصوص تولید علم و نگاه مجاهدت‌آمیز به کار و تلاش علمی در کشور آغاز شده که این حرکت نه‌تنها متوقف نشده، بلکه سرعت آن افزایش پیدا کرده است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای این حرکت و مجاهدت علمی را بسیار مهم و برای کشور و نظام جمهوری اسلامی، ضروری خواندند و افزودند: حتی مراکز معتبر اطلاع‌رسانی علمی دنیا با وجود برخی دیدگاه‌های منفی به نظام اسلامی، به این پیشرفت علمی اذعان کرده‌اند.
ایشان در بیان برخی آمارهای مراکز اطلاع‌رسانی علمی دنیا گفتند: بر اساس این آمارها، رشد علمی کشور در ۱۲ سال گذشته نسبت به قبل از آن ۱۶برابر شده و رشد پیشرفت علم در ایران ۱۳برابر متوسط دنیا است.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: مراکز اطلاع‌رسانی علمی دنیا تأکید دارند که اگر رشد پیشرفت علمی ایران به همین صورت ادامه پیدا کند، پنج سال دیگر، ایران رتبه‌ی چهارم علمی دنیا را به دست خواهد آورد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: اگر در کنار این حرکت پرشتاب علمی، گسترش  دانشگاهی کشور همچون افزایش چشمگیر تعداد دانشجویان و اساتید دانشگاه‌ها مورد توجه قرار گیرد، بیشتر متوجه جایگاه ارزنده‌ی دستاوردهای علمی و دانشگاهی پس از انقلاب خواهیم شد.
ایشان یکی دیگر از نشانه‌های مجاهدت و پیشرفت علمی در کشور را، افزایش قابل توجه مقالات علمی پراستنادِ محققین ایرانی دانستند و تأکید کردند: همه‌ی این موارد، نشان‌دهنده‌ی مجاهدت و پیشرفت علمی ارزنده در کشور است که باید این روند رو به رشد حفظ و تقویت شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خطاب به دانشگاهیان، استادان، دانشجویان و نخبگان تأکید کردند: نگذارید حرکت علمی کشور از دور بیفتد و اجازه ندهید هیچ مانع و عاملی پیشرفت علمی دانشگاه‌ها را سد کند.
ایشان، با اشاره به ارزش ذاتی علم از دیدگاه اسلام افزودند: تأکید مکرر بر تلاش همه‌جانبه برای پیشرفت علمی، فقط به علت احترام فراوان اسلام به علم و عالم نیست، بلکه به این دلیل است که علم، اقتدارآفرین است.
رهبر انقلاب، اقتدار اقتصادی، اقتدار سیاسی و افزایش آبرو و کرامت ملی در چشم جهانیان را پیامدهای حقیقی پیشرفت علمی برشمردند و افزودند: همه‌ی این واقعیت‌ها و دلایل اثبات می‌کند که شتاب علمی ایران، نباید به هیچ علتی، کند شود.
رهبر انقلاب با تأیید سخنان یکی از استادان درباره‌ی جبهه‌بندی‌های سیاسی مختلف در دنیا افزودند: جبهه‌ی عنود و لجوجی که بر خلاف ادعاهایش تنها از چند کشور معدود و سلطه‌طلب غربی تشکیل شده، در مقابل نظام اسلامی و ملت ایران صف‌آرایی کرده و از هیچ نوع کارشکنی، از جمله مانع‌تراشی در برابر پیشرفت علمی ایران خودداری نمی‌کند.
ایشان سخنان یکی دیگر از استادان دانشگاه‌ها درباره‌ی ضرورت استفاده از دیپلماسی علمی و دانشگاهی را سخنی صحیح دانستند و خاطرنشان کردند: در عین حال باید توجه داشت که طرف مقابل هم برای تحقق اهداف خاص خود بر روی دیپلماسی علمی، سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی کرده است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، اقتدار علمی را از جنس «اقتدار درون‌زا» خواندند و افزودند: تردیدی نیست که بخشی از تحریم‌ها و فشارهای موجود با هدف جلوگیری از دست‌یابی ملت ایران به پیشرفت علمی و اقتدار درون‌زا اعمال می‌شود، بنابراین از این زاویه نیز پیشرفت علمی باید ادامه یابد.
رهبر انقلاب اسلامی گفتمان حاکم بر دانشگاه‌ها را در تحقق پیشرفت علمی کاملاً مؤثر دانستند و تأکید کردند: «گفتمان علمی، گفتمان پیشرفت علم و گفتمان پیشرفت عمومی کشور»، در دانشگاه‌ها گسترش یابد تا انگیزه‌ی دانشگاهیان برای سهیم‌شدن در پیشرفت عمومی ایران تقویت گردد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اصرار بر ضرورت نوآوری علمی در دانشگاه‌ها و قرارگرفتن پیشرفت‌های علمی در خدمت نیازهای کشور افزودند: ظرفیت‌ها و امکانات، طبعاً محدود است. بنابراین در برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات علمی، تأمین نیازهای کشور به عنوان یک معیار و محور اساسی، مورد توجه کامل قرار داشته باشد.
ایشان با تأکید بر گره‌خوردن هرچه بیشتر تحقیقات علمی دانشگاه‌ها با صنعت و تجارت افزودند: لازم است در زمینه‌ی نوآوری علمی، رقابتی سازنده میان دانشگاه‌ها، مراکز علمی، اساتید و نخبگان به وجود آید و به دانشگاه‌ها و عناصر برتر امتیازاتی داده شود.
ایشان از همه‌ی استادان، مدیران، عناصر مؤثر و متنفذ در فضای دانشگاه‌ها درخواست کردند: به‌هیچ‌وجه اجازه ندهید در دانشگاه‌ها، مسائل کم‌اهمیتِ غیر اساسی  موج‌آفرین شود و فضای عمومی دانشگاه‌ها را از دنباله‌گیری مسائل اساسی دور کند.
رهبر انقلاب در همین زمینه افزودند: دشمنانی وجود دارند که می‌خواهند حتی مسائل صنفی دانشگاه‌ها را به سمت مسائل سیاسی و جنجالی بکشانند، اما همه تلاش کنند که دانشگاه‌ها تحت‌الشعاع مسائل کوچک و تحت تأثیر جریان‌های سیاسی قرار نگیرند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای  اسلام و انقلاب اسلامی را عامل اصلی رفع موانع پیشرفت کشور خواندند و خاطرنشان کردند: اگر پیروزی انقلاب اسلامی نبود، یقیناً قدرت‌های سلطه‌گر اجازه نمی‌دادند کشوری مانند ایران که مورد طمع آنان است، به پیشرفت و خودباوری علمی برسد.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: با توجه به این واقعیت، باید همه خود را به حفظ و پاسداری از آرمان‌ها و ارزش‌های انقلاب متعهد بدانیم.
ایشان ارتقای کیفی دانشگاه‌ها را موضوعی بسیار مهم، مستقل و ضروری خواندند و افزودند: گسترش کمّی دانشگاه‌ها باارزش و مؤثر است، اما ارتقای کیفی دانشگاه‌ها باید بیش‌از‌پیش مورد توجه کامل قرار گیرد و گسترش کمّی با توجه به عمق‌یابی و گسترش کیفی پیگیری شود.
آخرین نکته‌ی سخنان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در جمع استادان و پژوهشگران دانشگاه‌‌ها، بر ضرورت افزایش حساسیت نسبت به زبان فارسی متمرکز بود.
ایشان با اشاره به ظرفیت زبان فارسی برای استفاده در علوم مختلف افزودند: لازم است از پیشرفت علمی کشور، برای گسترش و نفوذ زبان فارسی در جهان استفاده شود.
رهبر انقلاب  استفاده از زبان فارسی در تحقیقات و پژوهش‌ها، واژه‌سازی و ایجاد اصطلاحات فارسی برای مفاهیم علمی را از جمله روش‌های مؤثر خواندند و افزودند: به‌گونه‌ای عمل کنید که در آینده هرکسی خواست از پیشرفت‌های علمی ایران استفاده کند، به آموختن زبان فارسی نیازمند باشد.
ایشان با انتقاد از گسترش کاربرد واژه‌های فرنگی در سطوح مختلف جامعه افزودند: بسیاری از سنت‌های غلطِ قبل از انقلاب، از بین رفته است، اما متأسفانه سنت رنج‌آور استفاده از واژه‌های بیگانه همچنان وجود دارد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پایان با نگاهی کلان به مقوله‌ی پیشرفت علمی، خاطرنشان کردند: مراد از این پیشرفت، پیشرفت بر مبنای الگوی ایرانی اسلامی است، چرا که الگوهای غربی که بر مبنای استثمار و استعمار شکل گرفته‌اند، نتوانستند جامعه‌ای عادلانه و به‌دور از فقر و تبعیض و فساد اخلاقی ایجاد کنند.
ایشان افزودند: دستور کار قطعی نظام اسلامی، دنبال‌کردن الگوی پیشرفت ایرانی اسلامی است؛ یعنی الگویی مستقل که از هدایت‌های اسلام سرچشمه می‌گیرد و از نیازها و سنت‌های ایرانی بهره می‌برد.

در آغاز این دیدار، ۹ نفر از استادان و پژوهشگران دیدگاه‌های جامعه‌ی دانشگاهی را درباره‌ی مسائل مختلف و به‌ویژه موضوعات علمی و دانشگاهی بیان کردند.
آقایان:
-    دکتر علی حائری، دکتر فارماکولوژی و استادتمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
-    دکتر کریم مظاهری، دکتر مهندسی هواوفضا و استاد دانشگاه صنعتی شریف
-    دکتر محمود گلابچی، دکتر معماری و استادتمام دانشگاه تهران
-    حجت‌الإسلام‌والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دکتر کلام اسلامی و استاد حوزه و دانشگاه
-    دکتر فؤاد ایزدی، دکتر ارتباط جمعی و استادیار دانشگاه تهران
-    دکتر حسین قناعتی، دکتر رادیولوژی و استادتمام دانشگاه علوم پزشکی تهران
-    دکتر عبدالرضا مظاهری، دکتر عرفان اسلامی و استادتمام دانشگاه آزاد اسلامی تهران
و خانم‌ها:
-    دکتر بهناز بخشنده، دکتر بیوتکنولوژی و استادیار پردیس علوم دانشگاه تهران
-    دکتر معصومه اسماعیلی، دکتر متخصص مشاوره، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی
ایشان به موارد زیر اشاره کردند:
-    لزوم افزایش اعتبارات نظام بیمه و درمان
-    اهمیت تثبیت مدیریت در دانشگاه‌های علوم پزشکی و تأثیرنداشتن گرایش‌های سیاسی در تغییرات مدیران
-    لزوم تدوین برنامه‌ای منسجم برای تسهیل ورود متخصصان غیر ایرانی علاقمند به حضور در ایران
-    رشد بالای بخش فنی–مهندسی و لزوم استمرار این رشد شتابنده
-    ضرورت توجه مضاعف به استقلال دانشگاه‌ها، کاستن از مداخله‌های غیر موجه در زمینه‌ی پذیرش دانشجو و جذب اساتید
-    لزوم اعتماد مسئولان ذی‌ربط به انتقادهای نخبگان و تقویت فضای آزاداندیشی
-    انتقاد از ایجاد چالش برای دانشگاه‌های مرجع کشور در اثر برداشت نادرست از مفهوم عدالت در آموزش عالی
-    اهمیت بیان گزارش‌های واقعی در زمینه‌ی پیشرفت‌های علمی کشور و شکل‌ندادن به انتظارات غیر واقعی
-    ضرورت توجه خاص به علوم نوین و استراتژیک
-    سرمایه‌گذاری جدی در زیست‌فناوری و زیرشاخه‌های آن به دلیل ارزش افزوده‌ی بالای آن
-    اهمیت تدوین سند تحقق معماری ایرانی و اسلامی در چهارچوب نقشه‌ی جامع علمی کشور
-    لزوم ارزیابی همه‌جانبه‌ی آموزش هنر در کشور
-    رشد چشمگیر پیشرفت‌های پژوهشی کشور در پرتو «راهبردهای رهبری، حضور مؤثر جوانان نخبه و اجرای طرح‌های کلان ملی»
-    ضرورت اصلاح جهت‌گیری نظام آموزشی کشور به سمت پژوهش‌محوری
-    لزوم ایجاد دانشگاه‌های نسل نو، کارآفرین و تمدن‌ساز
-    سرعت کم تولید علوم انسانی بومی و لزوم سند جامع تحول بنیادین علوم انسانی
-    توجه ویژه به برخی تغییرات تدریجی در روابط اجتماعی و ذائقه‌ی جامعه و تأثیرات آن بر بنیان خانواده
-    اختلاف نظر میان جامعه‌ی سیاسی و نخبگانی کشورهای غربی در خصوص ایران و لزوم شناسایی دقیق این اختلاف نظرها و بهره‌برداری منطقی از آنها
-    پیشنهاد تأسیس مرکز پژوهشی و مطالعات غرب معاصر
-    پیشنهاد تشکیل شورای عالی دیپلماسی عمومی برای استفاده از ظرفیت‌های غیر رسمی در ارتباطات منطقه‌ای و جهانی
-    ضرورت اصلاح نظام بیمه و نحوه‌ی ارتباط آن با حوزه‌ی سلامت
-    عدم ثبات مدیران در حوزه‌ی سلامت و زیان‌های برخی تصمیم‌های خلق‌الساعة
-    تأثیر اصلاح سبک زندگی برای مقابله با چالش‌های حوزه‌ی سلامت
-    اظهار نگرانی از بازگشت مجدد فضای تنش‌های سیاسی به دانشگاه‌ها
-    ضرورت ایجاد فضای بازتر برای نظریه‌پردازی در علوم انسانی در دانشگاه‌ها
-    انتقاد از استفاده‌نکردن حداکثری از ظرفیت اساتید علوم انسانی در سطوح ارشد مدیریتی
-    لزوم اصلاح نگاه مسئولان به دانشگاه آزاد اسلامی

لطفاً نظر خود را بنویسید:

کدامنیتی : *
اعدادي را که مي بینيد ، وارد کنید
*
پیامک‌های این دیدار
  • رهبرانقلاب:در این 12سال رشد علمی نسبت به قبل 16برابر شده/هنوز از خط مقدم علمی در دنیا عقب هستیم/نگذارید این حرکت علمی کشور از دور بیفتد، هیچ مانعی نباید بتواند ما را از رشد باز بدارد.
  • رهبرانقلاب امروز در دیدار اساتید دانشگاه با اشاره به رشد بالای علمی کشور: گفتمان علم و گفتمان پیشرفت علمی و عمومی کشور باید در دانشگاهها حفظ شود / همه مراقبت کنند که فضا به سمت مسائل پوچ حرکت نکند.
  • رهبرانقلاب:مراد ما از پیشرفت، پیشرفت با الگوی غربی نیست. دستور کار قطعی جمهوری اسلامی،پیشرفت با الگوی ایرانی و اسلامی است/پیشرفت غربی بر پایه ظلم و استعمار کشورهای دیگر بنا شده است.
  • دیدار جمعی از اساتید دانشگاهها و اعضای جامعه دانشگاهی کشور با رهبر انقلاب، از ساعتی پیش در حسینیه امام خمینی آغاز شده است.
آخرین‌ها
پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) - مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی