برای رشد و ارتقای این فضا و کمک به فضای تولید و اشتغال باید چه ملاحظاتی در سیاستگذاریها مدنظر قرار بگیرد؟
اولاً، باید حمایت شوند. مهمترین کار معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور، حمایت از شرکتهای دانشبنیان است؛ ثانیاً، صنایع ما باید از آنها استفاده کنند. آنها میتوانند به کار صنایع رونق ببخشند و کیفیت کار را بالا ببرند. بعضی از محصولاتی که صنایع ما مجبورند از خارج وارد کنند، آنها میتوانند تولید کنند؛ مثلاً، دستگاهی به نام ایی. سی. یو در اتومبیل هست که همه قسمتهای اتومبیل را کنترل میکند. قبلاً از خارج وارد میشد، ولی الآن این دستگاه دارد در داخل تولید میشود.
ما با این دانش نهتنها از خیلی از وابستگیها نجات پیدا میکنیم، بلکه میتوانیم خیلی چیزها را صادر کنیم. صنایع ما هم باید از آنها کمک بگیرند. صنایع لوازم خانگی ما مثل یخچال، ماشین لباسشویی و ظرفشویی از کشور کره جنوبی میآمد. آن موقع یکسری از شرکتهای داخلی به این فکر افتادند که خودمان اینها را تولید کنیم. بعضی از قسمتهای اینها از نظر فناوری در سطح بالایی قرار داشت و صفحات مدارهای الکترونیکیشان همه وارداتی بود. الآن شرکتهایی در داخل داریم که اینها را میسازند، بدون اینکه احتیاج به واردات داشته باشیم.
اینها باید حمایت شوند. باید از آن اولی که میخواهند رشد کنند، حمایت شوند. ما یک صندوق نوآوری شکوفایی زیرنظر معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور داریم که به آنها کمکهای مالی میکند و در بعضی از پروژههای آنها سرمایهگذاری میکند و شریک میشود؛ بنابراین، حمایت خیلی مهم است و آنها رشد میکنند و روی پای خودشان میایستند. خود این شرکتها میتوانند تعداد زیادی شرکتهای کوچک را حمایت و جذب کنند و از آنها استفاده کنند.
آینده ما آنها هستند. بیخود نیست که حضرت آقا این موضوع را بهعنوان شعار مطرح کردند. نقششان خیلی حیاتی است. آنها در آینده نقش مهمی در آسانترشدن روابط بینالمللی ما دارند و این کار باعث کمترشدن تحریمها میشود. آنها میتوانند از منابع بسیار مهم صادرات ما بشوند. رمز موفقیت شرکتهای بزرگ کشورهای اروپای غربی در صادرات است. آنها میتوانند به تمام کشورها، حتی اروپا صادرات داشته باشند؛ بنابراین، آنها در آینده نقش مهمی در اقتصاد کشور خواهند داشت.
نقش رهبر انقلاب را در حمایت از این حوزهها چطور ارزیابی میکنید؟ در بیانات و سخنرانیهای ایشان تابهحال نکتهای بوده که توجه شما را جلب کرده باشد؟
بله! اتفاقاً این به ۲۲ سال پیش برمیگردد. یکی از شبهای ماه مبارک رمضان همیشه مال اساتید بود که آنجا همه صحبت میکردند و ایشان هم صحبتهای مبسوطی داشتند. از همان موقع تأکیدشان روی مسائل علمی بود. تمام اتفاقاتی که در کشور در زمینههای علمی افتاده از آن موقع ایشان پیگیری میکردند که یکی هم همین بنیاد علمی نخبگان بود. اصلاً ایشان بنیاد ملی نخبگان را مطرح کردند و تشکیل شد. سیاستهای دانشبنیان هم تقریباً در همان امتداد است. الآن شرکتهای دانشبنیان دارند کارهای خوبی انجام میدهند. اگر ایشان امسال روی آن تأکید میکنند بهخاطر اهمیتش است. ما در این زمینهها آینده درخشانی در پیش داریم، انشاءاللّه.