در نخستین روز از سال ۱۳۹۴، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی عصر امروز (شنبه) در اجتماع دهها هزار نفر از زائران و مجاوران حضرت علی بن موسی الرضا
علیهالسلام که در رواق امام خمینی
رحمهالله و صحنهای مجاور گرد آمده بودند، در سخنان مهمی به تبیین شعار امسال،
«دولت و ملت، همدلی و همزبانی» پرداختند و با تأکید بر وظیفهی دو جانبهی حمایت مردم از دولت قانونی و مشروع و همچنین لزوم سعهی صدر مسئولان در مقابل انتقادهای منطقی، به چهار پایهی اصلی هندسهی نظام اسلامی و فرصتها و چالشهای پیش روی نظام اشاره کردند و گفتند: هدفگذاری و برنامهریزی مسئولان برای پیشرفت و رونق اقتصادی و کمک آحاد مردم به ویژه فعالان اقتصادی و رسانهها به اقتصاد ملی، وظیفهای بزرگ و همگانی است و امروز عرصهی اقتصادی، عرصهی کارزاری خاص است که نیازمند حرکتی جهادی، بر اساس بسیج تواناییها و ابتکارات درونی و با استفاده از ابزارها، شیوهها و سیاستهای خاص این کارزار است.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین در خصوص مذاکرات هستهای تأکید کردند: در ایران هیچ فردی مخالف حل دیپلماتیک موضوع هستهای نیست اما از طرف دیگر، ملت ایران و مسئولان و هیأت مذاکرهکننده در مقابل تحمیلها و زورگوییهای آمریکا کوتاه نخواهد آمد و با ایستادگی در این آزمون بزرگ موفق خواهند شد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به آیهای از قرآن کریم، چهار شاخصِ «نماز، زکات،
امر به معروف و نهی از منکر» را به عنوان «ترجمان و شاخصهای شکلدهندهی هندسه نظام اسلامی» برشمردند و افزودند: خداوند متعال وعده داده است، هر ملتی را که دارای این شاخصها باشد،
نصرت دهد و از زیر سلطهی قدرتمندان جائر خارج کند.
ایشان تأکید کردند: هر یک از این شاخصها دارای جنبههای فردی و همچنین اجتماعی هستند که در
نظامسازی اسلامی، نقش مؤثری دارند.
رهبر انقلاب با اشاره به جنبهی فردی نماز در سعادت و رستگاری انسان مؤمن، افزودند: در عین حال، نماز برخوردار از جنبههای اجتماعی و زمینهساز تمرکز و اتصال دلهای مسلمانان، در یک زمان و به سوی یک مرکز واحد است.
رهبر انقلاب با اشاره به زمینهسازی زکات برای تقویت روحیهی گذشت در انسان، در تبیین بُعد اجتماعی زکات افزودند: زکات در بُعد اجتماعی نشاندهندهی این است که یک فرد مسلمان خود را در برابر
جامعهی اسلامی، فقرا، ضعفا و نیازمندان بیتفاوت نمیداند.
رهبر انقلاب «امر به معروف و نهی از منکر» را زیربنای همهی احکام اسلام خواندند و با تأکید بر اینکه همهی مؤمنان در هر نقطهای از عالم موظفند که جامعه را به سمت نیکی و معروف سوق داده و از گرایش به سمت پستی و پلشتی برحذر دارند، گفتند: آنچه باید مورد توجه محوری قرار گیرد، امر به بزرگترین معروف، یعنی ایجاد و
حفظ نظام اسلامی است.
ایشان، حفظ آبروی ملت ایران، اعتلای فرهنگ، سلامت محیط اخلاقی، سلامت محیط خانواده، تکثیر و تربیت
نسل جوان آمادهی اعتلای کشور، رونق دادن به اقتصاد و تولید، همگانی کردن اخلاق اسلامی، گسترش علم و فناوری، استقرار عدالت قضایی و اقتصادی، مجاهدت برای وحدت اسلامی، اعتلای ملت و اقتدار امت اسلامی را از دیگر بزرگترین معروفها برشمردند که همه موظف به تلاش برای تحقق آنها هستند.
رهبر انقلاب، همچنین با اشاره با مصادیقی از بزرگترین منکرها، از جمله ابتذال فرهنگی، کمک به دشمنان، تضعیف نظام و فرهنگ اسلامی و تضعیف اقتصاد، علم و فناوری افزودند: ذات مقدس الهی اولین، و پیامبر اسلام
صلیاللهعلیهوآلهوسلم و ائمهی معصومین
علیهمالسلام از جمله برترین و بزرگترین آمران به معروف و ناهیان از منکر هستند و لازم است همهی مؤمنین در هر نقطهای از جهان اسلام نیز به این فریضهی الهی عمل کنند.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه، در تبیین شعار سال جدید یعنی «دولت و ملت، همدلی و همزبانی»، انتخاب این شعار را بر پایهی همین چهار شاخص اصلی و در راستای انسجام ملی و اجتماعی میان آحاد مردم در نظام اسلامی خواندند و گفتند: اسلام از تمام سلیقههای اجتماعی، انسجام، همافزایی و کمک کردن به یکدیگر را میخواهد، بنابراین هر دولتی در نظام اسلامی باید مورد حمایت و پشتیبانی همهی مردم، حتی کسانی که به آن رأی ندادهاند، قرار بگیرد.
رهبر انقلاب،
اتحاد کلمهی مردم و دولت را، بهخصوص در مواقعی که کشور با چالشهای مهمی روبهروست، ضروری دانستند و افزودند: امروز وظیفهی آحاد ملت این است که به مسئولین کشوری و دولتی کمک و از آنها حمایت کنند.
ایشان، همکاری و کمک به دولتها را یک اصل ثابت و همیشگی برشمردند و در تبیین ضرورت این مسئله خاطرنشان کردند: دغدغه اصلی و اساسی همهی دولتها، حل مشکلات مردم و کشور در حد توان است، بنابراین همه باید به دولتها برای حل این مشکلات کمک کنند.
حضرت آیتالله خامنهای، رأی اکثریت مردم را زمینهساز «مشروعیت قانونی» دولتها خواندند و گفتند: مهم نیست که چه نسبتی از آحاد مردم به یک رئیسجمهور رأی دادهاند، بلکه هر دولتی با هر تعداد رأی که از طرف اکثریت مردم انتخاب شود، بر طبق قانون اساسی، مشروع است و مردم تا آنجا که بتوانند باید به دولت قانونی کمک کنند.
رهبر انقلاب در ادامه با بیان اینکه در این فضای همکاری و کمک، حقوق دوجانبهای برقرار است، به مسئلهی منتقدین و کیفیت بیان انتقادها و چگونگی مواجهه با منتقدین پرداختند.
ایشان با اشاره به یک رویهی جاری و طبیعی یعنی وجودِ «گروه منتقدان» برای هر دولتی، گفتند: این دولت نیز مانند دولتهای قبل منتقدینی دارد، و هیچ اشکال و مانعی ندارد که برخی افراد که روش، رفتار، حرف و سیاست دولت را قبول ندارند انتقاد کنند اما انتقادها باید در چارچوب منطقی بیان شوند.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: خود بنده هم به دولتهای گوناگون انتقادهایی داشتهام و در هر موردی هم که به نظرم محل انتقاد بوده، از بیان تذکر خودداری نکردهام، اما تذکرات را در وضعیت و با شکلی مناسب منتقل کردهام.
رهبر انقلاب سپس در تبیین چارچوبهای «انتقاد منطقی» گفتند: انتقاد نباید طوری باشد که اعتماد عمومی را از مسئولینی که مشغول به کار هستند، سلب کند و موجب بیاعتمادی عمومی شود، همچنین انتقاد نباید همراه با اهانت و روشهای خشمآلود باشد.
ایشان، رفتار بر مبنای برادری اسلامی و همراهی و همدلی و با نگاه مهربانانه را یکی دیگر از معیارهای لازم در بیان انتقادها خواندند و افزودند: البته این توصیهها دو طرفه است، و مسئولان کشور در هر سه قوه نیز باید این حدود را رعایت کنند و با منتقدینِ خود، رفتاری مناسب و بهدور از تحقیر و اهانت داشته باشند، زیرا تحقیر مخالفان از سوی مسئولان، خلاف تدبیر و حکمت است.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: من مردم عزیزمان را به «بیتفاوتی» و «نظارت نکردن» دعوت نمیکنم بلکه آنها را به اهتمام در مسائل کشور فرا میخوانم، و اصرار دارم که برخوردها چه از سوی مردم و چه از سوی مسئولان، تخریبی و یا همراه با تحقیر و اهانت نباشد.
ایشان افزودند: این که عدهای نسبت به یک مسئلهی مهم کشور، دلواپسی و دغدغه داشته باشند، جرم نیست و هیچ مانعی ندارد اما این نباید به معنای متهم کردن و نادیده گرفتن زحمات و خدمات باشد و از آن طرف نیز دولت و طرفداران آن، نباید کسانی را که اظهار دغدغه و دلواپسی می کنند، مورد اهانت قرار دهند.
رهبر انقلاب با اشاره به روش ثابت خود در حمایت از همهی دولتهای گذشته تأکید کردند: از این دولت نیز حمایت میکنم، البته چک سفید امضا هم به کسی نمیدهم، بلکه با توجه به عملکردها قضاوت و عمل خواهم کرد.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامهی سخنان خود با اشاره به فرصتهای بزرگ کشور و همچنین چالشهای پیش رو، خاطرنشان کردند: با برنامهریزی و استفاده مناسب از فرصتها و ظرفیتها، میتوان با توفیق الهی بر چالش ها غلبه کرد.
حضرت آیتالله خامنهای نیروی انسانی کارآمد و مبتکر و عمدتاً جوان و همراهی مردم و جوانان با نظام اسلامی را از جمله فرصتهای بزرگ کشور برشمردند و افزودند: با وجود بمباران گستردهی رسانهای که بیگانگان بر روی جوانان کشور انجام می دهند تا آنان نسبت به آینده مأیوس شوند و یا در مقابل نظام قرار گیرند و یا دچار ولنگاری شوند، اما دهها میلیون نفر از این جوانان در روز ۲۲ بهمن، در سراسر کشور به خیابانها میآیند و به نظام اسلامی و امام راحل
رحمهالله ابراز ارادت عمیق میکنند.
ایشان،
پیشرفتهای علمی در دوران
تحریم را یکی دیگر از فرصتهای بزرگ کشور دانستند و گفتند: پیشرفتهای علمی مختلف در سالهای اخیر از جمله راهاندازی طرحهای بزرگ و پیچیدهی صنعتی همچون فاز ۱۲ پارس جنوبی و رونمایی از تجهیزات جدید و تعجببرانگیز برای دشمنان در رزمایشهای نیروهای مسلح، همه در دورانی روی داده است که بدخواهان به گمان خود، ایران را تحت تحریمهای فلجکننده قرار دادهاند.
رهبر انقلاب، تحریمهای کنونی را نیز با وجود دشواریهای آن، یک فرصت خواندند و سپس به بیان برخی چالشهای پیش روی نظام اسلامی پرداختند و افزودند: یکی از اصلیترین چالشهای کنونی کشور، موضوع اقتصاد ملی و حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم است که این مسئله، نیازمند یک حرکت جدی و کاری بزرگ است.
حضرت آیتالله خامنهای با یادآوری پیشبینی چند سال قبل خود مبنی بر متمرکز شدن دشمن بر موضوع اقتصاد و لزوم آمادگی مسئولان، خاطرنشان کردند: بدخواهان ملت ایران صریحاً گفتهاند که هدف آنها از فشار اقتصادی، یک هدف سیاسی یعنی ایجاد نارضایتی در مردم و برهم زدن
امنیت کشور با قرار دادن مردم در مقابل دولت و نظام است.
ایشان با تأکید بر اینکه مقابله با این چالش، نیازمند همراهی و همدلی همهی نیروها و مسئولان و جدی گرفتن موضوع اقتصاد است، چهار نکته را متذکر شدند.
تأکید بر لزوم حرکت جهادی برای مقابله با سیاستهای خصمانهی آمریکا در عرصهی
کارزار اقتصادی، اولین نکتهای بود که حضرت آیتالله خامنهای بیان و در همین زمینه به دو دیدگاه موجود در کشور، در خصوص چگونگی حل مسائل و مشکلات اقتصادی اشاره کردند.
ایشان گفتند: یک دیدگاه در کشور معتقد است که پیشرفت و رونق اقتصادی را باید با استفاده از ظرفیتها و
تواناییهای درونی کشور که تا به حال کمتر به آنها توجه شده و یا اصلاً مورد استفاده قرار نگرفتهاند، تأمین کرد.
رهبر انقلاب افزودند: دیدگاه دوم در نقطهی مقابل، معتقد است رونق و پیشرفت اقتصادی با نگاه به بیرون از مرزها امکانپذیر است، بنابراین باید سیاست خارجی را تغییر دهیم و با مستکبر کنار بیاییم و زورگوییهای او را بپذیریم تا مشکلات اقتصادی حل شوند! حضرت آیتالله خامنهای تاکید کردند: این نگاه دوم، کاملاً غلط، عقیم و بیفایده است.
ایشان در بیان دلیلِ غلط بودن نگاه دوم خاطرنشان کردند: تحریمهای کنونی غرب بر ضد ملت ایران، دلیل روشنی بر غلط بودن دیدگاه رونق اقتصادی با نگاه به بیرون است، زیرا قدرتهای خارجی به هیچ حدی از تحمیل و زورگویی قانع نیستند، ضمن آنکه برخی از مسائل ناگهانی و غیر قابل انتظار همچون طراحی برای کاهش قیمت جهانی نفت و ضربه زدن به اقتصاد کشور را نیز ایجاد میکنند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: امروز تلاش بدخواهان ملت ایران، تقویت نگاه دوم است و به همین دلیل، رئیسجمهور آمریکا در پیام نوروزی خود خطاب به مردم ایران می گوید که اگر خواستههای ما را در مذاکرات هستهای قبول کنید، در کشور ایران، کار و سرمایه و رونق اقتصادی به وجود خواهد آمد.
ایشان تأکید کردند: نگاه به بیرون برای حل مسائل اقتصادی هیچگاه به نتیجه نخواهد رسید، بنابراین باید همواره به دنبال استفاده از ظرفیتهای داخلی کشور بود و
اقتصاد مقاومتی که مورد استقبال همهی صاحبنظران اقتصادی قرار گرفت نیز، ناظر بر توانایی ها و
ظرفیتهای درونی کشور و ملت است.
سومین نکتهای که رهبر انقلاب در خصوص مسائل اقتصادی متذکر شدند، لزوم هدفگذاری و سیاستگذاری مسئولان و گرفتار نشدن به روزمرگی بود.
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: مهمترین هدفی که امسال باید مورد توجه مسئولان و مردم قرار بگیرد، اهتمام ویژه برای تقویت
تولید داخلی است.
ایشان در تبیین راههای تقویت تولید داخلی افزودند: حمایت از بنگاههای متوسط و کوچک، تقویت فعالیت بنگاههای
دانشبنیان، ایجاد نهضت کاهش خامفروشی، تسهیل سرمایهگذاری، کاهش واردات کالاهای مصرفی و مبارزه با قاچاق، راههای حمایت از تولید داخلی است که البته بانکها میتوانند در این خصوص، هم نقش حمایتی داشته باشند و هم نقش تخریبی؛ لذا مسئولان ارشد بانکی کشور باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.
رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه انجام این کارها و عملیاتی کردن آنها دشوار است، در عین حال خاطرنشان کردند: مسئولان باید این کارهای دشوار را انجام دهند زیرا مسئلهی اقتصاد و رونق اقتصادی مهم است.
حضرت آیتالله خامنهای نقشآفرینی سرمایهگذاران و مردم، در حمایت از تولید داخلی را نیز بسیار تأثیرگذار ارزیابی و خاطرنشان کردند: سوق دادن سرمایهها به سمت تولید و مصرف
محصولات داخلی و پرهیز از اسراف از جمله راهکارهای تقویت تولید داخل است.
ایشان در بیان چهارمین و آخرین نکته در موضوع اقتصاد ملی تأکید کردند: تحریم تنها ابزار دشمن برای مقابله با ملت ایران است، بنابراین اگر با تدبیر صحیح و با تکیه بر نیروهای داخلی، برنامهریزی و عمل شود، تأثیر تحریمها کاهش خواهد یافت و سپس بینتیجه خواهند شد.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: اگر مسئولان دولتی و آحاد مردم و فعالان اقتصادی همت کنند و رسانههای عمومی نیز به کمک بیایند، خواهیم دید که تحریمها قادر نخواهد بود ملت ایران را از پیشرفت باز بدارد.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه به موضوع مذاکرات هسته ای اشاره و چند نکته را در این خصوص بیان کردند.
ایشان با اشاره به سیاستگذاری و برنامهریزی دقیق طرف مقابل مذاکرات که عمدتاً آمریکا است، گفتند: آمریکاییها به این مذاکرات بسیار احتیاج دارند و اختلافات درونی آنها هم به این دلیل است که جناح رقیب دولت کنونی آمریکا تلاش دارد تا امتیاز این مذاکرات به نام رقیب حزبیاش ثبت نشود.
ایشان با اشاره به پیام نوروزی رئیسجمهور آمریکا و سخنان غیرصادقانهی او در این پیام، افزودند: رئیسجمهور آمریکا در پیام خود میگوید در ایران افرادی هستند که با حل دیپلماتیک موضوع هستهای مخالفند، در حالیکه این سخن دروغ است، زیرا در ایران هیچ فردی مخالف حل مسئله هستهای از طریق مذاکره نیست.
رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: آن چیزی که ملت ایران با آن مخالف است، زورگوییها و تحمیلهای دولت آمریکا است که ملت در مقابل آن ایستاده است.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: نه مسئولان و نه هیأت مذاکرهکننده و نه ملت ایران، مطلقاً زورگوییهای آمریکا را قبول نخواهند کرد.
ایشان با تأکید مجدد بر اینکه مذاکرات کنونی ایران با آمریکا، صرفاً در موضوع هستهای است و نه موضوعی دیگر، خاطرنشان کردند: ما در مسائل داخلی و منطقهای و موضوع تسلیحات، به هیچ وجه با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد، زیرا سیاست آمریکا در منطقه ایجاد ناامنی و مقابله با ملتهای منطقه و
بیداری اسلامی است که نقطه مقابل سیاستهای محوری جمهوری اسلامی ایران است.
رهبر انقلاب با اشاره به اظهارات مکرر آمریکاییها مبنی بر اینکه تحریمها، بعد از
توافق و بعد از بررسی رفتار و عملکرد ایران، برداشته خواهند شد، آن را یک خدعه دانستند و افزودند: این سخن غیرقابل قبول است، زیرا برداشته شدن تحریمها جزیی از مذاکرات است و نه نتیجهی مذاکرات؛ بنابراین همانگونه که رئیسجمهور محترم صریحاً گفتند، رفع تحریمها باید بلافاصله بعد از توافق انجام شود.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با اشاره به اظهارات آمریکاییها مبنی بر اینکه تصمیمهای ایران در هر توافق احتمالی باید برگشتناپذیر باشند، گفتند: این سخن نیز قابل قبول نیست، زیرا اگر آنها برای خود این حق را قائلند که بعد از توافق احتمالی، به هر بهانهای، بار دیگر تحریمها را برقرار کنند، پس هیچ دلیلی ندارد که ما اقداماتی را بپذیریم که برگشتناپذیر باشند.
ایشان تأکید کردند: صنعت هستهای ایران یک صنعت بومی و مردمی است که باید پیش برود و پیشرفت جزو ذات هر صنعت و فناوری است.
رهبر انقلاب با اشاره به ادعای آمریکاییها مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای گفتند: آنها خودشان هم میدانند که ما دراین مذاکرات به همهی تعهدات بینالمللی و تعهدات اخلاق سیاسی پایبند بودیم و نقض عهد نکردیم و تلوُّن هم به خرج ندادیم، اما در نقطهی مقابل، آمریکاییها عهدشکنی و تقلب کردند و تلّون و دوگانگی را در مواضع و سخنان خود نشان دادند.
حضرت آیتالله خامنهای رفتار آمریکاییها در مذاکرات هستهای را مایهی عبرت برای مردم دانستند و خاطرنشان کردند: رفتار آمریکا برای مجموعهی روشنفکری داخل کشور نیز مایهی عبرت است تا متوجه شوند در مذاکرات با چه کسی طرف هستیم و آمریکا چگونه رفتار میکند.
ایشان با اشاره به برخی تهدیدهای آمریکا مبنی بر احتمال افزایش تحریمها یا تحرک نظامی در صورت عدم توافق، تأکید کردند: این تهدیدها ملت ایران را نمیترساند، زیرا این ملت ایستاده است و با کمال موفقیت از این آزمون بزرگ بیرون خواهد آمد.
رهبر انقلاب، توفیق و مدد الهی را عامل اصلی موفقیت ملت ایران در این مسیر برشمردند و افزودند: کارهای بزرگی بر عهدهی دولت و ملت است که از جملهی آنها، موضوع اتحاد اسلامی، کمک به ملتهای مستضعف و گسترش نفوذ معنوی اسلام در منطقه است که امروز پرچم آن در دستان ملت ایران است.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سابقهی تاریخی نوروز، مراسم نوروز کنونی را «ابتکار زیرکانهی اسلامی» خواندند و خاطرنشان کردند: نوروز باستانی، نوروز پادشاهان و فرصتی برای سلاطین و حکام مستبد بود تا شکوه و عظمت ظاهری خود را به رخ ملتها بکشانند اما ایرانیهای مسلمان به طرز زیرکانهای این نظم و قالب را به نفع خود تغییر دادند.
ایشان حقیقت نوروز را یک «حقیقتِ مردمی» دانستند و تأکید کردند: نوروز امروز، نوروز باستانی نیست، بلکه «نوروز ایرانی و نوروز ملت مسلمانی» است که از قالب این مراسم توانسته برای خود سرمایهای برای حرکت به سمت اهداف معنوی فراهم کند.
رهبر انقلاب افزودند: اکنون در ایام نوروز و تحویل سال نو، شلوغترین و پرازدحامترین مراکز در کشور پهناور ما بارگاه مقدس ائمه و امامزادگان
سلاماللهعلیهم است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به همزمانی ایام فاطمیه و نوروز، گفتند: با توجه به نگاه زیرکانهی ایرانی به نوروز، مراسم نوروز امسال نباید هیچگونه منافاتی با تکریم و احترام به شهادت بانوی بزرگ جهان اسلام حضرت فاطمهی زهرا
سلاماللهعلیها داشته باشد و یقیناً نیز منافاتی پیدا نخواهد کرد.