1401/08/25
| پرونده «رسم کتابخوانی» |
ادبیات پایداری به یک مکتب ادبی تبدیل شده است


در بین موضوعات متعددی که نویسندگان به آن پرداختهاند، حوزه ادبیات دفاع مقدس و خاطرات مربوط به آن دوران از سرفصلهایی است که مورد توجه ویژه رهبر انقلاب قرار داشته و تاکنون نیز تقریظهای متعددی از ایشان بر کتب دفاع مقدس نیز منتشر شده است.
برهمین اساس رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت بیست و چهارم آبانماه و آغاز هفته کتاب سلسله گفتوگوهایی با فعالان حوزه کتاب و ادبیات داشته است. در ادامه سلسله مطالب این پرونده آقای هدایتالله بهبودی نویسنده، تاریخنگار و از برندگان جایزه کتاب سال و جایزه ادبی جلال، به بررسی شاخصههای مکتب ادبیات پایداری در انقلاب اسلامی پرداختهاند.


ایشان در مناسبتهای مختلف، بر مفاهیمی تأکید داشته و بعضی از جملات ایشان تبدیل به عنوان شده است؛ از جمله اینکه فرمودند «جنگ، یک گنج است». ۱۳۷۰/۰۴/۲۵ این جمله ماندگار شده است و همچنان قدرت به علاقهمندان این حوزه توان و نیرو میدهد.
سال ۷۰ بود که حضرت آیتالله خامنهای، از نویسندگان دفتر ادبیات و هنر مقاومت -که در سال ۶۷ در حوزه هنری تأسیس شده بود- دعوت کردند که با ایشان دیداری داشته باشند. از دفتر تماس گرفتند و گفتند که چنین دیداری وجود دارد. این برنامهها از همان سالها نشان دغدغهمندی رهبر انقلاب درباره ادبیات مقاومت است.
رهبر انقلاب بهشدت اهل مطالعه هستند؛ اگر روزی به کتابخانه ایشان دسترسی باشد، لابد خواهیم دید که حاشیهای در ابتدا یا انتهای کتابها نوشته شده و درباره آنها اظهارنظر کردهاند؛ اما اغلب تقریظهایی که تاکنون از ایشان در دسترس قرار گرفته مربوط به کتابهای دفاع مقدس است. باید پرسید چرا کتابهای دفاع مقدس؟ این را میشود از بیانات ایشان در آن دوسهدهه هم فهمید. میتوان دریافت که رهبر انقلاب به استمرار آنچه از جنگ هشتساله ما به جای مانده است، مُصر هستند و این دارایی معنوی را برای زندهبودن جامعه، دفاع از آرمانها و سرزمین در مواقف دیگر، برای برداشتن قدمهای بزرگ روبهجلو و پیشرفت کشور مفید میدانند. اگر آن فرهنگ به ذهن و ضمیر جامعه تزریق شود، میتواند در پیشبرد راه و در بزنگاههای دیگر، برای حال مملکت و برای حال آرمانها و اعتقادات این مردم مفید باشد. از این جهت است که ایشان اجازه دادهاند که این حاشیهنویسیها یا تقریظها منتشر بشود.


با یقین میشود گفت که بیشتر این نویسندهها دلگرم شدند. در کاری که داشتند، پایداری به خرج دادند و قطعاً این تقریظها با نیرویی که به این نویسندگان داد به توسعه ادبیات پایداری بسیار کمک کرد.


شما به شمارگان کتابهایی که با این عنوان منتشر میشود، نگاه کنید. به استقبال جامعه از اینها نگاه کنید. خب مگر شاخصهای یک مکتب ادبی چیست؟ همینهاست دیگر. ما الان از این کتابها، در سایر هنرها استفاده میکنیم. این کتابها در نمایشنامهنویسی، در فیلمنامهنویسی، در سخنرانیها و منابر و حتی در اشعار و ضربالمثلها مورد استفاده قرار گرفته و وارد فرهنگ عامه مردم شده است. خب اینها ویژگیهای یک مکتب ادبی است. ما اگر ادبیات پایداری را یک جریان و یک مکتب ندانیم، بهنظر من بیانصافی کردیم. ما به آن هدف رسیدیم؛ منتها این جریان نباید متوقف بشود و همچنان باید ادامه پیدا بکند؛ البته به شکلی حرفهایتر و اصولیتر و گزیدهتر تا بتواند مخاطبان بیشتری را به خودش جلب بکند.