اگر چنین اتفاقاتی رخ نمیداد، شاهد وضعیت اقتصادی دهه۹۰ نمیبودیم؟
اگر تفکر اقتصاد بومی و اقتصاد اسلامی در دهه ۹۰ حاکم میشد و از اندیشههای اقتصاد غربی و ایده وابستگی اقتصادی و تجاری فاصله میگرفتیم، مشکلاتمان حل میشد و اگر این نوع تفکر اقتصادی جای خودش را به اقتصاد بومی و آزاد اسلامی میداد، اوضاع و احوال اقتصادی ما در دهه۹۰ خیلی بهتر و متفاوتتر میشد، اما چنین اتفاقی نیفتاد و باید این دهه را هدررفته تلقی کنیم.
این مسیر ده ساله طیشده چگونه قابل اصلاح و جبران است؟
بسیار دشوار است، ۱۰ سال مدت کمی نیست. ولی در دهه اول ۱۴۰۰ تا پایان ۱۴۰۹ میتوان جهش اقتصادی ایجاد کرد، بهشرط آنکه روی چند نکته کار کنیم؛ اول آنکه درآمد نفت را در بودجه قرار ندهیم، بلکه همه درآمد نفت سرمایهگذاری شود. سرمایهگذاری در حوزههای پیشرو و پیشتاز اتفاق بیفتد و روی انرژی و بهرهوری از انرژی کار کنیم. ظرفیت انرژی در کشور ما بسیار ظرفیت مهمی است. در حال حاضر، این ظرفیت انرژی در حال هدررفتن است. ما روزانه ۹ میلیون بشکه نفت و گاز تولید میکنیم که بخش اعظم آن را بیمحابا در داخل مصرف میکنیم. ما باید از این ظرفیت بهصورت بهینه استفاده کنیم و مصرفمان را به ۵۰ درصد مصرف کنونی کاهش دهیم. این میتواند با اصلاح قیمت و راههای منطقی اتفاق بیفتد.
دوم، تحقق زمینه را برای رشد و توسعه اقتصادی فراهم کنیم. من معتقدم که ما نیازمند بانک توسعه جمهوری اسلامی هستیم که درآمد نفت را به این بانک واریز کنیم و از این طریق سرمایهگذاران بخش خصوصی و تعاونی را تأمین مالی کنیم تا آنها پروژههای پیشران در بخش انرژی و غیرانرژی را بهکار بگیرند تا شاهد جهش اقتصادی در دهه آینده باشیم.