مروری بر احادیث استفاده شده در بیانات حضرت‌آیت ‌الله ‌خامنه‌ای در دیدار ائمه جمعه سراسر کشور

حدیث زندگی | لطافت روح با استغفار

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار ائمه جمعه سراسر کشور (۱۴۰۲/۱۰/۲۶)، پیرامون استغفار و ویژگی خطبه امام جمعه به احادیثی اشاره کردند که رسانه KHAMENEI.IR این احادیث و بیانات رهبر انقلاب درباره آنها را در این جدول مرور میکند.
 
عنوان بیانات ترجمه
استغفار اولیای الهی  شایسته‌ترین عملی که انسان در این ماه[رجب] انجام میدهد، شاید استغفار است... اولیای الهی، حتّی پیغمبر خدا، از مغفرت الهی بی‌نیاز نیستند... این مغفرت به خاطر این است که حقّ اطاعت و عبادت پروردگار را احدی نمیتواند به جا بیاورد؛ استغفار به خاطر این است. ما عَبَدناکَ حَقَّ عِبادَتِک؛(۱) هیچ کس نیست که بتواند حقّ عبادت پروردگار را، حقّ بندگی را، آن‌طور که شایسته‌ی او است، به جا بیاورد؛ هرچه مجاهدت هم بکند، نمیتواند؛ این استغفار به خاطر این است. ۱) صحیفه‌ی سجّادیّه، دعای ۳؛ « ما تو را چنان که سزاوار توست عبادت نکردیم...»
ویژگی خطبه امام جمعه در این روایتِ فضل‌بن‌شاذان از حضرت رضا (سلام الله علیه)، این عبارتِ پُرمعنا [آمده]: وَ یُخبِرُهُم بِما وَرَدَ عَلَیهِم‌ مِنَ‌ الآفاق‌؛ امام جمعه در خطبه به مردم اطّلاع میدهد حوادث آفاق را. مِنَ الاَهوالِ الَّتی لَهُم فیهَا المَضَرَّةُ وَ المَنفَعَة؛(۲)  یعنی این‌جور نیست که برویم آنجا و فقط بگوییم‌ «ایّها المؤمنون! اتّقوا الله»؛ نه، بایستی از اخبار آفاق عالم، هر آنچه مربوط به مستمع شما است که در آن مضرّتِ او یا منفعتِ او وجود دارد، به او بگویید: اگر دشمنی وجود دارد که ممکن است به این مخاطب شما ضربه‌ای وارد کند، او را از وجود آن دشمن مطّلع کنید؛ اگر طریقه‌ای و راهی وجود دارد که بتواند او را از آن دشمن مصون بدارد، باید به او بگویید؛ اوضاع و احوال سیاسی دنیا را باید برایش بگویید. ۲) وسائل‌الشّیعة، ج ۷، ص ۳۴۴؛ « «امام رضا (علیه السلام) فرمودند: …و آنها را از اخبار و حوادث مهمى که از نقاط مختلف به مى رسد و در سود و زیان و سرنوشت آنها مؤثّر است، مطّلع سازد»
اهمیّت استغفار دلهای ما آلوده است؛ آلوده‌ی محبّتهای بیجا، آلوده‌ی دشمنی‌های بیجا، آلوده‌ی هوسهای بیجا، آلوده‌ی وابستگی‌های بیجا؛ خب این در عمل ما اثر میگذارد، این ما را عقب می‌اندازد، گرفتار میکند، و گرفتار شده‌ایم؛ [لذا] احتیاج داریم به لطافت روح. اَللٰهُمَّ املَأ قَلبی حُبّاً لَکَ وَ خَشیَةً مِنکَ وَ تَصدیقاً وَ ایماناً بِکَ وَ فَرَقاً مِنکَ وَ شَوقاً اِلَیک؛(۳) دل بایستی ظرف محبّت خدا باشد، باید لطیف باشد؛ این هم موعظه‌ی اخلاقی لازم دارد. استغفار را یاد بدهیم؛ یکی از چیزهایی که در خطبه قید کرده‌اند، [گفتن] «استغفر الله لی و لکم»(۴) است؛ هم برای خودمان استغفار کنیم، هم برای مخاطبینمان استغفار کنیم، هم به آنها یاد بدهیم که استغفار کنند؛ اینها را واقعاً تعلیم بدهیم به خودمان. ۳) کافی، ج ۴، ص ۵۶۱؛ « امام صادق(علیه‌السلام) فرمودند: خدایا، دلم را از محبّتت و خشیتت و هراست و ایمان به حقیقتت و ترس از حضرتت و شوق به سویت پُر کن...»
 
۴) بحارالأنوار، ج۲۱، ص۲۱۰؛ « پیغمبر اکرم‌(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فرمودند: برای خودمان و دیگران استغفار کنیم»
برای دریافت نسخه با کیفیت روی تصاویر کلیک کنید