معرفی کتاب «ره‌نمای طریق»

پرسش‌هایی برای زندگی بهتر از محضر آیت‌الله محمدعلی جاودان

کتاب «ره‌نمای طریق» مشتمل بر ۵۸۰ سؤال پرسیده‌شده در موضوعات گوناگون از آیت‌الله جاودان و پاسخ‌های ایشان به این سؤالات است. این کتاب در سال ۱۳۹۴ از سوی مؤسسه‌ی «ایمان ماندگار» تهیه و منتشر شده است. سؤالات این مجموعه، همان سؤالاتی است که مردم و به‌خصوص جوانان از طریق پایگاه اینترنتی آیت‌الله جاودان از ایشان پرسیده‌اند و ایشان به آن‌ها پاسخ داده است. جمعی از محققین و شاگردان استاد، از میان انبوه سؤالات پرسیده‌شده طی پنج سال، سؤالاتی را انتخاب، تصحیح و تحقیق نموده و پس از دسته‌بندی در قالب این کتاب عرضه نموده‌اند.

«ره‌نمای طریق» شامل ۱۳ بخش است. بخش اول به زندگی‌نامه‌ی آیت‌الله جاودان اختصاص دارد و عناوین ۱۲ بخش بعدی عبارت است از: پرسش‌های اخلاقی، پرسش‌های عبادی، مشاوره‌های تحصیلی، مشاوره‌های مطالعه، پرسش‌های اعتقادی، پرسش‌های قرآنی، پرسش‌های تاریخی، پرسش‌های مربوط به ازدواج، پرسش‌های مربوط به مسائل خانواده، پرسش‌های روایی، پرسش‌های مربوط به مسائل فرهنگی، و در آخر هم «توصیه‌ها».

صاحب اثر در مقدمه‌ی کتاب چنین گفته است: «دوستان، پایگاهی فراهم کردند و از این طریق، راهی برای خدمت به دست آمد؛ البته دست کوتاه بود و توان خدمتگزاری اندک. در همین کوتاهی و اندکی، سؤالاتی رسید و جواب‌هایی در حد توان عرضه شد و اینک نتیجه‌ی سؤال‌ها و جواب‌ها در محضر شماست.»

کتاب دارای ویژگی‌های فراوانی است، از جمله:

* پاسخ‌گویی به پرسش‌های جوانان درباره‌ی خلأهای موجود در دنیای امروز
* تأمین محتوای فرهنگی متناسب با فضای امروز جامعه و نیازهای جوانان
* ارائه‌ی سبک زندگی متناسب با نیازهای اجتماعی
* ارائه‌ی پاسخ‌های کوتاه، مفید و کاربردی به سؤالات
* پاسخ‌گویی به سؤالات پس از مطالعه و تحقیق پیرامون هر سؤال
* تطبیق جواب‌ها با آیات و احادیث و دیگر ارجاعات لازم از سوی محققین و شاگردان استاد جاودان
 
امتیاز ویژه‌ی این کتاب، شخصیت مؤلف است. ایشان جزو اساتید مبرز اخلاق تهران هستند. جلسات هفتگی درس اخلاق ایشان در تهران سابقه‌ای بیش از ۲۰ساله دارد و جوانان جویایِ معارف اسلامی و رهنمودهای اخلاقی، عمده‌ی مخاطبان این جلسات هستند. پاسخ‌های نوشته‌شده در این کتاب، حاصل دانش و تجربیات یک عالم و استاد اخلاق است که خود شاگرد خاص عالم ربانی و اخلاقی مرحوم آیت‌الله حاج میرزا عبدالکریم حق‌شناس بوده و نیز از محضر اساتیدی چون علامه عسکری و مرحوم مجتهدی ‌تهرانی بهره‌های فراوان برده است.
 
در بخشی از کتاب این‌چنین می‌خوانیم:

«اینکه انسان بداند به چه علّت خلق شده و خود را از این سردرگمی و بلاتکلیفی نجات بدهد و به خدا نزدیک‌تر شود چه ثمری دارد؟
اگر آدم بداند برای چه خلق شده، حتماً سعادتمند خواهد شد. قرآن می‌فرماید: ما جن و انس را برای بندگی کردن خلق کرده‌ایم. در آیه دو انحصار وجود دارد؛ انحصار اوّل این است که در عبادت فقط خدا را عبادت کنید و انحصار دوم این است که هیچ کاری جز بندگی نکنید.
اولاً، فقط خدا را بندگی کنید و ثانیاً، جز بندگی کاری نکنید و فقط بندگی کنید؛ بنابراین ما هر کار دیگری کنیم خلاف هدف خلقت است. اما مقصود این سخن آن نیست که نخورید و نیاشامید و نخوابید و همه‌اش نماز بخوانید. بلکه مقصود این است که همه‌ی کارهایتان رنگ عبودیت بگیرد و برای خدا باشد و قصد قربت داشته باشید. اگر این را بفهمیم و آن‌طور که باید عمل کنیم، خلقت ما به هدف خودش رسیده است.»

از آنجا که این کتاب حاصل پاسخ‌های شخصیتی چون آیت‌الله جاودان به سؤالات مردم به‌خصوص جوانان در موضوعات گوناگون اعتقادی و مسائل ناظر به ابعاد مختلف زندگی است، می‌تواند به‌عنوان منبعی خواندنی و کاربردی مورد استفاده‌ی عموم مخاطبان و جوانان مؤمن باشد.