نکات اصلی بیانات رهبر انقلاب درباره فاجعه منا

فاجعه‌ی منا و کشته‌شدن صدها نفر از حجاج کشورمان و هزاران نفر از دنیای اسلام، ایام عید را تبدیل به عزا کرد. همچنین نپذیرفتن مسئولیت این فاجعه از سوی حکومت عربستان بر تلخی حادثه افزود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مقابل این حادثه موضع‌گیری‌های مهمی داشتند. ایشان ابتدا در پیامی، سه روز عزای عمومی در کشور  اعلام کردند، سپس در شروع جلسه‌ی درس خارج فقه دولت سعودی را به «مسئولیت‌پذیری» و «پرهیز از فرافکنی» توصیه کردند. همچنین در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر، به حکام عربستان هشدار دادند: «اگر بنا شد عکس‌العمل نشان بدهیم، عکس‌العمل‌های ما خشن هم خواهد بود، سخت هم خواهد بود.»
در جدول زیر مهم‌ترین نکات رهبر انقلاب درباره‌ی فاجعه‌ی منا مرور شده است.

دریافت جدول: PDF | عکس
 نکات اصلی بیانات رهبر انقلاب درباره فاجعه مصیبت‌بار منا
براساس: پیام در پی فاجعه منا ۹۴/۰۷/۰۲، بیانات در ابتدای درس خارج فقه ۹۴/۰۷/۰۵ و بیانات در دانشگاه علوم دریایی ۹۴/۰۷/۰۸ 
مصیبت واقعی برای ملت ایران
 
حادثه تلخ منا به‌معنای واقعی کلمه عید را عزا کرد.  چندصد نفر حاجیان، مظلومانه [و] ای بسا عدّه‌ای با زبان تشنه از دنیا رفتند.
صد‌ها خانواده مشتاقانه در انتظار عزیزان حج‌گزار خود بودند، اکنون به عزای آنان نشسته‌اند.
انسان نمیتواند لحظه‌ای خود را از این غم فارغ بداند و دائم در این چندروزه این غم در دلهای ما و دیگران سنگینی میکند.
مصیبت عظیم برای دنیای اسلام جمع کثیری از ضیوف‌الرّحمان و مؤمنانِ مهاجر الی‌الله از کشورهای گوناگون جان باختند، اندوهی بزرگ در جهان اسلام پدید آورده و عید آنان را عزا کرده است.
آن‌طور که به ما گزارش داده‌اند، بیش از پنج هزار کشته از دنیای اسلام و از کشورهای مختلف وجود داشته است... چند صد کشته در یک حادثه -حادثه‌ی حج- چیز کوچکی است؟ شوخی است؟ دنیای اسلام باید برای این فکر کند.
اقدامات لازم پس از وقوع حادثه مسئولیت‌پذیری: اوّلین مطلب همین است که سعودی‌ها باید بپذیرند مسئولیّت خودشان را و به لوازم این «پذیرشِ مسئولیّت» باید عمل بشود.
پرهیز از فرافکنی و متهم کردن دیگران: اینکه فرافکنی کنند و دائم این [و آن‌] را متّهم کنند و مدام خودشان از خودشان تعریف کنند کارهایی نیست که به جایی برسد؛ این فعّالیّتهای عقیمی است.
پرهیز از موذیگری: در انتقال ابدان مطهّرشان به کشور مشکلاتی وجود دارد؛ ولیکن  به وظایفشان عمل نمیکنند بلکه در مواردی نقطه‌ی مقابل وظایفشان عمل میکنند، موذیگری میکنند.
تشکیل کمیته حقیقت‌یاب: بایستی از دنیای اسلام -از جمله از کشور ما- کسانی باشند، بروند، از نزدیک تحقیق کنند، مشخّص کنند که علّت حادثه چه بوده.
واکنش احتمالی جمهوری اسلامی اگر کشور ما و ملّت ما بخواهد در مقابل عناصر اذیّت‌کننده و موذی عکس‌العمل نشان بدهد، اوضاع آنها خوب نخواهد بود.
ما تا حالا خویشتن‌داری کردیم. ما رعایت ادب اسلامی، رعایت حرمت برادری در امّت اسلامی را نگه داشتیم.
اگر بنا شد عکس‌العمل نشان بدهیم، عکس‌العمل‌های ما خشن هم خواهد بود، سخت هم خواهد بود.
امروز ده‌ها هزار نفر از عزیزان ما هنوز در مکّه و مدینه، در مناسک حجّند؛ اندک بی‌احترامیِ به اینها، عکس‌العمل ایجاد خواهد کرد.
عمل نکردن به وظایفشان نسبت به ابدان مطهّر جانباختگان عزیز ما در حج، عکس‌العمل ایجاد خواهد کرد.
اگر کسی بخواهد به حقّ ملّت ایران و جمهوری اسلامی ایران دست‌درازی کند، میدانیم با او چه‌جوری رفتار کنیم؛ محکم برخورد میکنیم.