چکیده گفتوگو
· برنامهریزی دوم از نوع چشمانداز است، یعنی اهدافی را تعیین کرده که جامعه باید به آن سمت حرکت کند.
· سؤالات جدید اصل چهل و چهار همین جا به وجود میآید. یعنی قبلاً ما فقط امکانات دولت را به کار میگرفتیم، حالا باید از امکانات بخش خصوصی هم استفاده کنیم تا مثلاً بهطور متوسط به رشد بالای هشت درصد برسیم.
· هدف باید به گونهای باشد که کشور را به جنبوجوش و تحرک بیندازد و همه برای رسیدن به آن تلاش کنند.
· ما باید تلاشمان طوری باشد که هم نگاه کنیم آنها به کجا رسیدهاند، هم هر چهقدر که آنها پیشرفت کردهاند، یک قدم جلوتر از آنها باشیم.
· باید با دنیا تعامل مؤثر داشته باشیم، ولی هویت خودمان را حفظ کنیم؛ از نظر اسلامی و انقلابی.
· این برنامه فقط اقتصادی نیست، دفاعی و اجتماعی هم است؛ یعنی به توزیع ثروت و عدالت هم توجه دارد. فرهنگی و محیط زیستی هم هست.
· باید مردم را در کارها شریک کرد. دولت باید از حالت خودمحوری که در گذشته در خیلی از کارها داشته، بیرون بیاید.
· امام گفتند که اگر میبینید کاری را هم دولت میتواند انجام دهد و هم مردم بنا را بگذارید که کار را به دست مردم بسپارید.
· وقتی میخواهیم محاسبه کنیم که اول هستیم یا نه، میتوانیم وضعیت کشورهای دیگر را محاسبه کنیم و بگوییم آنها در شاخص ما چه جایگاهی دارند. قاعدتاً اگر این شاخص بینالمللی نباشد، تعریف اول بودنمان دچار خدشه میشود.
· منتها در ذیل اصل چهل و چهار میگوید که این تقسیمبندی تا جایی مورد احترام قانون است که موجب زیان جامعه نشود. یعنی اگر کارهایی که به دولت سپردیم، برای جامعه زیانبار است، میتوانیم در این تقسیم کار تجدیدنظر کنیم.
· به استناد ذیل اصل چهل و چهار، رهبر معظم انقلاب به مجمع مأموریت دادند که برای حدود و قلمرو فعالیت دولت در اقتصاد پیشنهاد بیاورند.
· رهبری دو نکتهی کلیدی در آن جلسه گفتند که شما هر کاری که میکنید باید به دو وجه نگاه کند؛ یکی به تولید ثروت، یکی به توزیع ثروت.
· اگر نگاهمان فقط به تولید ثروت باشد، شاید فقط تولید کنیم و بعضیها ثروتمند شوند، اما اکثر جامعه فقیر باشند که آن هم به درد نمیخورد.
|