• ب
  • ب
  • ب
مرورگر شما توانایی چاپ متن با فونت درخواستی را ندارد!
1378/06/30

گزیده‌ای از بیانات در دیدار توماس کلستیل رئیس جمهور اتریش و هیأت همراه

* ما نسبت به نتایج مذاکرات آقای توماس کلستیل با مقامات ایران خوش‌بین هستیم. روابط خوب دو کشور ایران و اتریش دارای سابقه‌ی پانصدساله است. بر خلاف برخی از کشورهای اروپایی، خاطرات بدی از اتریش در ذهن ملّت ایران وجود ندارد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز روابط دو کشور بهتر شده است. بنابر‌این، باید تلاش شود که مبادلات دوجانبه افزایش یابد و تراز بازرگانی میان ایران و اتریش نیز متوازن شود.

* جمهوری اسلامی ایران به ارتباط با اتّحادیّه‌ی اروپا علاقه‌مند است. جمهوری اسلامی ایران ارتباط با اروپا را انتخاب کرده است و هر رابطه‌ی جهانی را که خود ما آن را انتخاب کنیم، محکم پای آن می‌ایستیم، امّا طبیعی است که در برابر هر تحمیلی عکس‌العمل نشان می‌دهیم. آمریکا از اتّحادیّه‌ی اروپا بزرگ‌تر و ثروتمندتر است، امّا ایران نخواسته است با آمریکا رابطه داشته باشد؛ زیرا ارتباط دوجانبه باید برابر، دوستانه و همراه با احترام متقابل باشد و از دخالت در امور داخلی یکدیگر و نیز اِعمال نفوذ خالی باشد و مایلیم روابط ما با اروپا بر پایه‌ی همین خصوصیّات استوار باشد.

* با توجّه به اظهارات رئیس‌جمهور اتریش در مورد نقش تخریبی مطبوعات غرب، باید بگوییم که بر اساس نوشته‌های مطبوعات و گفته‌های روزنامه‌نگاران غربی نمی‌توان روابط جدّی و سیاسی برقرار کرد، بلکه روابط باید بر واقعیّت‌ها و مسائل جدّی استوار باشد.

* جمهوری اسلامی ایران به ارزش‌های انسانی و دیگر مسائل اساسی جامعه‌ی بشری علاقه‌مند است. «گفتگوی تمدّن‌ها» که رئیس‌جمهور ایران مطرح کرده است، مربوط به تمدّن‌های منسوخ و کهنه نیست، بلکه به مسائل اساسی و مورد نیاز امروز انسان‌ها مربوط می‌شود و ما از محقّقین و افراد باانصاف اروپایی برای سفر به ایران و مشاهده‌ی واقعیّت‌های امروز کشورمان استقبال می‌کنیم.

* جمهوری اسلامی ایران در قبال مسئله‌ی جاسوسی حسّاس است. ما به مسائل جاسوسی بسیار اهمّیّت می‌دهیم و با جاسوس برخورد سختی می‌کنیم و برای مجازات آن‌ها نیز از هیچ کس اجازه نمی‌گیریم. تا کنون به همین ترتیب عمل شده و از این پس نیز این‌گونه خواهد بود. جاسوس اسرائیل و یا هر جای دیگر، از نظر ما بسیار منفور است و اگر در دادگاه جرم آن‌ها ثابت شود، بدون شک، مجازات خواهند شد. ایادی صهیونیست‌ها در نقاط مختلف دنیا حضور دارند و بنده اطّلاع دارم که صهیونیست‌ها در اتریش نیز اقدامات مخرّبی انجام داده‌اند.

* با وجود اصرار آمریکا بر جهان تک‌قطبی، دنیا نمی‌تواند به صورت یک امپراتوری واحد اداره شود. ملّت‌ها، هر کدام برای خود، هدف‌ها و ارزش‌هایی دارند و همه‌ی آن‌ها دارای حقّ حیات و حضور هستند و اگر اتّحادیّه‌ی اروپا با منطق تقویت استقلال، بازگشت به هویّت خویش و اتّکاء به نفس حرکت کند، بدون تردید، موفّق خواهد شد. در آسیا نیز قدرت‌های بزرگی ظهور کرده‌اند که به هیچ وجه زیر سلطه‌ی جهان تک‌قطبی به ریاست آمریکا نخواهند رفت.

* مسئله‌ی وحدت در اروپا بسیار حسّاس و مهم است. اروپا، در طول تاریخ، مرکز اختلافات شدید داخلی بوده است. در محیط کوچک اروپا، مدّعیان زیاد و ملّت‌ها و نژادهای فراوانی وجود دارند؛ بنابر‌این، اتّحادیّه‌ی اروپا باید مورد مراقبت قرار گیرد.

* مراقبت از ملّت‌ها و اقوام کوچک اروپایی، از جمله مسلمانان اروپا، مسئله‌ای ضروری است. در چند سال گذشته، به مسلمانان اروپا، به‌خصوص مسلمانان کوزوو و بوسنی و اقلّیّت‌های مسلمان، ظلم بسیاری شده است و ما امیدواریم که این اوضاع هرگز تکرار نشود.

* ایران اسلامی به سمت پیشرفت‌های اقتصادی در حال حرکت است و زمینه‌های بسیاری برای توسعه‌ی روابط ایران و اتریش وجود دارد. در برنامه پنج‌ساله‌ی سوّم، افق خوبی برای همکاری شرکای تجاری به وجود آمده است.

* توسعه‌ی همکاری‌های فرهنگی دو کشور ایران و اتریش موضوعی حائز اهمّیّت است و امیدواریم که همکاری‌های دو کشور در همه‌ی زمینه‌ها توسعه یابد.