1403/06/17
|تحلیل|
هویتسازی نوشتافزار نیازمند ارزنده سازی است





تصویرهایی که وجود دارد و نوع تصویرسازی و نمادهایی که در مجموعه این نوشتافزار به دانشآموزان القا میشود همگی میتواند جنبه شرطیسازی داشته باشد که همراه با آموزش یا یادگیری اینها را نیز به ذهنشان بسپارد. اگر این تصاویر و نمادها مطلوب و متناسب با بوم و فرهنگ ما باشد میتواند تاثیر مثبتی داشته و در روند رشد و ارتقای تربیتی آنها اثرگذاری مثبتی داشته باشد؛ ولی اگر از نمادهایی که با فرهنگ بومی و اسلامی ما مغایر است استفاده شود، این شرطیسازی مداوم میتواند در ذهن و ضمیر دانشآموزان و متربیان اثر منفی داشته باشد؛ باتوجه به اینکه یکی از عوامل مهم تربیتی عوامل محیطی است.


از طرف دیگر، میتواند شخصیتهایی باشند که اثر منفی دارند؛ به همین جهت شخصیتپردازی یا هویتهایی که تحت عنوان شخصیتهای مرجع شکل میگیرد اثرگذاری تربیتی ویژهای دارند؛ اما روشن است که این شخصیتپردازی تدریجی است و یکباره اتفاق نمیافتد و باید دارای چند ویژگی باشد تا بتواند توجه متربیان را جلب کند و مثلاً برجستگیهایی داشته و حتی از نظر ظاهری جذابیتهایی برایشان وجود داشته باشد و در مراحل بعدی از جهت باطنی و ویژگیها و فضائل اخلاقی مثل ایثارگری، فداکاری و خدماتی که ارائه میدهند موجب میشود این برجستگیها توجهات را به خود جلب کند. از آن طرف، باید در متربیان زمینه جلب توجه را به وجود بیاوریم و برایشان انگیزهسازی کنیم تا ارزشهایی که براساس آنها به سراغ الگوها، اُسوهها و شخصیتها میروند ارزشهای مناسبی باشد و این است که تاثیر متقابلی در یکدیگر دارند.


وقتی کسانی که در کنکور رتبههای بالا میآورند تمایل خود به مهاجرت از کشور را نشان میدهند، نشاندهنده این است که زمینههای هویتسازی را برایشان فراهم نکردیم و باید به آنها نشان دهیم بوم، فرهنگ، کشور و وطنشان چقدر ارزنده هستند و برایشان ارزش دارد و از جهات مختلف میتواند موجب هویتسازی آنها شود اما در مدارس و رسانهها روی این موضوع خوب کار نکردیم و وقتی خوب کار نکردیم طبعاً دانشآموز مقایسه میکند ولو با معیارهایی که ممکن است مورد قبول ما هم نباشد، آن انتخاب و ترجیح را برای خودش قائل میشود.




عامل دوم در دسترس بودن و ارزانقیمت بودن است که معمولاً عامل دوم را داریم؛ یعنی قیمت این محصولات ارزانتر است و در دسترس هستند. عامل سوم این است که باید روی این مسئله فرهنگسازی کنیم؛ یعنی کسانی که در گروههای مرجع مورد قبول دانشآموزان هستند، مثل معلمان، ورزشکاران، هنرمندان و قهرمانان را ببینند که این گروه مرجع از اجناس داخلی استفاده میکنند که یک عامل شرطیسازی و فرهنگسازی میشود که وقتی آنها را ببینند به دانشآموزان و متربیان هم سرایت میکند و از آنها تبعیت میکنند.