1402/01/13
گفتوگو با رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی
اطلسزیست بوم کشور، نقشه راه حفظ اقلیمهای ایران است


رسانه KHAMENEI.IR براساس اشاره رهبر انقلاب به اهمیت حفظ محیط زیست در گفتوگویی با سرکار خانم سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی به بررسی جایگاه محیط زیست در اسناد بالادستی و وضعیت فعلی حفظ آب و خاک و حیاتوحش در زیستبوم کشور پرداخته است که به مناسبت روز طبیعت آن را منتشر میکند.


یک کارهای خوبی برای اطلس انجامشده و سازمان زمینشناسی اطلسی از بعضی از موارد مثلاً اطلس فرونشستها را تهیه کرد. سازمان حفاظت محیطزیست اطلسهای مختلف در حوزههایی مثل گونههای حیاتوحش را آماده کرده است. مجموعاً اطلسهای متعددی در حوزهی محیطزیست تهیه و اقدامات خوبی انجامشده است اما رویهمگذاری اینها که آن تصویر واحده را میدهد برایمان مهم است.


همچنین سیاستهای کلی ابلاغی رهبر انقلاب را داریم که نشاندهنده باور و اعتقاد ایشان به مسئلهی محیطزیست است. این باورمندی در بین رهبران دنیا بسیار کمنظیر است. ایشان در سیاستهای کلان حوزه محیطزیست حجت را بر ما تمام کردهاند.

ما برای اینکه اصول قانون اساسی و سیاستهای کلی را بتوانیم جاری و ساری کنیم نیاز داریم که برایش شاخص بنویسیم. الان شاخصها را نداریم و به این خاطر دستورالعملها خیلی مورد تعرض قرار میگیرد و در اجرای سیاستها عقب ماندهایم.




در سایر حوزهها مثلاً در حفاظت خاک متأسفانه جا برای کار زیاد داریم. من به یکی از مقامات نظامی کشور که خدمتشان یک ملاقاتی داشتم رسیدم به ایشان گفتم که شما کارتان نظامی است من کارم محیطزیست است؛ اما یک وجه مشترک با هم داریم و آن دفاع از خاک این کشور است. بابت یک مترمربع از این خاک چقدر جان داده این کشور؟ شما کافی است در بعضی از این مراجع یا مبادی خروجی کشور بایستید و ببینید چقدر خاک مرغوب و کلینکر (Clinker) که حالا برای تولید یک سری صنایع کاربرد دارد خارج میشود. چرا؟ چون من که مثلاً کارشناس یا مسئول تدوین دستورالعمل آئیننامهی اجرایی قانون حفاظت از کارم بودم، دستورالعمل این را ننوشتهام که اعلام کنم به گمرک و جاهای مسئول دیگر. عدهای دارند از خلأ قانونی و نبود این آئیننامهها و این چارچوبها سوءاستفاده میکنند.
در بحث منابع آبی یک مقداری کارها بیشتری انجام گرفته است. ما سه چهار مشکل عمده داریم در حوزهی مسائل آبیمان. یکی اینکه نقشهی جریان آب برای ما روشن نیست؛ یعنی وقتی ما داریم میگوییم که مثلاً با خشکسالی مواجهه هستیم یا تنش آبی داریم، اساساً میزان ورودیها و میزان خروجی آب دستمان نیست.
یکی مدیریت منابع آبی است که در آن مشکل داریم و مشکل دیگر اینکه بخش خصوصی و نیمهدولتی در مدیریت منابع آبی اختیارات زیادی دارد. در صورتی که اساساً اراضی منابع عمدهی طبیعی مثل آبوخاک و بحث رودها و پهنههای آبی متعلق به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران است. من نمیدانم چرا بعضی دنبال این هستند که برای اینها سند صادر کنند؛ جلوی این را گرفتیم.
بحث دیگری که داریم دیپلماسی آب است. در مذاکرات سیاسی دنیا اشاره نمیکنیم به اینکه مردم ما یک حقوحقوقی دارند که دارد ضایع میشود. حقیقتاً کمکاری داریم. اصلاً در مذاکرات اقتصادی که دارد شکل میگیرد، در مذاکرات سیاسی که دارد شکل میگیرد من وقتی صحبت مردان سیاسی کشور و دیپلماسی کشور را میبینم هیچوقت اشاره نمیکنند به اینکه از این طرف حق محیطزیست مردم هم دارد مخدوش میشود؛ و بتوانند این را مطالبه بکنند. اصلاً روی میز نمیگذارند این حقوحقوق محیطزیستی مردم را.


در حفاظت از حیاتوحش با اینکه بعضاً خیلی مطرح میشود که خیلی وضع بد شد و خیلی گونههایمان کم شده، ولی آمار چیز دیگری را نشان میدهد. شما مقایسه کنید آمار بعد از انقلاب را با قبل از انقلاب. من دیروز صبح آمار گونههای جانوری گیاهخوار استان تهران را که پرسیدم حدود ۲۷ هزار رأس کَل و بز و ... ما در همین استان تهران داریم؛ و وقتی شما خاطرات افرادی که قبل از انقلاب مسئول بودند و مسئولیت داشتند را ببینید سرشماریها کاملاً یک سیر صعودی و روند صعودی را نشان میدهد. در کل کشور هم مجموعاً این آمار مثبت است؛ فقط در گونههای پرنده گوشتخوار ضعف داریم. الان قاچاق شاهین و پرندههای شکاری جذاب است چون گردش مالی فوقالعادهای را نصیب ذینفعان میکند.



اما مثلاً یوزپلنگ یک پروژهی بینالمللی شد. من نمیگویم از ظرفیتهای بینالمللی نباید استفاده کرد، اتفاقاً باید هم استفاده کرد. منتها اصل کار نباید واگذار بشود. الان نمیتوانیم مثلاً تعداد دقیق اینگونه را اعلام کنیم. بعد از این حجم از کار مطالعاتی و گرفتن بودجههای بینالمللی و ملی برای این کار اولین چیز این است که ما برای مدیریت کردن، آمار داشته باشیم، خب این آمار تکمیل نبود. ما یکی از کارهایی که باید حتماً انجام بدهیم این بود که -این در قوانین و برنامههای ما هم هست دیگر- باید کل زیستگاه یوز را فنسکشی میکردیم. خب الان مثلاً میدانیم چه بخشیاش فنسکشی است؟ اصلاً آمار اینکه چند درصدش فنسکشی است یا روشنایی جاده و امثالهم دارد، الان مبهم است. این خیلی خوب است که ما بالاخره توانستیم تکثیر در اسارت بکنیم. اینکه دانش داریم و در یک گونه نادر میتوانیم تکثیر در اسارت بکنیم بسیار مهم است. منتها اولویت برای ما در حیاتوحش این است که گونه را در خود اکوسیستمش یا در خود زیستگاهش بتوانیم حفظ کنیم. که در این زمینهها مشکل داریم دیگر.


پیشقراولان حفاظت محیطزیست واقعاً اینها هستند؛ و شما اگر بخواهی ایران را بشناسی که چه استعدادهایی دارد باید پای صحبتهای اینها بنشینید؛ یعنی محیطبانان بهخوبی و واقعاً بهتر از هرکسی میتوانند راجع به این قضیه صحبت کنند. راجع به مولکولهای خاک اینها به شما نظر میدهند و نظراتشان هم نظرهای درستی است.
یکبار یک محیطبان گفت من هر وقت در مناطق حفاظتشده میروم برای بازدید و سرکشی حتماً وضو میگیرم برای اینکه احساس میکنم، این عرصهها خدمت به امام زمان عجلاللهتعالیفرجهالشریف است. محیطبانان با اعتقاد پایکارند چون حمایت آنچنانی هم نمیشوند و حقوق و مزایایشان بهشدت پایین است. سالهای گذشته حتی حق لباس و حق غذا و مأموریت و حتی بنزین موتور هم برایشان تأمین نشده که اینها بخواهند بروند گشت بزنند در مناطق.