1401/01/22
|گفتوگو|
تولید دانشبنیان، نیاز امروز بازارهای جهانی است


پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR برای بررسی بیشتر این موضوع، گفتوگویی با دکتر نوید گودرزی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیرعامل شرکت نانو دارو پژوهان انجام داده است.


ما شرکتهایی داریم که دانششان بخش مهم سرمایهشان است و محصولات و خدماتشان را بر پایه دانش تولید میکنند. به عبارتی، مبنای تولید محصول و ارائه خدماتشان فعالیت پژوهشی و آوندی است. این شرکتها نقطه مقابل شرکتهای صنعتی گذشته هستند که سرمایه اصلی آنها، زیرساخت و ماشینآلات و کارخانه فیزیکی و نیروی کارگری است.
اما چگونگی ارتباط و تناسب آن با تولید و اشتغالآفرینی این است که در اقتصاد زاینده راهی غیر از تولید ثروت از طریق دانش نداریم. برای رفع تقاضاهای جدید بازار و رفع نیازهایی که بعضاً جامعه هنوز به آن فکر نکرده، راهی غیر از تولید بر مبنای پژوهش نداریم که همین تولید دانشبنیان میشود و زاینده است و منجر به تولید پایدار و آیندهدار و ایجاد اشتغال و پرورش نیروی فنی متخصص میشود. الآن کشور نیاز دارد که گروه تحصیلکرده سر کار باشد طبیعتاً در صنایع قدیمی ما جایی برای آنها نیست. برای همین یا باید مهاجرت کنند، یا باید در شرکتهایی که بر اساس پژوهش و دانش فعالیت میکنند، کار کنند.


الآن شرایط نسبت به ده یازده سال پیش خیلی فرق کرده؛ یعنی برای کسی که الآن قصد شروع این کار را دارد، بستری فراهم شده که دیگر سردرگمی آن سالها را ندارد. شاید مهمترین اتفاقی که در این حوزه افتاد، قانون جهش تولید دانشبنیان بود. اواخر سال ۱۴۰۰ در مرکز مشخص شد که این قانون خیلی مترقی است و اگر تأیید شورای نگهبان را بگیرد، بخش بزرگی از دغدغههای کسانی را که کار تولید دانشبنیان انجام میدهند، پوشش میدهد؛ یعنی به خیلی از دستگاههای کشور تکلیف کرده که چه تغییراتی در قوانین پیش آمده تا این شرکتها بتوانند در مسیر ساده کار کنند. این قانون مجموعهای از دغدغهها بود که شاید در این یک دهه جمع شده و امسال در قالب قانون جهش تولید دانشبنیان ابلاغ میشود. شاید یکی از مهمترین نکاتش این است که قانون محوریت را حفظ کرد؛ یعنی آن محوریتی که قبلاً در اختیار معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری بوده، اینجا روی آن تأکیدشده و این مطلب مهمی است؛ چون ما برای ادامه این حرکت، به ثبات نیاز داریم و این قانون کمک میکند.


مسئلهای که باید مراقب آن بود، تفسیر به رأیها و شعارزدگیهاست. قطعاً نگاه رهبر انقلاب این نیست که یکسری سازوکار و تأیید صلاحیت شرکتها نادیده گرفته شود تا تعداد بالا رود. همانطور که رهبر انقلاب گفتند، تغییر سربرگ و نصب تابلوی تبلیغاتی کار نیست. قطعاً رسانهها و افرادی که درگیر هستند باید جلوی این انحراف را بگیرند؛ یعنی نباید با شعارزدگی و تفسیر به رأی تحلیلی از دانشبنیان ارائه شود.
حرکت تولید دانشبنیان مثل هر کار خوب دیگری زمانبر است. ده سال گذشته تا الآن ما به این نقطه رسیدیم و این موضوع به اولویت کشور تبدیل شده است. حالا این گروهی که در این ده سال خاک خوردند، دلسوز بودند و حرکت آرام و پیوستهای انجام دادند و فرهنگسازی کردند، الآن همانها باید متولی این موضوع شوند. گروهی هم که مانع کار بودند و مانعتراشی میکردند، الآن که میبینند نگاه رهبر انقلاب بهسمت تولید دانشبنیان است، اگر بیایند سریع جهتگیری کنند و بگویند که ما متولی بودیم و میخواهیم کاری کنیم، این واقعاً ضربهزدن است و این مسیر اصیل و آرام منحرف میشود. به نظرم راهش ثبات مدیریت عمل به آن قانون است؛ یعنی اگر کسی میخواهد در این یکسال حرکتی در جهت نامگذاری سال انجام دهد، باید دنبال کند تا آن قانون جهش تولید دانشبنیان محقق شود و آییننامههای اجراییاش زودتر به جریان بیفتد و دستگاهها همکاری کنند.




الآن بحث اقتصاد و فعالیت تولید دانشبنیان جامعتر است؛ یعنی شما جدا از اینکه نیاز گذشته و حال خودتان را برطرف میکنید، با آیندهنگری و فعالیت اقتصادی امنتر بهاصطلاح در اقیانوس آبی حرکتکردن را دنبال میکنید؛ مثلاً، شما یکسری محصولاتی که ارزشافزوده بالا داشته و تولیدکنندههای اندکی در دنیا آن را دارند، تولید میکنید و بعد بازارهای رقابتی بینالمللی خواهان آن محصولات میشوند و شما با این کار بهصورت راهبردی شانس تحریم را کم میکنید و برای کشورهایی که خواهان محصول شما هستند وابستگی ایجاد میکنید. مثل کشور چین که در این حوزهها خیلی فعال است و خیلی از کشورها به آن وابسته هستند؛ بنابراین، اقتصاد دانشبنیان مفهوم کلانتر و برای کشور نیاز قطعیتری است. ما نمونه این اتفاق را در زمان کرونا داشتیم و در آن دوره نیازهای اولیه خود را که شامل ماسک، مواد ضدعفونی کننده و ... بود، برطرف کردیم. رسانهها خیلی به آن نپرداختند، ولی ما خیلی زود نیازی را که کشور به ونتیلاتور برای بیمارهای آی. سی. یو داشت، توسط همین شرکتهای دانشبنیانِ تأییدشده داخلی برطرف کردیم.
زمانی که کشورهای اطراف ما رمدیسیور را بهخاطر گرانی در پروتکلهای درمانیشان قرار نمیدادند، در دورترین مراکز بهداشتی ایران بهوفور وجود داشت. از همه مهمتر، زمانی که آنتیبادی درمان بیمارانی که درگیری ریوی داشتند، به اسم اکتمرا، دچار کمبود جهانی شد و کشور سوئیس توان تأمین آن را نداشت، یک شرکت دانشبنیانِ ایرانی تأمین داخلی دارو را انجام داد. جدا از اینکه این شرکت داروی حیاتی با قیمت ارزانتر و با کیفیت را تأمین کرد، کشورهایی مثل اندونزی، ترکیه و ... هیئتهای تجاریشان را فقط برای خرید این دارو به ایران میفرستادند؛ چون کشور سوئیس فقط آن دارو را داشت و به کشور خودش و کشورهای اتحادیه اروپا و آمریکا صادر میکرد و خیلی از کشورها بدون دارو مانده بودند.
ما در شرکت خودمان که محصولات دارویی نانوذرهای صادر میکنیم، در همین شرایط تحریمی چند سال اخیر کاری کردیم که رقیب آمریکایی از بازارهای اطرافمان خارج شوند. ما سالهاست که داروی حیاتی به اسم سرطان لوزالمعده را با کیفیت بالا و با قیمت مناسب تأمین میکنیم. اگر هر کدام از اینها نبود، نه کسی دلش میسوخت تا از ایران دارو بخرد، نه کسی ریسک این را قبول میکرد که در شرایط تحریمی با ایران مبادله کند. همه اینها فعالیت دانشبنیان بوده است؛ یعنی شما با آیندهنگری محصولاتی را تولید کردی که آن کشورها ناچارند از شما بخرند. این کار در اقتصاد دانشبنیان حرکت تهاجمی است؛ یعنی بر اساس توانمندیهای کشور کاری کنید که دیگر کسی هوس نکند ما را تحریم کند.




بنابراین بحث تولید دانشبنیان اقتضاء بازار جهانی است. شاید برای بازار دنیا با این عنوان شناخته نشود، ولی این وجود دارد که شرط بقاء شما، باقیماندن در حوزه دانش و پژوهش و عرضهکردن محصولات جدید بر مبنای پژوهش است.