1400/02/20
گفتگو با رییس کمیته علمی ستاد استهلال درباره رویههای استهلال ماههای قمری:
محاسبات نجومی در خدمت استهلال







داشتن صد گروه با کیفیت خوب، کفایت میکند؛ چون با پراکندگی که در کشور دارند، شانس رؤیت بالا میرود. قاعده هم این است که در همهی ماهها استهلال انجام میگیرد و شاید بعضی از مردم ندانند که این کار انجام میشود؛ چون خبر استهلال فقط در ماه رمضان و شوال گفته میشود و مردم فکر میکنند که فقط در ماه رمضان و شوال این کار انجام میگیرد، درحالیکه برای همهی ماههای قمری استهلال انجام میگیرد. نتایج آن هم در پایگاه اطلاعرسانی دفتر رهبر انقلاب در بخش مباحث شرعی و استهلال (اینجا) میآید. در بعضی مواقع هم، همان شبی که استهلال انجام میشود، گزارشش روی سایت قرار میگیرد. گزارشها هم برای همهی ماهها کاملاً قابل دسترسی است، ولی ماه رمضان و شوال بهلحاظ واجببودن روزه در ماه رمضان و حرامبودن روزه در عید فطر، حساسیت بیشتری دارند و مردم هم پیگیر آن هستند.






گزارشها به همین شکل ثبت و خدمت رهبر انقلاب ارائه میشود؛ یعنی رئیس ستاد استهلال همهی گزارشهای جمعبندیشده را خدمت ایشان میبرد و اگر برایشان اطمینان حاصل شد که این مقدار بهلحاظ شرعی کفایت و اطمینانآور است، به صداوسیما اعلام میشود که نتیجه را اطلاعرسانی کند.




بعضی از دوستان هم بهلحاظ نجومی گاهی اوقات تلاش میکنند که هلال را قبل از ظهر ببینند. نظر رهبر انقلاب مانند اغلب فقها این است که رؤیت هلال قبل از ظهر معتبر نیست. اگر رؤیت قبل از ظهر صورت بگیرد، ثابت نمیکند که همان روز اوّل ماه است و نشان میدهد فردایش اوّل ماه است. گاهی مواقع هم هلال قبل از غروب خورشید دیده میشود. البته این هم کار دشواری است، ولی گروههای رصدی توان این کار را دارند که با تنظیم تلسکوپ در روز هلال را ببینند. گاهی مواقع هم مشخصات هلال بهگونهای است که ایشان آن را معتبر میدانند و ثابت میکند فردا اوّل ماه است.


ثانیاً همهی مردم اینچنین نیستند که بتوانند اطمینان یا یقین علمی پیدا کنند؛ چون باید علاوه بر داشتن اطلاعات نجومی، در زمینهی رؤیت هلال هم کار کرده باشند تا بتواند اطمینان پیدا کنند. واقعاً اطمینان در محاسبات منجمین یک امر قلبی است، ولی اگر اطمینان پیدا نشود، به گزارشهای افراد صادقی که هلال را دیدند، مراجعه میکنند تا برایشان اطمینان حاصل شود.
در مواردی بعضی از آدمهای علمی و تحصیلکرده نظر کارشناسان رؤیت و منجمین را نمیخواهند و گزارش ستاد را میخواهند. استهلال برای کسانی که اطمینان به محاسبات نجومی ندارند، فایدهی اینچنینی دارد.
سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا کارشناسان و منجمین هم در رؤیت همهی هلالها متفقاند؟ نه، در اینباره کارشناسان با همدیگر اختلاف دارند؛ حتی بعضی از کارشناسان میگویند شما اطمینان دارید که هلال دیده میشود، میگوید نه. میپرسیم چرا؟ میگوید به گمان دیده میشود یا برعکس به گمان دیده نمیشود. بعضی از کارشناسانی هم که در این زمینه کار علمی و تجربی کردند، به یقین و اطمینان نمیرسند و بهعنوان کارشناس گمان و حدسشان را بیان میکنند. طبعاً در اینجا هم خود کارشناس منتظر گزارش استهلال میماند.




علت بعدی، اعلامی است که بر اساس مبنای فقهی صورت میگیرد. مثلاً، در برخی از کشورها فقیه اعلام میکند و بعضی مواقع خود حکومت این کار را انجام میدهد. بهعنوان مثال، هلال ماه رمضان در روز دوشنبه در ایران و عربستان دیده نمیشود و در بخشهایی از غرب آفریقا خیلی به زحمت دیده شود، ولی این هلال را مثلاً در آمریکا میشود دید.
حالا اگر فقیهی نظرش این باشد که دوشنبهشب هلال در جایی از دنیا دیده میشود، دیگر سهشنبه اوّل ماه میشود و آن کشور اعلام میکند که فردا اوّل ماه است؛ امّا ممکن است برای مردم عجیب باشد که افغانستان، پاکستان، ترکیه و کشورهایی که با ما فاصلهی زیادی ندارند، چطور اوّل ماه را اعلام کردند، ولی ایران با صد گروه ماه را رؤیت نکرده است! خب آنها بر مبنای دیگری اعلام میکنند و میگویند ما میخواستیم یک هلالی دیده شود و لازم نیست حتماً در منطقهای که ما زندگی میکنیم دیده شود. پس علت دیگر، اختلاف فتوایی است که بر اساس فتوای فقیه در آن کشور اعلام اوّل ماه میشود.

علت دیگری که زیاد اتفاق میافتد اینکه عدهای گزارش میدهند که ما هلال را دیدیم، درصورتیکه آنها افراد باتجربه و دقیقی برای رؤیت هلال نیستند، ولی افراد دروغگویی هم نیستند و دچار توهم در رؤیت میشوند. بعضی از اهل سنت هم یک شاهد را در ماه رمضان کافی میدانند، و دلیلی هم ندارد که به قول معروف آنها را سینجیم کنند که هلال را چطور دیدید.
ما در ستاد استهلال با پرسیدن سؤالات دقیق، سعی میکنیم که توهم در رؤیت را از رؤیت واقعی جدا کنیم. مثلاً، از فرد سؤال میکنیم که شما هلالی که دیدید، دهانهی هلال بهسمت راست شما بود یا بهسمت چپ؟ از نفر بعدی که کنارش ایستاده هم میپرسیم. یا میپرسیم هلالی که شما دیدید در زمینهی نارنجی آسمان بود یا در زمینهی آبی آسمان؟ هم زمانی رؤیت را میپرسیم و ... از این دست سؤالات دقیق و فنی میپرسیم و جوابشان را ثبت میکنیم.
حتی گاهی اوقات از کسانی که تجربههای زیادی در رؤیت دارند و آموزشدیدهاند هم سؤالاتی میکنیم و تعارف و رودربایستی با کسی نداریم. وقتی آنها دیدگاههای همدیگر را تأیید میکنند و مؤید همدیگرند و افراد باتجربهای هستند، نظرمان را در گزارش مینویسیم. همانطور که عرض کردم، ستاد اعلام نمیکند و فقط گزارشها را طبقهبندی و جمعبندی میکند.