1399/01/06
بررسی شعار سال ۹۹ در مجله تصویری نگار؛
جهش تولید با «تمرکز امکانات حکمرانی» محقق میشود




در سال ۹۸ که سال تولید ملی بود، علیرغم فشارها و حجم غیرعادی تحریمهایی که اعمال میشود بهتدریج اقتصاد ما در بخش تولید تکانهایی خورد. در شش ماههی اول سال علیرغم همهی فشارها مثل تحریم نفتی، تروریست نامیدن سپاه و... نرخ رشد بدون نفت مثبت میشود. این نشان میدهد که اقتصاد دارد بهخاطر امکاناتی که در خودش وجود دارد و بهخاطر استفادهی بهتری که از سرمایهگذاریهای قبلی وجود داشته و بهخاطر اثرات جانبی که افزایش نرخ ارز داشته و تلاشهایی که برای باز نگه داشتن منافذ تجارت خارجی انجام شده است، بهتدریج دارد خودش را احیا میکند. که ما آن را بهصورت یک رشد ۱.۳درصدی در اقتصاد بدون نفت میبینیم.


پس این اقتصاد دارد نسبت به شرایط نشان میدهد که از کل اقتصاد یک کل واحد نیست. هر کدام از اینها دارند رفتار خودشان را نشان میدهند. و به سیاستگذار یک پیام جدی میدهد که باید برای هر بخشی از اقتصاد برنامهی جداگانهای داشته باشد. سال ۹۸ یک آزمایشگاه فوقالعادهای بود که بفهمیم کدام یک از صنایعمان نه تنها در شرایط تحریمی دچار مشکل نشدند بلکه بهصورت درونزا شروع به رشد کردند و کدام یک از صنایعمان دچار مشکل شدند. پس ما واقعاً میتوانیم با تمرکز امکانات حکمرانی که داریم به جهش تولید برسیم. قطعاً یک چنین مسیری در سال ۹۹ مشروط به شرایطی شدنی است.


نکتهی اول اینکه کاربرمحور است. وقتی کاربر باشد بهصورت مستقیم سعی میشود که سهم نیروی کار در ارزش افزودهاش بیشترین مقدار ممکن باشد که بر مشکل بیکاری اثر جدی و فوری میگذارد. و نکتهی دوم آن هم این است که اساساً وقتی سهم کار بهعنوان یک نهاده تولید از کل عوامل تولید افزایش پیدا میکند، و یا ارزش افزوده افزایش پیدا میکند، معمولاً آثارش به لحاظ عدالت و به لحاظ کاهش نابرابری خیلی فوری دیده میشود. اما الان یک موضوع دیگری هم هست. ما الان دو مسئله داریم. تعداد دهکهایی که دارند تضعیف میشوند زیاد است و فاصلهی اینها دارد با بعضی از دهکهای فوقانی زیاد میشود.
موضوع دومی که وجود دارد، این است که باید به زنجیره تولید بهعنوان یک کلان پروژه نگاه کرد. یعنی نیاز است که به اقتصاد، به سیاستگذاران و اقتصاددانان یک اعتمادبهنفس جدی تزریق کرد. زنجیره تولید بخشهای مشخصی از تولید هستند که آزمون خوبی در سال ۹۸ پس دادند و بهترین گزینه برای تعریف کلان پروژه حاکمیت و کلان پروژه سیاستگذار اقتصادی هستند. جهش نیاز به چیزی بیشتر از آنچه که در سال ۹۸ انجام دادیم دارد. جهش نیاز به یک برنامهی همساز کلان و به اندازه کافی جزئی شده در سطح ردههای مختلف صنایع دارد. اما ما به یک چنین چیزی نزدیک هستیم و وضعیتمان در سال ۹۹ میتواند بهتر از سال ۹۸ باشد. بهخاطر اینکه خیلی از عدم اطمینانهایی که سال ۹۸ داشتیم دیگر در سال ۹۹ نخواهیم داشت. علیرغم همهی وقایع و نگرانیها درباره اثر کسری بودجهی دولت ما یک عامل رو به پایین و مهمی داریم که در سال ۹۹ میتواند ادامهی سال ۹۸ باشد. یعنی یک بُردار رو به پایین نه لزوماً تورم کاهنده بهخاطر تنش ارزی در سال ۹۸ داشتیم که آن را توانستیم کنترل کنیم و حالا دارد اثر خودش را تخلیه میکند. و روند کاهشی دارد.
این چارچوب شماره یک است که به سیاستگذار و به فعال بخش خصوصی امکان دیدن آینده را میدهد. در این فرآیند عملاً مسئلهی کسری بودجه هم بهتدریج حل میشود. ولی علیرغم همهی اینها باید جلوی فرار مالیاتی گرفته شود، و نظامهای مالیاتی بهتر بشود. اما اقتصاد نیاز به رشد دارد که همزمان درآمد مالیاتی دولت هم رشد بکند. و کسری بودجهی دولت هم به یک معنایی در بخش تولید قرار میگیرد. وقتی میگوییم تولید اعم از تولید است. قطعاً یک بخشی از این موضوع بحث خدمات است. خدمات علیرغم همهی مشکلات آزمون خوبی در سال گذشته پس داده است. در بخش تولید مشخصاً بخش ساختمان بخشی است که زنجیرههای گستردهای را پشت سر خودش میآورد. صنایع بخشهاییاند که ردههای مشخصی را پشت سر خودشان میآورند. مثل بخش کشاورزی که بهدلیل افزایش بارشها در سال ۹۸ امیدواری جدی در آن وجود دارد. پالسهای خیلی مثبتی بهخصوص تا بهمنماه از شاخص مدلهای صنعت و کارگاه صنعتی به ما میدهد. شاخص خرید مدیران تا بهمنماه خیلی شاخصهای خوبی به ما میدهد. این شاخصها به ما میگویند که به شرط تمرکز بخشی در هر کدام از این ردهها واقعاً میتوانیم به «جهش تولید» برسیم.


کرونا دارد به ما یک نقشهی راه واضحتری میدهد که سیاستگذار چه رفتارهایی باید نشان بدهد که با «جهش تولید» مواجهه شود. من کرونا را یک فرصت میدانم. یعنی هر سناریویی مثل سناریوی قرنطینه یا سناریوی افزایش تعداد تستها و جداکردن افراد مشکوک را انتخاب بکنیم، برای همهی اینها میتوان بستههای اقتصادی تعریف کرد که نه تنها کرونا را تبدیل به یک تهدید اقتصادی نمیکند بلکه امکان بست سیاستهای مالی و امکان جهتدهی را میدهد. اصلاً یک فرصت استثنایی است که میتوان از آن برای «رونق تولید» و «جهش تولید» استفاده کرد.