• ب
  • ب
  • ب
مرورگر شما توانایی چاپ متن با فونت درخواستی را ندارد!
1398/11/23
گفتگو با فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی؛

«قوی شدن» یعنی بتوانیم به دشمن ضربه‌ای مهلک بزنیم

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gifhttps://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فرمانده‌ی کل قوا صبح شنبه ۱۹ بهمن ۹۸ در چهل‌ویکمین سالروز بیعت تاریخی همافران نیروی هوایی با امام خمینی رحمه‌الله در ۱۹ بهمن ۵۷، این واقعه را یک حادثه‌ی فراموش‌نشدنی و اعجاب‌برانگیز و دارای درس‌ها و عبرت‌هایی خواندند و تأکید کردند: در دوران رژیم گذشته، نیروی هوایی ارتش یکی از نزدیک‌ترین نیروها به مرکز قدرت و آمریکا بود اما رژیم طاغوت، ضربه را از همین نیرو خورد که هیچ‌گاه تصور آن را نمی‌کرد. فرمانده‌ی کل قوا، نیروهای مسلح به‌ویژه نیروی هوایی ارتش، نیروی هوافضای سپاه و سازمان صنایع دفاع را به تلاش برای تقویت بنیه‌ی دفاعی در ابعاد مختلف، دقت در پیش بردن کارهای مهم و حداکثر استفاده از ظرفیت‌ها و استعدادها توصیه کردند.
پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR به‌مناسبت بیانات اخیر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگویی با امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده، فرمانده‌ی نیروی هوایی ارتش به تحلیل این بیانات پرداخته است.

* به‌عنوان اولین سؤال، رهبر انقلاب ۱۹ بهمن‌ماه ۱۳۵۷ را از «ایام‌الله» می‌دانند و دیدار با پرسنل نیروی هوایی ارتش یکی از برنامه‌های ثابت معظم‌له در طول دوران رهبری ایشان است. در دیدار امسال (۱۹بهمن۹۸) مضمون اصلی بیانات فرمانده‌ی کل قوا خطاب به شما به‌عنوان نیروی هوایی چه بود؟
۱۹ بهمن یکی از یوم‌الله‌های انقلاب اسلامی ایران است. و رهبر معظم انقلاب هم خیلی به این موضوع اهمیت می‌دهند. معمولاً در روزهای خاصی دیدار با آقا برگزار می‌شود ولی ۱۹ بهمن از این موضوع مستثنی است؛ یعنی حضرت آقا تأکید دارند که دیدار ۱۹ بهمن باید در روز خودش برگزار بشود. این بیانگر اهمیت این روز در نگاه رهبر انقلاب است. روزی که به فرموده‌ی حضرت آقا، کمر رژیم طاغوت را شکست.

اما مهم‌ترین موضوعی که امروز ایشان همانند سال قبل به آن تأکید کردند، تبلیغات ناامیدکننده‌ی دشمن است که ما نباید تحت تأثیر آن قرار بگیریم، و باید همیشه امیدوار باشیم. امروزه جوانان در معرض تهدیدات جنگ نرم و عملیات روانی دشمن هستند، و آقا بیشترین تأکیدشان بر روی امیدواری است. خداوند در قرآن کریم می‌فرماید: کفار گمان می‌کنند که در وضعیت خیلی قوی قرار دارند، اما از نقطه‌ای ضربه می‌خورند که محاسبه‌ی آن را نکردند. مثل پیوستن کارکنان نیروی هوایی به انقلاب که رژیم طاغوت گمان نمی‌کرد که اینها جزو اولین نیرویی‌هایی باشند که به انقلاب می‌پیوندند و طاغوت را رها می‌کنند. الآن هم این امکان برای دشمنان ما یعنی آمریکا، رژیم‌صهیونیستی و ایادی آنها در منطقه وجود دارد که گمان می‌کنند در موضع قدرت‌اند، ولی از نقطه‌ای ضربه خواهند خورند که هیچ‌وقت فکر آن را نمی‌کنند.

مضمون بیانات آقا هم این است که شاید تبلیغات دشمن بخواهد ما را ناامید کند، اما آقا می‌فرمایند که شما ناامید نشوید. مثل رزق لایحتسبی که در قرآن به آن اشاره شده است، از راهی به شما کمک می‌رسد و به موفقیت‌هایی دست پیدا می‌کنید که نه خودتان آن را محاسبه می‌کردید، و نه دشمن روی آن حساب باز کرده است؛ بنابراین امیدوار باشید. امید خیلی مهم است.

چند روز پیش، با چند تن از جوانان برومند نیروی هوایی به خدمت رهبر انقلاب رسیدیم و کارهایی که این جوانان انجام داده بودند را خدمت ایشان توضیح دادیم، آقا خیلی خوشحال شدند و فرمودند درست است که این جوانان تجربه‌ی کمی دارند، اما راه را شناخته‌اند. بعضی مواقع این جوانان پیشنهادهای تعجب‌برانگیزی به ما می‌دهند که ما می‌توانیم فلان سیستم و یا قطعه را بسازیم. و این کار را هم انجام می‌دهند و موفقیت‌های خوبی را هم کسب کرده‌اند. ملاحظه کنید، تحریم‌های نیروی هوایی از همان اول انقلاب با رفتن مستشاران نظامی آمریکا از کشور شروع شد. یک خاطره‌ای در این‌باره عرض کنم. یکی از دوستان می‌گفت در مهرآباد فرمانده‌ی گردان فنی، یک افسر آمریکایی بود. وقتی که انقلاب شدت گرفت و اینها مجبور شدند که کشور را ترک کنند، این افسر درب اتاقش را قفل کرد، و به من گفت تا برنگشتم، کسی داخل این اتاق نرود. اینها گمان می‌کردند که ما توان عملیاتیِ نگه‌داشتن تجهیزات را نخواهیم داشت و امیدوار بودند که روزی برخواهند گشت؛ لذا تحریم از همان موقع شروع شد.

یک خاطره‌ای هم خود حضرت آقا در این باره دارند که می‌فرمایند در ابتدای جنگ تحمیلی که مستشاران نظامی آمریکا هم کشور را ترک کرده بودند، تعدادی از مسئولان نیروی هوایی در آن زمان به من گزارش دادند که این هواپیماها تا یک ماه عملیاتی خواهند بود. بعد آقا می‌فرمایند من هم این گزارش را به عرض امام(ره) رساندم، و امام گفتند این گزارش را کنار بگذارید و شما می‌توانید این هواپیماها را عملیاتی کنید. این حرف به گفتن آسان است، اما هشت سال دفاع مقدس شوخی نبود. و ما باید در روز صدها نوبت پرواز انجام می‌دادیم. و با استهلاک قطعات پیچیده مواجه بودیم، اما با هدایت و رهبری امام و حضرت آقا توانستیم هشت سال دفاع مقدس را اداره کنیم و به‌خوبی هم اداره شد. یادم نمی‌آید لحظه‌ای برتری هوایی را در جنگ از دست داده باشیم. این ممکن نبود، مگر اینکه در سورتی‌های پروازیِ منظم، در تولید و ساخت قطعات مستمر و منظم خللی وارد نشود.

* همانطور که مستحضرید، این روزها رهبر انقلاب بر روی «قوی شدن» تأکید بسیاری دارند و می‌فرمایند: «با این روال فعلی قطعاً تحریم‌ها باقی خواهد ماند و جوانان و کشور باید به ظرفیت‌های داخلی‌ تکیه کنند.» به‌نظر شما نیروی هوایی باید چه اقداماتی برای قوی شدن و تحقق مطالبات ایشان در حوزه‌ی خودش انجام بدهد؟
تقریباً از اوایل دهه‌ی ۸۰، نشانه‌های فراوانی از تحرکات دشمنان در اطراف کشور مشاهده شد و آنها چند بار هم احتمالا قصد حمله‌ به کشور را داشتند و این تهدید جدّی بود. اما عاملی که باعث شد آنها به کشور حمله نکنند، قدرت نظامی نیروهای مسلح ما بود. دشمنان ما بسیار ترسو هستند. اینچنین نیست که خطر را بپذیرند و یا اعتقادات معنوی و روحیه‌ی شهادت‌طلبی ما را داشته باشند، بلکه آنها به همه چیز نگاه مادی دارند. ولی اگر اطمینان پیدا کنند که خیلی سریع پیروز خواهند شد، و آسیبی نخواهند دید، حتما حمله می‌کنند. اما اگر احتمال بدهند که آسیب می‌بینند، و طرف مقابلشان قوی است و خیلی سریع به پیروزی نمی‌رسند، حمله نمی‌کنند. دشمن این قوی بودن را در ما دید و حمله نکرد. و نیروهای مسلح ما هم مدت زمان زیادی است که «قوی شدن» را از تدابیر و راهبردهای رهبر انقلاب درک کرده‌اند، و توانسته‌اند خودشان را قوی کنند.

اما الان جنگ ابعاد دیگری همچون ابعاد اقتصادی، ابعاد سیاسی، ابعاد فرهنگی و ابعاد شناختی پیدا کرده است و اخیراً بیشترین تأکید رهبر معظم انقلاب، قوی شدن در همه‌ی ابعاد است. البته نیروهای مسلح هم شامل این موضوع می‌شوند و ما نباید به وضعیت موجود قانع بشویم و باید قوی شدن را به‌طور مستمر ادامه بدهیم. ما باید تهدیدات را رصد و بررسی کنیم، و راهکارهای مقابله برای این تهدیدات را مشخص کنیم و دائم خودمان را به‌روز کنیم. لذا مدت زمان زیادی است که ما در بخش نظامی قوی شدن را شروع کرده‌ایم و به‌طور مستمر هم گزارش‌های اقدامات خود را خدمت آقا ارسال می‌کنیم. بنابر این «قوی شدن» ما همچنان ادامه دارد و در این مسیر در حال تلاش و حرکت هستیم.

ما با دشمنان متعددی مواجه هستیم؛ بعضی‌ از آنها هم‌طراز ما هستند، ولی بعضی از دشمنان دیگر ما به‌مراتب از لحاظ عِده و عُده قوی‌تر از ما هستند. ببینید ما با یک سری تهدیدات فرامنطقه‌ای مواجه هستیم و ممکن است دشمن از لحاظ امکانات از ما قوی‌تر باشد و تعداد تجهیزات بیشتری داشته باشد. شاید ما نتوانیم پا به پای او حرکت کنیم؛ اما معنای «قوی شدن» این است که به یک توانمندی برسیم که اگر کسی به ما حمله کرد، ‌ ضربه‌ی مهلکی به او بزنیم. لذا ما الان داریم بر روی برخی تاکتیک‌هایی که می‌تواند ضربات مهلکی به دشمن بزند، کار می‌کنیم. بنابراین «قوی شدن» ما یعنی اینکه حتماً بتوانیم به دشمن ضربه بزنیم. ما در این راستا در حال حرکت هستیم.

* رهبر انقلاب در بیانات دیدار اخیر تأکید داشتند که: «جامعه‌ی مؤمنین تهدیدها را باید تبدیل به فرصت بکند.» به‌صورت عینی و ملموس برنامه‌ی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی در حوزه‌ی خودکفایی چیست؟
بارزترین بخشی که ما در نیروی هوایی توانسته‌ایم تهدید را به فرصت تبدیل کنیم و همچنان ادامه دارد، تأمین قطعات است. زمانی‌که تحریم‌ها شروع شد، همان‌گونه که رهبر انقلاب در دیدار امروز فرمودند به ما قطعه فروخته بودند، اما آنها در انبارهایشان نگه داشتند و به ما ندادند. وقتی ما سراغ قطعاتمان را گرفتیم، به ما گفتند که باید پول انبارداری را هم به ما بپردازید. ما با محاسبه‌ای که در وزارت دفاع کردیم، متوجه شدیم که پول انبارداری قطعات بیشتر از قیمت خرید آ‌نها می‌شود. و در چنین شرایط زورگویانه‌ای معلوم است که ما دستمان به این قطعات نخواهد رسید. بنابر این ما وقتی این تهدید را احساس کردیم، بر روی دانشمندان فنی و صنایع دفاعی و شرکت‌های دانش‌بنیان خودمان تکیه کردیم و این قطعات را ساختیم؛ یعنی این تهدید را به فرصت تبدیل کردیم.

همچنین قبل از انقلاب تمام آموزش‌های فنی و خلبانی ما در آمریکا انجام می‌شد و بعد از انقلاب به‌دلیل اینکه ارتباط ما با آمریکایی‌ها قطع شد، دانشکده‌ی خلبانی را تأسیس کردیم و نیروها را بتدریج آموزش دادیم. مجددا این تهدید را هم به فرصت تبدیل کردیم. الان به نقطه‌ای رسیده‌ایم که تمام نیازمندی‌هایمان در بُعد آموزش را، خودمان انجام می‌دهیم. و الان به مرحله‌ای رسیده‌ایم که دیگر به سراغ خرید لوازم و قطعات نمی‌رویم بلکه نیازمندی‌هایمان را به صنایع دفاع و شرکت‌های دانش‌بنیان اعلام می‌کنیم و آنها هم قطعات را برای ما می‌سازند و ما هم این قطعات را با قرار دادن بر روی هواپیما و پرواز آزمایش کردیم، و کاملاً درست و سالم هستند.

* سازوکار نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای به‌کارگیری جوانان توانمند و کشف استعداد آنها چگونه است که بتوانند ظرفیت‌هایشان را به نمایش بگذارند؟
برنامه‌های متعددی داریم؛ ما در دانشگاه شهید ستاری در یک تغییر رویه‌ای داریم "مهارت‌محوری" را بر مبنای فن‌آوری‌های روز افزایش می‌دهیم؛ یعنی بیشتر به بحث مهارت‌محوری و کار در کارگاه‌ها می‌پردازیم. این تغییر می‌تواند باعث رشد دانشجویان و جوانان علاقه‌مند به خدمت در نیروی هوایی بشود.

ما مراکز و شرکت‌های دانش‌بنیان و جوانان کارآمدی داریم که ممکن است ما از فعالیت و توانمندی آنها اطلاعی نداشته باشیم و آنها هم از نیازمندی ما مطلع نباشند، بنابراین برنامه‌ی دیگری که ما در نظر داریم، برگزاری یک‌سری مسابقات در این حوزه است. با توجه به پیش‌بینی‌های صورت گرفته، قرار است بزودی یک نمایشگاه یا یک مسابقه‌ی پرواز پهپادی در یکی از پایگاه‌هایمان برگزار کنیم. بنابر این وقتی ما چنین فراخوانی بدهیم، کسانی‌که توانمند هستند، در این مسابقه شرکت می‌کنند، و ما می‌توانیم از سطح توانمندی هر فرد مطلع بشویم و شناخت پیدا بکنیم.

* در آستانه‌ی سالروز ابلاغ بیانه‌ی گام دوم قرار داریم؛ در خصوص توصیه‌ی رهبر انقلاب در گام دوم انقلاب اسلامی به جوانان و امید به آینده، مطالب مورد نظرتان را درباره‌ی نیروی هوایی تبیین بفرمایید.
ما اگر «بیانیه‌ی گام دوم» را به‌خوبی تجزیه و تحلیل کنیم، به این نتیجه خواهیم رسید که رهبر معظم انقلاب تأکیدشان سرمایه‌گذاری بر روی جوانان است. جوانانی که در چهل سال آینده قرار است مدیریت کشور را در همه‌ی ابعاد اعم از ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی به‌دست بگیرند. بنابر این مأموریت ما هم شناسایی و پیدا کردن این جوانان است. وظیفه‌ی ما این است که اولاً باید بر روی همه‌ی جوانان کار کنیم، و ثانیاً جوانان مستعد را شناسایی کنیم، و ثالثاً فضا را برای فعالیت و مدیریت آنها مهیا کنیم. و این جوانان را پرورش بدهیم. اصطلاحاً به آن همتاسازی می‌گویند.

لذا ما برای شروع این کار، در نیروی هوایی انجمنی با عنوان «نجوا» راه‌اندازی کردیم؛ نجوا هم مخفف نیروهای ولایت‌مدارِ جوانِ انقلابی است. لذا من برای شناسایی افراد مستعد نمایندگانی را تعیین کردم، و خودم هم در بازرسی‌ به بخش‌های مختلف پایگاه‌ها، آدم‌های مستعد را شناسایی می‌کنم. منتها قبل از این گام، ما ابتدا باید نیروی خوبی جذب کنیم، و به‌دنبال این هستیم که نیروهای خوب کشور را در نیروی هوایی جذب کنیم و این نیروها را در دانشگاه هوایی شهید ستاری در زمینه‌های تخصصی، دینی، اخلاقی و... به نحو احسن تربیت کنیم و جوانان مدنظر رهبر معظم انقلاب را برای اداره‌ی نیروی هوایی بسازیم.

ببینید آینده‌ی کشور با مدیران انقلابی تضمین می‌شود. امروزه جوانان به‌شدت در معرض تهدیدات فراوان دشمنان هستند، و اتاق فکرهای بسیار پیچیده و فنی و مهارتی در پشت این تهدیدات است تا باورها و ارزش‌های جوانان را استحاله‌ کنند. دشمنان به‌دنبال تغییر سبک زندگی هستند. لذا می‌خواهند ارزش‌ها را به ضد ارزش تبدیل کنند، و ضد ارزش‌ را ارزشمند نشان بدهند، این خیلی خطرناک است. بنابر این ما باید بر روی این مسائل هم کار کنیم و سواد رسانه‌ای جوانان را بالا ببریم و دائم تهدیدات را به آنها گوشزد کنیم تا ارزش‌های فرهنگی و دینی‌مان از بین نروند. به‌نظر من این بخشی از کارهایی است که باید در راستای «بیانیه‌ی گام دوم» انجام بدهیم. ان‌شاءالله خداوند کمکمان کند که در این راه موفق و پیروز شویم.