1392/06/06
دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت با رهبر انقلاب
حضرت آیتالله خامنهای -رهبر انقلاب اسلامی- صبح امروز (چهارشنبه) در نخستین دیدار هیأت دولت یازدهم، با قدردانی از هماهنگی دولت و مجلس برای آغازبهکار سریع دولت، آقای روحانی را رئیسجمهوری مطلوب، مورد اعتماد و دارای سوابق روشن انقلابی خواندند و با تبیین شاخصهای مهم دولت مطلوب، ازجمله سلامت اعتقادی و اخلاقی، خدمت به مردم، عدالت، سلامت اقتصادی و مبارزه با فساد، قانونگرایی، حکمت، خردگرایی و تکیه بر ظرفیت درونزای کشور تأکید کردند: اقتصاد و علم را در اولویت قرار دهید و با مهار تورم، تأمین نیازهای اساسی مردم، رونق تولید و ایجاد تحرک و آرامش در عرصهی اقتصادی، امید مردم به آینده را استمرار و افزایش دهید.
ایشان همچنین تهدید آمریکا به دخالت در سوریه را فاجعهای قطعی برای منطقه خواندند و تأکید کردند: هرگونه دخالت و جنگطلبی یقیناً به ضرر آتشافروزان خواهد بود.
حضرت آیتالله خامنهای با تبریک هفتهی دولت به همی مسئولان، مدیران و کارکنان خدوم قوهی مجریه، خاطرنشان کردند: هفتهی دولت با نام دو شهید فرزانه رجایی و باهنر زینت یافته است و اقدام همهی دولتها در سرلوحه قراردادن نام و اهداف این دو شهید، حرکتی پرمعنا است.
ایشان با تحسین سرعت عمل و پیگیری رئیسجمهور برای معرفی فوری وزیران به مجلس شورای اسلامی افزودند: رأی خوب مجلس به وزیران پیشنهادی نیز زمینهساز آغازبهکار سریع دولت جدید بود که این مسئله نشاندهندهی هماهنگی ارزشمند دو قوه و حساسیت قابل تقدیر رئیسجمهور و مجلس برای شروع سریع فعالیتهای دولت بود.
رهبر انقلاب با ابراز امیدواری برای بروز عینی نقاط قوت دولت یازدهم و استمرار و افزایش امیدهای مردم افزودند: وجود آقای روحانی با سوابق روشن مبارزاتی و انقلابی و مواضع خوب و درست در سه دههی اخیر، بدون تردید از نقاط قوت دولت جدید است.
ایشان با اشاره به عزم راسخ رئیسجمهور برای حل مشکلات افزودند: انشاءالله هیأت دولت با تکیه بر عزم مستحکم بتواند با حرکت در مسیر درست، وظایف سنگین خود را به انجام برساند.
سخنان رهبر انقلاب در اولین دیدار هیأت دولت یازدهم با تبیین شاخصهای مهم دولت مطلوب اسلامی ادامه یافت.
حضرت آیتالله خامنهای سلامت اعتقادی و اخلاقی را از شاخصهای برجستهی دولت مطلوب اسلامی برشمردند و افزودند: این اعتقادات و نگاه صحیح به حقایق جامعه، منجر به سلامت عملکرد دولت خواهد شد.
ایشان در همین زمینه، مجموعهی بیانات، رهنمودها و مواضع امام خمینیرضواناللهعلیه را شاخصی اساسی خواندند و تأکید کردند: اصول و ارزشهای انقلاب در سخنان و مواضع امام، متجلی است و اگر عملاً پایبند و دلبستهی آنها باشیم و در مواقع ابهام نیز به آنها رجوع کنیم، به فضل الهی، کارها «خوشآینده» خواهد بود و به پیش خواهیم رفت.
رهبر انقلاب در تبیین بیشتر شاخص سلامت اعتقادی و اخلاقی، اطمینان و اعتماد کامل به وعدههای یاری خداوند را کاملاً ضروری برشمردند و افزودند: در تجربیاتی مانند پیروزی انقلاب، دفاع مقدس و غلبه بر شورشهای متعدد قومی در اوایل انقلاب، ملت و مسئولان کشور، تحقق وعدههای پروردگار را کاملاً لمس کردند که این تجربههای ارزشمند، زمینهساز اعتماد کاملتر به وعدههای نصرت و یاری خداوند است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به سخنان آقای روحانی افزودند: اعتماد به پروردگار و نگاه درست، عاقلانه و بخردانه، حلّال مسائل خواهد بود.
خدمت به خلق، دومین شاخصی بود که رهبر انقلاب اسلامی در بیان ویژگیهای دولت مطلوب اسلامی، به آن پرداختند.
ایشان خدمت به مردم را گفتمان اصلی دولت اسلامی و فلسفهی وجودی مسئولان خواندند و تأکید کردند: هیچ مسئلهای نباید مسئولان را از خدمت به مردم غافل کند.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: دیدگاهها و سلایق متفاوت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاشیه است و خدمت به مردم متن؛ اجازه ندهید حاشیهها بر متن اثر بگذارد.
رهبر انقلاب عبور سریع فرصت خدمت به مردم را به دولت جدید گوشزد کردند و افزودند: به همهی دولتهای قبلی نیز گفتم که فرصت ۴ یا ۸ سال مسئولیت، بهسرعت میگذرد، اما همین مدت محدود، شامل فرصتهای بیپایان برای خدمت به ملت است که نباید هیچکدام را از دست داد.
حضرت آیتالله خامنهای در بحث خدمت به مردم، نگاه و کار جهادی را ارزشمند برشمردند و افزودند: کار جهادی به معنای بیقانونی نیست و من بهشدت مخالف بیقانونی هستم، اما در چهارچوب قوانین نیز میتوان بهدور از نگاه مرسوم اداری، با «نگاه جهادی و شوق آرمانی»، عمل کرد و موانع را پشت سر گذاشت.
حضرت آیتالله خامنهای عدالت را از دیگر شاخصهای مهم دولت مطلوب اسلامی برشمردند و افزودند: همچنان که قبلاً نیز تأکید شده، ما در پی پیشرفت و یا به تعبیر رایج، توسعه هستیم، اما قطعاً این پیشرفت باید با عدالت همراه باشد وگرنه جامعه مانند کشورهای غربی دچار شکاف و تبعیض و نارضایتی خواهد شد.
«سلامت اقتصادی و مبارزه با فساد» چهارمین شاخص دولت مطلوب از نگاه رهبر انقلاب اسلامی بود.
ایشان به اعضای دولت جدید یادآور شدند: منصب حکومتی جایگاه وسوسهانگیز قدرت و منابع مادی است. مانند یک چشم بصیر و یک نورافکن قوی و دائم، مراقب باشید دستگاه تحت مدیریت شما از وسوسهی فساد، دور و در امان بماند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به وجود دستگاههای نظارتی از هر سه قوه، خطاب به هیأت دولت افزودند: فساد همچون موریانه است، با قاطعیت و تدبیر جلوی رخنهی «فساد، پارتیبازی، رشوه و اسراف» را بگیرید تا اصولاً نیازی به ورود دستگاهای نظارتی به حیطهی مدیریتی شما پیش نیاید.
رهبر انقلاب، کارکنان و مسئولان دستگاههای اجرایی را انسانهایی پاک و شریف برشمردند و افزودند: وجود چند انسان ناسالم، متأسفانه مثل میکروب، زحمات و تلاشهای کارکنان خدوم دستگاهها را زیر سؤال میرد که باید جلوی این کار را گرفت.
حضرت آیتالله خامنهای قانونگرایی را از دیگر شاخصهای بسیار مهم دولت مطلوب دانستند و افزودند: قانون، ریل حرکت دولت است و اگر به هر دلیلی از آن خارج شوید، کشور و مردم صدمه میبینند.
ایشان افزودند: ممکن است برخی قوانین ناقص و معیوب باشد، اما ضرر عملنکردن به همین قوانین بیشتر از اجرای آنهاست. بنابراین تلاش کنید قانونگرایی در همهی دستگاهها نهادینه شود.
رهبر انقلاب اجرای اسناد بالادستی، از جمله سیاستهای کلی نظام و سند چشمانداز را از لوازم قانونگرایی برشمردند و افزودند: مصوبات شوراهای عالی ازجمله شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی که بسیار مهم است، باید معتبر شناخته و بر اساس آنها عمل شود.
رهبر انقلاب در همین زمینه، سیاستهای کلی تحول نظام اداری را نیز بسیار مهم خواندند و افزودند: در اجرای این سیاستها متأسفانه تأخیر شده که باید آن را اجرایی کرد.
«حکمت و خردگرایی» ششمین شاخص مورد تأکید رهبر انقلاب در دیدار با آقای روحانی و کابینهی وی بود.
ایشان با توصیهی مؤکد به دولت برای استفاده از ظرفیت خوب کارشناسان داخلی در همهی زمینهها و عرصهها افزودند: باید قبل از هر اقدام و حتی هر اظهار نظر و موضعگیری، مطالعات کارشناسی لازم انجام شود، چرا که هزینهی برطرف کردن تبعات منفی کارهای ناپخته و سخنان ناسنجیده بسیار زیاد است.
تکیه بر ظرفیت درونزای داخل کشور، نکتهی مهم دیگری بود که رهبر انقلاب توجه هیأت وزیران را به آن جلب و تأکید کردند: کلید حل مشکلات در ظرفیتها و امکانات داخل کشور است که باید باخردمندی از آنها بهره گرفت.
حضرت آیتالله خامنهای در تشریح بیشتر ضرورت تکیه بر ظرفیتهای درونی کشور افزودند: این حرف به معنای استفادهنکردن از ظرفیتهای بیرونی نیست، بلکه نکتهی اساسی این است که نباید به خارج امید بست و به آن اعتماد کرد.
رهبر انقلاب با اشاره به جبههی دشمنان انقلاب افزودند: واقعیت این است که از جبههی خصم، نمیتوان و نباید انتظار دوستی و صمیمیت داشت.
ایشان خاطرنشان کردند: سهم هر کشور در مناسبات بینالمللی به اقتدار درونی آن کشور وابسته است. بنابراین باید تلاش کرد روند اقتدار روزافزون داخلی کشور استمرار یابد و تقویت شود.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه، چند نکته را در خصوص اولویتهای اصلی دولت یازدهم متذکر شدند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به تازهنفس بودن اعضای دولت و در عین حال، محدودبودن فرصتها و همتها تأکید کردند: مسائل اقتصادی و پیشرفت علمی دو اولویت اصلی کشور هستند که باید مورد توجه و اهتمام ویژهی قوهی مجریه و همچنین قوای دیگر قرار گیرند.
ایشان در خصوص مسائل اقتصادی به زیرساختهای خوب اقتصادی که ظرف ۱۰ سال گذشته در کشور ایجاد شده است اشاره کردند و افزودند: با توجه به این زیرساختها باید ایجاد ثبات و آرامش ذهنی در مردم و بازار، کاهش تورم، تأمین نیازهای اساسی مردم و تحرکبخشیدن به تولید ملی در دستور کار فوری دولت قرار گیرد.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: این اقدامات فوری، درواقع آغاز حماسهی اقتصادی است که در ابتدای سال بر آن تأکید شد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: البته تحقق حماسهی اقتصادی نیازمند حرکتی بلندمدت است و هیچ انسان منصفی از دولت توقع حل سریع همهی مشکلات اقتصادی را ندارد، ولی انتظار حرکت به سمت حل مشکلات با نگاه حکیمانه و مدبرانه وجود دارد.
ایشان با اشاره به بررسی سیاستهای اقتصاد مقاومتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتند: اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد ریاضتی نیست، بلکه اقتصادی است که بتواند در مقابل بحرانها و جزر و مدهای بینالملل مقاوم باشد.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین به حرکت پرشتاب علمی که از ۱۰ سال پیش آغاز شده است، اشاره و تأکید کردند: این حرکت پرشتاب علمی به هیچ وجه نباید متوقف شود.
حضرت آیتالله خامنهای کلید اصلی حل مشکلات اقتصادی کشور را تکیه بر علم دانستند و افزودند: در زمینهی اقتصاد، تکیه بر پیشرفت علمی و شرکتهای دانشبنیان قطعاً از فروش نفت و خامفروشیها بسیار پرسودتر خواهد بود.
رهبر انقلاب اسلامی وزارت علوم و فناوری، و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را دو متولّی اصلی حرکت علمی کشور دانستند و افزودند: وزارتخانهها و دستگاههای خدماتی همچون وزارت صنعت، تجارت و بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی باید با همکاری نزدیک با دو متولی اصلی، زمینهی استفاده از پیشرفتهای علمی دانشگاهها و مراکز علمی را بهوجود آورند و تحرک علمی دانشگاهها را دوچندان کنند.
حضرت آیتالله خامنهای با توصیهی مؤکد به دولت برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان، خاطرنشان کردند: یکی از موضوعات مهم در حرکت علمی کشور، تکمیل زنجیرهی علم و فناوری است.
ایشان در تشریح این زنجیره افزودند: این زنجیره از ایده و فکر شروع میشود و سپس به علم و فناوری میرسد و درنهایت به تولید و بازار منتهی میشود. بنابراین رسیدن به فناوری صِرف کافی نیست، بلکه این زنجیره باید تا انتها تکمیل شود.
رهبر انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع سیاست خارجی اشاره و تأکید کردند: اگر در این عرصه عزت، حکمت و مصلحت بهدرستی فهم و اجرا شود، سیاست خارجی در طراز نظام جمهوری اسلامی خواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای به شرایط حساس و بحرانی منطقه نیز اشاره کردند و گفتند: ما به هیچ وجه تمایلی به دخالت در امور داخلی مصر نداریم، اما نمیتوانیم چشمان خود را بر کشتار مردم مصر ببندیم.
ایشان تأکید کردند: ما کشتار مردم مصر را که مسلح هم نبودند، محکوم میکنیم.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: عامل این کشتار هر کسی که باشد، از نظر جمهوری اسلامی ایران محکوم است.
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: در مصر باید از جنگ داخلی بهشدت پرهیز شود، زیرا جنگ داخلی در مصر یک فاجعه برای دنیای اسلام و منطقه خواهد بود.
ایشان با تأکید بر لزوم بازگشت به دموکراسی و رأی مردم در مصر، خاطرنشان کردند: مردم مصر بعد از سالها حکومت استبدادی، به برکت بیداری اسلامی انتخابات سالمی را برگزار کردند که این روند دموکراسی متوقفشدنی نیست.
رهبر انقلاب اسلامی در خصوص تحولات سوریه، تهدید و دخالت احتمالی آمریکا را یک فاجعه برای منطقه خواندند و تأکید کردند: اگر چنین اقدامی انجام شود، امریکاییها قطعاً همانند دخالت در عراق و افغانستان، ضرر خواهند کرد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: دخالت قدرتهای فرامنطقهای و خارجی در یک کشور، نتیجهای جز آتشافروزی نخواهد داشت و نفرت ملتها از آنها را نیز افزایش خواهد داد.
ایشان تأکید کردند: این آتشافروزی همچون جرقهای در انبار باروت است که ابعاد و پیامدهای آن نامشخص خواهد بود.
در آغاز این دیدار، حجتالإسلاموالمسلمین روحانی -رئیسجمهور- در سخنانی با گرامیداشت هفتهی دولت، یاد و خاطرهی شهیدان رجایی و باهنر، به بیان رویکردهای داخلی و خارجی دولت یازدهم، شرایط کنونی کشور و همچنین شرایط منطقه و بینلمللی پرداخت.
رئیسجمهور با تأکید بر این که تلاش دولت یازدهم، بهرهگیری از تجربیات و موفقیتهای دولتهای گذشته و در عین حال، درسآموزی از برخی ناموفقیتهای دولتهای قبل است، افزود: رویکرد دولت در عرصهی سیاست داخلی، ایجاد امنیت لازم در همهی ابعاد، برای آرامش جامعه و تحقق حقوق شهروندی مردم است.
آقای روحانی یکی از اهداف اصلی دولت یازدهم را ایجاد وفاق و انسجام و همدلی در عرصهی اجتماعی، کاهش شکافها و استفاده از ظرفیتهای همهی دلسوزان و پایبندان به انقلاب، راه امام و خط رهبری دانست و خاطرنشان کرد: به واسطهی حماسهی سیاسی ۲۴ خرداد، اعتماد و امید مردم که بزرگترین سرمایه برای قدرت و امنیت ملی است، افزایش پیدا کرده و دولت مصمم به حفظ و افزایش این اعتماد و امید است.
رئیس جمهور در بیان رویکرد دولت یازدهم در عرصه سیاست خارجی، به دخالتهای بیگانگان و شرایط پرآشوب منطقه اشاره کرد و گفت: در چنین شرایطی کشور ایران دارای ثبات و آرامش و امنیت ملی به معنی واقعی کلمه است اما دشمن تلاش دارد تا با فشارهای سیاسی و اقتصادی، بر جامعه و مردم تأثیرگذار باشد.
آقای روحانی تأکید کرد: با وجود این فشارها، ملت ایران نشان داده است که در مقابل تحریم ها ایستادگی خواهد کرد و از حقوق مسلّم خود صرف نظر نخواهد کرد.
رئیسجمهور افزود: اگرچه تحریمها مشکلاتی را برای زندگی مردم به وجود آورده است، اما این فشارها تنفر تاریخی مردم را به کشورهایی که این تحریمها را اعمال میکنند، بهویژه غرب، عمیقتر خواهد کرد.
آقای روحانی خاطرنشان کرد: دولت بهصراحت به جهان اعلام کرده که باید در قبال ملت ایران، به جای زبان تحریم، از زبان تکریم استفاده شود.
رئیسجمهور افزود: دولت در عرصهی بینالمللی، همزمان، از زبان همزیستی مسالمتآمیز و زبان مقاومت و ایستادگی استفاده خواهد کرد.
رئیسجمهور همچنین گزارشی از شرایط کشور بیان کرد و گفت: مشکلات ناشی از فشارهای اقتصادی موجب شده است که بخشهای مختلف کشور، از جمله بانکها و بنگاههای تولیدی با مشکلات عدیدهای مواجه شوند.
آقای روحانی با اشاره به محققنشدن بخشی از بودجهی ۲۱۰ هزار میلیارد تومانی امسال افزود: بر همین اساس، دولت تلاش دارد تا در اصلاحیهی بودجهی ۹۲، راهکارهای جدیدی برای خروج از شرایط فعلی در نظر بگیرد.
رئیسجمهور تأمین کالاهای اساسی مردم، تأمین منابع یارانهی نقدی و تلاش برای افزایش تولید نفت و گاز را سه اولویت دولت در بخش اقتصادی برشمرد و خاطرنشان کرد: کمیسیون اقتصادی دولت موظف شده است در مدت ۱۵ روز، موانع پیش روی رونق اقتصادی را شناسایی و سپس راه حلهای کوتاهمدت برای عبور از این موانع را ارائه کند.
آقای روحانی افزود: برای حل مشکلات اقتصادی، در هفته دو جلسه نیز به ریاست رئیسجمهور تشکیل میشود.
رئیسجمهور تأکید کرد: با وجود همهی مشکلات و پیچیدگیها، دولت به آینده کاملاً امیدوار و به حل مشکلات مصمم است.
آقای روحانی اعضای دولت را فرزندان انقلاب و پیروان خط امامرضواناللهعلیه و پایبندان به دیدگاههای رهبری دانست و گفت: همهی اعضای دولت آمادهی ایثار و فداکاری و خدمت به مردم و حل مشکلات هستند.
رئیسجمهور در پایان، ضمن تشکر از حمایتهای رهبر انقلاب اسلامی از دولت یازدهم، از همکاری مجلس شورای اسلامی در رأی اعتماد به وزراء قدردانی کرد.
ایشان همچنین تهدید آمریکا به دخالت در سوریه را فاجعهای قطعی برای منطقه خواندند و تأکید کردند: هرگونه دخالت و جنگطلبی یقیناً به ضرر آتشافروزان خواهد بود.
حضرت آیتالله خامنهای با تبریک هفتهی دولت به همی مسئولان، مدیران و کارکنان خدوم قوهی مجریه، خاطرنشان کردند: هفتهی دولت با نام دو شهید فرزانه رجایی و باهنر زینت یافته است و اقدام همهی دولتها در سرلوحه قراردادن نام و اهداف این دو شهید، حرکتی پرمعنا است.
ایشان با تحسین سرعت عمل و پیگیری رئیسجمهور برای معرفی فوری وزیران به مجلس شورای اسلامی افزودند: رأی خوب مجلس به وزیران پیشنهادی نیز زمینهساز آغازبهکار سریع دولت جدید بود که این مسئله نشاندهندهی هماهنگی ارزشمند دو قوه و حساسیت قابل تقدیر رئیسجمهور و مجلس برای شروع سریع فعالیتهای دولت بود.
رهبر انقلاب با ابراز امیدواری برای بروز عینی نقاط قوت دولت یازدهم و استمرار و افزایش امیدهای مردم افزودند: وجود آقای روحانی با سوابق روشن مبارزاتی و انقلابی و مواضع خوب و درست در سه دههی اخیر، بدون تردید از نقاط قوت دولت جدید است.
ایشان با اشاره به عزم راسخ رئیسجمهور برای حل مشکلات افزودند: انشاءالله هیأت دولت با تکیه بر عزم مستحکم بتواند با حرکت در مسیر درست، وظایف سنگین خود را به انجام برساند.
سخنان رهبر انقلاب در اولین دیدار هیأت دولت یازدهم با تبیین شاخصهای مهم دولت مطلوب اسلامی ادامه یافت.
حضرت آیتالله خامنهای سلامت اعتقادی و اخلاقی را از شاخصهای برجستهی دولت مطلوب اسلامی برشمردند و افزودند: این اعتقادات و نگاه صحیح به حقایق جامعه، منجر به سلامت عملکرد دولت خواهد شد.
ایشان در همین زمینه، مجموعهی بیانات، رهنمودها و مواضع امام خمینیرضواناللهعلیه را شاخصی اساسی خواندند و تأکید کردند: اصول و ارزشهای انقلاب در سخنان و مواضع امام، متجلی است و اگر عملاً پایبند و دلبستهی آنها باشیم و در مواقع ابهام نیز به آنها رجوع کنیم، به فضل الهی، کارها «خوشآینده» خواهد بود و به پیش خواهیم رفت.
رهبر انقلاب در تبیین بیشتر شاخص سلامت اعتقادی و اخلاقی، اطمینان و اعتماد کامل به وعدههای یاری خداوند را کاملاً ضروری برشمردند و افزودند: در تجربیاتی مانند پیروزی انقلاب، دفاع مقدس و غلبه بر شورشهای متعدد قومی در اوایل انقلاب، ملت و مسئولان کشور، تحقق وعدههای پروردگار را کاملاً لمس کردند که این تجربههای ارزشمند، زمینهساز اعتماد کاملتر به وعدههای نصرت و یاری خداوند است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به سخنان آقای روحانی افزودند: اعتماد به پروردگار و نگاه درست، عاقلانه و بخردانه، حلّال مسائل خواهد بود.
خدمت به خلق، دومین شاخصی بود که رهبر انقلاب اسلامی در بیان ویژگیهای دولت مطلوب اسلامی، به آن پرداختند.
ایشان خدمت به مردم را گفتمان اصلی دولت اسلامی و فلسفهی وجودی مسئولان خواندند و تأکید کردند: هیچ مسئلهای نباید مسئولان را از خدمت به مردم غافل کند.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: دیدگاهها و سلایق متفاوت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاشیه است و خدمت به مردم متن؛ اجازه ندهید حاشیهها بر متن اثر بگذارد.
رهبر انقلاب عبور سریع فرصت خدمت به مردم را به دولت جدید گوشزد کردند و افزودند: به همهی دولتهای قبلی نیز گفتم که فرصت ۴ یا ۸ سال مسئولیت، بهسرعت میگذرد، اما همین مدت محدود، شامل فرصتهای بیپایان برای خدمت به ملت است که نباید هیچکدام را از دست داد.
حضرت آیتالله خامنهای در بحث خدمت به مردم، نگاه و کار جهادی را ارزشمند برشمردند و افزودند: کار جهادی به معنای بیقانونی نیست و من بهشدت مخالف بیقانونی هستم، اما در چهارچوب قوانین نیز میتوان بهدور از نگاه مرسوم اداری، با «نگاه جهادی و شوق آرمانی»، عمل کرد و موانع را پشت سر گذاشت.
حضرت آیتالله خامنهای عدالت را از دیگر شاخصهای مهم دولت مطلوب اسلامی برشمردند و افزودند: همچنان که قبلاً نیز تأکید شده، ما در پی پیشرفت و یا به تعبیر رایج، توسعه هستیم، اما قطعاً این پیشرفت باید با عدالت همراه باشد وگرنه جامعه مانند کشورهای غربی دچار شکاف و تبعیض و نارضایتی خواهد شد.
«سلامت اقتصادی و مبارزه با فساد» چهارمین شاخص دولت مطلوب از نگاه رهبر انقلاب اسلامی بود.
ایشان به اعضای دولت جدید یادآور شدند: منصب حکومتی جایگاه وسوسهانگیز قدرت و منابع مادی است. مانند یک چشم بصیر و یک نورافکن قوی و دائم، مراقب باشید دستگاه تحت مدیریت شما از وسوسهی فساد، دور و در امان بماند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به وجود دستگاههای نظارتی از هر سه قوه، خطاب به هیأت دولت افزودند: فساد همچون موریانه است، با قاطعیت و تدبیر جلوی رخنهی «فساد، پارتیبازی، رشوه و اسراف» را بگیرید تا اصولاً نیازی به ورود دستگاهای نظارتی به حیطهی مدیریتی شما پیش نیاید.
رهبر انقلاب، کارکنان و مسئولان دستگاههای اجرایی را انسانهایی پاک و شریف برشمردند و افزودند: وجود چند انسان ناسالم، متأسفانه مثل میکروب، زحمات و تلاشهای کارکنان خدوم دستگاهها را زیر سؤال میرد که باید جلوی این کار را گرفت.
حضرت آیتالله خامنهای قانونگرایی را از دیگر شاخصهای بسیار مهم دولت مطلوب دانستند و افزودند: قانون، ریل حرکت دولت است و اگر به هر دلیلی از آن خارج شوید، کشور و مردم صدمه میبینند.
ایشان افزودند: ممکن است برخی قوانین ناقص و معیوب باشد، اما ضرر عملنکردن به همین قوانین بیشتر از اجرای آنهاست. بنابراین تلاش کنید قانونگرایی در همهی دستگاهها نهادینه شود.
رهبر انقلاب اجرای اسناد بالادستی، از جمله سیاستهای کلی نظام و سند چشمانداز را از لوازم قانونگرایی برشمردند و افزودند: مصوبات شوراهای عالی ازجمله شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی که بسیار مهم است، باید معتبر شناخته و بر اساس آنها عمل شود.
رهبر انقلاب در همین زمینه، سیاستهای کلی تحول نظام اداری را نیز بسیار مهم خواندند و افزودند: در اجرای این سیاستها متأسفانه تأخیر شده که باید آن را اجرایی کرد.
«حکمت و خردگرایی» ششمین شاخص مورد تأکید رهبر انقلاب در دیدار با آقای روحانی و کابینهی وی بود.
ایشان با توصیهی مؤکد به دولت برای استفاده از ظرفیت خوب کارشناسان داخلی در همهی زمینهها و عرصهها افزودند: باید قبل از هر اقدام و حتی هر اظهار نظر و موضعگیری، مطالعات کارشناسی لازم انجام شود، چرا که هزینهی برطرف کردن تبعات منفی کارهای ناپخته و سخنان ناسنجیده بسیار زیاد است.
تکیه بر ظرفیت درونزای داخل کشور، نکتهی مهم دیگری بود که رهبر انقلاب توجه هیأت وزیران را به آن جلب و تأکید کردند: کلید حل مشکلات در ظرفیتها و امکانات داخل کشور است که باید باخردمندی از آنها بهره گرفت.
حضرت آیتالله خامنهای در تشریح بیشتر ضرورت تکیه بر ظرفیتهای درونی کشور افزودند: این حرف به معنای استفادهنکردن از ظرفیتهای بیرونی نیست، بلکه نکتهی اساسی این است که نباید به خارج امید بست و به آن اعتماد کرد.
رهبر انقلاب با اشاره به جبههی دشمنان انقلاب افزودند: واقعیت این است که از جبههی خصم، نمیتوان و نباید انتظار دوستی و صمیمیت داشت.
ایشان خاطرنشان کردند: سهم هر کشور در مناسبات بینالمللی به اقتدار درونی آن کشور وابسته است. بنابراین باید تلاش کرد روند اقتدار روزافزون داخلی کشور استمرار یابد و تقویت شود.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه، چند نکته را در خصوص اولویتهای اصلی دولت یازدهم متذکر شدند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به تازهنفس بودن اعضای دولت و در عین حال، محدودبودن فرصتها و همتها تأکید کردند: مسائل اقتصادی و پیشرفت علمی دو اولویت اصلی کشور هستند که باید مورد توجه و اهتمام ویژهی قوهی مجریه و همچنین قوای دیگر قرار گیرند.
ایشان در خصوص مسائل اقتصادی به زیرساختهای خوب اقتصادی که ظرف ۱۰ سال گذشته در کشور ایجاد شده است اشاره کردند و افزودند: با توجه به این زیرساختها باید ایجاد ثبات و آرامش ذهنی در مردم و بازار، کاهش تورم، تأمین نیازهای اساسی مردم و تحرکبخشیدن به تولید ملی در دستور کار فوری دولت قرار گیرد.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: این اقدامات فوری، درواقع آغاز حماسهی اقتصادی است که در ابتدای سال بر آن تأکید شد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: البته تحقق حماسهی اقتصادی نیازمند حرکتی بلندمدت است و هیچ انسان منصفی از دولت توقع حل سریع همهی مشکلات اقتصادی را ندارد، ولی انتظار حرکت به سمت حل مشکلات با نگاه حکیمانه و مدبرانه وجود دارد.
ایشان با اشاره به بررسی سیاستهای اقتصاد مقاومتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتند: اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد ریاضتی نیست، بلکه اقتصادی است که بتواند در مقابل بحرانها و جزر و مدهای بینالملل مقاوم باشد.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین به حرکت پرشتاب علمی که از ۱۰ سال پیش آغاز شده است، اشاره و تأکید کردند: این حرکت پرشتاب علمی به هیچ وجه نباید متوقف شود.
حضرت آیتالله خامنهای کلید اصلی حل مشکلات اقتصادی کشور را تکیه بر علم دانستند و افزودند: در زمینهی اقتصاد، تکیه بر پیشرفت علمی و شرکتهای دانشبنیان قطعاً از فروش نفت و خامفروشیها بسیار پرسودتر خواهد بود.
رهبر انقلاب اسلامی وزارت علوم و فناوری، و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را دو متولّی اصلی حرکت علمی کشور دانستند و افزودند: وزارتخانهها و دستگاههای خدماتی همچون وزارت صنعت، تجارت و بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی باید با همکاری نزدیک با دو متولی اصلی، زمینهی استفاده از پیشرفتهای علمی دانشگاهها و مراکز علمی را بهوجود آورند و تحرک علمی دانشگاهها را دوچندان کنند.
حضرت آیتالله خامنهای با توصیهی مؤکد به دولت برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان، خاطرنشان کردند: یکی از موضوعات مهم در حرکت علمی کشور، تکمیل زنجیرهی علم و فناوری است.
ایشان در تشریح این زنجیره افزودند: این زنجیره از ایده و فکر شروع میشود و سپس به علم و فناوری میرسد و درنهایت به تولید و بازار منتهی میشود. بنابراین رسیدن به فناوری صِرف کافی نیست، بلکه این زنجیره باید تا انتها تکمیل شود.
رهبر انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع سیاست خارجی اشاره و تأکید کردند: اگر در این عرصه عزت، حکمت و مصلحت بهدرستی فهم و اجرا شود، سیاست خارجی در طراز نظام جمهوری اسلامی خواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای به شرایط حساس و بحرانی منطقه نیز اشاره کردند و گفتند: ما به هیچ وجه تمایلی به دخالت در امور داخلی مصر نداریم، اما نمیتوانیم چشمان خود را بر کشتار مردم مصر ببندیم.
ایشان تأکید کردند: ما کشتار مردم مصر را که مسلح هم نبودند، محکوم میکنیم.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: عامل این کشتار هر کسی که باشد، از نظر جمهوری اسلامی ایران محکوم است.
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: در مصر باید از جنگ داخلی بهشدت پرهیز شود، زیرا جنگ داخلی در مصر یک فاجعه برای دنیای اسلام و منطقه خواهد بود.
ایشان با تأکید بر لزوم بازگشت به دموکراسی و رأی مردم در مصر، خاطرنشان کردند: مردم مصر بعد از سالها حکومت استبدادی، به برکت بیداری اسلامی انتخابات سالمی را برگزار کردند که این روند دموکراسی متوقفشدنی نیست.
رهبر انقلاب اسلامی در خصوص تحولات سوریه، تهدید و دخالت احتمالی آمریکا را یک فاجعه برای منطقه خواندند و تأکید کردند: اگر چنین اقدامی انجام شود، امریکاییها قطعاً همانند دخالت در عراق و افغانستان، ضرر خواهند کرد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: دخالت قدرتهای فرامنطقهای و خارجی در یک کشور، نتیجهای جز آتشافروزی نخواهد داشت و نفرت ملتها از آنها را نیز افزایش خواهد داد.
ایشان تأکید کردند: این آتشافروزی همچون جرقهای در انبار باروت است که ابعاد و پیامدهای آن نامشخص خواهد بود.
در آغاز این دیدار، حجتالإسلاموالمسلمین روحانی -رئیسجمهور- در سخنانی با گرامیداشت هفتهی دولت، یاد و خاطرهی شهیدان رجایی و باهنر، به بیان رویکردهای داخلی و خارجی دولت یازدهم، شرایط کنونی کشور و همچنین شرایط منطقه و بینلمللی پرداخت.
رئیسجمهور با تأکید بر این که تلاش دولت یازدهم، بهرهگیری از تجربیات و موفقیتهای دولتهای گذشته و در عین حال، درسآموزی از برخی ناموفقیتهای دولتهای قبل است، افزود: رویکرد دولت در عرصهی سیاست داخلی، ایجاد امنیت لازم در همهی ابعاد، برای آرامش جامعه و تحقق حقوق شهروندی مردم است.
آقای روحانی یکی از اهداف اصلی دولت یازدهم را ایجاد وفاق و انسجام و همدلی در عرصهی اجتماعی، کاهش شکافها و استفاده از ظرفیتهای همهی دلسوزان و پایبندان به انقلاب، راه امام و خط رهبری دانست و خاطرنشان کرد: به واسطهی حماسهی سیاسی ۲۴ خرداد، اعتماد و امید مردم که بزرگترین سرمایه برای قدرت و امنیت ملی است، افزایش پیدا کرده و دولت مصمم به حفظ و افزایش این اعتماد و امید است.
رئیس جمهور در بیان رویکرد دولت یازدهم در عرصه سیاست خارجی، به دخالتهای بیگانگان و شرایط پرآشوب منطقه اشاره کرد و گفت: در چنین شرایطی کشور ایران دارای ثبات و آرامش و امنیت ملی به معنی واقعی کلمه است اما دشمن تلاش دارد تا با فشارهای سیاسی و اقتصادی، بر جامعه و مردم تأثیرگذار باشد.
آقای روحانی تأکید کرد: با وجود این فشارها، ملت ایران نشان داده است که در مقابل تحریم ها ایستادگی خواهد کرد و از حقوق مسلّم خود صرف نظر نخواهد کرد.
رئیسجمهور افزود: اگرچه تحریمها مشکلاتی را برای زندگی مردم به وجود آورده است، اما این فشارها تنفر تاریخی مردم را به کشورهایی که این تحریمها را اعمال میکنند، بهویژه غرب، عمیقتر خواهد کرد.
آقای روحانی خاطرنشان کرد: دولت بهصراحت به جهان اعلام کرده که باید در قبال ملت ایران، به جای زبان تحریم، از زبان تکریم استفاده شود.
رئیسجمهور افزود: دولت در عرصهی بینالمللی، همزمان، از زبان همزیستی مسالمتآمیز و زبان مقاومت و ایستادگی استفاده خواهد کرد.
رئیسجمهور همچنین گزارشی از شرایط کشور بیان کرد و گفت: مشکلات ناشی از فشارهای اقتصادی موجب شده است که بخشهای مختلف کشور، از جمله بانکها و بنگاههای تولیدی با مشکلات عدیدهای مواجه شوند.
آقای روحانی با اشاره به محققنشدن بخشی از بودجهی ۲۱۰ هزار میلیارد تومانی امسال افزود: بر همین اساس، دولت تلاش دارد تا در اصلاحیهی بودجهی ۹۲، راهکارهای جدیدی برای خروج از شرایط فعلی در نظر بگیرد.
رئیسجمهور تأمین کالاهای اساسی مردم، تأمین منابع یارانهی نقدی و تلاش برای افزایش تولید نفت و گاز را سه اولویت دولت در بخش اقتصادی برشمرد و خاطرنشان کرد: کمیسیون اقتصادی دولت موظف شده است در مدت ۱۵ روز، موانع پیش روی رونق اقتصادی را شناسایی و سپس راه حلهای کوتاهمدت برای عبور از این موانع را ارائه کند.
آقای روحانی افزود: برای حل مشکلات اقتصادی، در هفته دو جلسه نیز به ریاست رئیسجمهور تشکیل میشود.
رئیسجمهور تأکید کرد: با وجود همهی مشکلات و پیچیدگیها، دولت به آینده کاملاً امیدوار و به حل مشکلات مصمم است.
آقای روحانی اعضای دولت را فرزندان انقلاب و پیروان خط امامرضواناللهعلیه و پایبندان به دیدگاههای رهبری دانست و گفت: همهی اعضای دولت آمادهی ایثار و فداکاری و خدمت به مردم و حل مشکلات هستند.
رئیسجمهور در پایان، ضمن تشکر از حمایتهای رهبر انقلاب اسلامی از دولت یازدهم، از همکاری مجلس شورای اسلامی در رأی اعتماد به وزراء قدردانی کرد.