1391/02/24
چکیده مقاله
ارتباطات میانفرهنگی ایران و مصر با محوریت نخبگان قرآنی
|چکیده مقالهی ارائه شده به همایش|
اسماعیل نوده فراهانی*
در این مقاله پس از بیان مقدماتی در باب چیستی روابط میانفرهنگی و جایگاه جمهوری اسلامی ایران در چرخش پارادایمی به مسألهی فرهنگ، بررسی «روابط فرهنگی ایران و مصر» با محوریت نخبگان قرآنی مورد نظر قرار گرفته است. در این راستا پس از بررسی نقش و جایگاه «قرآن و قاریان در جامعهی مصر» و «زمینههای فرهنگی - تاریخی مصر برای پذیرش چنین نقشی»، ارتباطات میانفرهنگی قرآنمحور جمهوری اسلامی ایران به بحث گذاشته شده است.
با عنایت به پیشینهی ارتباطات فرهنگی قرآنمحور ایران و مصر، تمرکز بر این نوع ارتباطات و گسترش کمی و کیفی آن از اولویتها و ابزارهای کارآمد سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی بهشمار میرود. همچنین ضرورت تمرکز و گسترش این نحوهی ارتباطات با گسترش موج بیداری اسلامی افزایش یافته است. به عبارت دیگر هنگامی که حضور مقامات سیاسی ایران در کشورهای عربی با مشکلات و مخالفتهایی از سوی مسئولان این کشورها و حساسیتهای شدید دولتمردان کشورهای غربی روبروست، میتوان از ظرفیتهای دینی و بهویژه قرآنی بهره برد.
حضور اهالی قرآن در کشورهای عربی با وجود ارتباطات پیشین میان نخبگان قرآنی و همچنین وجود زمینههای اجتماعی لازم میان تودههای مردم میتواند گام مهمی در سیاست فرهنگی قرآنمحور جمهوری اسلامی باشد. گسترش کمی و کیفی ارتباطات قرآنمحور در هر سه بعد سیاست فرهنگی قرآنمحور ایران ممکن است. مثلاً برگزاری جلسات «شبی با قرآن» و کرسیهای تلاوت در ایران و کشورهای عربی از طریق اعزام اهالی قرآن از ایران و دعوت از اهالی قرآن سایر کشورها امری اجرایی و با کمترین میزان حساسیتزایی همراه است و امکان بهرهگیری هر چه بیشتر جمهوری اسلامی از سرمایههای قرآنی خود را - که عمدتاً با زبان و فرهنگ کشورهای عربی بیگانه نیستند - فراهم میآورد. همچنین گسترش ردههای سنی و مواد مسابقات بینالمللی قرآن میتواند گامی در راستای گسترش فرهنگ قرآنی و وحدت امت اسلامی باشد.
از سوی دیگر ایجاد زمینه برای ثبتنام و حضور علاقهمندان سایر کشورها بهعنوان تماشاچی در مسابقات بینالمللی تهران به همراه برگزاری تورهای زیارتی - سیاحتی نواحی زیارتی - مذهبی و دیدار با علما و بازدید از حوزههای علمیه میتواند گامی در جهت گسترش فرهنگ برادری و وحدت بر پایهی گردشگری باشد. همچنین وزارت امور خارجه و سازمان ارتباطات اسلامی میتوانند آشنایی با قرآن و علاقهمندی به فعالیتهای قرآنی را بهعنوان یکی از ملاکهای انتخاب سفرا و کارگزاران فرهنگی جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه مدنظر قرار دهند.
در نهایت پیشنهاد میشود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به جای تمرکز بر فعالیتهای فرهنگی مدرن مانند پخش فیلم، ارکستر و ... در هفتههای فرهنگی ایران در کشورهای اسلامی - که تاکنون کمترین موفقیت را در جهت انتشار فرهنگ اسلام ناب داشتهاند - فعالیتهای قرآنی را در صدر و نه حاشیهی فعالیتهای خود قرار دهد.
واژگان کلیدی:
ارتباطات میانفرهنگی، ایران، مصر، سیاست فرهنگی قرآنمحور، قاریان.
*کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی