گفتوگو با سیدعلی سرابی قائم مقام شورای عالی قرآن
باید برای گرایش عمومی به قرآن تلاش کنیم
گفتوگو با سیدعلی سرابی قائم مقام شورای عالی قرآن
محمدحسین وزارتی
چکیده گفتوگو را اینجا ببینید
- تشکیل شورای عالی قرآن بر اساس چه نیازها و ضرورتهایی صورت گرفت؟
با پیروزی انقلاب اسلامی گرایش و انگیزهی مردم، در ارتباط با قرآن- چه فراگیری و چه بهرهمندی از مفاهیم و تلاوتهای زیبا- در جامعه روزبهروز بیشتر شد. مخصوصاً در پایان جنگ تحمیلی و با توجه به این که جوانان ما از جبههها برگشتند و داخل جامعه آمدند، طبعاً این نیاز بیشتر خودش را نشان میداد و مطالبات هم به همان تناسب افزایش پیدا میکرد. رشد برنامههای قرآنی در سطوح مختلف جامعه کاملاً مشهود بود. مخصوصاً در صدا و سیما رشد برنامههای قرآنی کاملاً چشمگیر بود. رشد و فراگیری برنامههای قرآنی نظیر پخش تلاوتهای زیبای قرآن و نغمههای دینی و آیینی کاملاً محسوس بود. در کنار این توسعهی برنامههای قرآنی در صدا و سیما طبیعتاً اشکالاتی هم به چشم میخورد و لازم بود در صدا و سیمای جمهوری اسلامی که درواقع مهمترین ابزار رسانهای و تبلیغاتی نظام جمهوری اسلامی است، با یک نگاه هوشمندانه برنامههای قرآنی رشد کنند و هدایت شوند. گاهی میدیدیم که تلاوتهایی از صدا و سیما پخش میشد که در حد قابل قبول و استاندارد نبود؛ چه از لحاظ فنی و زیبایی و چه از لحاظ تناسب مفاهیم و معارف با مناسبتهای زمانی. یا با افزایش این برنامهها طبعاً نیاز مبرمی به تعداد بیشتری از قاریانی پیدا میشد که بخواهند در صدا و سیما تلاوت کنند و باید یک مرجعی صلاحیت فنی این قاریان را بررسی و تأیید میکرد و با آموزش موجب رشد و ارتقاء قاریان میشد تا آمادهی تلاوتهای مناسب در رسانهی ملی باشند.
با توجه به ضرورت هدایت هوشمندانهی برنامههای قرآنی که بتواند در واقع زمینهساز رشد فرهنگ قرآنی در جامعه باشد، مقام معظم رهبری شورایی را منسوب کردند متشکل از تعدادی از مدیران سازمان صدا و سیما و تعدادی از اساتید قرآن و نمایندهای از دفتر معظمله که در ارتباط با برنامههای قرآنی برنامهریزی و سیاستگذاری کنند و از رشد و توسعهی برنامههای قرآنی در صدا و سیما حمایت کنند.
- حوزهی کار شما بیشتر در زمینهی نظارت بر تلاوتهاست؟
در ارتباط با صدا و سیما عمده بحثی که وجود دارد تلاوت است؛ البته ادعیه، اذان و دیگر نغمههای الهی و برنامههای قرآنی هم در حوزه سیاستگذاری شورای عالی قرآن واقع میشوند، ولی مخصوصاً از همان زمانهایی که عرض کردم که شورا تأسیس شد و طبق همان ضرورتهایی که عنوان شد، بیشتر تلاوتهای قرآن مورد توجه قرار گرفته بود.
- بنابراین شورای عالی قرآن مختص صدا و سیما است؟
بله؛ در واقع با رویکرد هدایت و حمایت برنامههای صدا و سیما تشکیل شده است. البته در طول زمان و پس از تأسیس شورا در حدود سال 1371 به تناسب زمان و نیازهای قرآنی جامعه، مسائل و نیازهای مختلفی مطرح بود که به همین دلیل مأموریتها و وظایف دیگری هم توسط رهبر انقلاب یا برخی نهادها و سازمانها و وزارتخانههای دیگر نیز به این شورا محول شد. .شورا هم در حد توان خویش سعی کرد پاسخگوی این نیازها و مطالبات جامعه و مقام معظم رهبری باشد.
- یکی از مسایلی که رهبری در چشمانداز سیاستهای قرآنی بیان کردند، تلاش در جهت فراگیر شدن این مهم در جامعه است. شما به عنوان نهادی که سیاستگذار برنامههای قرآنی در صدا و سیما هستید –که گسترهی تأثیرگذاری آن در سراسر کشور است- برای رسیدن به این چشمانداز چه تلاشهایی را انجام دادهاید؟
بله؛ حالا این چشماندازی که فرمودید، در خاطرم نیست و الآن حضور ذهن ندارم، ولی عبارتی را از ایشان در اختتامیهی مسابقات بینالمللی قرآن کریم شنیدم که خطاب به قاریان و حافظان کشورهای اسلامی بود که فرمودند: اگر مردم و ملتها قرآنی شوند، رفتار حاکمان خودشان را به قرآن عرضه خواهند کرد و با قرآن خواهند سنجید؛ آنجایی که مطابق است، حمایت میکنند و آنجایی که مطابق نیست، مقابله میکنند. این تقریباً نزدیک است با همان عملی که شما فرمودید. یعنی عمل به قرآن و فهم قرآن، تطابق عمل و رفتار -چه رفتار خود انسان و چه دیگران با قرآن- و میزان قراردادن قرآن در جامعه. البته در فراگیر شدن دستورات و عوامل قرآن بایستی نهادهای مختلفی با هم هماهنگ باشند و بر اساس یک سیاست و همان طور که اشاره شد، چشماندازی حرکت کنند. دست به دست هم دهند و هر کدام در یک مقطع و یک جایگاه به وظایف خود عمل کنند تا این که رفتار قرآنی در جامعه فراگیر شود و رفتارهای قرآنی نهادینه شود.
به نظر میرسد که جایگاه شورای عالی قرآن در زمینهی رسیدن به این چشمانداز ایجاد انس و گرایش عمومی به قرآن از طریق صدا و سیما است. ما هم در واقع این هدف را مورد توجه قرار میدهیم و مراقبت میکنیم تا به بهترین وجه این هدف برآورده شود. تلاوت قرآن و برنامههای قرآنی باعث ایجاد انس و رشد انگیزهی مردم برای گرایش به قرآن میشود. این موضوع هم برگرفته از فرمایشات خود رهبر انقلاب است که تلاوت قرآن را مانند دروازهی بسیار زیبای یک باغ و یا کاشی یک معماری زیبا تشبیه فرمودند.
بنابراین ایجاد انگیزش عمومی برای گرایش به قرآن وظیفهی مهم رسانه است و شورای عالی قرآن هم در همین راستا سیاستگذاری میکند. اگرچه این هدف شاید ابتدای آن هدف عالی قرار میگیرد که رهبری فرمودند، ولی به هر حال شورای عالی قرآن سعی میکند که این بخش وظیفهی خودش را درست انجام دهد. البته بخشهای دیگری نیز در تبیین و فرهنگسازی و نهادینه کردن رفتارهای قرآنی در بین اقشار مختلف مردم نقش دارند. علاوه بر صدا و سیما، وزارتخانههای آموزشی و فرهنگی ما -وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم و تحقیقات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی- شورای عالی انقلاب فرهنگی و سازمان تبلیغات اسلامی که در واقع نهادهای فرهنگی نظام هستند، باید دست به دست هم دهند و براساس یک سیاستگذاری کلان و کلی، هرکدام در جایگاه خودشان وظایفشان را انجام دهند تا إنشاءالله این مسیر پیموده شود. آنچه که بنده اطلاع دارم، بخشی از چشمانداز بیست سالهی نظام هم تبیین کنندهی همین سیاستهای کلان است و بعد هم در سندهای راهبردی که بر اساس چشمانداز بیست ساله تدوین شده است، دیده شده و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم دستاندرکار طراحی و مهندسی مدلی است که صفر تا صد این اهداف را بپیماید.
- برنامهسازی قرآنی صدا و سیما نیز در زیر مجموعهی نظارت شما قرار میگیرد؟ چون در این چند سال اخیر به خصوص فعالیتهای قرآنی صدا و سیما با شیوههای هنری و جذاب بهتری نسبت به سابق ارائه میشود. اما هنوز به نظر میرسد که در زمینهی مخاطبشناسی و برنامهسازی برای سنین مختلف -طبق نیازها و شرایط خاص هر گروه- و بهخصوص جذب جوانها هنوز به سیاست مناسبی نرسیده است. نظر شما راجع به این مطلب چیست؟
البته ما در این مورد که آیا وضعیت ایدهآل هست یا نه، نیازمند یک مطالعات یا مقایسههای کاملاً علمی هستیم که دستمان در این زمینه خالی است. البته ما دیرزمانی نیست که به صورت هوشمندانه برنامهسازی قرآنی میکنیم که بتوانیم با قبلش مقایسه کنیم. البته این واقعیتی است که ما با آن هدفی که در اذهان رهبران فرهنگیمان و مخصوصاً رهبر معظم انقلاب است، قطعاً فاصلهی قابل توجهی داریم، اما این که الان در چه موقعیتی هستیم و پیشرفتمان چقدر بوده است، با توجه به آنچه که وجود دارد و به وقوع پیوسته، خوشبین هستم، اما این واقعیت را هم میپذیرم که بضاعت ما در رابطهی با برنامهسازی قرآنی و در اختیار داشتن امکانات بهروز فنی و کارشناسان زبده و توانمند -هم از لحاظ تجربه هم از لحاظ علمی- و بودجه و اطلاعات برنامهسازی در صدا و سیما کم است. این دیگر برمیگردد به خود صدا و سیما و اهتمامی که به این مسائل دارد. البته دوستان در صدا و سیما تلاشهایی کردند؛ ایجاد دو شبکهی قرآنی در رادیو و تلویزیون به صورت بیست و چهار ساعته زحمت قابل توجهی است. اما واقعیت این است که با توجه به اهمیت و محوری بودن نقش قرآن در فرهنگ جامعه، نیاز و کشش جامعه خیلی بیش از این است. گرچه بعضیها معتقدند که اختصاص شبکههایی مختص قرآن باعث فاصله گرفتن دیگر شبکهها با برنامههای قرآنی شده و این نقدی است که وجود دارد، اما درمجموع من شخصاً رشد برنامههای قرآنی را در صدا و سیما در مقایسه با سالهای قبل خیلی قابل توجه میبینم، اما نسبت به نیاز جامعه و آنچه بایستی باشد، باز هم باید قبول کنیم که فاصلهی زیادی داریم.
- فکر میکنید در مأموریتی که رهبری به این شورا محول کردهاند، موفق بودهاید؟ بازخورد مثبتی از گزارشهای شورا به ایشان به شما رسیده است؟
بله؛ بهحمدلله آقا هر ساله با جامعهی قرآنی دیدارهایی دارند و توصیههایی را به بخشهای مختلف جامعهی قرآنی میفرمایند. توصیههایی هم بالتبع به شورای عالی قرآن میفرمایند. ما هر ساله توفیق داریم که گزارش فعالیتهای شورا را تقدیم معظمله کنیم که ایشان هم به تناسب، رهنمودها و مأموریتهایی را محول میکنند. ما هم در جهت مأموریتها با بضاعتی که داریم، تلاشمان را انجام میدهیم. البته بنای ما توسعهی سازمانی نیست. همان گونه که اسم این مجموعه هم مشخص میکند، این مجموعه در واقع شورا و ستاد سیاستگذاری است و نه این که به صورت موازی تولیداتی داشته باشد. این مجموعه یک مجموعهی سیاستگذار و ناظر است و سعی میکند با همین ابزار نظارت، سیاستهای خودش را اعمال کند.
آن مقداری که بنده- حدود دو سال- در جریان هستم، از سابق تلاشهای بسیار زیادی شده است. اگر کسانی سبک و سیاق زمان برنامههای قرآنی و سطح این برنامهها در سالهای قبل از تأسیس شورای عالی قرآن را به یاد داشته باشند، میتوانند با وضعیت فعلی مقایسه کنند که در این صورت حتماً گواهی خواهند داد که برنامههای قرآنی خیلی ارتقاء پیدا کرده است. البته ما مدعی نیستیم که در واقع بیست و چهار ساعته شدن و تأسیس شبکهی قرآن سیما محصول تلاشهای این شورا است، اما مطمئناً تلاشهای این شورا هم بیتأثیر در این رشد چشمگیر و بالا رفتن کیفیت این برنامهها نبوده است.
- خاطرهای از رهبر انقلاب در خصوص شورا به یاد دارید؟
البته بنده دیر زمانی نیست که در خدمت دوستان به عنوان قائممقام شورا هستم. به همین دلیل خیلی مسبوق به دیدارها و توصیههای رهبر انقلاب به شورای عالی قرآن نیستم. البته دوستان نقل میکنند که رهبر انقلاب بیش از ده سال قبل بازدیدی از مجتمع امام خمینی داشتند که شورای عالی قرآن هم در آنجا مستقر است. اگرچه که برای بازدید از مجمتع امام خمینی و واحدهای مستقر در آنجا آمده بودند که عمدتاً از سازمان فرهنگ و ارتباطات بودند، در عین حال وقتی که چشمشان به تابلوی شورای عالی قرآن افتاد، بلافاصله وارد شورای عالی قرآن شدند و زمان مدیدی را در شورای و واحدهای مختلف آن سپری کردند. تلاوتهایی را استماع کردند و رهنمودهایی را فرمودند که الان سرلوحهی کار دوستان شورا است.
- اگر در پایان توصیه و صحبتی دارید، بفرمایید.
بله؛ ضمن تشکر از شما به کلیهی علاقمندان به قرآن مخصوصاً اساتید و قاریان و حافظان قرآن کریم و کلیهی عزیزانی که در این حوزه فعالیت میکنند و همچنین در حوزهی تواشیح و همخوانی و مدیحهسرایی عربی عرض میکنم که در دورهی جدید فعالیتهای شورای عالی قرآنی، خیلی علاقهمند به جذب و همکاری و مشارکت کلیهی عزیزان جامعهی قرآنی در شورا هستیم تا از نظرات همه و بهخصوص اساتید پیشکسوت در زمینهی رشد و ارتقاء برنامههای قرآنی استفاده کنیم و دست نیازمان را به سوی این بزرگواران و عزیزان جهت همکاری و توصیه و پیشنهاد و انتقاد دراز میکنیم. امیدواریم که إنشاءالله شورای عالی قرآن که برآمده و متعلق به خود جامعهی قرآنی است، از حمایت و هدایت پیشکسوتان و اساتید و صاحبنظران جامعه بهرهمند شود.