• ب
  • ب
  • ب
مرورگر شما توانایی چاپ متن با فونت درخواستی را ندارد!
1386/02/25

دیدار دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد با رهبر انقلاب

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با حضور در جمع پرشور دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، در سخنان مهمی ضمن تبیین تفاوت دیدگاه مبانی غرب و اسلام نسبت به انسان و وظایف فردی و اجتماعی او، لزوم بازشناسی الگوی توسعه و مدل مورد نیاز برای پیشرفت کشور را مورد تأکید قرار دادند و تصریح کردند: پیشرفت کشور تنها بر اساس الگوی اسلامی-ایرانی امکان‌پذیر است و مهم‌ترین وظیفه‌ی نخبگان -اعمّ از دانشگاهی و حوزوی- تنظیم نقشه‌ی جامع پیشرفت کشور بر اساس مبانی اسلام است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به دو دیدگاه و گرایش غلط نسبت به تحول و پیشرفت افزودند: یک دیدگاه مربوط به جریانی است که از نام توسعه و پیشرفت سوءاستفاده و تحت این شعار زیبا، خیانت‌ها و ظلم‌های فراوانی را در حق بشریت روا کرده است.
رهبر انقلاب اسلامی وابستگی کشور به غرب در دوران قاجار با عنوان پیشرفت، مقابله‌ی جریان انگلیسی مشروطه با رهبران واقعی مشروطه تحت عنوان تحول‌خواهی، دیکتاتوری سیاه رضا خان و حکومت استبدادی محمدرضا پهلوی با شعار ترقی و اصلاح، استعمار ملت‌ها با نام پیشرفت ملت‌ها و ارمغان ناامنی و کشتار از جانب آمریکا برای مردم عراق و افغانستان با شعار پیشرفت، دنیای آزاد و دموکراسی را نمونه‌های بارزی از سوءاستفاده از نام توسعه برشمردند و خاطرنشان کردند: دیدگاه غلط دوم نسبت به پیشرفت، جریانی است که با هرگونه تحول و نوآوری مخالفت می‌کند.
ایشان با تأکید بر این‌که بحث در خصوص الگوی پیشرفت به معنی تصمیم برای شروع پیشرفت در ایران نیست، افزودند: ملت ایران از سال‌ها قبل و با آغاز نهضت اسلامی، مسیر پیشرفت خود را آغاز کرده است و تشکیل نظام اسلامی در ایران بزرگ‌ترین و شگفت‌آورترین تحول و پیشرفت در ایران بود، زیرا یک حکومت کودتایی، مستبد و موروثی به یک حکومت مردمی واقعی تبدیل شد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به پیشرفت‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و علمی بهت‌آور ملت ایران در ۲۷ سال گذشته و قرار گرفتن ایران از لحاظ رشد علمی در درجات اول دنیا، تأکید کردند: البته این به معنای نادیده گرفتن عقب‌ماندگی‌های تاریخی نیست، ولی سرعت حرکت علمی در ایران شتاب زیادی گرفته، به گونه‌ای که امروز پیچیده‌ترین فناوری‌ها به دست توانای دانشمند جوان ایرانی طراحی و ساخته می‌شود.
رهبر انقلاب اسلامی در بیان علت طرح لزوم بازشناسی الگوی پیشرفت کشور خاطرنشان کردند: هدف از تعریف شفاف و ضابطه‌مند از مدل پیشرفت، ایجاد یک باور همگانی در میان نخبگان و عامه‌ی مردم در خصوص ضرورت تعیین الگوی صحیح توسعه است.
ایشان در همین زمینه افزودند: غربی‌ها در تبلیغات خود، این‌گونه القاء کرده‌اند که توسعه و پیشرفت، مساوی با غربی‌شدن است و متأسفانه برخی از کارگزاران و نخبگان کشور نیز مدل پیشرفت را صرفاً یک مدل غربی می‌دانند که این مسأله‌ای غلط و خطرناک است.
ایشان شکستن این طلسم را یک وظیفه‌ی مهم برشمردند و تصریح کردند: به طور قاطع می‌گویم الگوی غرب برای توسعه، یک الگوی ناموفق است، زیرا با وجود دست‌یابی کشورهای غربی به ثروت و قدرت، ارزش‌های انسانی و معنویت در این جوامع از بین رفته‌اند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر این‌که تنظیم الگوی پیشرفت کشور بر اساس الگوی اسلامی-ایرانی یک مسأله‌ی حیاتی است، خاطرنشان کردند: اگر این الگوی اسلامی-ایرانی در مرحله‌ی عمل به اجرا گذاشته شود، قطعاً به الگوی مورد استفاده‌ی کشورهای دیگر تبدیل خواهد شد؛ همان‌گونه که بسیاری از کارها و موفقیت‌های ملت و کشور ایران برای دیگر کشورها و ملت‌ها الگو شده است.
رهبر انقلاب اسلامی دلیل به نتیجه نرسیدن مدل توسعه‌ی غربی در نظام اسلامی را ماهیت متفاوت مبانی دیدگاه اسلام و غرب نسبت به پیشرفت و جایگاه انسان در این پیشرفت دانستند و افزودند: در دیدگاه غرب، پیشرفتْ مادی و محور آن سود مادی است. بنابراین در چنین دیدگاهی اخلاق و معنویت می‌تواند قربانی پیشرفت شود.
ایشان با تأکید بر این‌که در دیدگاه اسلام، پیشرفت مادی هدف نیست، بلکه وسیله‌ای برای رشد و تعالی انسان است، خاطرنشان کردند: در جهان‌بینی اسلام، ثروت، قدرت و علم، وسیله‌ی رشد انسان و زمینه‌ساز برقراری عدالت، حکومت حق، روابط انسانی در جامعه و دنیای آباد هستند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به اختیار انسان برای پیمودن مسیر خودپرستی تا خداپرستی به منظور رسیدن به رستگاری در دیدگاه اسلام و مذموم بودن دلبستگی به دنیا در این مسیر تأکید کردند: در عین حال اسلام از زوایه‌ی اجتماعی، وظیفه‌ی انسان را مدیریت دنیا و استفاده از استعدادهای فراوان طبیعی برای آبادانی دنیا می‌داند.
رهبر انقلاب اسلامی الگوی پیشرفت مبتنی بر معنویت را مدل مطلوب توسعه دانستند و خاطرنشان کردند: افرادی که در مراکز برنامه‌ریزی و علمی کشور در خصوص مسائل اصلی همچون مسائل اقتصادی و سیاسی متمرکز هستند، باید از الگوها و دستورالعمل‌های غربی پرهیز کنند.
ایشان استقلال ملت ایران را مثال‌زدنی خواندند و تأکید کردند: باید با پرهیز از انفعال در برابر حرکت قدرتمندان عالَم، این استقلال در همه‌ی عرصه‌ها نشان داده شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر این‌که ملت ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی -به‌ویژه در دوران دفاع مقدس- همواره در مقابل فشار تبلیغات دشمن مقاومت کرده است، خاطرنشان کردند: در چنین شرایطی، دشمن سخن از تحریم می‌گوید، در حالی که تحریم مسأله‌ی جدیدی نیست، زیرا ملت ایران همواره در تحریم قرار داشته و در عین حال پیشرفت‌های علمی خود را در شرایط تحریم به دست آورده است.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: تقویت اعتماد‌به‌نفس ملی و همت، مجاهدت و اتحاد در کشور، زمینه‌ساز رسیدن به اهداف والا است.
ایشان همچنین دانشجویان را به نقد منصفانه و نقدپذیری متواضعانه و تحمل و مدارای سیاسی در محیط‌های دانشگاهی، لزوم حفظ اصول و روحیه‌ی آرمان‌گرایی در میان دانشجویان و پرهیز از محافظه‌کاری و توجه بیش از پیش به تحقیق، پژوهش و تعمیق علمی و خودسازی اعتقادی و عملی و جدی گرفتن ورزش توصیه کردند.
 
در ابتدای این دیدار، خانم عطیه محمدزاده -دانشجوی رشته‌ی پزشکی و عضو مرکز دانشجویی تحقیقات جراحی عروق- و آقایان سعید رضایی -دانشجوی مهندسی مکانیک و دارنده‌ی رتبه‌ی اول کشوری در سومین جشنواره‌ی جوان خوارزمی-، سید جواد حسینی‌نژاد -دانشجوی رشته‌ی دستیار تخصصی مغز و اعصاب و دانشجوی نمونه‌ی سال ۸۳ و ۸۴ دانشگاه علوم پزشکی مشهد-، جواد خدایی -دانشجوی معماری و دارنده‌ی رتبه‌ی اول قرائت قرآن و اذان کشور- و احسان عظیمی -دانشجوی رشته‌ی مهندسی برق و نماینده‌ی تشکل‌های دانشجویی استان خراسان- نظر خود را درباره‌ی مسائل دانشجویی و دانشگاه‌ها بیان کردند. این دانشجویان در سخنان خود بر این موضوعات تأکید کردند:
-راه‌اندازی و تقویت مراکز علمیِ ترکیبی با همکاری حوزه و دانشگاه و ایجاد پژوهشکده‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها
-استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها برای اجرایی‌شدن اصل ۴۴
-انتقاد از فعال‌نبودن بنیاد نخبگان
-ضرورت ورود دانشجویان به عرصه‌ی تولید علم و پژوهش
-مطابق‌نبودن موضوعات پایان‌نامه‌های دانشجویی با نیازهای واقعی جامعه و تجدید نظر در شاخص‌های ارتقای علمی اساتید
-لزوم حضور مؤثر دانشجویان در تصمیمات فرهنگی دانشگاه‌ها
-انتقاد از کند بودن برخورد با مفاسد اقتصادی