1379/02/23اقامه نماز جمعه تهران به امامت رهبر معظم انقلاب
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در خطبه اول نماز جمعه تهران، ضرورت شناخت ابعاد وجودی شخصیت استثنایی و بینظیر نبی مکرم اسلام(ص) را مورد تأکید قرار دادند و خصوصیات و ویژگیهای شخصی و حکومتی آن حضرت را تبیین کردند.
امام جمعه تهران ابتدا به بیان شرح مختصری از زندگی پیامبر عظیمالشأن اسلام از دوران کودکی تا دوران رسالت آن حضرت پرداختند و سپس در تبیین خصوصیات والای پیامبر اسلام فرمودند: رسول مکرم اسلام، شخصیتی امین، راستگو، صبور، بردبار، جوانمرد، درست کردار، خوش سخن، پاکدامن، نظیف، شجاع، صریح، پارسا، بخشنده، با ادب، با حیاء، بسیار مهربان و فروتن و اهل عبادت و حامی ستمدیدگان بود و با این خصوصیات بارز بود که توانست این بار عظیم را به سر منزل مقصود برساند.
آیتالله خامنهای بر امانتداری پیامبر اسلام و زبانزد بودن این مهم نزد دوست و دشمن تأکید کردند و با بیان صبر و بردباری آن حضرت در برابر اهانتها فرمودند: بردباری رسول خدا در برابر اهانتها به اندازهای بود که گاهی دیگران را بیتاب میکرد، بگونهای که یک بار امیرالمؤمنین علی(ع) شمشیر کشید و با اهانتکنندگان همان کاری را کرد که با حضرت کرده بودند و حمزه عموی پیامبر نیز با کمان بر سر ابوجهل که به رسول خدا اهانت کرده بود، کوبید.
مقام معظم رهبری، گذشت و جوانمردی پیامبر اسلام را نیز بینظیر خواندند و افزودند: آن حضرت دشمنان شخصی خود را مورد عفو و اغماض قرار میداد و همواره به کمک ستمدیدگان میشتافت و هنگامی که مکه را فتح کرد، آن روز را روز گذشت و بخشش نامید.
امام جمعه تهران، رعایت نظافت و پاکیزگی جسمی و ظاهری نبی مکرم اسلام را نمونه و بیمثال دانستند و از خوشرفتاری آن حضرت با مردم، پارسایی و زهد، عبادت و استقامت ایشان به عنوان ویژگیهای بارز شخصی رسول گرامی اسلام نام بردند.
رهبر انقلاب در بیان خصوصیات حکومتی پیامبر اسلام به تدبیر قوی، حکمتآمیز و همهجانبه آن حضرت در جنگها، بیرون کشیدن دشمن از شهر مکه و وارد آوردن ضربات متوالی به دشمن اشاره کردند و افزودند: ایشان عمیقا حافظ و نگهدارنده ضابطه و قانون بود و خود را نیز محکوم قوانین میدانست و حتی به زنان خود نیز تأکید کرده بود که تخطی از قانون برای آنها ممکن نیست.
آیتالله خامنهای در ادامه سخنانشان در خطبه اول نماز بر عهدناشکنی رسول گرامی اسلام و رازدار بودن آن حضرت تأکید کردند و با متفاوت بودن دشمنان اسلام از دیدگاه پیامبر اسلام فرمودند: آن حضرت دشمنان را یک جور نمیدانست، بر دشمنان بیخطر آسان میگرفت، از دشمنانی مانند عبدالله بن ابی که خطرهایی هم داشتند مراقبت میکرد اما نسبت به دشمنانی که خباثت و توطئه میکردند سخت گیر و بیاغماض بود و دشمن غدار، خطرناک و غیرقابل اطمینان را به شدت سرکوب میکرد.
امام جمعه تهران در پایان خطبه اول نماز بر هوشیاری نبی مکرم اسلام در برابر وسوسههای دشمنان و خاکساری در برابر مؤمنین و عبد واقعی بودن در برابر پروردگار تأکید کرد و از خداوند متعال در خواست کرد که ملت ایران را در زمره امت واقعی پیامبر عظیمالشأن اسلام قرار دهد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در خطبه دوم نماز جمعه تهران به بحث درباره تحقق شعار "وحدت ملی" ـ به عنوان شعار سال جامعه ـ پرداختند و با بررسی ارزشهای انقلاب اسلامی، از جناحهای سیاسی خواستند در چارچوب این ارزشها و بر اساس "تحمل یکدیگر" به تحقق ارزشها کمک کنند.
آیتالله خامنهای از "انقلاب اسلامی" به عنوان "یک تحول عظیم در ارکان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه" و یک "حرکت رو جلو به سمت پیشرفت کشور و ملت" نام بردند و تصریح کردند: در نظامی که بر اساس انقلاب اسلامی به وجود آمد، ما از شرق یا غرب الگو نگرفتیم زیرا نمیخواستیم و نمیتوانستیم از کسانی الگو بگیریم که نظامها و رفتار آنان را غلط و بر خلاف مصالح بشریت میدانستیم.
مقام معظم رهبری افزودند: رژیمهای کمونیستی، رژیمهای مستبدی بودند که با شعار مردم و حکومت کارگری روی کار آمده بودند اما در عمل، اشرافی بودند و در نهایت درجه استبداد، حاکمیت مطلق بر فرهنگ، اقتصاد، سیاست و دیگر فعالیتهای جامعه در دست دولت قرار داشت، بنا بر این مردم در رژیمهای شرقی به طور محض هیچکاره بودند.
آیتالله خامنهای، مدل حکومتی غرب را نیز رد کردند و اظهار داشتند: ما حکومتی به شیوه غرب هم نمیخواستیم زیراغرب چیزهایی داشت اما برای آن باید ارزشهای مهمتری را فدا میکردیم.
ایشان اضافه کردند: در غرب علم بود اما اخلاق نه. ثروت بود، اما عدالت نه. صنعت و تکنولوژی پیشرفته بود اما همراه با تخریب طبیعت و اصالت انسان . اسم مردمسالاری بود ولی در عمل سرمایهسالاری بر جامعه حاکم بود.
الان هم همینطور است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، حاکمیت پول، ثروت و سرمایه به جای رأی مردم، استفاده از پیشرفتهای علمی برای استثمار ملتهای دیگر و همراه بودن آزادی با ظلم، بیبندوباری و افسارگسیختگی در غرب را بیان کردند و گفتند: یک روزنامه قابل ذکر نمیتوان در آمریکا و اروپا یافت که مال سرمایهدارها نباشد. این که آزادی نشد!
آیتالله خامنهای با اشاره به محاکمه و برخورد حکومت فرانسه با روژه گارودی که مدعی عدم کشتار یهودیها از سوی آلمان نازی شده بود، فرمودند: شما کجا دیدهاید کسی بتواند در غرب علیه صهیونیسم حرفی بزند.
اگر کسی وابسته به سرمایهدارها و مراکز سرمایهداری نباشد، نه حرفش زده میشود، نه صدایش به گوش میرسد و نه آزادی برای کار روزنامهنگاری دارد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی سپس به تشریح ارزشهای مورد نظر مردم هنگام پیروزی انقلاب پرداختند و فرمودند: مردم دنبال یک سلسله ارزشهایی بودند که در رژیم گذشته از آنها خبری نبود و اگر بخواهیم آن را در یک کلمه خلاصه کنیم باید بگوییم که آنها دنبال "اسلام" بودند.
آیتالله خامنهای با بیان این نکته که "اسلام"، "واژه مجملی" است و تفاسیر گوناگونی درباره ارزشهای آن میشود، به تبیین برخی از ارزشهای اسلامی پرداختند و از"ایمان"، "عدالت"، "رفع شکاف طبقاتی و فقر"، "مردمی بودن"، "دینداری"، "دوری از اسراف و تجمل"، "سلامت دینی و اخلاقی زمامداران"، "رواج اخلاق فاضله"، "آزادی فکر و بیان"، "استقلال سیاسی، فرهنگی و اقتصادی" و "حکومت مردمی" به عنوان مهمترین ارزشها و خواستههای مردم از انقلاب اسلامی نام بردند.
ایشان فرمودند: ابزار تحقق این خواستهها، روح ایمان، جهاد، فداکاری و ایثار مردم بود و چیزی که توانست این بنای رفیع و اسلامی را بعد از قرنها بر مملکت حاکم کند، این بود که ارزشهایی از این قبیل، پایه نظام جدید باشد و زندگی نوینی را در این نقطه از عالم پدید آورد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی تصریح کردند: همه این ارزشها در جامعه قابل تحقق است. هر چند هنوز با وضعیت مطلوبخیلی فاصله داریم اما با وضعیتی که جامعه زمان پیروزی انقلاب داشت، حکومت اسلامی با توفیق بسیار حرکت کرده وحقیقتا، کارایی خود را نشان داده است.
آیتالله خامنهای در این زمینه به تقبیح کسانی که میگویند "مردم هنگام پیروزی انقلاب نمیدانستند، چه میخواهند"،فرمودند: کسانی که نه اسلام را میشناختند و نه آن را میخواستند و جرات نمیکردند به حکومتهای غربی پشت کنند،حالا میگویند مردم نمیدانستند چه میخواهند. اگر نمیدانستند چطور 8 سال جنگ را با بردباری پیش بردند.
ایشان تأکید کردند: مردم در آن هنگام خوب میدانستند چه میخواهند و الان هم خوب میدانند. خواسته آنها، پیاده شدن ارزشهای اسلامی در جامعه است که این ارزشها پایه نظام اسلامی محسوب میشود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، ضرورت تحقق این ارزشها را "پذیرش یکجا"ی همه آنها و اعتقاد به "حرکت رو به جلو" انقلاب و اصلاح روشهای غلط دانستند.
ایشان انقلاب را نه یک امر دفعی بلکه امری تدریجی توصیف کردند و فرمودند: گرچه یک مرحله انقلاب که همان مرحله تغییر نظام سیاسی است، بصورت دفعی است اما ارزشهای آن باید در طول زمان تحقق یابد و بخشهایی که تحول نیافته، روز به روز با کارها و روشهای جدید بر پایه ارزشها در جامعه تحول یابد تا ملت بتواند با نشاط و با قدرت به سمت هدف حرکت کند.
آیتالله خامنهای تأکید کردند: برگشت، عقب گرد و ایستادن در انقلاب غلط است و باید در همه امور مربوط به زندگی اعم از قانون، فرهنگ و اخلاق عمومی، نظام علمی و آموزشی، فعالیتهای اقتصادی، هنر و اداره حکومت و کشور و حتی در حوزههای علمیه انسانهای با فکر، شجاع و روشن بین روز به روز اندیشهها و آرمانهای جدید را در چارچوب ارزشهای اسلامی جستجو کرده و در راستای تکامل انقلاب حرکت کنند.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حرکت تکاملی انقلاب در چارچوب ارزشهای اسلامی را منوط به سه عنصر عنوان کردند و فرمودند: نخست، ارزشهایی که انقلاب بر اساس پدید آمده، باید مورد توجه بوده و بشدت از آن حراست شود، ثانیا، همه ارزشها باید با هم و در کنار هم دیده شوند و ثالثا، باید حرکت رو به جلو باشد.
آیتالله خامنهای گفتند: رکود، سکون و سکوت موجب ایجاد جمود، تحجر و کهنگی میشود و فقدان کارایی را به دنبال میآورد. از اینرو، اگر نیروهای انقلابی بخواهند کهنگی به وجود نیاید و جامعه دچار ناکامی نشود، باید حرکتی رو به جلو داشته باشند. همان چیزی که من از آن به عنوان "اصلاحات انقلابی" و پیشرفت و نوآوری بر اساس ارزشهای انقلاب یاد کردهام.
ایشان به اشاره به این نکته که "به طور طبیعی ممکن است برخی نیروها به بخشی از ارزشها بیشتر از برخی دیگر اهمیت دهند"، افزودند: بهتر این است که به همه ابعاد توجه شود، اما اگر عدهای به ارزشها و برخی دیگر به تحول و پیشرفت اهمیت بیشتری دهند، میتوانند مکمل یکدیگر باشند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: ممکن است کسانی که به ارزشها بیشتر توجه میکنند، به دیگران بتازند که به ارزشها بیاحترامی میکنید یا آنها که به تحول و پیشرفت بیشتر توجه میکنند، به دسته دیگر بگویند شما به تحول توجه ندارید و ایستا هستید. اینگونه حرفها هست. اشکالی ندارد اما دو طرف باید هم دیگر را تحمل و قبول کنند.
ایشان گفتند: وقتی اساس حرکت را که ارزشهای اسلامی و حرکت در چارچوب آن است ، همه قبول دارند، چندان اهمیت ندارد که عدهای به این یا آن بخش آن توجه کنند. مرز بین اینها، واقعی و تعیینکننده نیست. آنها میتوانند با هم وحدت عمومی داشته باشند و هویت کلی جامعه اسلامی را تشکیل دهند.
آیتالله خامنهای تصریح کردند: اگر دو بخش یاد شده، همانند دو جناح و دو بال پرنده خوب و هماهنگ با یکدیگر عمل کنند و آنها که پایبند ارزشها هستند، به همان اندازه به ضرورت تحول بیندیشند و آنها که دلبسته پیشرفت و حرکت رو به جلو هستند، به همان اندازه به ارزشها توجه کنند، جامعه از هر دو سود خواهد برد و انقلاب به اهداف خود دست خواهد یافت.
ایشان یادآور شدند: آنچه که میتواند همه ارزشها را مورد نظر قرار دهد و پیشرفت را شامل حال همه نیروها کند، چیزی است که در قانون اساسی و فقه شیعه بیان شده است، یعنی فقیه عادل زمانشناسی در جامعه حضور داشته باشد که بتواند انگشت اشاره و هدایت او کارها را به پیش ببرد.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی سپس به نحوه تعامل کنونی جناحهای سیاسی با یکدیگر اشاره کردند و فرمودند: جناحها که بعضی بیشتر به ارزشها و بعضی بیشتر به تحول و پیشرفت توجه دارند، اکنون هم دیگر را کمتر تحمل میکنند.
اگر آنها بیشتر یکدیگر را تحمل کنند، وجود دو جناح نه تنها مضر نیست بلکه مفید است و میتوانند مکمل هم باشند.
آیتالله خامنهای لازمه این امر را توجه جناحها به خطرها دانستند و گفتند: هر دو طرف را خطرهایی تهدید میکند. آنها که به ارزشها توجه میکنند و تحول، تغییر و پیشرفت را نادیده میگیرند، خطر تحجر و آنها که به تحول توجه میکنند و ارزشها را در درجه اول قرار نمیدهند، خطر انحراف تهدید میکند.
ایشان تأکید کردند: هر دو طرف باید مواظب باشند که گروه اول دچار جمود و تحجر و دیگری دچار انحراف و زمینهسازی برای دشمن و مخالفین اساس ارزشها نشوند. اگر هر دو گروه توجه کنند، جامعه میتواند جامعه والایی باشد که با همان وحدتی که لازم است زندگی خود را به سمت تکامل و تعالی اسلامی پیش ببرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، دومین خطر مهمی که جناحهای سیاسی را تهدید میکند، "خطر نفوذیها" برشمردند و فرمودند: خطر بزرگتر این است که ممکن است دشمن به هر دو طرف نفوذ کند و در آن طرف، به عنوان ارزش گرایی با هرگونه تحول حتی با راههای رفته مخالفت کند و بخواهند حرکت انقلاب را برگرداند و از این خطرناکتر، در این طرف، به عنوان تغییر و تحول و پیشرفت، کسانی بیایند که با اساس ارزشها و اصل اسلام، تدین مردم و عدالت اجتماعی مخالفند و به دنبال سرمایهسالاری غربی و کیسه دوختن هستند.
آیتالله خامنهای، نفوذ "آدمهای بیگانه" را در هر بخشی خطرناک توصیف و تصریح کردند: از همه خطرناکتر، خطر نفوذآنها در مراکز فرهنگی است که با آن ذهن، ایمان و باورهای مردم و مسیر صحیح حرکت مردم را میخواهند قبضه کنند و دراختیار خویش بگیرند.
رهبر معظم انقلاب نفوذ اینگونه افراد در گوشه و کنار کشور را بیانگر خطر "تهاجم فرهنگی" دانستند و افزودند: تحول مورد نظر کسانی که به اساس ارزشها اعتقاد ندارند، تحول نظام اسلامی به غیر اسلامی یعنی حذف نام اسلام، حقیقت اسلام و فقه اسلامی است.
ایشان نفوذیهای یاد شده را به دو دسته تقسیم کردند و افزودند: نخست، بعضی تفالههای رژیم گذشته که عمله ظلم و جور دستگاه پهلوی بودند اما اکنون خود را طرفدار آزادی، مردمسالاری و دموکراسی میخوانند و شعارشان، اصلاحات آمریکایی است و دسته دوم، کسانی که وابسته به رژیم گذشته نیستند اما از اوایل انقلاب نشان دادند که به اداره کشور بر اساس احکام اسلام عقیدهای ندارند.
رهبر معظم انقلاب درباره گروه دوم فرمودند: آنها دشمن اسلام نیستند، اسم اسلام را میخواهند اما مطلقا عقیدهای به اداره کشور بر اساس فقه، احکام اسلامی و حاکمیت اسلامی ندارند و معتقد به ارزشهای غربی هستند.
اوایل انقلاب عدهای از اینها توانستند امور را در دست بگیرند و اگر امام به داد انقلاب نمیرسید، همین آقایان آرام آرام کشور را به دامن آمریکا میانداختند.
رهبر معظم انقلاب فرمودند: یک عده از اینها گاهی دم از اسلام میزنند اما میروند با کسانی که صریحا دارند علیه اسلامشعار میدهند، اظهار همبستگی میکنند و یا شعار ضدیت با نظام اسلامی و دفاع از حکومت غیردینی یا ضد دینی میدهند. پیداست اینها نفوذی، غریبه و بیگانهاند و جزو دستهای نیستند که ارزشها را قبول دارند اما معتقد به تحولند.
ایشان تصریح کردند: بنده چند ماه قبل در مورد خودی و غیرخودی صحبت کردم اما فریاد بعضیها بلند شد. منظور من از غیرخودی کسانی هستند که انقلاب، اسلام و ارزشها را قبول ندارند.
حضرت آیتالله خامنهای در همین ارتباط لزوم هوشیاری جناحهای سیاسی جامعه را یادآور شدند و تأکید کردند: "عوامل نفوذی بیگانگان و پشتیبانان خارج از کشور آنها، سرویسهای جاسوسی و کسانی که پشتیبانی تبلیغاتی از آنها را در رادیوهایشان میکنند و هم کسانی که احتمالا بصورت آشکار یا پنهان پول حواله میکنند، همه بدانند که این انقلاب اجازه نخواهد داد و بنده تا مسؤولیت دارم و نفس میکشم اجازه نخواهم داد آنها با مصالح کشور بازی کنند."
آیتالله خامنهای برخوردار بودن از روحیه و عمل لازم در دفاع از مصالح انقلاب و کشور و مصالح عالیه اسلام و مردم رااز شرایط ضروری ولیفقیه دانستند و فرمودند: هر کس دیگری که در این مقام و مسؤولیت باشد، همینطور است و غیر از این نیز امکان ندارد.
رهبر معظم انقلاب افزودند: آن دست ملکوتی و الهی که اصل ولایت فقیه را در قانون اساسی گذاشت، او فهمید که چه میکند و بنا بر این اگر کسی در این مسند، این روحیه و عمل را نداشته باشد، شرایط از او سلب میشود و برای این مسند دیگر صلاحیت نخواهد داشت.
امام جمعه تهران متزلزل کردن بنای مستحکم نظام اسلامی را مادامی که اصل نورانی ولایت فقیه در قانون اساسی وجوددارد و مردم به اسلام عمیقا معتقد هستند غیر ممکن دانستند و خطاب به جناحهای سیاسی داخل نظام فرمودند: بیاییدمرزهای جدید و نو را تعریف کنید. نظام اسلامی متکی به ایمان خیل عظیم مردم است و برنده شدن این جناح یا آن جناحنظام را از مسیر اسلام خارج نمیکند، بنا بر این مردم با انتخاب خود و فرستادن افراد به مراکز قدرت، به دنبال این هستند کهمملکت را بر اساس ارزشهای اسلامی از فقر، تبعیض، بیعدالتی و دیگر ضعفهایی که دارد نجات دهند.
ایشان دو جناح اصلی داخل نظام را به کمرنگ کردن مرزهای میان خود و گرم کردن روابط فیمابین فراخواندند و از آنها خواستند که مرز خود را با بیگانهها آشکارتر و واضحتر کنند.
مقام معظم رهبری بر دفاع نظام اسلامی از جان، مال، عرض، ناموس و حیثیت همه آحاد جامعه و از جمله مخالفین نظامکه دست به توطئه و معارضه نزده باشند تأکید کردند و گفتند: نظام اسلامی یک دزد را بدون توجه به این که خانه مخالف یاموافق نظام را سرقت کرده است مجازات میکند و یک قاتل نیز بدون توجه به این که چه کسی را کشته است مجازاتمیشود. همچنین نظام اسلامی امنیت مردم را در تمامی نقاط کشور، صرفنظر از میزان اعتقاد آنها به نظام حفظ و حراستمیکند، بنا بر این حکومت نسبت به همه آحاد ملت چه مسلمان باشند و چه غیر مسلمان، یک وظیفه مشخص دارد ومادامی که یک فرد به معارض، توطئهگر، برخوردکننده و عامل دشمن تبدیل نشده است، رفتار حکومت با او هیچ تفاوتی باسایر مردم نخواهد داشت.
آیتالله خامنهای رفتار جناحهای سیاسی را با رفتار حکومت متفاوت دانستند و فرمودند: جناحهای سیاسی باید مواضعی صریح و روشن در قبال مخالفین اسلام، انقلاب ، راه امام و اسلامیت نظام اتخاذ کنند و مرزهای خود را با آنان مشخص سازند. جناحهای سیاسی همچنین باید مرزهای خود را در مقابل متحجرین و جامدین و کسانی که به ظاهر متدین هستند اما به تحول انقلاب و اصل آن هیچ اعتقادی ندارند روشن کنند.
ایشان اساس حرکت دشمن را علیه نظام اسلامی یک حرکت فرهنگی و روانی توصیف کردند و فرمودند: دشمن میخواهد مردم را به آینده کشور، انقلاب، دولتمردان و مسؤولان متدین در بخشهای مختلف قوای مجریه، قضاییه و مقننه بدبین و ناامید کند و میکوشد که بین مسؤولین جدایی بیندازد و میان آنها نقار ایجاد کند و در این میان آنچه موجب شد که من از مطبوعات گله و شکایت کنم، این بود که آن "مطبوعات فاسد" درست همین کارها را میکردند، یعنی تصویری کج و معوج و ناامیدکننده از آینده ترسیم میکردند و از وضع فعلی نیز تصویری خلاف ارایه میدادند.
مقام معظم رهبری غیر کارامد نشان دادن مسؤولان کشور را خواست دشمن دانستند و با تأکید بر ضرورت پرهیز مطبوعات از ایجاد این فکر فرمودند: همه کسانی که در صحنه سیاسی کشور حضور دارند باید به ارزشها و پایههای اساسی انقلاب اعتماد کنند و مطمئن باشند که اسلام تنها عاملی است که میتواند این کشور را نجات دهد.
امام جمعه تهران از برخی اجزاء دولت به سبب عدم پایبندی و ناآشنایی به وظایف خود انتقاد کردند اما با این وجود رؤسای سه قوه و بیشتر اجزاء دولت و مجلس را انسانهای کارامد و مؤمنی دانستند که امید را در مردم تقویت کرده و آینده را در پیش چشم آنان نوید بخش ترسیم میکنند.
آیتالله خامنهای در پایان خطبه دوم نماز جمعه تصریح کردند که دشمن به هیچ وجه نخواهد توانست مردم ایران را از ادامه این مسیر باز بدارد و مردم نیز اجازه بازگشت بیگانگان و تسلط اهریمنی آنان بر کشور را نخواهند داد.
پیوندهای مرتبط: