Khamenei.ir

1388/06/20

اقامه‌ی نماز جمعه‌ی تهران به امامت رهبر انقلاب

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اجتماع عظیم و باشکوه، روزه‌داران موحد تهرانی در سومین نماز جمعه ماه مبارک رمضان، با تبیین سلوک سیاسی مولای متقیان حضرت علی‌بن‌ابی‌طالب علیه‌السلام، رفتار سیاسی امام خمینی را منطبق با سلوک و سیره‌ی امیر مؤمنان برشمردند و تأکید کردند: روز قدس از برجسته‌ترین یادگارهای امام راحل عظیم‌الشأن است و به فضل و هدایت الهی، ملت بزرگ و بیدار ایران، جمعه‌ی آینده یکپارچه و متحد، پرچم حمایت از مظلومان فلسطین را در پیشاپیش ملت‌های ظلم‌ستیز جهان، به اهتزاز درخواهد آورد.
ایشان روز قدس را نشانه‌ی دلبستگی امام و انقلاب و ملت ایران به قدس شریف دانستند و با اشاره به خشم مستکبران و صهیونیست‌ها از این اقدام ملت ایران در زنده‌نگهداشتن نام و یاد فلسطین افزودند: دشمن در تمامی سال‌ها تلاش کرده مراسم روز قدس تضعیف شود، اما امسال هم ملت شریف ایران با راهپیمایی در تهران و سراسر کشور، این روز را گرامی می‌دارد و بسیاری از مسلمانان جهان نیز به تبعیت از این ملت، نام قدس را بار دیگر زنده می‌سازند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای روز قدس را مظهر وحدت ملت ایران خواندند و با اشاره به لزوم مقابله با اختلاف و تفرقه تأکید کردند: مردم مراقب باشند که برخی، از اجتماعات روز قدس برای ایجاد تفرقه استفاده نکنند، چرا که پرچمداری در عرصه‌ی حمایت از فلسطین، تنها با یکپارچگی ملت امکان‌پذیر است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین با تبیین ابعاد مختلف سلوک سیاسی حضرت علی علیه‌السلام، در خطبه‌ی اول نماز خاطرنشان کردند: سیاست‌ورزی امیرالمؤمنین علیه‌السلام آمیخته با سلوک معنوی و اخلاقی آن حضرت بود.
ایشان توأم‌بودن سیاست با اخلاق و معنویت را موجب کمال مردم و جامعه دانستند و افزودند: در غیر این صورت، سیاست‌ورزی، وسیله‌ای برای کسب قدرت، ثروت و پیش‌بردن امور دنیوی خواهد بود و به آفتی برای جامعه و حتی سیاست‌ورزان تبدیل خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به بی‌ارزش بودن حکومت در دیدگاه حضرت علی علیه‌السلام، «احقاق حقّ، ایجاد عدالت و مبارزه با ظلم را» علل قبول حکومت از جانب امیرمؤمنان برشمردند و خاطرنشان کردند: یکی از ویژگی‌های سیاست‌ورزی حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام، پرهیز از مکر و فریب بود، در حالی که در نظام‌های سکولار و نگرش‌های مبتنی بر جدایی دین از سیاست، استفاده از هر روشی از جمله مَکر و حیله‌ اشکالی ندارد.
ایشان افزودند: در مکتب سیاسی مولای متقیان، توسل به ظلم و دروغ برای پیروز شدن جایگاهی ندارد و حضرت علی علیه‌السلام به طور جدی از مردم می‌خواستند که با تملّق و چاپلوسی با او سخن نگویند.
مدارا با مخالفان و حتی دشمنان تا حد ممکن، ویژگی دیگری از سلوک سیاسی امیرمؤمنان بود که رهبر انقلاب به آن پرداختند.
ایشان در این زمینه خاطرنشان کردند: آن حضرت در مقاطع و حوادث مختلف، تا آن‌جا که امکان داشت، با مخالفان و معارضان با تسامح و خوش‌رفتاری برخورد می‌کردند، اما اگر درنهایت چاره‌ای باقی نمی‌ماند، با قاطعیت مقابل آن‌ها می‌ایستادند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بیان استدلال و منطق در مقابل دشمنان و مخالفان را یکی دیگر از ویژگی‌های سلوک سیاسی امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام برشمردند و افزودند: رفتار آن حضرت با همه‌ی افراد و جریان‌های معارض و مخالف، یکسان نبود و میان آن‌هایی که با وجود داشتن اهداف حق، از روی جهالت و قشری‌گری، به راه انحراف و اشتباه می‌افتادند، با افرادی که از ابتدا در راه باطل بودند، تفاوت قائل می‌شدند؛ ضمن این‌که آن حضرت در مقابل انحراف و توسل به ظواهر دینی، قاطعانه می‌ایستادند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در آغاز خطبه‌ی دوم نماز، در سخنانی که مخاطب اصلی آن جریان‌ها و شخصیت‌های سیاسی و مسئولان سابق و کنونی کشور بودند، به بررسی انشعاب‌هایی پرداختند که در سی سال اخیر در جریان اصیل مردم و انقلاب به وجود آمده است.
ایشان علت برخی از این انشعاب‌ها را اختلاف در «مبانی و عقاید» دانستند و افزودند: برخی انشعاب‌ها و اختلاف‌ها نیز در واقع بر سر منافع بوده، اما برخی دیگر، اختلاف نظر بر سر چگونگی اجرای اصول بوده است که باید با هرکدام برخورد متفاوتی شود.
رهبر انقلاب اسلامی با تبیین برخوردهای امام خمینی رضوان‌الله‌علیه با انشعاب‌ها و اختلافات، خاطرنشان کردند: امام راحل به تأسی از سلوک سیاسی امیرمؤمنان به تناسب ماهیت و جوهره‌ی جریان‌های سیاسی و انشعابی، با آن‌ها برخوردهای متفاوتی می‌کردند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با یادآوری چگونگی برخورد امام با دولت موقّت، مخالفین لایحه‌ی قصاص و گروهک منافقین افزودند: امام ابتدا مدارا و نصیحت می‌کردند، اما وقتی این روش بی‌نتیجه می‌ماند، قاطعیت از خود نشان می‌دادند.
ایشان در همین زمینه یادآوری کردند: این‌گونه برخوردهای امام، حتی در سطوح بالاتر از رئیس‌جمهور هم دیده می‌شد. به گونه‌ای که امام رضوان‌الله‌علیه در اواخر عمر با کسانی که احساس کردند مدارا با آن‌ها دیگر امکان ندارد، برخورد کردند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به سوابق انقلابی و مذهبی جریان‌های انشعابی خاطرنشان کردند: ماهیت برخی از این اختلاف‌ها، تفاوت دیدگاه در روش‌های اجرای اصول بود، اما عده‌ای با اختلافات بنیادین و یا دعوا بر سر منافع، کار را به درگیری و معارضه با امام و انقلاب کشاندند و تلاش کردند مبانی غلط را مانند سمّی مهلک در روح و کالبد نظام رسوخ دهند که امام وقتی این خطر را احساس کردند، مدارا را کنار گذاشتند و با آن‌ها برخورد قاطع کردند.
ایشان اختلاف در سلایق و روش‌ها را بر خلاف اختلاف در مبانی، دارای منافعی برای جامعه دانستند و افزودند: وجود افراد و جریان‌های منتقد و صاحب دیدگاه‌های متفاوت به نفع کشور است؛ به شرطی که این اختلاف سلایق در چهارچوب اصول -یعنی اسلام، قانون اساسی و رهنمودها و وصیت‌نامه‌ی امام- باشد، نه مسائلی که اسمش را اصول می‌گذارند، اما در حقیقت با مبانی و اصول انقلاب بیگانه است.
رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: بر خلاف برخی تبلیغات، اگر کسی یا جریانی، عقیده‌ای مخالف داشته باشد و اصطلاحاً دگراندیش باشد، نظام با او کاری ندارد، اما اگر جریانی به معارضه و ضربه‌زدن روی آورد و بر روی انقلاب شمشیر بکشد، همچنان که در هیچ جای دنیا تحمل نمی‌شود، در ایران نیز نظام در دفاع از خود با او برخورد قاطع خواهد کرد.
ایشان جذب حداکثری و دفع حداقلی را سیاست نظام در قبال جریان‌های مختلف کشور اعلام کردند و افزودند: نظام تا جایی که مجبور نباشد، با جریانی برخورد نمی‌کند. بنابراین اگر کسی و جریانی دنبال خشونت نرود، برای بر هم زدن امنیت و آسایش جامعه تلاش نکند، با مبانی نظام معارضه نکند و دنبال دروغ‌پراکنی و شایعه‌سازی نباشد، در فعالیت‌ها و ابراز عقاید خود، آزاد است و هیچ کسی با او کاری نخواهد داشت.
خطبه‌ی دوم نماز جمعه امروز تهران، با توصیه‌ی مؤکّد رهبر انقلاب به فعالان سیاسی، مسئولان و صاحبان نفوذ و قدرت درباره‌ی مراقبت شدید از خود در مقابل انحراف و فسادپذیری ادامه یافت.
ایشان سهل‌انگاری در مقابل لغزش‌ها و انحرافات کوچک را زمینه‌ساز انحرافات بزرگ و سقوط نهایی خواندند و با استناد به آیات قرآنی خاطرنشان کردند: لغزش‌ها، تدریجاً انسان را از درون فاسد می‌کند و این فساد به انحراف در عمل و گاه به انحراف در عقیده منجر می‌شود. بنابراین همه باید ضمن رعایت تقوا، مراقب یکدیگر از جمله اعضای خانواده خود باشیم.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در همین زمینه‌ مردم را به موعظه و نصیحت مسئولان توصیه کردند و افزودند: مردم به وسایل و روش‌های گوناگون مسئولان را نصیحت کنند تا مبادا آن‌ها دچار لغزش شوند، چرا که انحراف و لغزش مسئولان، برای نظام، کشور و مردم خطرناک‌تر است.
ایشان نظام اسلامی را نیز مانند یک فرد، در معرض خطر لغزش و انحراف و فساد خواندند و افزودند: اگر همه مراقب نباشیم، ممکن است اسم و ظاهر جمهوری اسلامی باقی بماند، اما سیرت و رفتار و عملکرد و برنامه‌های نظام، غیر اسلامی شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حرکت جامعه و کشور به سمت عدالت‌خواهی، رفتار و اخلاق دینی، رشد فکری و علمی و صنعتی در فضای آزادی و ایستادگی مقتدرانه در مقابل دشمنان و جبهه‌ی ظلم بین‌المللی را از جمله نشانه‌های سلامت و دوری نظام از فساد و بیماری دانستند.
ایشان افزودند: مردم بیدار باشند و بدانند اگر مسیر حرکت جامعه و نظام غیر از این باشد و مسائلی نظیر شکاف عظیم طبقاتی، استفاده از آزادی در جهت فساد و فحشاء و احساس ضعف و عقب‌نشینی در مقابل زورگویان جهانی به وجود آید، این‌ها نشانه‌ی بیماری نظام اسلامی است.
رهبر انقلاب اسلامی پیگیری جدّی مبانی و شعارهای حضرت امام خمینی را علاج مشکلات و تضمین‌کننده‌ی ادامه‌ی پیشرفت و عزت و افتخار ملی دانستند و افزودند: دشمن -همچنان که در بلواهای پس از انتخابات روشن‌تر شد- در صدد ضربه‌زدن به پشتوانه‌ی مردمی نظام است و همه باید مراقب باشیم.
ایشان مشارکت ۸۵ درصدی و حضور ۴۰ میلیونی مردم در انتخابات ۲۲ خرداد را جلوه‌ی زیبای اعتماد مردم به نظام خواندند و خاطرنشان کردند: دشمن و متأسفانه برخی در داخل کشور، این حقیقت را نادیده می‌گیرند و از بی‌اعتمادی مردم سخن می‌گویند، اما إن‌شاءالله همه خواهند دید که در انتخابات سال‌های آینده نیز مردم با وجود تلاش‌های اخیر دشمنان و غافلان و بی‌خبران داخلی، حضوری قوی و مستحکم خواهند داشت.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای وجود دوست و دشمن را برای هر حکومتی، مسأله‌ای طبیعی و عادی دانستند و افزودند: هیچ حکومتی در جهان نیست که مردم داخل یا خارج آن کشور، همه با او خوب یا همه با آن بد باشند؛ همان‌طور که در طول تاریخ نیز هر حکومتی، مخالفان و موافقانی داشته است و مهم این است که دقت شود مخالفان و موافقان هر حکومت چه کسانی هستند.
ایشان مخالفت غارتگران و استعمارگران بین‌المللی -از جمله آمریکا و انگلیس- و دشمنی صهیونیست‌های خبیث با ایران را یادآوری کردند و افزودند: این مخالفت‌ها مایه‌ی افتخار ملت است و نباید کسی را بترساند و یا به تسلیم در مقابل دشمن بکشاند. ضمن این‌که ملت‌های مؤمن و استقلال‌طلب در سراسر جهان و سیاست‌مداران مستقل، هوادار این ملت و این نظامند و این صف‌بندی، نشان‌دهنده‌ی حقانیت جمهوری اسلامی است.
رهبر انقلاب اسلامی کشور و آینده‌ی درخشان آن را متعلق به نسل جوان دانستند و افزودند: جوانان عزیز باید باهوشیاری و احساس مسئولیت، برای استمرار و تکمیل این نظام تلاش کنند، چرا که اقتدار علمی، اقتصادی، سیاسی، اطلاعاتی و بین‌المللی نظام اسلامی مایه‌ی عزت و افتخار همه‌ی ملت به‌ویژه جوانان پر‌نشاط کشور بوده و خواهد بود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پایان خطبه‌ی دوم نماز جمعه، هوشیاری همگانی را ضروری خواندند و خاطرنشان کردند: مردم مراقب باشند که برخی، با تحرکاتی که در ده سال گذشته هم گاهی انجام داده‌اند، اما با هوشیاری مردم مهار شده است، برای ملت یک جمهوری اسلامی تقلبی درست نکنند و شعارهای همیشه‌جذاب و پر‌طراوت و پرثمر امام و انقلاب را تضعیف نسازند.
رهبر انقلاب اسلامی در خطبه‌های نماز همچنین با گرامیداشت یاد مرحوم آیت‌الله طالقانی و شهید آیت‌الله مدنی افزودند: یاد این دو مرد بزرگ با تاریخ نماز جمعه‌ی ایران، پیوند خورده است و خدمات آنان در حافظه مردم و تاریخ ایران فراموش نخواهد شد.

پیوندهای مرتبط:

ارسال پیوند با پیامک
بالای صفحه

دفتر حفط و نشر آثار آیت الله العظمی خامنه ای