Khamenei.ir

1388/06/08

دیدار جمعی از اساتید و مسئولان دانشگاه‌ها با رهبر انقلاب

جمعی از اساتید و اعضای هیأت علمی، نخبگان و رؤسای دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی عصر امروز با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دیدار و گفت‌وگو کردند.
در ابتدای دیدار، این آقایان و خانم‌ها به طرح نظرات و پیشنهادهای خود در زمینه‌های مسائل دانشگاهی، علمی و موضوعات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی پرداختند::
- دکتر رضا محمدزاده؛ استاد دانشگاه امام صادق علیه‌السلام در رشته‌ی فلسفه و کلام
- دکتر عبدالحسین روح‌الامینی؛ استاد دانشکده‌ی داروسازی دانشگاه تهران
- دکتر مهرانگیز زمانی؛ متخصص زنان از دانشگاه علوم پزشکی همدان
- دکتر محمدرضا مرندی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در رشته‌ی علوم سیاسی
- دکتر کمال محامدپور؛ دانشیار دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در رشته‌ی مخابرات
- دکتر رفیع‌زاده؛ استاد دانشگاه امیرکبیر در رشته‌ی مهندسی شیمی پلیمر
- دکتر فرید عزیزی؛ استاد فوق تخصص غدد از دانشگاه شهید بهشتی
- دکتر غلامعلی افروز؛ عضو هیأت علمی دانشکده‌ی روانشناسی دانشگاه تهران
- و دکتر اکرم امانی؛ عضو هیأت علمی انستیتو پاستور ایران و رئیس آزمایشگاه شیمی دارویی
محورهایی که در این دیدار مورد تأکید اساتید و محققان قرار گرفت عبارت بودند از:
- توجه به معنویت در کنار مباحث آموزشی دانشگاه‌ها
- ضرورت حمایت از مطالعات میان‌رشته‌ای به‌ویژه در بخش علوم دینی
- بازمهندسی علم و فناوری به منظور پیشرفت کیفی علوم
- گسترش فرهنگ پاسخ‌گویی، قبول مسئولیت و عذرخواهی در حوادث و مسائل مختلف
- لزوم تفاوت قائل شدن میان افراد و شخصیت‌ها و نظام اسلامی
- شفاف‌سازی فرآیندهای ارتقای اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها
- نادیده‌گرفته شدن منافع ملی از جانب برخی نخبگان سیاسی و احزاب و گروه‌ها در حوادث بعد از انتخابات
- مشخص‌نبودن مبانی و خطوط قرمز رقابت سیاسی در کشور
- لزوم اعلام نظر صریح نظام در خصوص احزاب و نخبگان سیاسی که خواسته یا ناخواسته در مسیر براندازی قرار گرفتند.
- واگذاری برخی وظایف آموزشی، پژوهشی و اجرایی به دانشگاه‌ها
- بازنگری مستمر دروس و منابع آموزشی به منظور ارتقای سطح علمی دانشگاه‌ها
- ضرورت استیفای حقوق آسیب‌دیدگان حوادث اخیر
- برخورد قاطع و بدون ملاحظه با عوامل اصلی اغتشاش‌های بعد از انتخابات
- مصون‌نماندن منسوبان برخی صاحبان مناصب از پیگیری قضایی
- توجه بیش از پیش شورای عالی انقلاب فرهنگی به منظور تسریع در ارائه‌ی نقشه‌ی اجرایی مهندسی فرهنگی
- اهتمام بیشتر دولت برای گسترش حوزه‌ی مشورتی با نخبگان
- ضرورت تبیین حد و مرز تغییرات در دولت
- لزوم بازتعریف رابطه‌ی کنونی دانشگاه‌ها با مراکز صنعتی
- تسریع در شناسایی و مجازات عوامل حمله به کوی دانشگاه تهران
- افزایش بودجه‌ی پژوهشی و هدفمندکردن آن در راستای اهداف ملی
- پرهیز از تصمیم‌گیری‌های آنی و شتاب‌زده در مسائل علمی و پژوهشی
- و لزوم حمایت مادی و معنوی از محققان، پژوهشگران و نخبگان علمی
در ادامه‌ی این مراسم، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به وظیفه‌ی خطیر دانشگاهیان و اساتید دانشگاه برای استمرار و جهش در حرکت علمی کشور تأکید کردند: یکی از پایه‌های اصلی تحقق پیشرفت و عدالت در دهه‌ی آینده، گسترش علم و تعمیق آن در کشور است.
ایشان برگزاری جلسات هر ساله با اساتید دانشگاه‌ها و نخبگان علمی را مظهری نمادین از اهتمام و احترام ویژه‌ی نظام جمهوری اسلامی به علم و حاملان علم دانستند و افزودند: رسیدن کشور به رتبه‌ی علمی واقعی خود، نیازمند نهادینه‌شدن علم و برقراری توازن و تعادل واقعی در رشته‌های گوناگون علمی است.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر ضرورت توجه بیش از پیش به پژوهش خاطرنشان کردند: پژوهش‌ها باید تابع نیازهای واقعی کشور باشد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: انعکاس پژوهش‌ها در مجامع جهانی ضروری است، اما نباید ملاک پیشرفت علمی کشور، درج مقالات در برخی مجامع جهانی باشد.
ایشان با اشاره به اظهارات برخی اساتید دانشگاه در خصوص نقشه‌ی جامع علمی کشور، خاطرنشان کردند: این سخنان نشانگر این است که تلاش مسئولان مرتبط با مسائل علمی و دانشگاه‌ها درخصوص تهیه‌ی نقشه‌ی جامع علمی کشور هنوز به مرحله‌ی عمل نرسیده و تلاش‌ها نیمه‌کاره بوده است.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر ضرورت توجه جدی و تسریع در ارائه‌ی نقشه‌ی جامع علمی کشور افزودند: برنامه‌ریزی کنونی در رشته‌های گوناگون علمی از یک تقسیم عادلانه و منطبق با نیاز کشور برخوردار نیست و این مشکل با ارائه‌ی نقشه‌ی جامع علمی قابل حل است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به تحصیل حدود دو میلیون دانشجو از سه‌ونیم میلیون دانشجوی کشور در رشته‌های علوم انسانی تأکید کردند: این مسأله نگران‌کننده است، زیرا توانایی مراکز علمی و دانشگاه‌ها در زمینه‌ی کار بومی و تحقیقات اسلامی در علوم انسانی و همچنین تعداد اساتید مبرّز و معتقد به جهان‌بینی اسلامی رشته‌های علوم انسانی در حد این تعداد دانشجو نیست.
ایشان افزودند: بسیاری از علوم انسانی مبتنی بر فلسفه‌هایی است که مبانی آن‌ها مادّی‌گری و بی‌اعتقادی به تعالیم الهی و اسلامی است و آموزش این علوم موجب بی‌اعتقادی به تعالیم الهی و اسلامی می‌شود و آموزش این علوم انسانی در دانشگاه‌ها منجر به ترویج شکّاکیت و تردید در مبانی دینی و اعتقادی خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: مراکز تصمیم‌گیری اعم از دولت، مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید این موضوع را مورد توجه جدی قرار دهند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین با تأکید بر پرهیز از افزایش تشکیلات در بخش‌های مربوط به مسائل علمی خاطرنشان کردند: باید به جای افزایش تشکیلات، تشکل‌ها و سازمان‌های موجود را تقویت و کارآمد کرد و در وزارت علوم و دیگر مراکز، از انسان‌های عالِم، انقلابی، شجاع و خوش‌فکر بهره گرفت.
ایشان لزوم تسهیل ارتباط وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی با نخبگان علمی و استفاده از نظرات آنان را نیز مورد تأکید قرار دادند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: حمایت از دانشگاهیان سیاست همیشگی نظام جمهوری اسلامی است، اما از دانشگاهیان نیز انتظار است که در سایه‌ی این حمایت معنوی و مادّی، خود را حقیقتاً در قبال نسل دانشجو، آینده‌ی علمی کشور و اصلاح نظام آموزشی مسئول بدانند و حضور خود را در دانشگاه‌ها تقویت کنند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اهتمام به گسترش فضای معنویت در دانشگاه‌ها خاطرنشان کردند: هرچه جوانان و دانشجویان دارای تعبّد و تدیّن بیشتر باشند، عمل، رفتار و فکر آن‌ها از آسیب کمتری برخوردار خواهد بود و جامعه، بهره‌ی بیشتری از آنان خواهد برد.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مسائل اخیر بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری افزودند: این مسائل کشور را در معرض یک آزمون سیاسی تعیین‌کننده قرار داد و نظام جمهوری اسلامی به دلیل ظرفیت بالای خود توانست بر این مسائل فائق آید.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: بروز چنین حوادث و مسائلی برای نظام جمهوری اسلامی چندان خلاف انتظار نبوده و نیست و دلایل آن هم رسالت نظام اسلامی و وجود آزادی‌های مختلف در چهارچوب اسلام در جامعه است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر این‌که اعتقاد نظام اسلامی به آزادی، یک مسأله‌ی واقعی و غیر تاکتیکی است، افزودند: آزادی در نظام اسلامی، آزادی واقعی است که در چهارچوب اسلام تعریف شده است و جمهوری اسلامی آزادی غیر واقعی و مورد نظر غرب را مطلقاً قبول ندارد و در این خصوص هیچ رودربایستی هم با غرب نخواهد داشت.
ایشان در تبیین وظیفه‌ی قشرهای مختلف در هنگام بروز حوادثی همچون حوادث پس از انتخابات ریاست‌جمهوری خاطرنشان کردند: قطعاً انتظاری که از اساتید دانشگاه‌ها در این جنگ و مبارزه نرم می‌رود، فراتر از انتظاری است که از دانشجویان وجود دارد.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: دانشجویان افسران جوان این جبهه هستند که ضمن دارا بودن فکر، عمل و بصیرت، در صحنه نیز حضور دارند و با آزمودن صحنه، در چهارچوب کار می‌کنند، اما اساتید دانشگاه‌ها فرماندهان جبهه‌ی جنگ نرم هستند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: فرماندهان این جبهه باید با شناخت مسائل کلان، شناسایی دشمن و کشف اهداف او، طراحی کلان انجام دهند و بر اساس این طراحی حرکت کنند.
ایشان افزودند: استادی که بتواند این نقش را ایفا کند، استادی شایسته برای حال و آینده نظام جمهوری اسلامی خواهد بود.
رهبر انقلاب اسلامی مهم‌ترین وظیفه‌ی اساتید را در شرایط کنونی، بالا بردن قدرت تحلیل دانشجویان و ایجاد فضای امید، نشاط و کار علمی در دانشگاه‌ها دانستند و افزودند: باید درست در جهت مخالف برنامه‌ی دشمن که به دنبال ایجاد فضای یأس و ناامیدی در دانشگاه‌ها است، حرکت و محیط درس و دانشگاه‌ها را فضای امید به آینده کرد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یکی دیگر از وظایف دانشگاه‌ها و اساتید را میدان دادن به اظهار نظر دانشجویان برشمردند و تأکید کردند: بهترین زمینه برای ایجاد فضای اظهار نظر آزاد، تسریع در راه‌اندازی کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها است.
ایشان افزودند: اگر بحث‌های تخصصی در زمینه‌های سیاسی، اجتماعی و حتی فکری و مذهبی در محیط‌های سالم و با حضور افراد توانمند در بحث، انجام شود، ضایعات کشاندن این‌گونه بحث‌ها به محیط‌های اجتماعی به وجود نخواهد آمد.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به آسیب‌های واردشده به برخی افراد در حوادث بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری افزودند: همه‌ی افرادی که در این حوادث دچار آسیب شده‌اند، بدانند نظام، تصمیم بر مجامله و گذشت ندارد و همان‌گونه که با افرادی که صریحاً با نظام مقابله می‌کنند، از موضع قانون و حق برخورد می‌کند. اگر کار بد و جنایتی انجام شده باشد، با عوامل این اقدامات نیز از موضع قانون و حق، برخورد خواهد شد.

در پایان این دیدار نماز جماعت مغرب و عشا به امامت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای اقامه شد و سپس حاضران روزه‌شان را به همراه رهبر انقلاب افطار کردند.

پیوندهای مرتبط:

ارسال پیوند با پیامک
بالای صفحه

دفتر حفط و نشر آثار آیت الله العظمی خامنه ای