رهبر انقلاب در دیدار رمضانی دانشجویان با تأکید بر اهمیت توجه به حرف مردم تصریح کردند:«حرف مردم را باید گوش بدهند. حرف مردم کجا است؟ خب مردم در همهی مسائل که حرف ندارند، [ضمناً] یک حرف ندارند؛ باید فکر کنند، مطالعه کنند. حرف مردم سازوکاری دارد. حرف مردم همین است که الان وجود دارد؛ یعنی یک نفر را به عنوان رئیسجمهور انتخاب میکنند؛ این حرف مردم است. یک عدّهای را به عنوان نمایندهی مجلس انتخاب میکنند؛ این حرف مردم است. حرف مردم را اینجوری میشود فهمید دیگر.
حالا یکی از برادرها گفت رفراندوم؛ اینجوری گفتند که اگر چنانچه شما از اوّل در همهی مسائلی که پیش میآمد رفراندوم میکردید، حالا آن حسّاسیّت روی رفراندوم وجود نداشت. کجای دنیا این کار را میکنند؟ مگر مسائل گوناگون کشور قابل رفراندوم است؟ مگر همهی مردمی که در رفراندوم باید شرکت کنند و شرکت میکنند، امکان تحلیل آن مسئله را دارند؟ این چه حرفی است؟ چطور میشود رفراندوم کرد، در مسائلی که تبلیغات میشود کرد، از همه طرف حرف میشود زد؟ اصلاً یک کشور را شش ماه درگیر بحث و جدل و گفتگو و دوقطبیسازی میکنند برای اینکه یک مسئلهای رفراندوم بشود. در همهی مسائل رفراندوم بکنیم؟ یعنی قضایا اینجوری نیست که آدم اینجور ساده از رویشان [عبور کند].»
۱۴۰۲/۰۱/۲۹
رسانه
KHAMENEI.IR به همین مناسبت در گفتوگو با آقای دکتر فؤاد ایزدی دانشیار گروه مطالعات آمریکا در دانشگاه تهران به بررسی تاریخی فرآیند رفراندوم در آمریکا و کشورهای اروپایی پرداخته است.
برخی از نکات مورد اشاره آقای ایزدی که در این مصاحبه مشاهده میکنید:
در قانون اساسی آمریکا هیچ اشارهای به بحث رفراندوم نداریم! در تاریخ آمریکا هیچ رفراندومی در سطح ملی برگزار نشده است.
در بعضی ایالتها در مباحث محلی رایگیریهایی میشود آن هم به شرط این است که قوانین فدرال را نقض نکند.
آیا در قانون اساسی آلمان چیزی به اسم رفراندوم داریم؟ خیر. اما در زمان هیتلر، آلمان نازی رفراندوم داشت و هیتلر دو بار از رفراندوم برای پیشبرد اهدافش استفاده کرد.
انگلیس در طول تاریخ سیاسی خودش سه بار تاکنون رفراندوم داشته است. در حالیکه جمهوری اسلامی در طول ۴۴ سال تاکنون سه بار رفراندوم برگزار کرده است.
در فرانسه الان هفتههاست برای تغییر سن بازنشستگی درگیریهای خیابانی وجود دارد، چرا آنجا رفراندوم برگزار نمیشود؟