برای اینکه مراکز دانشبنیان و بخش کشاورزی بتوانند با هم ارتباط بیشتری داشته باشند، چه سازوکاری لازم هست؟
ما نباید تعریف دانشبنیان را در امر پژوهش منحصر کنیم. رهبر انقلاب هم به این نکته اشاره کردند که اقتصاد دانشبنیان، یعنی بهکارگیری علم و فناوری در همه شئون آن بخش. سالهای سال است که هر موقع بحث اقتصاد دانشبنیان در بخش کشاورزی مطرح بوده به یک بخش بسیار کوچکی توجه کردیم و آن هم بخشهای مربوط به پژوهش بوده است. در خیلی از فعالیتهای جاری که الآن در بخش کشاورزی به آن نیاز داریم و به آن پرداخته میشود از جمله مدیریت آب و اصلاح بذر، مدیریت محصولات کشاورزی و ... تمام اینها نیازمند پایه دانش و فناوری هست. اگر مسئولین امر در وزارت جهاد کشاورزی مخصوصاً شخص آقای وزیر و همچنین معاونین محترمشان فرآیند را بهگونهای تعریف کنند و اجازه دهند تا شرکتهای دانشبنیان به حوزههای کاری فعلی وزارتخانه در عرصهها و بخشهای مختلف ورود کنند، ما محل بسیار وسیعی برای هنرنماییهای اجرای بحثهای دانشبنیانی در حوزه کشاورزی داریم.
آیا زمینهها و بسترهای لازم برای ورود ثروت واقعی کشور و یا نیروی انسانی نخبه در حوزههای دانشبنیان فراهم هست یا موانعی در این حوزه داریم که بتوانیم از این ظرفیتها استفاده کنیم؟
با صحبتهایی که رهبر انقلاب داشتند، مهمترین بحثی که جبههگشایی شد این است که ما اقتصاد دانشبنیان را فقط بخش اقتصاد صنایع با فناوری بالا ندانیم؛ یعنی ما در صنایعی مثل خودرو، صنعت، کشاورزی، نفت، گاز، پتروشیمی و در حوزههای مختلف بهدنبال پیادهسازی اقتصاد دانشبنیان باشیم و این بخشها را بهصورت دانشبنیان اداره کنیم.
مانع دوم این است که نخبگان در جایگاههای دانشی بهکار گرفته شوند. صرف جذب نخبگان به بخشهای مختلف کفایت نمیکند، بلکه مهم این است که نخبگان هم در بخشهای مختلف جذب شوند و هم کارکرد نخبگانی خود را نشان دهند و به کارهای دانشی بپردازند. خوشبختانه ما سال گذشته مصوبهای در دولت داشتیم که به تصویب رسید و ابلاغ شد که همه دستگاههای اجرایی کشور موظف شدند که هم برای نخبگان جایگاههای نخبگانی در بستر و دستگاه خود ایجاد کنند و هم آنها را جذب و بهکارگیری کنند. اگر ما بتوانیم امسال در بخش دولت این مصوبه را بهخوبی جاری و ساری کنیم، میتوانیم توفیقات خیلی خوبی داشته باشیم.
الآن در حوزه شرکتهای دانشبنیان هم مذاکرات خیلی خوبی را با معاونت علمی و شرکتهای دانشبنیان انجام دادیم تا بتوانیم برای ایجاد شرکتهای دانشبنیان که هسته مرکزیاش نخبگان هست، سازوکاری را تعریف کنیم؛ یعنی هیئتمدیره یا نفرات اصلی شرکت دانشبنیان از نخبگانی هستند که این نخبگان در بنیاد ملی نخبگان شناسایی شدند و مورد حمایت قرار گرفتند. این مجموعه فعالیتهایی است که به نظر من باعث توسعه این امر در کشور میشود.
در پایان اگر نکته دیگری باقی مانده، بفرمایید.
مهمترین نکته این است که ما پهنه اقتصاد دانشبنیان را پهنه یکسری صنایع خاص و هایتک ندانیم و در کل امور کشور اعم از خدمات، صنعت و کشاورزی بهدنبال این باشیم که از علم و فناوری استفاده کنیم.