قرآن کریم مجموعهی آخرین ذخیره معنوی وحی الهی برای بشریت است که انسانها را به راههای سعادت، فلاح و رستگاری هدایت میکند. علیرغم توصیهها و دستورات مؤکد رسول اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم و ائمهی اطهار علیهمالسلام بر قرائت، فهم، درک و عمل به قرآن کریم و تحقق جامعهی قرآنی، متأسفانه در طول تاریخ به این وظیفهی مهم بیتوجهی شده که نتیجهی تلخ آن سلطهی حکومتهای طاغوتی بر مسلمانان و عقبافتادگی از مسیر سعادت برای قرنهای متوالی بوده است.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی رحمهاللهعلیه که با بازگشت به قرآن و اسلام احیاء تعالیم دینی و قرآنی صورت گرفت توجه دوباره به مراجعه، قرائت، فهم و درک و عمل به قرآن در جامعهی اسلامی ایران رونق گرفت و جلسات تلاوت، تفسیر و مسابقات قرآنی حفظ، مفاهیم و ... در جای جای ایران اسلامی برپا شد.
رهبر انقلاب که خود از دوران پیش از پیروزی و در جریان مبارزات علیه رژیم طاغوت از برپاکنندگان و معلمان دروس فهم و تفسیر قرآن کریم بودهاند پس از پیروزی انقلاب اسلامی و نیز پس از تصدی رهبری انقلاب اسلامی همواره از مشوقان و توصیهکنندگان برجسته در ترویج و گسترش جلسات تلاوت و تفسیر قرآن کریم است. از دوران قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی جلسات تفسیر متعددی از رهبر انقلاب در دست است که حاوی مطالب و نکات بسیار راهگشا و آموزنده در فهم مفاهیم بلند قرآن کریم است.
با خواندن مجموع این تفاسیر مخاطب به روشنی با روش و سبک خاص ایشان در تفسیر و تشریح آیات قرآن کریم آشنا شده و توجه ایشان به نکات روشنگر این کتاب نورانی در برپایی و تحقق حکومت اسلامی و مباحث اجتماعی- سیاسی را در مییابد، چنانکه این توجه در استناد و رجوع رهبر انقلاب در بیانات متعدد در تمامی سالهای قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون به وضوح قابل مشاهده است.
بررسی و فهم جلسات متعدد تفسیر ایشان، بهخوبی روش، سبک و نوع برداشتها و استنادات رهبر انقلاب به قرآن را خوانندهی محقق آشکار میسازد. برخی از ویژگیهای این روش در کتاب «
مروری بر مبانی، روش و قواعد تفسیری رهبر انقلاب در تفسیر سورهی توبه» که پیش از این منتشر شده است قابل دسترسی است.
«بیان قرآن تفسیر سوره مجادله» عنوان کتابی است که به همت انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی منتشر شده است. این کتاب متن ویراستهی جلسات تفسیر سورهی مجادله است. این جلسات در دوران مسئولیت ریاست جمهوری معظّمٌله در جمع پاسداران و اعضای دفتر ریاست جمهوری در هفت نوبت از هفدهم اردیبهشت تا یازدهم تیرماه ۱۳۶۱ برگزار شده و تمامی ۲۲ آیهی این سوره مورد بحث قرار گرفته است. ایشان دربارهی علّت انتخاب این سوره میفرمایند:
«علّت اینکه اینجا را انتخاب کردیم این است که سورههاى جزء بیستوهفتم و بیستوهشتم و این حدود، غالبا سورههاى مدنى است و از سورههایى است که در مدینهى طیّبه بر پیغمبر اکرم نازل شده و مربوط است به بعد از تشکیل حکومت اسلامى، یعنى مثل وضع کنونى ما. نوع مطالب و مسائلى که بعد از تشکیل حکومت براى یک جامعه لازم است با نوع مطالب و مسائلى که [مربوط به] حین مبارزهى مردم براى تشکیل حکومت اسلامى است فرق میکند؛ کمااینکه شما در جامعهى خودمان هم این را مشاهده میکنید. امروز شما یک مسائلى دارید که این مسائل قبل از بهمن ۵۷ براى شما وجود نداشت، مطرح نبود؛ آن روز مسائلى داشتید که امروز براى شما مطرح نیست. مثلاً مسئلهى منافقین و مسئلهى نفاق، مسئلهى عدالت اجتماعى، مسئلهى حکومت، مسئلهى جهاد در جبهههاى جنگ و دهها مسئله از این قبیل، مسائل عمدهى بعد از تشکیل حکومت است و این مسائل همان مسائلى است که در آیات مدنى بیشتر به آنها پرداخته شده است.»
علاقهمندان برای اطلاع از نحوهی تهیهی کتاب فوق میتوانند با شماره تلفنهای ۶۶۴۹۳۵۴۸-۰۲۱ و ۶۶۴۸۳۶۹۵-۰۲۱ تماس حاصل نمایند یا به پایگاه اطلاعرسانی
www.book-khamenei.ir مراجعه کنند.