Khamenei.ir

1395/04/12

گزارشی از فراخوان نظرات دانشجویان در سال ۹۵

پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR به‌مناسبت دیدار رمضانی دانشجویان با رهبر انقلاب و به رسم پنج سال گذشته، در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ اقدام به برگزاری فراخوانی دانشجویی با این پرسش نمود: «اگر شما در دیدار دانشجویی فرصت صحبت با رهبر انقلاب اسلامی را داشتید، مهم‌ترین نکته‌ای را که با ایشان در میان می‌گذاشتید چه بود؟» بعد از این فراخوان، ۴۲۲۵ پیام در مدت تعیین‌شده برای این پایگاه ارسال شد.

مبتنی بر خوداظهاری پاسخ‌دهندگان، مشخص شد که شرکت‌کنندگان در این فراخوان عمدتاً جوانان زیر ۳۰ سال بودند که نزدیک به ۸۰ درصد آنان دانشجو، و مابقی جزو فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها بودند. با پایان وقت ارسال نکات، کار تحلیل محتوای آن آغاز شد و نکات و مسئله‌های دانشجویان در قالب ۳۴ محور دسته‌بندی شد. در زیرمجموعه‌ی‌ این تعداد نیز ۱۱۶ مسئله‌ی اصلی و ۵۱۳ مسئله‌ی جزئی توسط مخاطبان مطرح شد و در نهایت مجموع این مسائل در قالب پنج گزارش اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی ارائه گردید. از این پنج گزارش، گزارش‌های اقتصادی و سیاسی، ۵۱ درصد از سهم کل اظهارات را به خود اختصاص داد. در جدول زیر، سهم هرکدام از گزارش‌ها از کل اظهارات دانشجویان مشخص شده است:

* واکنش رهبرانقلاب به سؤالات فراخوان
پس از دسته‌بندی نظرات ارسالی کاربران، مجموع آنها هر ساله قبل از دیدار دانشجویی برای رهبر انقلاب ارسال می‌شود که در بعضی از سال‌ها، ایشان در بیانات خود به آن اشاره کرده‌اند. برای مثال در سال ۹۳ رهبر انقلاب در خلال سخنرانی خود فرمودند: «یک نکته‌‌ى دیگرى که در بیانات بعضى از دوستان بود در سؤالاتى هم که دانشجویان از من به‌‌صورت تقدیرى کردند [بود] -سؤال شده است از دانشجویان که اگر شما در این جلسه بودید چه می‌گفتید؛ جواب‌هایى آمده؛ یک کتاب صد صفحه‌اى یا بیشتر براى ما آوردند که نظرات دانشجویان است؛ آن‌جا هم دیدم این سؤال مطرح است...»
سال ۹۲ هم رهبر انقلاب به این فراخوان اشاره کرده و گفته بودند: «سؤال دیگری که مطرح شد و من هم اینجا از قبل یادداشت کردم -که این نشان می‌دهد این سؤال قبلاً به من منتقل شده؛ یعنی سؤالی است که مطرح است- این است: نسبت آرمان‌ها با واقعیت‌هائی که وجود دارد، چیست؟»

* پنج محور پرتکرار فراخوان ۹۵
پرتکرارترین محورهای مورد اشاره‌ی دانشجویان در سال ۹۵، مربوط به «رهبری انقلاب» بود. پس از آن نیز محور «ازدواج و نیازهای اجتماعی» قرار داشت. پس از این دو، با فاصله‌ی نسبتاً زیادی محورهای «فساد و عدالت اجتماعی»، «مدرک‌گرایی و آموزش اضافی» و «کارآمدی / ناکارآمدی» قرار دارند.

در گزارش تحلیل و بررسی اظهارات مخاطبان، به روند چهار سال گذشته‌ی این اظهارات نیز مراجعه شده و با توجه به حدود ۲۲ هزار پیام ارسالی در این فراخوان، روند موضوعی اظهارنظرها مورد توجه قرار گرفته است. در فراخوان سال ۱۳۹۵ بعضی موضوعات برای اولین بار مورد توجه جمع زیادی از دانشجویان قرار گرفته بود. همچنین تغییرات متنوعی در اولویت‌بندی مسائل تکرارشده در سال‌های گوناگون رخ داده است که افزایش یا کاهش یک مسئله نیز در جای خود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
 
* گزارش ویژه سال ۹۵
امسال برای اولین بار، در کنار پنج گزارش اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی، گزارشی ویژه از «ایده‌ها و پیشنهادات نخبگان» به این بسته افزوده شد. در این گزارش، ۶۷ ایده‌ی برتر که به‌صورت یک بسته‌ی جامع (شامل دلایل مسئله، راهکارهای مورد نیاز، و ترسیم شرایط مطلوب) به یک مسئله‌ی خاص در کشور اشاره کرده بودند آورده شده است. حضور این تعداد ایده‌ی منحصر به فرد، خود یکی از نتایج مهم فراخوان دانشجویی سال ۹۵ بود.

پیوندهای مرتبط:

در این رابطه ببینید:

ارسال پیوند با پیامک
بالای صفحه

دفتر حفط و نشر آثار آیت الله العظمی خامنه ای